Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

„Tinerețea unui dictator”, un film care dă de gândit

În 5 septembrie, am văzut filmul „Tinerețea unui dictator”, la care scenarist, regizor si co-producător este Andy Lupu, un fost coleg și prieten drag.

Am ieșit cam bulversată, pentru că filmul despre Nicolae Ceaușescu este exact ce nu te aștepți. Te pune pe gânduri. Știm că niciun om nu este doar bun, nici doar rău. Viziunea lui Andy Lupu te plasează în fâșia dintre bine și rău. Chiar dacă este o ficțiune, filmul ar trebui proiectat în școli, la orele de istorie.

Nu vă voi povesti acțiunea și nici nu voi face critică de film, că nu mă pricep. După vizionarea peliculei am stat cu alți spectatori, cu actori care interpretează roluri în acest film și cu Andy. Atmosfera din film s-a mutat pe terasă. „Filmul are mai multe niveluri. Avem, desigur, un prim nivel istoric. Apoi, filmul poate fi privit, interpretat, înțeles în alte multe chei. Este și un eseu politic care explică natura interlopă a regimului comunist. Există teme arhetipale ce țin de condiția umană: supraviețuirea, destinul, sacrificiul, dragostea, prietenia. Sunt convins că fiecare spectator va găsi ceva special în această poveste”, a explicat Andy Lupu.

Eu asta am simțit cel mai puternic că a evadat de pe ecran: supraviețuirea, destinul, sacrificiul, dragostea, prietenia. Pentru că, așa cum am spus, niciun om nu poate fi doar bun, că nu ar mai fi om, dar nici doar rău.

M-a surprins plăcut jocul actorilor, cei mai mulți „fețe noi”: Vlad Bîrzanu (Nicolae Ceaușescu), Flavia Giurgiu (Elena Ceaușescu), Lari Giorgescu (Regele Mihai). Dej – mentorul lui Nicolae în film – este jucat de Igor Chistol din Republica Moldova. Tot din Moldova este și directorul de imagine Roman Canțîr.

Într-un interviu, Andy Lupu spunea, anticipând reacțiile pe care le vor avea spectatorii: „Fiecare dintre noi avem un gând, un sentiment, o percepție personală vizavi de Nicolae Ceaușescu și atunci este evident că vor fi și oameni care o să spună că l-am idealizat sau că trebuia prezentat altfel”.

Eu zic că acest film trebuie văzut. Până să intre pe marile ecrane, filmul „Tinerețea unui dictator” va fi proiectat la BIFF (Bucharest Internațional Film Festival) în cadrul secțiunii Autori români, la sala ARCUB Gabroveni, luni 3 Octombrie, ora 19:30. După film va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri cu participarea lui Andy Lupu, scenarist, regizor si co-producător.

Interviul cu Andy Lupu îl puteți citi aici.  (Cora Muntean)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „„Tinerețea unui dictator”, un film care dă de gândit”

  • „Chiar dacă este o ficțiune, filmul ar trebui proiectat în școli, la orele de istorie.”
    americanii au o expresie:
    „-not the brightest light-bulb around!”
    (expresia americaneasca se traduce aproximativ prin „tampitzica”)
    (nu credem ca e film porno, cu dej samd)
    (din simpatie pentru handy lupu
    nu percepeti….optim)

  • Ați spus că nu sunteți un bun critic de film doamnă, dar sunteți cu adevărat obiectivă și autoare – iată, în acest caz ,- a unei adevărate cronici de film al unei epoci apuse ,dar care ne mai bântuie amintirile ,epoca comunistă din România sub dictatura lui Nicolae Ceaușescu ! Sunt părți ale personalității lui Nicolae Ceaușescu pe care poate nici unul dintre noi nu ar fi vrut să le știe ,dar au fost și părți bune – construcția metroului bucureștean și multe alte construcții de edificii importante și nu doar acestea ci și multe decizii și idei legate de politică și de economie , unele poate nu în totalitate bune
    ,dar adaptate la cerințele vremii ,la istoria vremii
    și totul bazându-se pe specialiști !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *