Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Toate guvernele postdecembriste au fost roase fatal de cancerul bătăliilor interne

De la investirea Guvernului Florin Cîțu Coaliția de Centru Dreapta, formată sub presiunea lui Klaus Iohannis, disperat să aibă în fine Guvernul Meu, a stat sub semnul certurilor dintre PNL și USRPLUS. După Criza numită Vlad Voiculescu, soluționată prin renunțarea USRPLUS la una dintre vedetele sale cu priză la electorat, neînțelegerile n-au mai luat forme violente. Asta nu înseamnă că sub surîsurile de complezență nu vor continua cotonogelile reciproce. Preluarea în forță de către PNL prin Florin Cîțu a negocierilor pentru PNNR, pînă nu demult apanajul USRPLUS, e una dintre situațiile care ne spun că ghionturile reciproce sînt în plină desfășurare, chiar dacă acum se dau pe la colțuri, departe de luminile scenei.

O altă coaliție de Centru Dreapta, cea dintre CDR și PD din Guvernarea dintre anii 1996 – 2000, a stat și ea sub semnul mersului cu o căruță care se putea rupe în bucăți dintr-o clipă într-alta sub povara certurilor dintre cele două partide. După un Scandal violent dintre CDR și PD, încheiat cu „Pupat toți piața endependenți” după ce PD a primit satisfacția de a-l vedea pe Valerian Stan mazilit din Guvern, am scris în ziarul Național din 4 iulie 1997, ziar la care țineam cronica politică de fiecare zi, textul intitulat Continuă căsnicia murdară dintre CDR și PD. La un moment dar, plecînd de la Scandalul abia încheiat și profețind un altul în scurt timp, mi-am îngăduit să desprind din întîmplare cîteva învățuri pentru întreaga clasă politică. Le reproduc aici, pentru că ele sînt valabile și azi pentru Coaliția PNL, USRPLUS, UDMR și pentru toate coalițiile de guvernate ce se vor alcătui de acum încolo:

Scandalul care a marcat în ultimul timp căsnicia dintre PD și CDR trebuie să pună pe gînduri pe politicienii români.
Din această îngîndurare se cer trase cîteva învățături nu numai pentru actuala majoritate parlamentară, dar și pentru întreaga clasă politică românească. N-ar fi atît de necesară o asemenea dezbatere dacă nu ne-am aminti că recentele întîmplări din coaliția postnoiembristă copiază, ca trase la indigo, întîmplările care au zguduit toate forțele aflate la putere după decembrie 1989. Excepție făcînd guvernul Stolojan (dat fiind caracterul declarat trecător al acestuia), toate guvernele alese în chip democratic după prăbușirea comunismului românesc au fost roase fatal de cancerul bătăliilor interne, la început ascunse, ulterior expuse opiniei publice. S-a întîmplat acest lucru nu numai cu o coaliție (fatală reunire sub același drapel a mai multor doctrine, dar îndeosebi a mai multor orgolii ieftine) cum a fost Patrulaterul roșu, dar și cu un partid, cum a fost Frontul Salvării Naționale. O asemenea situație – mă văd obligat să repet – n-ar afecta cu nimic interesele noastre naționale dacă România ar fi Italia sau Franța.

În țările cu o solidă economie de piață, ajunse la un înalt stadiu de democrație, politicienii își pot permite să se joace de dimineață pînă seara de-a guvernarea, de-a polemicile prin presă, de-a zbîrlirile unii la alții. Durînd-o în cot de scandalurile din rîndurile celor aflați la putere, mașinăria economică merge de la sine. De la proprietarul de butic pînă la marele miliardar, oamenii de afaceri din Vest își văd de treburile lor. Nu același lucru se petrece într-o țară ca România, angajată în procesul trecerii de la socialism la capitalism. Instaurarea economiei de piață, recuperarea distanței ce ne separă de țările civilizate, constituirea societății civile, înfiriparea primelor instituții ale statului de drept – sînt tot atîtea procese care trebuie gestionate. În aceste condiții, conflictele care definesc guvernele post-decembriste – de la guvernul Roman pînă la guvernul Ciorbea – conflicte ivite din orgolii prostești, din interese meschine, din năuceli politicianiste sînt semnul unei grave iresponsabilități a clasei noastre politice. Orbi și surzi, mai rău decît cocoșii de munte la ora împerecherii, politicienii români postdecembriști nu înțeleg că, bătîndu-se cu o imensă plăcere, riscă la un moment dat să nu mai poată întinde mîinile pentru a se trage reciproc de păr. Cineva le-a prins și le-a legat brațele. Acolo unde politicienii confundă democrația cu mahalaua, pândește după colț dictatura. Recentul conflict dintre PD și CDR își are rădăcina în ceea ce o sentință de divorț ar numi nepotrivire de caracter. Mult mai bine pentru interesele țării ar fi fost dacă polemica s-ar fi soldat cu o ruptură. Apele politicii românești s-ar fi limpezit. Balta mîloasă de acum ar fi devenit izvorul proaspăt, în stare să adape reforma. Rupturii radicale, cerute de adevărul relației dintre CDR și PD, i s-a preferat continuarea unei căsnicii murdare. O căsnicie care va costa în primul rînd însuși poporul român.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „Toate guvernele postdecembriste au fost roase fatal de cancerul bătăliilor interne”

  • Iar conflictul se va transa foarte simplu cu victoria lui Catu,sustinut de Presedinte si de catre Sistem.Ce vor face filialele din PNL si USRist Plusistii.Ce va hotara Sistemul,aia vor face.Iar Sistemul a dat sabie si topuz lui Catu sa sparga dintii orisicui comenteaza(pe partea Dreapta a esichierului politic).

  • Ca USR istii si PNL eii se bat,asta era de asteptat,nu incapeau doua spade intr o teaca,in alta ordine de idei,ca sa i raspund unuia Bucur pe aici,da,noul proces a lui Dragnea,este posibil sa vina cu „ordin de la Stapinire”adica de la „Preaslavitul Padisah”,dar nu i nimic.Dragnea(care se vedea prim ministru,sau macar prim ministru din umbra) ar fi promis ca i da lui Trump miliarde de dolari pe tinichele (fier vechi),denumit eufemistic armament,contra protectiei lui Trump,spun gurile rele despre aceasta speta,si ar fi platit cu banii inainte ca la prostituate,si ca acesta ar fi motivul imprumuturilor colosale pe care Romania le a luat,si le ia in ultimii ani,de la banci,ca sa acopere aceasta gaura,asta spun gurile rele.Ideea e ca Dragnea a luat o mare teapa(la fel ca Romania),Trump a facut afacerea dar cu Iohannis(care era jupan in Romania,jupan en titre,si nu unul care s ar fi voit jupan dar nu a putut fi ca si Dragnea,primul ministru din umbra,sau ce naiba se credea asta),si Dragnea a fost sacrificat.Aceeasi teapa ar fi luat o cu Trump si Sauditii care ar fi cumparat armament de la Administratia Trump de 300 de miliarde de dolari parca,dar Sauditii voiau ca in schimbul acestei sume,nu doar sa primeasca armament,dar voiau ca Trump si SUA sa i scape de marele rival Iranul,treaba nu a iesit pentru ca planul razboiului lui Trump cu Iranul a fost zadarnicit de Congres.Oricum toti care au facut afaceri cu Trump au luat teapa.Iar acum mos Biden vrea sa i puna chelea’n bat lui Trump si scormoneste peste tot,si n gaura de sarpe,deci si n Romania.Sa cerceteze mos Biden,asa o sa aflam si noi treburi interesante.

    • Adica Dragnea a promis banii de armament pentru Trump,dar Iohannis a aprobat afacerea propusa de Dragnea lui Trump(achizitiile de armament invechit la suprapret),Dragnea insa este boul care plateste,(si va plati oalele sparte).Dragnea va fi de vina pentru tot,pe Iohann il doare n paispe,s a dat bine si cu noul Padisah,asa ca isi vede de treaba linistit.

      • Doar daca boul de Dragnea are destula minte in cap sa l dea pe Trump in gat la Amerlocii lui Biden.Insa Dragnea a dovedit un singur lucru pana acum.Cum ca i un idiot.Si de idioti te folosesti. 🙄 🙄 🙄

        • Numai rusii nu au luat teapa cu Trump,cu el au facut America Mare …Varza cu carne adica. 🙄 🙄 🙄

  • Daruirea e dezordonata, pe cind acumularea e ordonata,
    Daruirea e povestea Iubirii, pe cind Acumularea e povestea Matematicii.

    ..asta daca stai pe Pamant si privesti Cerul:)))
    Timpul este ordonat, pe cand Spatiul este dezordonat :))
    …ce tare!:)

    • Insa mai intai Spatiul si dupaia Timpul, pentru ca mai intai Cerul si dupaia Pamantul.

      • asta e si mai tare:)))
        din ‘lipsa Timpului’ s a nascut Spatiul si din lipsa Spatiului s a nascut Timpul.

        ideci…intre Vesnicie si Nemurire e…un spatiu:))),
        pentru ca ‘lipsa Timpului’ e Vesnicia, iar Timpul, adica manifestarea plenara a timpului e una cu Nemurirea.
        Prin urmare Nemurirea presupune lipsa Spatiului,
        iar cind te gandesti ca Computerul Cuantic se ocupa cu ‘tot timpul’, transferandu l in realitate defineste un nou spatiu:))

  • Entropia se manifesta prin superpozitii, suma lor fiind o constanta absoluta.
    Pina acum omul a operat cu una dintre ele, de acum creca va opera cu ambele:)), si o va face…in doua feluri, unul dintre ele fiind controlul plenar al uneia dintre ele, prin neutralizarea celeilalte superpozitii.

    • ceasul…se exprima prin superpozitii.

      ceasul pe care l privesti e una dintre ele, sinele ceasului, cealalta.

      ceasul cuantic e o poveste a ordinii plenare…generatoare de dezordine asisderea,
      insa
      sinele ceasului cuantic, dinamicile cuantice, sint o poveste a dezordinii plenare…generatoare de ordine pe masura!

      un computer cuantic fix cu dezordinea asta se ocupa, si pe ea vrea s-o lege ombilical de dinamicile realitatii, caz in care…ordinea generata, in realitate, implacabil, poate fi asimilata cu Nemurirea.
      cumva…creca Timpul e asimilat ‘ordinii’, iar Spatiul e asimilat ‘dezordinii’.

      am impresia ca un computer cuantic e generator de entropie negativa, pentru ca el ‘traduce’ pe limba realitatii dinamici cuantice, deci practic aduce ‘sinele ceasului cuantic’ pe pozitia ‘ticaitului ceasului’ :)), metamorfozand dezordinea in…ordine

  • PNRR

    Make America Great Again! si America First! sint despre America. Unii au inteles ca erau despre Trump…

    Odata cu Trump o noua Competitie a fost declansata, ea acopera Lumea Mare, deci ii cheama pe toti in fata aceleiasi linii de Start.

    Dincolo de exprimarea relativa, aceste ‘competitii’ au o componenta absoluta ( am mai explicat, nu mai repet ), prin urmare chiar daca in mod relativ se prea poate ca la linia de Start sa fie competitori absolut diferiti, competitia e, in mod absolut, aceeasi pentru toti. Prin urmare toti sint…umar la umar, la Start.

    Insa…fiecare pleaca in Competitie cind doreste!:))), poate fix cind se da Start ul sau poate ca dupa ce mai doarme n bocanci..luni, ani, etc:))

    Fenomenul cel mai des intalnit, la Startul unei noi competitii e acesta:
    cu toate ca a inceput o noua competitie, ….unii competitori alearga tot in aia care tocma ce s a terminat!:))), ca ei…inca se cred in competitia aia, care tocma ce a expirat!

    prin urmare diferenta fundamentala dintre competitori se naste, mai inainte de a se naste din orice altceva, din aceasta nauceala!:))), a unora, care…nu stiu in ce Joc ‘se joaca’, cam neintelegand joaca care ‘se…joaca:))

    ce face Ro, azi?, …cind vine vb despre PNRR?
    Pai ce sa faca, alearga in competitia aia expirata,…ea stie de ce!:)))

    Intreg Potentialul daruit in mod absolut!, …nu numai relativ, se cade a fi folosit in competitia curenta, ca toata energia consumata pentru a alerga in competitia aia expirata se aseamana cu resuscitarea unui mort de a binelea.

    Sintem intr o alta competitie, ea abia a inceput, deci tre sa iesim din aia anterioara, chiar brusc daca se poate :)), iar asta pentru simplul fapt ca….e de bun-simt sa facem asa.

    Competitia Veche, Expirata, a…murit, …chemati bocitoarele sa si faca treaba, chemati i pe gropari s o ngroape, iar pentru ca Noua Competitie a inceput deja, focusati va, nenica, pe ea, ca ea si doar ea conteaza.

  • Teodosie vs Preafericitul..
    Suntem in timpul in care biserica, ca si institutie, nu mai are aceiasi semnificatie ca si in vremurile trecute. Individul – membrul societatii, este mai informat, intelege mai bine cine este, de unde vine si incotro se indreapta spiritul lui. In aceste conditii, nu are nevoie de intermediar intre el si Dumnezeu. Poate sa cultive o relatie directa. Sa vi si sa te comporti atat de autoritar, sa fi atat de opulent (mercedes-uri, afaceri, exploatari forestiere in paduri – proprietati manastiresti, etc) este cel putin nepotrivit, cu misiunea celor care trebuie sa i sprijine pe sarmani in primul rand. L am vazut pe Teodosie imbracat fatra farafastacuri (respectind canonul), mergand cu loganu’, acolo unde are de ajuns. Vorbeste de a dreptul si a aparat dreptul si libertatea de a practica credinta dupa canonul stramosesc. Si asta atunci cand mai marii vremii, ne calcau in picioare.
    In cealalta parte Daniel, un popa care se da cu mercedesu’, infasat cu tot felu de zorzoane preocupat mai mult de averi si proprietati decat de sufletul oamenilor. Un Caifa, pus pe pedepsirea prorocilor si grijuliu, pe primul loc, cu proprietatile materiale bisericesti.
    Apoi, cu gandul la stramosi si la stradania lor de a pastra vie credinta, il recunosc pe Teodosie ca si preot si uns al lui Dumnezeu.

  • ‘Toate guvernele postdecembriste au fost roase fatal de cancerul bătăliilor interne’,
    iar ‘de vina’ e arhitectura,
    rinduiala Intregului numit Ro.

    ea, randuiala, e anapoda.
    iar asta pentru ca nu a existat o intitutie fundamentala care sa ‘verifice’ dorintele poporului cu ‘implinirile guvernelor’, astfel incat ‘implinirile guvernelor’ sa se suprapuna peste ‘implinirile dorintelor poporului’…chiar cu orice pret!,
    adica inclusiv cu implinirea dorintelor…tacanite, dar majoritare in popor.
    ( insa nici institutie fundamentala care sa se ocupe cu gradinarirea dorintelor, din generatie in generatie, n-a existat, daia cea care e la origine defect e chiar randuiala. iar ea nu e o facere, ci o suprapunere peste randuielile Naturii, adica fix cum e Natura, asa se cade sa fie rinduita si natia.
    insa mai intai e ‘gradinarirea dorintelor’ si abia dupaia ‘oglindirea dorintelor in realitate’, pentru ca dinamicile de tip Popper chiar cu ‘dorinte-cal troian’ se ocupa, iar astea, odata acceptate in cetate…reconfigureaza plenar viitorul, pentru ca dupa cum sant dorintele oamenilor…asa si Viitorul, mai apropiat sau plenar indepartat )

    • gradinarirea unei natii, oricare ar fi ea, se face gradinarind dorinte.

      ‘focul’ lumii, cel care intretine ‘miscarea’,
      e ‘dorinta’.

      ce bagi in foc, aia va arde!

      intrebare: stie cineva daca in neamul asta exista o institutie-matrice care sa gradinareasca dorinte din generatie in generatie, gradinarind deamul dincolo de manifestarea timpului?
      si mai simplu: stie cineva daca in tara asta exista barim un strop de institutie care sa gradinareasca dorinte?
      ca daca nu exista asa ceva, dorintele gradinarite sint cele primite cadou, cal-troian, gen, insa ele implinesc visurile altora, nu ale natiei, macar pentru simplujl fapt ca nu ne apartin, prin urmare indiferent care e ‘miscarea’ natiei, ea devina una seaca, pentru ca ce-i lipseste e chiar Seva!
      iar asta pentru ca ce s-a uitat e chiar …Radacina!

      neamul asta, atata cit mai e, sta pe dorintele dorite de batranii neamului, Intelepti, cu ani si mii de ani in urma, si care se vor implini negresit, pentru ca ele au fost generate din Inima, devenind Seminte aruncate pe ogorul Viitorului nu doar sub Timp, ci si dincolo de el.

      un neam nu se gradinareste de azi pe maine,
      ci in suta asta de ani pentru suta viitoare,
      ci in ziua de azi, pentru mia de ani care urmeaza, si in clipa asta, pentru o vesnica manifestare.

      impresia mea e ca cel mai departat viitor proiectat de catre cei care au guvernat n-a depasit manadatul de parlamentar sau de presedinte, in orice caz mandatul de ‘stat pe tron’, oriunde ar fi localizat tronula sta.

      • Pacea ‘se face’ prin manifestarea SI-ului, prin urmare gradinarind seminte de…SI!:)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *