Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Tăierile anunțate de Coaliția de Centru Dreapta sînt rezultatul disperării, și nu al gîndirii

Printre tăierile anunțate de Guvernul Florin Cîțu astfel încît proiecția Bugetul pe 2021 să se încadreze în deficitul de 7,1% se numără și renunțarea la gratuitatea totală pentru studenți a călătoriilor pe CFR.

Față de acest anunț, se cuvine a observa următoarele:

  1. Sînt doar presupuneri sau mai degrabă baloane de încercare lansate de Guvern în spațiul public. Deciziile vor fi luate și în funcție de reacția celor vizați. Dacă, de exemplu, studenții ies în stradă, guvernul nu va renunța la gratuitate. Dacă reacția se va limita la bombăneala Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) pe Facebook, guvernul va renunța la gratuitate.
  2. Ca și celelalte măsuri, cea care vizează studenții nu e urmarea unei viziuni de ansamblu, supusă unui Proiect de țară în care dispar cheltuielile fără rost, risipa banului public, ci a disperării de a nu depăși cifra de 7,1% în privința deficitului bugetar.

Deficitul bugetar admis de UE în mod normal nu trebuie să depășească 3%.
Date fiind dificultățile născute de Pandemie, UE a acceptat statelor membre un deficit mai mare de 3%. Nu unul care să depășească însă 7%. Cifra de 7,1%, asumată de Coaliția de Centru Dreapta, a fost impusă de UE și nu de gîndirea proprie a guvernanților. Așa cum scriam în numărul anterior, Coaliția de Centru Dreapta trebuia să treacă la reducerea cheltuielilor bugetare. Da, dar această trecere se impunea să aibă loc după ce Coaliția elabora un Program Istoric de reformă a statului român. Acest Program istoric ar fi trebuit să aibă drept bază o viziune modernă asupra statului român. Asta ar fi însemnat reducerea drastică a agențiilor guvernamentale, a membrilor, a instituțiilor bugetare, atît de multe încît pentru a-și justifica existența impun un circuit complicat al hîrtiilor. Într-un comentariu de anul trecut, intitulat Revoluția cheltuielilor fără rost, izvorît din deciziile unor primari nou aleși de a reduce drastic cheltuielile cu aparatul birocratic, arătam că risipa banului public nu se face doar prin afacerile cu cîntec ale statului, ci și prin risipa pur și simplu. Risipa din prostie. Risipa din lene. Risipa din prost management.

Un Program de austeritate bazat pe o viziune modernă asupra statului ar fi presupus reducerea deficitului bugetar nu pînă la 7%, ci poate pînă la 5%. Asta deoarece Revoluția cheltuielilor fără rost n-ar fi plecat din start de la ținta reducerii deficitului bugetar. Deficitul s-ar fi redus în chip logic prin reducerea cheltuielilor. Care cheltuieli s-ar fi redus nu pentru ca bugetul pe 2021 să se încadreze în ținta de 7,1%, ci pentru că ăsta ar fi rezultat în chip automat din reformarea statului.

O dovadă că reducerile anunțate de Guvern țin de ceea ce am numi tăieri în genul urzelilor (Ionuț Cristache le compara marți seara la România9 cu ajustările făcute de frizer cu foarfeca pentru un păr scurt, deși cum i-am zis eu în emisiune, frizerul nu taie la voia întîmplării, ci potrivit unui proiect de tunsoare) o constituie anunțul privind călătoriile studenților.

Bogdan Iacob, unul dintre cei mai buni jurnaliști investigatori în arhive, a făcut pe site-ul InPolitics.ro o istorie a deciziei ca studenții să aibă gratuitate totală pe CFR. Potrivit articolului Despre cum studenții furioși vor răsturna Guvernul PNL. Ori poate nu?!…, la 1 februarie 2017, grație unei Ordonanțe de Urgență date de Guvernul PSD aflat sub comanda lui Liviu Dragnea (Sorin Grindeanu era un simplu intermediar) se introducea gratuitatea totală pe căile ferate pentru studenți.

În 1911 Jaroslav Hașek înființează în Cehia Partidul Progresist Moderat în Limitele Legii. Partidul a participat la alegerile din 1911 din Cehia, aflată în Imperiul Austro-Ungar. Formațiunea, luată în serios de Hașek, deși era o trăsnaie de la un capăt la altul, a fost descrisă de marele satiric într-o carte tradusă în franceză la Fayard, în 2008 sub titlul Parti pour un Progrès modéré dans les Limites de la Loi. Printre altele punctul trei din Programul Partidului, explicat de Hașek într-un Drept la replică reclamat publicației Tendance care apărea la Plzen, prevedea și această măsură:

„Orice cîine polițist să poată urca în grad după aptitudinile sale și ca o pensie să fie vărsată prorata văduvei sale și copiilor rămași orfani.”

Ordonanța de urgență nr. 2 din 6 ianuarie 2017 prevedea la articolul 4 că:

„În tot cursul anului calendaristic studenți înmatriculați la forma de învățămînt cu frecvență în instituțiile de învățămînt superior acreditate beneficiază de gratuitate de transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.”

Prea mari deosebiri din punct de vedere social-economic între această decizie și măsura Partidului lui Hașek cu privire la pensia cuvenită văduvelor și copiilor urmași ai cîinilor polițiști nu sînt. Din punct de vedere economic măsura omora CFR-ul. Folosindu-se de gratuitate, studenții, care nu erau puțini, ocupau vagoanele pînă acum plătite de călători. Din punct de vedere social, aberația era și mai mare. Studenții beneficiau de gratuitate de a valma. Nu doar studenții săraci sau studenții merituoși sau cei de la facultățile de stat, ci toți studenții, indiferent de cît de pricopsiți erau părinții. Ca să nu mai spunem că gratuitatea nu viza doar călătoriile dus-întors de acasă la facultate (deși nici asta nu era corect, studenții puteau munci în afara orelor de învățămînt pentru a cîștiga bani), ci toate călătoriile chiar și dacă un doritor le făcea zilnic.

În comentariul de pe cristoiublog.ro din 6 aprilie 2017 scriam sub titlul Despre cum aruncă boierii cei mari din PSD bani Poporului strîns sub ferestre ca să-i vadă cum petrec:

„Cu o majoritate precum cea deţinută de PSD în Parlament, în trei luni muţi România la Polul Nord, dacă-ţi propui.
Cu o astfel de majoritate PSD n-a făcut nimic altceva decît să cheltuiască nesăbuit, nebuneşte. Creşteri de salarii şi pensii, scutiri de taxe şi impozite, facilităţi aiuritoare, fără nici o justificare socială, cum ar fi gratuitatea transportului pe calea ferată pentru toţi studenţii, inclusiv pentru cei ai căror părinţi au atîţia bani c-ar putea cumpăra toate căile ferate cu ministrul Transporturilor cu tot.”

Era indiscutabil o măsură luată de PSD cu vădita intenție de a a-i mitui pe studenți. Ar fi fost de așteptat ca studenții prin organizațiile lor să protesteze împotriva acestei mituiri sau cel puțin să refuze mita. PNL se considera și se consideră un partid de Dreapta, opus populismului. A protestat PNL la vremea respectivă? Nici vorbă. Ba mai mult, cînd ministrul Răzvan Cuc, tot mai îngrijorat de ocuparea trenurilor de către studenții care începuseră să dea huța pe CFR, a propus limitarea numărului de călătorii gratuite, deputatul PNL Vasile Varga a reacționat de îndată:

„Dacă vă încurcă studenții, dați-vă demisia, domnule ministru Cuc! Lăsați în pace studenții, domnule Cuc, și faceți investițiile necesare! Sau, dacă nu, plecați acasă! Incapabil să-și asume managementul defectuos al CFR Călători, Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, iese din nou la rampă cu declarații halucinante și lipsite de realism. Aflat mai tot timpul în căutare de vinovați, nu de soluții, ministrul Cuc i-a luat în vizor de această dată pe studenți, din cauza cărora ar fi aglomerate trenurile”

Din februarie 2017, de cînd a intrat în vigoare decizia, măsura aberantă a Guvernului PSD a rămas valabilă. În nici un moment vreun partid al actualei Coaliții de Centru Dreapta n-a anunțat că după alegeri va pune capăt acestei mite. În octombrie 2019 a venit la Guvernare PNL. Ministrul Transporturilor, deși de la un partid de Dreapta, n-a ridicat o clipă chestiunea acestei cheltuieli nesăbuite. Nici în campania electorală nu s-a suflat o vorbă despre gratuitatea oferită studenților, deși ea contrazicea orice adevăr socio-economic și în plus reclama bani de la Buget. Guvernul de Centru Dreapta a fost investit în 23 decembrie 2020. Ați auzit de atunci vreun lider PNL sau USRPLUS punînd problema renunțării la cheltuielile fără rost de genul celei cu gratuitatea absolută? Cînd a fost ea pusă? În aceste zile, cînd Guvernul s-a văzut obligat să taie din cheltuieli pentru a atinge ținte de deficit de 7,1 la sută. Întrebare:

Dacă UE nu ne obliga să ne încadrăm în acest deficit s-ar mai fi pus problema renunțării la cheltuiala nesăbuită care e gratuitatea totală a călătoriilor pentru studenți?
Firește că nu. De unde se vede că tăierile nu sînt rezultatul unei viziuni de Centru Dreapta asupra României, ci efectul disperării Guvernului că România nu poate trece de un deficit de 7,1 la sută.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Tăierile anunțate de Coaliția de Centru Dreapta sînt rezultatul disperării, și nu al gîndirii”

  • Domnule Cristoiu, sunteti prea serios în ceea ce scrieti! Eu nu cred ca nu va gânditi ca mai avem putin si Guvernul, oricare ar fi el, va fi obligat sa recurga la „taieri” fara numar. Covid oblige, stie deja tot omul…
    P.S. Ador gâsculitele de la „etaj” care comenteaza ca si cum relele bugetare au început doar odata cu noua guvernare, ca înainte, pe vremea geniului în finante publice (si a furtului tot din finante publice), Vâlcov (&Co), totul era perfect.

  • dincolo de viziunea pe care un guvern o are asupra tarii pe care o guverneaza mai e activa inca o viziune:)) :
    a Vremurilor!:))), …iar aceasta viziune e mai acoperitoare decat a celor care guverneaza, pe oriunde pe planeta.

    viziunea guvernelor asupra Realitatii e de bun-simt sa fie armonizata cu viziunea Vremurilor asupra Realitatii :))),
    ca daca Nu!, atunci Vremurile se ocupa cu ‘corectii’…pina cind armonia se va manifesta:))

    prin urmare nu prea se poate ca un guvern sa implineasca altfel de dorinte decat cele pa care Vremurile le implinesc, definind, astfel, Realitatea.

    mai simplu spus, mai intai sint Vremurile, cu viziunea lor asupra Lumii cu tot, si abia apoi Guvernele cu viziunile lor cu tot!, viziunea asupra Lumii a Vremurilor infasurand viziunea guvernelor asupra dinamicii statelor pe care le guverneaza.

    deci se pleaca de la Vremuri, de aici se pleaca.

    ce Vremuri sint astea?
    …cum ce vremuri?!,
    Vremurile Revolutiei Mondiale, evident!:))

    ce e Revolutia Mondiala?
    un Razboi Mondial care, intre timp, s-a desavarsit, asta e, …altceva ce sa fie?!

    prin urmare Vremurile sint ale Revolutiei Mondiale, iar ‘starea’ aferenta Vremurilor este asta: ‘starea de razboi (mondial desavarsit).

    de unde rezulta ca viziunea unui guvern, de oriunde de pe planeta, se armonizeaza cu Vremurile daca si numai daca ea are ca ‘esenta’ starea potrivita, care e ‘starea de revolutie mondiala’. Bugetul oricarui guvern de pe lumea asta devine, abia astfel, unul pe masura Vremurilor.

    • Maestre, …am mai spus, nu mai e cu Dreapta si Stanga, e cu Cer si Pamant, direct!, pe Vremurile astea!:)))
      deci e cu Natura si cu Anti( Natura ),
      e cu Sistem si AntiSistem.

      se naste o noua doctrina in lumea mare,
      iar ea e asta:
      Doctrina Anti.

      • ..la moda va fi Artificialul.
        la moda vor fi si ‘politicienii’,
        caz in care ei si…Artificialul….una vor fi!:))
        -politicienii-oameni sint doar pusi la indoiala in stil plenar,
        politicienii-antioameni, adica aia…Artificiali devenind Antiteza, adica Teza Absolut Relativa, adica cea care pune la indoiala Teza Absoluta, adica Natura!:))

  • Ehh..guvernare PNL-USR.. ce credeati ca e mare brinza?. ..fasole cu ciolan..

    • Guvernul PSD de dinainte, cu ce asezona ciolanul? Cu siguranta, tot cu fasole, ca-i mâncare nationala…

  • In sfarsit o masura justa.Alta aberatie, toate trenurile aveau un numar de locuri,nu putine, rezervate pentru studenti iar daca tu calator obisnuit doreai sa iti cumperi bilet ti se spunea ca nu mai sunt, astfel ca de multe ori trenurile plecau pe jumatate goale pentru ca locurile rezervate nu erau folosite de studenti. In afara Agentiilor Guvernamentale amintite, ar trebui desfiintate toate Consiliile de Administratie, sa conduca managerul cum de altfel se si intampla, care nu au nicio ratiune. Cum e posibil ca un individ sa fie in cinci astfel de locuri,si ma refer la un tzutzer foarte guraliv al lui Orban, de la agricultura,aviatie,fizica nucleara,etc.,etc. De unde atata competenta si cand isi mai desfasura activitatea principala ? In realitate, povestesc connaisseurii, lucrurile se desfasoara cam asa,sedintele se tineau doar pe hartie,se intocmeau procese verbale fictive si membri CA primeau banii de „participare” direct pe card.. ! A verificat cineva,la un organ competent ma refer, aceasta situatie prea bine cunoscuta si agreata ,normal, de toti ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *