Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Teoria relativității aplicată la români și purtatul măștii degeaba

Teoria relativității ne învață, între altele, că lucrurile pot arată foarte diferit, în funcție de locul din care privești. Dacă ești așezat în autobuz și te uiți la vecinul tău, față de el te afli în repaos. Dacă te uiți la clădirile pe lângă care treci, te afli în mișcare.

Aplicată guvernului Johannis*, relativitatea pe care orice politician onest ar trebui să și-o aplice ne arată că față de Italia, de exemplu, România o duce bine; față de Bulgaria, Ungaria, Serbia însă, o duce prost. Rămâne încă inexplicat de ce țările din est au fost mai puțin afectate decât cele din vest, dar cu siguranță nu din cauza că românii au fost ținuți în arest la domiciliu.

O astfel de relativitate ar fi trebuit aplicata și atunci când în birourile de Cotroceni sau din Palatul Victoria s-au redactat diferitele măsuri anti-pandemie. După cum se vede cu ochiul liber, măsurile au fost copiate după cele din vest și înăsprite dincolo de rezonabil. Doar că situațiile sunt diferite, țările sunt diferite, oamenii sunt diferiți. O compilație de decizii luate în 4-5 țări care le-au elaborat pentru piața lor internă, aplicată de-a valma în România au dat o rezultantă care ar fi de râs dacă n-ar fi, nu-i așa, de plâns.

Cea mai caraghioasă este însă reglementarea purtării măștilor de către toată lumea. Ele ar avea rolul să ne împiedice pe noi să îmbolnăvim pe alții și pe ceilalți să ne îmbolnăvească pe noi. Pentru asta, masca trebuie să răspundă unor criterii extrem de stricte. Deconfinarea în Franța s-a făcut după o pregătire extrem de riguroasa, ceea ce n-a împiedicat totuși unele rateuri. Despre ce e vorba?

La începutul pandemiei, politicienii ne asigurau că masca nu este utilă. Am aflat ulterior că de fapt, Franța nu avea suficiente măști pentru a proteja întreaga populație. Ne-a consemnat așadar la domiciliu până când a completat, cât de cât, stocurile și chiar și în ziua de azi, măștile chirurgicale sunt rezervate personalului medical.

Pentru a nu lasă populația descoperită, cu mult înainte de deconfinare s-a anunțat că «civilii» pot purta și măști de pânză. Cum pânza singură nu este suficientă ca să filtreze virusul, reguli de calitate extrem de stricte au fost puse în practică și nici o mască nu poate fi vândută dacă nu a fost testată la DGA (Direction Général des Armées). Măștile vor fi, așadar, întotdeauna duble iar calitatea țesăturii este eliminatorie. Un filtru suplimentar inserat intre cele doua straturi de pânză este de dorit.

Înțelegeți așadar de ce afirmația domnului Stamule, precum că e suficient să vă puneți la gura un fular sau un batic este absolut iresponsabilă. Și de asemenea, executivul dimpreună cu președintele sau ar trebui să dea socoteală pentru amatorismul de care dă dovadă. Nu se poate să impui, sub amenințarea sancțiunilor (și am văzut ce s-a întâmplat la Kaufland!) purtarea măștilor care, pe de o parte, nu sunt admirabile dar lipsesc cu desăvârșire, pe de alta, nu au nici un fel de reglementare.

Nici nu mai vorbesc despre faptul că mare parte din populație nu și le poate permite. Dar înțeleg că Klaus Johannis va recomanda, dacă nu mai e pâine, să mâncați cozonac**


*Știm cu toții că cel care conduce guvernul este Klaus Johannis, deși Constituția ne spune altceva. Și nu, n-am ortografiat greșit numele președintelui, schimbarea ortografiei inițiale a fost doar oportunistă…
** …citat din Maria Antoaneta


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *