Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Teodor Brateș- 75 de ani de presă

Pe vremuri, la sat, când un om mai în vârstă era întrebat câți ani are, răspundea: „Ehe, dragul meu, e greu și să-i numeri, d-apoi să-i trăiești”.

Domnul Teodor Brateș împlinește astăzi 75 de ani de muncă. În presă. E greu să numeri câte articole o fi semnat și cât o fi vorbit zilnic. În 1947, la 14 ani, deja muncea, e-adevărat nu în presă, era ajutor de mecanic. Cineva a intuit că altul este talentul lui și l-a scos din producție și l-a trimis la școală. Peste doi ani intra în  Radioteleviziunea Română ca redactor.

Domnul Brateș este o enciclopedie vie, are o memorie fantastică. A fost supranumit „amfitrionul revoluției”, după ce a transmis 70 de ore în direct, la Televiziunea Română, în zilele de 22, 23 și 24 decembrie 1989 desfășurarea evenimentelor.

Despre acel an, domnul Brateș scrie un serial pe cristoiublog: Istorii povestite de la fața locului. Este un documentar care surprinde, cu o fantastică acuratețe, evenimente care parcă anunțau căderea inerentă după o mărire forțată a cuplului Ceaușescu. Și nu doar despre ei este vorba, ci și despre profitorii sistemului. Și mai este vorba despre presă, despre cum se făcea pe atunci. Desigur, existau și constrângeri, însă și personaje care țineau morțis să se afirme.

Nu este ușor să vorbești detașat despre un sistem din care ai făcut parte. Domnul Teodor Brateș are un secret: nu scrie denunțuri, nu face acuzații. El spune povești pe care le citești cu sufletul la gură dacă ai curiozitatea de a afla despre trecut. Fără să judeci. Pentru că doar cel în cauză își cunoaște propriile dureri și renunțări.

La 75 de ani de presă și mult mai mulți de viață, domnul Teodor Brateș asta a făcut: a învățat să-i accepte pe ceilalți fără să îi judece și a reușit să se înțeleagă pe sine.

Este o adevărată plăcere și să-l citești, dar și să-l asculți, pentru că este coerent, logic și, mai ales, blând.

Îi dorim sănătate!

 

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *