Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Tentativa celor 300 de africani de a fi spartani

Cel puțin zece soldați au fost uciși și o secție de poliție a fost atacată, ieri, în diferite locuri din sud-vestul Camerunului. Aceste evenimente au loc într-un moment dificil, în care armata cameruneză tocmai a finalizat operațiunea numită „Bui Clean”. Misiunea, care a început la data de 15 mai, a avut drept scop neutralizarea operațiunilor separatiștilor din zonă. Operațiunea a fost condusă de cea de-a 5-a Regiune militară comună, formată din aproximativ 300 de soldați. „Le-am spus că misiunea trebuie să continue cu disciplină, cu respectarea principiilor de angajament și conduită și cu respectarea drepturilor omului, pentru că populația este și va rămâne centrul nostru de greutate”, a declarat generalul Nka Valère, comandantul Regiunii a 5-a Militare.

Unii locuitori sunt, de asemenea, acuzați de conspirație cu rebelii. Potrivit afirmațiilor armatei, rezidenții, elitele, șefii și liderii bisericii au îmbrățișat ideologia separatistă în toate zonele, ceea ce face dificilă lupta. Cu toate acestea, există opinii diferite cu privire la desfășurarea acestor operațiuni militare în rândul populației, care consideră că abordarea militară are limitele sale și ar trebui să fie ultima opțiune. Raidurile militare i-au forțat pe locuitori să fugă în munți pentru a se simți în siguranță. „Operațiunile militare în orașele și satele noastre nu vor aduce pacea, în opinia mea, deoarece oamenii suferă acum. Și, de cele mai multe ori, când oamenii văd militari, se gândesc că fiul lor este mort, tatăl lor este mort, fiica lor este moartă din cauza militarilor și le este foarte frică. Așa că nu cred că opțiunea militară este cea mai bună”, a declarat un locuitor din Bamenda. Potrivit locuitorilor, este nevoie de un alt mijloc de soluționare decât utilizarea armelor. În marile orașe din nord-vestul țării, de exemplu, răpirile, abuzurile, extorcarea și asasinatele reprezintă norma. Potrivit analiștilor, acestea sunt consecințele raidurilor militare. Operațiunea, care este a treia de acest gen în regiune, a durat o lună întreagă.

Primii locuitori ai Camerunului au fost pigmeii Baka. Ei au fost aproape în totalitate înlocuiți și absorbiți de triburile Bantu în timpul migrațiilor celor din urmă. Primul contact cu europenii, cu portughezii, a avut loc în secolul al 16-lea, dar aceștia nu s-au stabilit în regiune. Portughezii au dat totuși viitoarei țări numele pe care urma să-l poarte. Exporatorii pe râul Sanaga au observat abundența creveților, dând regiunii numele de camarão, cuvântul portughez pentru crevete. Primele așezări coloniale au apărut la sfârșitul anilor 1870, când Imperiul German devenea o putere europeană importantă. După înfrângerea Germaniei, în Primul Război Mondial, Camerun a fost împărțit sub mandatul Ligii Națiunilor între Camerunul Francez și Camerunul Britanic, în 1919. În 1960, Camerunul francez și-a declarat independența, devenind Republica Camerun. În 1961 i s-a alăturat partea sudică a Camerunului britanic. Restul Camerunului britanic a fost încorporat în Nigeria. Noul guvern de coaliție a fost condus de Ahmadou Ahidjo, care a anihilat grupurile rebele rămase dinainte de câștigarea independenței. Ahidjo s-a retras în 1982 și a fost înlocuit de actualul președinte, Paul Biya (de 39 de ani în funcție). Acesta a câștigat toate alegerile, deși s-au semnalat multiple nereguli și ilegalități.

În general, resursele naturale ale Camerunului sunt mai degrabă potrivite agriculturii și industriei forestiere decât industriei. Solurile și climatul din sud încurajează cultivarea extensivă a culturilor de cacao, cafea și banane. În nord, condițiile naturale favorizează culturile de bumbac și arahide. Pădurea tropicală dinspre sud are mari rezerve de cherestea, dar accesul este limitat. Râurile din sud sunt presărate cu cascade, aceste locuri oferă oportunități pentru construcția de hidrocentrale. Estuarul râului Wouri este un port natural pentru principalul oraș al țării, Douala. În nord, râul Benoué e navigabil sezonier de la Garoua până la granița cu Nigeria. Pe platforma continentală se găsesc petrol și gaze naturale, iar în sud, în apropiere de coastă, se găsește minereu de fier. Camerunul de nord are mari depozite de bauxită și calcar.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *