Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Țara de origine a piraților care terorizează apele comerciale cheie din apropierea Cornului Africii sângerează

Președintele se confruntă cu o opoziție din ce în ce mai mare în Somalia și în străinătate, după ce camera inferioară a parlamentului a aprobat o prelungire cu doi ani a mandatului său și al guvernului federal, iar el a promulgat-o, spre furia liderilor Senatului și criticile comunității internaționale. De asemenea, Uniunea Africană a condamnat aceste acțiuni.

Alegerile din Somalia, prevăzute pentru începutul lunii februarie, au fost amânate pe fondul disputelor dintre guvernul federal și statele Puntland și Jubbaland, împreună cu opoziția. Organizația Națiunilor Unite a avertizat că incertitudinea pune în pericol o țară care se reconstruiește după trei decenii de conflict. Duminică, sute de soldați răzvrătiți, încă în uniformă, au ocupat poziții cheie în timp ce se auzeau focuri de armă. Se crede că aceștia au intrat în oraș de la baze militare din afara capitalei. Majoritatea soldaților fac parte din clanul foștilor președinți Hassan Sheikh Mohamud și Sharif Sheikh Ahmed, care au jurat să îl înlăture cu forța pe președinte dacă acesta nu revine la negocierile privind întârzierea alegerilor sau dacă nu demisionează. Mohamud a afirmat că forțele loiale președintelui i-au atacat casa. Însă, ministrul somalez al securității interne, Hassan Hundubey Jimale, a negat acest lucru și a acuzat unele persoane, care nu sunt interesate de securitatea poporului lor, de lansarea unui atac în Mogadiscio. „Violențele inacceptabile din această seară sunt instigate și conduse de forțe care vor să trimită Somalia înapoi în trecutul său întunecat. Miliția și interferența străină s-au combinat pentru a speria poporul somalez și a-l face să se supună”, a arătat, duminică, guvernul federal într-un comunicat.

În unele părți din Mogadiscio au fost raportate mai multe schimburi de focuri între forțele de securitate și forțele de opoziție. Luptătorii opoziției somaleze au ocupat, luni, poziții în unele părți ale capitalei tensionate, la o zi după ce au izbucnit ciocniri cu trupele guvernamentale din cauza încercării președintelui de a-și prelungi mandatul.

În timp ce soldații răzvrătiți s-au postat în intersecții cheie cu mitraliere montate pe camioane, prim-ministrul Mohamed Hussein Roble a cerut încetarea focului și o reuniune de urgență pentru a discuta despre securitatea țării. El a îndemnat forțele de securitate să nu se amestece în politică. Dar un colonel sfidător, Abdulqadir Mohamud Warsame, staționat de-a lungul străzii cheie Maka al-Mukarrama din capitală, a declarat că luptele vor continua dacă președintele Mohamed Abdullahi Mohamed nu se întoarce la negocieri pentru a găsi o cale de ieșire din impasul politic sau nu demisionează.
Somalia are cea mai lungă linie de coastă din Africa continentală. Linia de coastă a țării se întinde pe 3.025 km în Oceanul Indian și în Golful Aden.

Un soldat care susține grupurile de opoziție antiguvernamentale poartă un RPG pe o stradă din zona Fagah din Mogadiscio, Somalia. Foto: Farah Abdi Warsameh/Copyright 2021 The Associated Press.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *