Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Televiziunile lui „era cît pe-aci să…”

27 septembrie 1937. Constantin Argetoianu notează în „Însemnări zilnice”:

„«Groaznică nenorocire pe Dunăre» scrie Universul în capul paginii întâi şi umple 3 coloane cu descrierea ciocnirii vapoarelor «Cernavodă» şi «Lidia» în gura Măcinului. «Lidia» s-a scufundat în cîteva minute, pare că s-au înecat doi-trei oameni. E trist că Universul exagerează cu «groaznică nenorocire».”

Universul lui Stelian Popescu era un ziar cu care Constantin Argetoianu se duşmănea. Aceasta ar fi una dintre explicaţiile mustrării nedrepte a cotidianului pentru ceea ce politicianul bîrfitor etichetează drept exagerare. În definitiv, cum însuşi Argetoianu recunoaşte, muriseră vreo doi- trei oameni. La o adică putea fi „o groaznică nenorocire” O altă explicaţie – şi care mie mi se pare mai credibilă ca prima – ar fi faptul că în 1937 pe teritoriul patriei noastre dragi nu emiteau posturile de televiziune de azi. Dacă politicianul rămas faimos prin scîrba cu care a consemnat toate năzdrăvăniile românismului pus pe dat în stambă ar fi trăit să vizioneze televiziunile de știri de azi nu cred c-ar mai fi mustrat Universul pentru exagerare. Ar fi văzut el ce s-ar fi putut face din doi-trei morţi! Păi devine „groaznică nenorocire” pînă şi un accident rutier cu unul dintre pasageri zgîrîiat la nas, d-apoi o ciocnire de vapoare cu doi- trei morţi!

Nu încape îndoială că, în ultimul timp, jurnalele informative s-au degradat pînă la nivelul unor telenovele thailandeze. Faptului banal i se suflă în fund pînă ajunge la proporţiile unui fapt crucial pentru destinele omenirii. Un pîrîiaş ieşit din matcă pentru cîteva minute şi care a luat cu el şi dus mai încolo două găini frigide şi un cocoş beteag e înfăţişat de o jună transpirată toată la gîndul că e în direct mai ceva ca revărsarea unui fluviu în China, cu victime de la 10000 în sus. În ultimul timp se manifestă un alt clişeu de-a dreptul înduioşător dacă ne gîndim că el trădează o mutilare a inteligenţei din născare. E vorba de exploatarea sîngeroasă a lui „era cît pe-aci”. Tot felul de corespondente districtuale apar în direct în rochiţe sărăcăcioase, bătute de vînt şi de soartă, pentru a transmite cu sufletul la gură o nenorocire care „era cît pe-aci să se întîmple”. Un cal tembel de atîtea lovituri primite în cap a intrat cu căruţa în gardul unei mătuşi divorţate. Nu s-a întîmplat nimic. Mătuşa era plecată-n sat, vorba cîntecului, cu dorul. Iar calul, lipsit de conştiinţă civică, n-are remuşcări. Din întîmplarea asta, despre care nu se discută nici pe şanţ, televiunile fac o catastrofă universală. Mătuşa era cît pe-aci să fie omorîtă. Dacă ar fi fost acasă, desigur.

Supralicitarea faptului divers e un instrument al presei din toate timpurile. Ceea ce dă nota de prostie dîmboviţeană reportajelor senzaţionaliste de la televiziuni e sărăcia vocabularului. După cîteva seri de vizionare, ştii pe de rost sintagmele folosite: groaznic, extraordinar, cumplit, efectiv. Pentru că fondul principal de cuvinte se reduce la cîteva, corespondenţii de la faţa locului şi redactorii din studio, apelează la un alt mijloc analfabet de exprimare. Aşa zisa interpretare artistică. De cînd o cunoscută prezentatoare a introdus în citirea prompterului căzutul capului într-o parte, toate prezentatoarele simt nevoia să-şi bîţîie tărtăcuţa ca nişte găini amorezate.
Această melodramatizare frizerească a realului e explicată de către mai marii televiziunilor prin faptul că asta cere publicul.

Adevărata explicaţie e alta.
Senzaţionalul ieftin e cea mai lesne cale de a face presă.
El ţine loc trudei şi, mai ales, talentului.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „Televiziunile lui „era cît pe-aci să…””

  • Domnule Cristoiu, felicitari pentru temele abordate si mai ales pentru curajul de a vorbi direct!
    Chestiunea holocaustului, cu obraznicia fratilor Muraru si a intregii clici de acolo, M Morgenstern, ala de i reprezentabtul lor in parlament – n a ca nu i am retinut augustul sau nume si toti din sinagoga aia, care se poarta ca si cum toata planeta asta este Israelul lor, iar noi ceilalti goimii nascuti sa le fie slugi.)
    Personalitatile puse la index, in primul rand Ion Antonescu, Goga si toti cei etichetati antisemiti, merita asezati acolo unde le este locul. Trebuie sa vorbim cu tot curajul despre cine au fost ei, care a fost fundalul socio – politic al epocii in care au actionat, ca si lideri ai acestui popor. Nu avem nimic de ascuns sau ceva sa ne reprosam. Am facut ce am putut ca si neam si tara.
    Sunt de acord intru-totul pentru critica adusa academiei romane. Nu se ridica la inaltimea autoritatii pe care o pretinde. Sa le fie rusine!

  • Eu nu ma uit la televizor la stiri, pentru ca televiziunile (toate) iti fac capul mare cu stiri neimportante. Prefer sa citesc presa online, pentru ca pot selecta dupa titlu, ceea ce nu merita citit. De exemplu, cand dau de nume precum Bianca Dragusanu, Prodanca lui Reghecamp, Elena Udrea, Dragnea, fug de acele articole ca Aghiuta de tamaie. Caut articole de interes general si care ne pot schimba viitorul. Nu ma las prostit de cliseele ieftine, de exemplu „lovitura grava la adresa pensionarilor” sau ” le-a taiat alocatiile copiilor”. Sunt legi economice care impun anumite masuri drastice, fiindca nu poti nici ca om, nici ca popor, ca sa te intinzi mai mult decat te tine plapuma. Feriti-va de manipulari si de mistificari, cautati sa ganditi logic, fiindca de multe ori dezinformarile pot fi devoalate cu ajutorul unei gandiri bine structurate.

  • VII Resurse ale reconstituirii
    Surse si Concepte
    B. Concepte (Frauda semantică)
    Concepte si definitii. Cautarea ambiguitatii expresiei
    (continuare )
    Sa revenim la def Holocaustului data la NY. Deci :
    Holocaustul reprezinta persecutia si anihilarea sistematica, statal organizata a populatiei evreiesti europene de catre Ger nazista si aliatii ei intre 1933-1945 (690)
    Definitia e o saorma cu de toate. Artistii pilpulului si-au dat masura maiestriei . De data asta nu in a gasi nuantele/diferentele ci in a le ascunde .
    Sa vedem unde iacet lepus. Si gasim mai multi “iepuri”:
    In primul rand , etimologia . Kaustos : nu s-au ars oameni vii ci doar corpurile celor decedati. Altfel de ce ar fi folosit Zyklon?
    Apoi includerea in def a persecutiei . Persecutia permite extinderea invinuirilor de
    “ Holocaust” si la Romania , nu doar la Basarabia si la teritoriile ocupate din URSS . La fel , ca si desfasurarea “Holocaustului “ intre 1933 si 1945 ( deci si inafara duratei razboiului ) Persecutia nu apare in def franceze si cele engleze prezentate ca facand parte din Holocaust . Acele def se refera doar la genocid , indifferent prin ce mijloace . Treaba are un skepsis cum bine a remarcat Dl Tudor Bucur , (caruia ii multumesc ) zice “Prin victime se inteleg nu numai mortii, ci si cei umiliti si terorizati prin munca fortata” ( deci care s-au considerat persecutati. )
    Alaturarea persecutiei si anihilarii , sintagmei “statal organizata” , permite acuzarea statului care s-a implicat, in persecutii ( prin legislatie- ceea ce intr-o oarecare masura e adevarat) si in genocid.
    Statul insa , nu s-a implicat in genocid . Trebuie respinsa sintagma “ statal organizata” pt genocid in cazul Romaniei. Si deci si corelatul “sistematic “. Caci nu a existat un plan ( deci “character sistematic) genocidar conceput de catre autoritatile statului roman si nici ordine explicite care sa-l transpuna in realitate. Nu s-a gasit nici un act in care instititutii ale statului pe scara lor ierarhica sa fi ordonat executii cu exceptia represaliilor de la Odessa, a executiilor celor care au luptat inafara fortelor militare ( partizani , sabotori , colaboratori , fara sa se indice etnia). [Nu există ordine explicite de execuţii în masă şi mulţi dintre militarii români care au făcut abuzuri, jafuri, crime în afara ordinelor au fost judecaţi şi condamnati. [472] (Armata , Maresalul si evreii AMStoenescu) ]
    Au murit , e drept oameni din cauza conditiilor din lagare si ucisi prin abuz de elemente isolate ale armatei si jandarmeriei romane. Sau prin actiunile localnicilor care “si-au facut singuri dreptate “. Au murit deasemenea evrei si in fortele combatante ale URSS.
    Asociind apoi “Ger nazista si aliatii ei “ se pune fortat sensul egalitatii intre actiunile Ger si ale oricarui aliat . Ceea ce aduce un alt fals . Tratamentul evreilor a fost diferentiat. Mentionez doar o diferenta in tratarea evreilor : Rou nu si-a trimis cetatenii in lagarele germane .
    Se foloseste termenul anihilare -nimicire, nu cel de genocid , ceea ce induce distrugere totala . Iarasi , un termen lipsit de nuanta fata de termenul genocid .
    to annihilate -reduce to nothing ( reducere la nimic , ad nihil – a nimici ), destroy –a distruge .
    Cu atat mai mult cu cat autoritatile romane nu au dorit distrugerea (annihilate) populatiei ci doar incapacitarea ei (prevent , impede , retain , restrain, obstruct, block, contain, corral (vb), enclose , control , dam up) de a interfera in cursul razboiului, prin izolare . [ Nu s-a pus nici o [435] clipă în discuţie exterminarea lor, ci izolarea sau îndepărtarea pentru a nu mai constitui un focar periculos. (Armata, Maresalul si evreii AMStoenescu)]

  • Meh, e de fapt bine ca se exagereaza maruntisurile. Inseamna ca domnii si cucoanele din televiziuni nu mai au ceva grav de transmis. Nu suntem in Siria, Palestina sau Nagorno-Karabah. Nu sunt demonstratii masive sau dictatori ca in alte tari. Nu suntem in America, unde-s mereu omoruri si tampiti care trag cu arma. Nu suntem in Africa unde traiul zilnic e critic si bolile la ordinea zilei. Suntem pur si simplu in Romania, unde nu e nimic spectaculos, unde copii merg la gradinita, unde oamenii se plimba prin parc. Nici canicula nu prea e, si nici ploi prea abundente. Iti dai seama cat de exasperati sunt aia in studiouri ca ei trebuie sa faca stirile din toate astea. 🙂

  • cita vreme bârâi cu placere, nu sint lenes, chiar moara stricata de-as fi:)),
    insa cita vreme ai o tinta, o dorinta de implinit, chiar moara faina de-ai fi, se prea poate sa fii un lenes, …nu se stie cee sti!:))), pentru ca in lipsa dorintei care te mana de la spate se prea poate sa mu mai misti nici macar un dest, de lene…:))

    de unde rezulta ca ‘a bârâi cu placere’ e chiar ceva tare de tot!:))), pentru ca abia asa te manifesti pe tine insuti, oricum altfel cele care se manifesta fiind exclusiv dorintele tale!:)))

    Maestre, …hai sa bârâim cu placere, …vrei?:)))
    dupa cum observi io am inceput deja, chit ca s moara stricata!:))))

    • cei care bârâie in mod absolut sint chiar genialii:))
      ei…sint invartiti, rotiti, miscati, de izvorul care se numeste Inteligenta ( din care a izvorat chiar Creatia )
      el se aseamana cu vantul care bate in palele unei moristi, genialii fiind o simpla morisca, nimic, dar nimic mai mult:)), atata tot ca morisca ce sint e una in stil fibonacci:))), armonizata plenar cu Izvorul:)
      de unde rezulta ca ar fi chiar dragut sa baraim in mod absolut, Maestre:))))

      • prin urmare una dintre desavarsirile lui ‘ a trudi’ este ‘a bârâi’ :)))), caz in care mie i se pare ca traseul cu cel mai mic consum energetic, spre desavarsire, acesta este:))),
        deci…s-ar putea ca daia bârâi, io!:))), ca sint in plin proces de desavarsire!:))))))))

  • Online asta e caz de psihiatrie….

  • ‘Senzaţionalul ieftin e cea mai lesne cale de a face presă.
    El ţine loc trudei şi, mai ales, talentului.’

    Doctrina Anti e creatia antiinteleptilor, deci presupune tot nonactiuni. ‘Senzationalul ieftin’ nu e o regizare, ci o exprimare a sinelui.
    prin urmare ‘Această melodramatizare frizerească a realului e explicată de către mai marii televiziunilor prin faptul că asta cere publicul.’ este o exprimare a sinelui, adica…asa sint ei!, ei chiar simt ca asta cere publicul, cu… corespondentele districtuale treaba stand fix la fel, ele nu joaca teatru, ele…asa sant!

    Doctrina Anti(Natura) presupune manifestarea…naturala a sinelui.
    De-a lungul timpului, in mii si mii de ani, unii oameni au murit de ciuda ca cei talentati ajung pe podium si ei nu:)),
    iar Universul, care stie una si atat: Implineste dorinte!,
    uite ca le implineste si acestora dorintele:))), poți fi senzational si fiind ieftin, poti ajunge pe tron si fara truda si fara pic de talent.
    Doctrina Anti este tesuta cu dorinte!, deci ea are o temelie strasnica, iar la aceasta antioamenii au lucrat inca de acum mii si mii de ani!

    la putere ajung minoritarii,
    senzationalul ieftin e noul talent,
    intr o exprimare cuprinzatoare…Noul Bun-Simt e chiar Anti Bunul-Simt, pe vremurile astea.

    azi e suficienta o demonstratie teatrala a valentelor potrivite tronului pe care vrei sa te cocoți, valentele in sine…nu sint obligatorii:)))
    construcțiile matematice tind sa tina loc de Esență, pe vremurile astea, dasta e posibil oricind ca un actor care joaca rolul lui Einstein sa…si devina un geniu nemaivazut,…macar pentru o vreme!:)), insa din vreme n vreme…astfel de geniali pot ocupa tot timpul!:)))

    ‘e explicată de către mai marii televiziunilor prin faptul că asta cere publicul.’ insa daca veti cere o explicatie mai detaliata va vor pune in brate un vraf de…cifre!:))), si nu intamplator e asa, ‘publicul’ chiar asta cere!, o umplere matematica a dorintelor, pentru ca oamenii au tendinta, pe vremurile astea, sa si foloseasca mintea in detrimentul inimii, prin urmare si descarcarea placerii tot spre acolo se indreapta:))
    Omul Nou, Antiomul,
    adică desavarsirea ‘omului nou’ care a tot fost pomenit de-a lungul generatiilor,
    este omul-matematic, adica omul lipsit de inima, adica omul care foloseste exclusiv una din superpozitiile Orgasmului, cea a…Mintii.

    Raiul pe Pamant e Orgasmul Mintii, iar Lumea Mare spre o astfel de stare se indreapta, implacabil.
    Adica spre o lume lipsita de Inima.

    • Orgasmul Mintii ( singurica singurea! ) e cea mai lesne cale catre ‘orgasm’.
      Ea ţine loc trudei şi, mai ales, talentului,
      …talentul fiind nimic altceva decat o armonie a Inimii ( in Bratele careia Mintea zambeste! )

      deci, mai nou:)), lumea mare e, dincolo de alegerea intre a fi si a nu fi, o alegere intre Orgasmul Mintii si Orgasmul Inimii.

      Maestre, mai nainte sa fii toate cite ești, esti un filozof,…creca.
      pe temelia asta iti stau bine toate celelalte exprimari.

      • intr o lume a lui ‘a fi’ truditul se prea poate sa fie intru ‘ a nu fi’.

        e de bun simt sa fii, intr o lume a lui ‘a fi’, insa se prea poate sa ce ceara truda pentru a nu fi.

        insa trudind intru a nu fi, in lumea lui ‘a fi’, cei care ‘nu sint ai lumii’ n-au decat sa-si gaseasca starea de echilibru absolut.
        deci astia abia asa sint, nefiind.

        nefiind, netrudesc.
        a netrudi…e si ea o truda, insa inspre a nu fi.
        deci cei care netrudesc nu sint lenesi, iar cei care trudesc chiar sint!,
        pentru ca truda, pe lumea asta, e de bun-simt, nu o corvoada, deci nu poti sa spui: trudesc intru ale lumii!, ca truditul intru ale lumii e de bun-simt!, trudeeesti chiar neavand duminica!:))), prin urmare cei care simt ca trudesc pe lumea asta sint fix cei lenesi.
        adica daca Ouroboros nu i-ar mana de la spate, ei…chiar n-ar misca un deget, paici!:)), daia ‘miscarea’ Lumii Mari li se pare o corvoada, o truda:)),
        asta spre deosebire de alti oameni, antioamenii, care gasesc in felul in care Lumea Mare se misca un orgasm, ba chiar Orgasmul Mintii ( singurica singurea! )

        insa exista si oameni-ouroboros, acestia sint stapanii propriului timp si fac din ‘miscarea oamenilor’ chiar o corvoada, o truda, pentru că, in cazul lor, starea de echilibru nu se manifesta, prin urmare, in cazul lor nu se mai poate spune ca cei care trudesc sint lenesi, pentru ca tinta nu e o stare de echilibru absolut, ci una relativa, proprie oamenilor-ouroboros si dorintelor care misuna prin, pesemne, doar Mintea lor.

        prin urmare ‘a trudi’ e putintel greu de inteles, cel mai probabil,
        pentru ca, inca din start, paici, Esenta e sucita cu fundul in sus. sau,…ca suna mai frumos:)), cu capul in jos:)))
        adica Lumea Mare considera ca Zero e Nimicul si atat, deci ca Nemiscarea e chiar Moartea, insa mai sint unii care zic fix invers, ca Miscarea din Nemiscare s-a nascut, ca obarsia Miscarii e chiar Nemiscarea, caz in care Zero devine Totul, nu Nimicul:))
        mai simplu spus se prea poate ca ‘truditul’ sa se exprime prin superpozitii:)))
        ce Muza tare ai fost azi, Maestre!:))))

        • daca simti ca trudesti, esti chiar lenes. cele care te misca, totusi, sint neputintele tale.
          daca simti ca esti trudit, nu se stie daca esti lenes:))), ca cele care te misca sint neputintele altora:)))

      • online, după câte comentarii postezi, precum și după comentariile la comentarii, aș zice că îți place cam mult să-ți provoci orgasme. Totuși, nu exagera, dragă. Ce-i mult strică.

        • Da, si eu il sfatuiesc pe „on line” sa si faca blog. Promit ca, atunci intru si citesc tot ce scrie. Acuma nu fac asta!

    • https://evz.ro/sistem-defensiv-dezvoltat-de-coronavirus-se-transforma-intr-un-super-virus-previziunele-oamenilor-de-stiinta-sunt-terifiante.html

      deci…sa ne amintim:
      virusul a fost impulsul care a declansat Revolutia Mondiala. care nefiind razboi, n-a avut la origine o actiune, ci o nonactiune. virusul a fost o nonactiune,…in fata careia lumea mare a Reactionat.
      aceasta Forta, reactiunea, declansata nu de catre virus, ci fix de catre cei care…au actionat! impotriva unei nonactiuni,
      ca virusul asta a fost, initial, o nonactiune care producea tot atatea ‘pagube’ pe cit producea…insasi Natura.

      insa…odata manifestata Reactiunea, procesul plenar revolutionar care se manifesta la nivel planetar, si care are ca tinta imbracarea Civilizatiei in haine Artificiale, ea nu mai poate fi oprita. e ca un bulgare de zapada care se va opri in zona cu minim potential, adica…dupa ce si a consumat intreg potentialul.

      povestea e lunga, insa pusa in relatie cu articolul de mai sus spune ca…cu cit mai mult se va actiona asupra virusului, cu atit mai periculos va deveni el.
      la limita, de acest virus ne mai poate scapa doar o Inteligenta Artificiala.
      pentru ca cei care pierd increderea,
      pe vremurile astea!,
      unice!
      sint conducatorii-oameni, iar cea care devine…Noul Zeu e fix Inteligenta Artificiala.

      in timp ce unii tot asteapta, sau macar se tot feresc:)) de Razboi Mondial, el…a expirat:))), a devenit imposibil.
      insa…tocma ce-a devenit probabila Revolutia Mondiala, si tocma daia a si devenit probabila, ca Razboiul Mondial a expirat.

      mai devreme, sau mai probabil mai tarziu:)), Revolutiei Mondiale i se va spune pe nume:)) )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *