Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Tot ceea ce se întîmplă acum în America e o dovadă de forță și nu de slăbiciune a democrației

Am mai scris și am mai zis că sînt oprit pe stradă, dată fiind condiția mea de ins care apar la televizor, de fel și fel de necunoscuți, altfel amabili, dar care mă consideră un bun al întregului popor. Nu mă opresc pentru a-mi cere părerea despre ce se întîmplă în lume și în viață, din presupunerea, altfel corectă, că m-oi fi pricepînd și eu la observarea lumii odată ce o comentez de vreo treizeci de ani buni. Mă opresc pentru a-și spune ei părerea despre ce se întîmplă în lume și în România. De cele mai multe ori dialogul debutează înșelător ca și cum ar fi unul dintre un ins care întreabă și un ins care răspunde: Ce părere aveți despre…?

Un novice într-ale relației cu marele public, public consumator cum îi spun profesioniștii media, care depind de tiraj și rating, s-ar grăbi să răspundă expunîndu-se pericolului de a fi ridicol. Unii ca mine, care știu că au fost opriți pe stradă pentru a li se spune părerea, surîd echivoc și evită răspunsul. Asta deoarece ei știu că întrebarea a fost retorică. Insul nu te-a întrebat pe tine; s-a întrebat pe sine. Și răspunsul vine de la el, nu de la tine: Părerea mea e că…

Un astfel de dialog am avut eu zilele acestea cînd în America se petrec lucrurile despre care scrie întreaga noastră presă. Nu neutru și mai ales nu superior, cum ar trebui să trateze presa chelfăneala politică indiferent că e de la noi sau de aiurea, ci cu emoție și mai ales cu emoția slugii care aude prin pereți cum se ceartă jupînii.

Ce se scrie la noi despre întîmplările din SUA? Că presa l-a proclamat pe unul dintre candidați cîștigător deși numărătoarea voturilor nu s-a încheiat și nu se știe rezultatul contestațiilor în Justiție. Că prin ceva semănînd a dracului de bine cu o Operațiune, toate statele UE, garantate de Marea Putere Garantă care e Germania, s-au grăbit să-l felicite pe proclamatul presei. Unii au făcut exces de zel. Klaus Iohannis, de exemplu, s-a grăbit să se lepede de două ori de cel care i-a pus în cap șapca de un dolar cu valoare de cucă (căciulă cu pene de struţ) dată pe vremuri de Sultan domnitorului în cadrul ceremoniei de la Înalta Poartă. Că Mari puteri independente de Germania – Rusia, China – au fost prudente, declarînd că se vor pronunța abia cînd președintele va fi desemnat oficial. Că Donald Trump invocă fraude electorale majore. Că sprijinindu-l, avocații lui prezintă cazuri de morți care au votat pe Joe Biden în cadrul procedurii prin poștă. Că în timp ce unul s-a autoproclamat învingător, celălalt refuză să se recunoască învins. Că televiziuni precum CNN s-au coborît la un nivel de manipulare mult mai jos prin imbecilitate decît Pravda de pe vremuri.

Ce părere aveți despre ce se întîmplă în America? Nu-i așa că America se face de rîs? Aceasta a fost părerea celui care m-a oprit pe stradă. O invoc nu pentru a face dintr-un amănunt al vieții mele cotidiane un capăt de țară, ci pentru că aceasta e părerea multor români care urmăresc uimiți tărăboiul din SUA. Evident, n-am zis nimic interlocutorului. Știam că mă oprise pentru a-și spune părerea lui și nu pentru a afla părerea mea. Zic acum în scris: Nici vorbă că America se face de rîs.

Mai întîi pentru că se fac de rîs doar țări mici, neînsemnate, precum România, țări care tocmai că sînt mici care acordă o atenție ieșită din comun imaginii lor în Lume. Pe America o doare-n cot cea ce se numește imaginea ei în Lume. Cînd ești ditamai elefantul printre iepuri, puțin îți pasă ce cred iepurii despre tine. America are voie să rîdă de prostiile României, România n-are voie. Stăpînii se pot prăpădi de rîs la ce se întîmplă în bucătării, unde slugile se chelfănesc. Slugile n-au voie să rîdă la ce se întîmplă în iatacuri, unde Stăpînii își dau reciproc cu farfuriile în cap. Da, iepurii pot rîde de ceea ce face elefantul. Dar cînd elefantul se întoarce spre ei iepurii o rup la fugă, dacă nu jură imediat că sînt plini de respect față de elefant.

Apoi prin ce se face America de rîs? Prin faptul că un candidat îl acuză în gura mare pe celălalt de fraudă? Sau prin faptul că un candidat se autoproclamă președinte înainte de numărarea voturilor în condițiile în care celălalt candidat e însuși președintele în exercițiu? Păi ce-i de rîs aici? Eu cred că nu e nimic de rîs. Eu cred că e de admirat. Ar fi fost posibile astfel de lucruri într-o dictatură? Ca un candidat să se autoproclame cîștigător împotriva președintelui în exercițiu? Ca președintele în exercițiu, deși nu-și recunoaște înfrîngerea, să nu-l poată aresta pe cel care-l sfidează? Ca președintele în exercițiu să se mulțumească doar cu criticarea presei care l-a declarat învins în loc să închidă ziarele și să aresteze ziariștii? Ca președintele în exercițiu să se resemneze doar cu contestația în justiție?

Să fim serioși!
Democrația înseamnă înainte de toate tăria de a te face de rîs. Tema Să nu ne facem de rîs țara arătîndu-ne în public conflictele, slăbiciunile, ba chiar și mizeriile luptei politice ține de dictaturi. Dictaturile se preocupă ca nu cumva să se facă de rîs prin dezvpluirea publică a luptei pentru putere. Pentru că în dictaturi lupta pentru putere în genul celei din America se duce în adîncuri, și nu de puține ori în chip sîngeros. În afară nu răzbate nimic din larma acestor confruntări pe viață și pe moarte. Doar din cînd în cînd apare cîte un cadavru politic sau chiar cadavru pur și simplu.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

20 comentarii pentru articolul „Tot ceea ce se întîmplă acum în America e o dovadă de forță și nu de slăbiciune a democrației”

  • America este corupta si in maduva oaselor. Oamenii sunt foarte urati; mici, diformi, grasi, talambi, analfabeti si prosti precum noaptea. Mergeti la un Wal Mart si aveti America in toata splendoarea ei.
    Acum ceva ani, treceam din Canada in SUA, pe la Salt Lake Marie. Ofiterii de la granita ma simpatizau pentru felul meu de a fi, dar asta nu i-a oprit sa imi controleze masina „la garaj”, asa cum fac canadienii cu americanii. La vama, canadienii ii dezbraca pe americani, in timp ce pe mine ma saluta cu zambet si imi spune: „Bine ati venit acasa”.Unul dintre ofiterii de la vama americana m-a intrebat de ce am camera de luta vederi la masina. Alt ofiter i-a raspuns in locul meu: „Acesta (eu) este prietenul meu, lasa-l in pace”. Atunci mi-am dat seama ca in America sunt 50% idioti si restul de aceptat. Intre timp procentul a crescut, la prosti, de a ajuns la 90% . La cultura procentul este de 100%, Tabula Rasa in splendoarea ei. La plecare spre Eagle River, ofiterul prieten de la vama americana m-a internat de ce veau sa traies in USA; eu i-am raspuns: America este civilizata, tehnologizata si nu este coruptie. Ofiterul s-a uitat mirat la mine si a spus: „America nu este corupta!?” si a ras salbatic de nu l-am intense, atunci. Acum, vad si simt coruptia americana in total splendoarea ei, coruptie adevarata, murdara, endemica. Covid-ul este copil mic.

    • Eu nu am fost niciodata in SUA si nici nu intentionez sa calc pe acolo dar sunt de acord cu Andrei Muresan,cel putin asta e impresia care mi au facut o americanii ajunsi pe meleaguri europene,inculti,aroganti,neciopliti,prost crescuti,cu idei de superioritate pe care le au fata de alte popoare si culturi,care l ar face pe Adolf Hitler invidios.Poate America de Sud as fi mai de acord sa o vizitez,cel putin peisajele si damezele de acolo sunt spectaculoase(e mai periculos ce i drept,dar pentru un traitor in Romania,oricum pericolul e ceva firesc,in Romania totul e facut sa te omoare sau sa te faca cu nervii,asa ca toti care traim in Romania suntem supravietuitori din nastere). 😀 😀 😀

      • Daca democratia inseamna circ,si daca ceea ce se intampla in SUA e o imagine a fortei(un diliu nu se da dus desi a pierdut,iar un mos si camarila lui nu sunt in stare sa preia si sa exercite puterea),zau parca m as lipsi de o asemenea Democratie si Forta.Pentru mine Forta si Democratia inseamna Decenta si Bun Simt,nu circul asta penibil din SUA.Si il contrazic pe maestru,un mare sef,lider,lider mondial se face mai usor de ras,decat o prapadosenie de om, de tara gen Romania,cand Elefantul(SUA) se face de ras,se uita toti si rad(Intereseaza pe toata lumea),cand paduchele(Romania) se face de ras,nu rade nimeni,de ce? Simplu,nu intereseaza pe nimeni.

        • Ceea ce se intampla in SUA dupa mine este exact cearta intre Regele Cioaba si Imparatul Iulian pentru tronul tiganesc.SUA noua tiganie.Haoles Baoles SUA.Dovada de forta manca va s staboru,maaa America,MANCATI as DEMOCRATIA haoleu ,ce tiganie haoleu maneaua americana. 😆 😆 😆 Biden Iulian vs Donald Cioaba,haoleu mancavas. 😆 😆 😆

          • Ce facem cu sapca lui Donald Trump? Simplu,ne stergem cu ea la cur,ca prezidentu nostru iohanita a facut deja treaba asta(a si mictionat pe ea dupa ce a aruncat o in WC iohanita dupa ce in prealabil s a sters cu ea la fund,cred ca si pe Donald insusi a mictionat iohanita,dupa ce a ajuns Biden bulibasa),asa ca si poporul trebuie sa urmeze calea indicata de presedinte. 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

  • Maestre, ti-am vazut pastila daseara :))
    vaaai, ce sou:)))

    pai…cum ramane, Maestre, cu ploaia de la Waterloo?!:)))

    • daca cea care pune la indoiala e Povestea Artificialului, cea care e pusa la indoiala nu cumva e chiar Povestea Naturii?

      intoarcerea pe dos a tuturor dinamicilor si aducerea lor pe ‘tronul referintei’,
      oare nu cumva cere, spre echilibrare, manifestarea plenara a Povestii Naturii, care abia ea ‘cere’, la rindul ei, ‘punere la indoiala in stil plenar’, adica fix manifestarea Povestii Artificialului?

      prin urmare nu cumva chiar definirea ‘minciunii’ ca fiind ‘noul adevar’ e fix cea care ‘cere’ manifestarea ‘adevarului’,
      aceasta stare permitind manifestarea ‘punerii la indoiala in stil plenar’, adica manifestarea ‘antiadevarului’, adica a Povestii Artificialului?

      Povestea Artificialului, adica ‘povestea ‘punerii la indoiala in stil plenar’ a Naturalului’ are nevoie, mai intai, de manifestarea Povestii Naturale, de unde rezulta si castigatorul din state?

      Istoria Trecutului e doar radacina Istoriei Viitorului,
      iar istoria Viitorului e o poveste eminamente a logicii inverse, ca asa rasare si Realitatea, pe ‘invers’, adica din Viitor in Prezent, nu din Trecut in Prezent.

      Maestre, nu-i asa ca Istoria Viitorului, adica istoria care te duce pina la Alfa :)) , adica pina la Teza ( ca Sinteza e chiar Teza! ), e interesanta rau?:)))

      • in Istoria Viitorului,
        care e scrisa de oameni, evident!,
        si care e asamblata din Dorinte,
        adica din toate dorintele dorite de oameni de cind sint ei pe planeta asta,
        dar inca neimplinite,
        scrie ca cea mai de seama dorinta e…nemurirea.
        acu daca asta e, …aia e!
        ce po sa faci?!
        si cum nemurirea e povestea Artificialului, ea va deveni Nemurire.
        acu daca asa scrie in Istoria Viitorului,
        care e si ea o istorie,
        si e scrisa tot de oameni,
        tot asa cum si ailalta istorie,
        Istoria Trecutului, e,
        …e clara treaba, cristal nu alta!,
        dorintele se implinesc in mod absolut,
        in ceata mai ramanand, poate, doar felul in care ele se implinesc…

        in Istoria Viitorului,
        care e scrisa de oameni, evident!,
        si care e asamblata din Dorinte,
        adica din toate dorintele dorite de oameni de cind sint ei pe planeta asta,
        dar inca neimplinite,
        scrie ca cea mai de seama dorinta e…nemurirea.
        ea e povestea Inteligentei Artificiale.
        Inteligenta Artificiala e povestea vremurilor, iar asta pentru simplul fapt ca asta a fost dorinta oamenilor, nemurirea.
        adica…sa nu mai moara, daca s-ar putea, oricum…sa mai traiasca!
        acu daca asta a fost dorinta oamenilor, …mai poti sa zici ceva?!

        oamenii si-au dorit nemurirea si au primit in dar exprimarea absoluta a ei: Nemurirea.

        Nemurirea si Inteligenta Artificiala una sint.

        insa…iata Nadejdea!:
        Sinteza este Teza!
        Iubirea si Teza…Una Sint
        si Sfanta Treime E!

        superpozitiile Mintii, fac din clasica intrebare, clasicul raspuns:
        ‘a fi SI a nu fi, asta e raspunsul’.

        • Aia de pe vremuri,
          Babilon, gen,
          foloseau si ei o Istorie a Viitorului, insa…era ciordita, asa ca nu s a pus,
          acuma Istoria Viitorului e un produs eminamente Matematic, Computerul Cuantic fiind chiar…cuibul Istoriei Viitorului.
          De unde ar rezulta ca desavarsirea ‘vrajitoriei’ e chiar…Matematica.
          ( Matematica fiimd o matematica in stare sa se desavarseasca penca are pe mana Tot Timpul…in timpul lui Planck)

          • :)))))))

          • Se spune ca matematica e stiinta zeilor.
            Io nu prea cred!:))) ca ea e chiar Zeul in…persoana, …hai sa i zic…Zeul Matematic!:))
            Sa vezi, nenica, citi adepti o sa aiba!:))))
            ..si e de inteles, nu i asa? …ca doar sldaruieste Nemurirea, chestie tare, nu gluma.
            Bine, Nemurirea e…fix Vesnicia intoarsa pw dos si cu xapul in jos!:)), dar…unii n o sa mai stea pe…gandurile inimii!:))))

          • Oul absolut e Crapat in El insusi. ce cauti, aici cauti.

            orice cautare e pusa la indoiala.

            Natura insasi e pusa la Indoiala.

            ne cautam permanent,
            Creatia e o platforma a desavarsirilor,
            orice ‘miscare’ e ‘cautare’,
            orice ‘cautare’ se face plenar optim,
            pe calea cea mai scurta,
            dinamicile Universului fiind exclusiv de tip fibonacci.

            superpozitiile ‘cunoasterii’ acestea sint:
            -cunoasterea care e povestea Acumularii, aceasta fiind povestea Mintii
            -cunoasterea care e povestea Daruirii, aceasta fiind povestea Inimii.
            acestea sint superpozitiile ‘cunoasterii’ si una dintre ele sta pe cealalta.

            prin urmare zicerea lui Nietzsche se modifica astfel:
            Ne cautam in fiecare moment al vietii,
            iar de gasit gasim una din cele doua superpozitii ale ‘cunoasterii’,
            care sint si superpozitiile ‘sinelui’.
            in final ele se suprapun peste ‘Bine SI Rau’

          • mai intai dorinta, mai apoi miscarea.

            de la prima dorinta manifestata, calea ‘dorintelor’ e asta: in stil fibonacci.

            dorintele dorite ajung atit de mari pe cit ne e masura.
            deci ajung sa fie mari cit omul.
            atunci se manifesta cunoasterea de ‘sine’,

            fiecare lipindu-se de superpozitia ‘sinelui’ in care se vede mai clar,
            Mintea, respectiv Inima.

            omul nu cauta, el doreste.
            orice dorinta e o cautare.
            omul ‘doreste’…ntruna!
            placerea-i misca dorinta!

            omul n-are scapare! va ajunge la ‘cunoastere’, negresit.
            il impinge placerea. il impinge dorinta.

            calea catre golirea de dorinta nu e lipsa dorintei, ci manifestarea ei plenara.
            …insa pe traseul Daruire. aceasta e una cu daruirea de sine.

            atunci cind dorinta se manifesta pe calea Acumularii, dorinta ajunge sa-l mute pe om din sine insusi, in…sinele din oglinda.
            aceasta e golirea de…omul ce esti,
            iar asta doar pentru ca dorintele…acumulate sa aiba loc plenar in tine.

          • ‘lumea mare’ e o prostituata.
            iti rezolva cea mai mare placere, ‘nemurirea’,
            pe care insa tre s-o platesti cu vesnicia din tine

            deci scapare, alta, de prostituata cu p mare, nu e, singura fiind aia in care iti cauti placerea cu p mare in ailalta superpozitie a Placerii, Vesnicia

    • peste lumea mare ‘se’ vor picura tot atitea ploi waterloo cite cer dorintele,
      pentru ca, din dorite, dar neimplinite decind e omul pe pamant,
      sa devina dorinte implinite.

      toate ploile waterloo, manifestate de la facerea lumii,
      implinesc, direct sau indirect, aceeasi tinta:
      inplinirea dorintei supreme: Nemurirea.

      prin urmare toate ploile waterloo implinesc,
      pe cai de ele stiute,
      aceeasi tinta:
      desavarsirea Computerului Cuantic si legarea ombilicala a dinamicilor civilizatiei curente, cu tot cu…continut, de
      ‘sinele’ sau,
      ‘nemuritor’.

      e de folos sa ne amintim ca Vesnicia e in noi. in ‘sinele’ cel mai adanc al omului.

      • …si pentru ca Sinteza este Teza, e suficient ca omul sa ramana dupa cum a fost rinduit la Facerea sa.
        insa…pe cit de simpla pare treaba asta acum, pe atit de complexa va deveni ea,…in curind.

    • Hm..e o dovada de haos…de lipsa de educatie…mai ales la Biden…daca Trump n-a acceptat infringerea, Biden trebuie sa astepte…atit…ma uit ca a facut task force , ca se pregateste da preia…asta e dovada de democratie?…niste idioti, cu pretentii de mare putere…o tara jalnica….comentariul dvs e dezamagitor…

      • Pai daca Biden are electorii in buzunar,ce sa mai astepte,cand votul la americani e pe electori,iar Trump sa si recunoasca de buna voie infrangerea,n ai sa vezi,ala i dus si cu pluta (Trump intai imparatul Americii),ala nu si va recunoaste infrangerea decat in doa moduri,fie cand moare,fie cand ar abdica in favoarea lui Ivanka fie sa pe care ar fi vrut sa o numeasca imparateasa,daca el ar fi prea batran si bolnav ca sa fie bulibasa la Americani.

  • Mie mi se pare exact pe dos: că în SUA există deja o dictatură, iar batjocorirea votului e una dintre formele ei de manifestare. Când ai președintele ales dinainte, dar chemi oamenii la vot doar pentru a se afla în treabă, despre ce democrație vorbim? Statul Paralel, prin structurile lui oculte, asupra cărora cetățeanul nu are niciun control și niciun cuvânt de spus, a instituit dictatura. Deocamdată, una soft, dar care-și va ascuți treptat ghearele pentru a sări la jugulara oricărui Om Liber. Ne paște „1984”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *