Îmi tot apare în news feed pe Facebook reclamă de la Complet Medical Otopeni – Centru de testare Covid19, Testare RT-PCR etc. etc. pret 370 lei / 330 lei copii și seniori. Dar apare așa, în nesimțire, de fiecare dată când deschid și eu această cutie a pandorei numită Facebook să văd ce mai postează prietenii, și ma trezesc cu mizerii de genul ăsta.
Dar azi am zis să arunc o privire la comentarii, iar articolul acesta se datorează celor care au comentat inteligent la acea reclamă. Oamenii întreabă, pe bună dreptate, de ce nu se poate face gratuit. Nu voi reda numele celor care au postat, pentru că nu știu dacă sunt de acord, însă redau ce au scris fiindcă este postare publică, iar comentariile sunt după părerea mea foarte bune.
Cineva întreba: „Gratis aveti ceva? Plătesc CASS, CAS, șomaj, impozit, taxe etc.!”. Altcineva spune că este o „excelentă afacere! De ce n-ați face program non-stop?”. Un domn vine cu explicația: „Elon Musk a făcut 4 teste în aceeași zi, 2 pozitive, 2 negative. Care să fie explicația aia infailibilă la treaba asta?! Ne-ați dat circ destul anul ăsta, în curând circul foamei.”
Sunt mai multe astfel de comentarii, și mă bucură. Mă bucură să văd români inteligenți, care își apără dreptul și interesul, care își pun întrebări și care fac remarci inteligente.
Chiar așa, de ce nu sunt gratuite pentru cei care au asigurare medicală? Suntem presați să ne testăm toți, cât mai repede, dar dacă tot există această dorință, atât de bine intenționată pentru a detecta persoanele infectate, de ce nu primim un ajutor pentru a ne putea testa? Nu oricine își permite să plătească 370 lei pentru un test, care dă multe erori, și din cauza căreia te poți trezi închis într-un spital plin de bolnavi, când tu, de fapt, nu ai nici pe dracu, a fost doar o eroare și din cauza unei erori ești expus acum perfect la infectare, mai stai și degeaba în spital fără a putea avea contact cu lumea exterioară.
Cât despre testul PCR, am mai spus de câteva ori: nu te poți baza pe el. Prof. dr. Vasile Astărăstoae, cred, a spus, încă din februarie -martie, că acest test nu este concludent, că inventatorul testului a spus clar că nu este menit să descopere Sars-Cov-2. De fapt, toată lumea știe că nu prea ne putem baza pe acest test, dovadă fiind și că acesta nu face diferența între un virus inactiv și unul activ, între diferitele coronavirusuri. Ne întrebăm ca proștii de ce nu prea sunt cazuri de gripă, când de fapt poate cel testat și confirmat pozitiv cu RT-PCR are de fapt o gripă sezonieră și nu Covid-19. Dar ce știu eu, sunt medic? Nu. Îmi pun și eu întrebări, e dreptul meu… nu? Sau…. mai avem voie să punem la îndoială ceva?
Având în vedere marja de eroare a acestui test, putem spune că cifrele prezentate amenințător în mass-media nu mai sunt concludente, că nu ne putem baza pe ele, că pot fi mai puțini infectați sau invers, mai mulți infectați decât ni se prezintă.
A trecut aproape un an de la primul caz cu Sars-Cov-2 și încă nu avem uneltele potrivite pentru a stabili cu exactitate cine este infectat și cine nu. Au apărut testele rapide. Sunt mai bune, mai concludente? Nu, sunt doar mai rapide. Păi, din ce am învățat eu în acești 30 de anișori ai mei, drag Prunc, este că dacă ceva este făcut repede, este de obicei făcut prost.
Părerea mea este că ar trebui să avem un test mai bun, iar dacă tot suntem presați să-l facem, măcar să fie decontat de casa de asigurări. Nu știu câți români se lăfăie în bani, mai ales în această perioadă.
Un mic P.S.: Acum câteva luni se plângeau că nu pot face față testelor, că nu au timp să le verifice pe toate, că personalul trebuie să fie 24 din 24 să lucreze în laboratoare și tot nu le ajunge timpul. Asta se întâmpla când se făceau mai puține teste. Acum, când se fac atât de multe teste, cum și cine are timpul de a le verifica (cu atenție!) pe toate? Întreb și eu, ca tot omul…
Uitati-va cine conduce si finanteaza OMS-ul. E suficient!