Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Toți știu că sunt ultimii mineri ai țării și vor, dacă tot ,,mor” să o facă demn

Înainte să înjurați minerii vă adresez rugămintea să citiți câteva rânduri despre ei. Apoi dacă tot veți voi să-i înjurați începeți cu mine care am fost a treia generație care am încălțat bocancii de miner, după bunicul meu ( Lonea) tatăl meu și unchii mei dar și mama mea care a lucrat la EM Livezeni. Pe scurt: prin 1820 Imperiul Austro-Ungar a realizat că nu mai are lemn din care să producă cocs pentru topirea minerului de fier. Practic a fost defrișată o zonă care cuprindea o parte din Banat și Țara Hațegului . În 1840 frații Hoffman încep exploatarea huilei în Valea Jiului necesară locomotivelor cu aburi dar și furnalului de la Govojdia. În 1905 Valea Jiului devenea ,,Mica Americă ” erau colonizați aici secui, cehi, polonezi, italieni și români. Așa au apărut coloniile muncitorești ,,Praga „, ,,Bosnia ” etc . Nici un regim, fie imperial sau cel regal după 1918 nu au pus preț pe mineri. Comuniștii chiar dacă au ridicat nivelul de trai au muncit la blană minerii. Se muncea în minerit 363 de zile pe an din 365 de zile. Condițiile de muncă au fost crunte mereu. În Valea Jiului au murit în explozii sau accidente peste 1000 de ortaci iar peste 3500 au rămas schilodiți. Minerii s-au luptat cu fiecare regim în parte. Fiecare regim a tras în ei, direct, vezi 1929, sau indirect, vezi 1977, când anumiți lideri ai grevei au murit subit. După greva din 1977 securitatea a infiltrat peste 1000 de ,,cadre ” în Valea Jiului iar după 1989 acest număr a fost suplimentat. Mulți dintre ,,teroriștii ” revoluției au ajuns în Valea Jiului. Eu și mulții alții din zonă ne-am dori să aflăm adevărul despre mineriade, mai ales că bunul meu camarad Emil Gheorghe a fost cel care s-a opus direct și vehement lui Miron Cozma. În fine, ce vor acum minerii: plata salariilor pentru munca prestată și da, toți știu că sunt ultimii mineri ai țării și vor, dacă tot ,,mor” să o facă demn. Doar atât!

(Text de Ștefan Adrian Jurca)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *