Teoria relativității ne învață, între altele, că lucrurile pot arată foarte diferit, în funcție de locul din care privești. Dacă ești așezat în autobuz și te uiți la vecinul tău, față de el te afli în repaos. Dacă te uiți la clădirile pe lângă care treci, te afli în mișcare.
Aplicată guvernului Johannis*, relativitatea pe care orice politician onest ar trebui să și-o aplice ne arată că față de Italia, de exemplu, România o duce bine; față de Bulgaria, Ungaria, Serbia însă, o duce prost. Rămâne încă inexplicat de ce țările din est au fost mai puțin afectate decât cele din vest, dar cu siguranță nu din cauza că românii au fost ținuți în arest la domiciliu.
O astfel de relativitate ar fi trebuit aplicata și atunci când în birourile de Cotroceni sau din Palatul Victoria s-au redactat diferitele măsuri anti-pandemie. După cum se vede cu ochiul liber, măsurile au fost copiate după cele din vest și înăsprite dincolo de rezonabil. Doar că situațiile sunt diferite, țările sunt diferite, oamenii sunt diferiți. O compilație de decizii luate în 4-5 țări care le-au elaborat pentru piața lor internă, aplicată de-a valma în România au dat o rezultantă care ar fi de râs dacă n-ar fi, nu-i așa, de plâns.
Cea mai caraghioasă este însă reglementarea purtării măștilor de către toată lumea. Ele ar avea rolul să ne împiedice pe noi să îmbolnăvim pe alții și pe ceilalți să ne îmbolnăvească pe noi. Pentru asta, masca trebuie să răspundă unor criterii extrem de stricte. Deconfinarea în Franța s-a făcut după o pregătire extrem de riguroasa, ceea ce n-a împiedicat totuși unele rateuri. Despre ce e vorba?
La începutul pandemiei, politicienii ne asigurau că masca nu este utilă. Am aflat ulterior că de fapt, Franța nu avea suficiente măști pentru a proteja întreaga populație. Ne-a consemnat așadar la domiciliu până când a completat, cât de cât, stocurile și chiar și în ziua de azi, măștile chirurgicale sunt rezervate personalului medical.
Pentru a nu lasă populația descoperită, cu mult înainte de deconfinare s-a anunțat că «civilii» pot purta și măști de pânză. Cum pânza singură nu este suficientă ca să filtreze virusul, reguli de calitate extrem de stricte au fost puse în practică și nici o mască nu poate fi vândută dacă nu a fost testată la DGA (Direction Général des Armées). Măștile vor fi, așadar, întotdeauna duble iar calitatea țesăturii este eliminatorie. Un filtru suplimentar inserat intre cele doua straturi de pânză este de dorit.
Înțelegeți așadar de ce afirmația domnului Stamule, precum că e suficient să vă puneți la gura un fular sau un batic este absolut iresponsabilă. Și de asemenea, executivul dimpreună cu președintele sau ar trebui să dea socoteală pentru amatorismul de care dă dovadă. Nu se poate să impui, sub amenințarea sancțiunilor (și am văzut ce s-a întâmplat la Kaufland!) purtarea măștilor care, pe de o parte, nu sunt admirabile dar lipsesc cu desăvârșire, pe de alta, nu au nici un fel de reglementare.
Nici nu mai vorbesc despre faptul că mare parte din populație nu și le poate permite. Dar înțeleg că Klaus Johannis va recomanda, dacă nu mai e pâine, să mâncați cozonac**
*Știm cu toții că cel care conduce guvernul este Klaus Johannis, deși Constituția ne spune altceva. Și nu, n-am ortografiat greșit numele președintelui, schimbarea ortografiei inițiale a fost doar oportunistă…
** …citat din Maria Antoaneta
https://www.lemonde.fr/planete/article/2020/05/22/coronavirus-decision-attendue-sur-le-second-tour-des-municipales-des-faillites-a-prevoir-en-france_6040415_3244.html?xtor=EPR-32280629-%5Ba-la-une%5D-20200523-%5Bzone_edito_1_titre_3%5D