Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Traian Băsescu: Cred că Președintele a făcut cea mai mare prostie dînd data ieșirii din criză

Marți, 22 aprilie 2020, ora 17, pentru cristoiuTv i-am luat un interviu lui Traian Băsescu. Inutil să mai reamintesc faptul că interviurile cu Traian Băsescu au fost printre cele mai bune luate de mine în peste 20 de ani de ipostază de moderator de televiziune. Fostul președinte se numără printre puținii politicieni pe care întrebările incomode îl fac să strălucească, în timp ce dialogul de rutină, gen Ce părere aveți despre? îl omoară mediatic. Așa cum am procedat și cu alți interlocutori, transcriu pentru rubrica Gîndurile lui Cristoiu fragmentele semnificative din convorbirea video de o oră și ceva.


Noaptea de Paști a fost pentru mine de o încărcătură extraordinară

Ion Cristoiu: Bună ziua domnule președinte, îmi pare rău că n-avem un interviu față în față, ci la distanță. O întrebare personală: dumneavoastră aveți SPP în continuare?
Traian Băsescu:
Da. Am protecție totală.

Ion Cristoiu: Cum păstrați distanța față de SPP.
Traian Băsescu:
N-aș vrea să intru în detaliile SPP-ului, numai că ei sînt absolut izolați, în unitate nu se întîlnesc, acasă, unde dorm s-a verificat să nu aibă coronavirus și din acel moment, din momentul în care au fost verificați nu mai fac decît drumul acasă, seara, noaptea tîrziu, cînd plec eu acasă sau cînd mă culc eu. Dimineața își iau pistolul de la poartă, nu intră în unitate, le-au organizat acolo luarea armamentului, ce armament au și cei de pe escortă și vin direct la mine, care de la instituirea măsurilor nu m-am întîlnit decît cu ei și cu șefa de cabinet și soția. Atît.

Ion Cristoiu: Ei sînt testați, deci, nu pot să vă infecteze pe dumneavoastră.
Traian Băsescu:
Nici ei pe mine, nici eu pe ei. Eu am făcut trei teste pînă acum. Unul dintr-acela rapid și două unul pe data de 1 și unul pe data de 15. Și atît timp cît eu n-am nimic, nici ei n-au nimic.

Ion Cristoiu: Pot să pun o întrebare răutăcioasă: Ați avut pile ca să faceți testele?
Traian Băsescu:
N-am avut pile. Pur și simplu am cerut și a trebuit să se țină cont de ce cer.

Ion Cristoiu: Am înțeles, deci foștii președinți au dreptul la teste, ca să zic așa.
Traian Băsescu:
Au dreptul la un control medical anual.

Ion Cristoiu: Familia ce face?
Traian Băsescu:
Ce să facă? pot spune că a fost cea mai parcă și dramatică și încărcată de niște sentimente așa care s-au răscolit și ai descoperit că le ai în tine, știi cînd toată noaptea de Înviere am fost numai eu cu soția, fetele fiecare la casa ei, cu copiii, era așa ceva, foarte ciudat, în același timp cu o încărcătură extraordinară, parcă niciodată n-am simțit așa nici existența familiei în sufletul meu, nici a bisericii. Parcă i-am dus dorul. Parcă a cîștigat o valență în sufletul meu biserica și m-a impresionat și corectitudinea pe care a avut-o, pînă la urmă, Biserica Ortodoxă Română au ținut slujba fără să cheme enoriașii la slujbă, ceea ce este extraordinar.

Ion Cristoiu: Au venit cu lumină la dumneavoastră?
Traian Băsescu:
Da, am primit lumină de la un voluntar care a ajuns pe acolo.

Ion Cristoiu: Au ajuns în zona aia?
Traian Băsescu:
Da, era ofițerul de la poartă care era de serviciu m-a sunat și mi-a spus „domnul președinte este cineva dacă vreți să luați lumină sau i-au eu și vă dau dumnevoastră. Zic: stai mă că cobor eu și-o iau”. Erau două fete.

Ion Cristoiu: I-ați dat și ofițerului lumină?
Traian Băsescu:
Și-a luat singur, era cu lumînarea pregătită cînd am ajuns eu avea lumînarea aprinsă.

Ion Cristoiu: Apropo de biserică, tocmai astăzi s-a ivit o controversă, politicienii usr-iști au criticat faptul că Pimen a fost adus cu elicopterul la București nu a fost tratat în mod obișnuit. Dumneavoastră ce părere aveți?
Traian Băsescu:
Dom’ne, USR-ul reușește să dea cu bîta în baltă de cîte ori e cazul. Eu eram elev și făcînd școala la Bacău, liceul la Bacău, se organizau excursii dintr-astea la Piatra Neamț, în zona Neamțului la mînăstiri, dar și la mînăstirile din Bucovina. N-o să uit cît oi trăi pe Pimen la Putna. Pimen ne explica cum Măria Sa Ștefan ne-a apărat și mort pentru că n-au putut trece de mormîntul lui Ștefan cît au stabilit raptul bucovinean, raptul moldovenesc de-au luat Basarabia de la România, dar n-au luat-o pînă la Carpați pentru că Măria Sa Ștefan ne-a apărat și mort. Asta ne spunea Pimen în anii cînd eu eram în liceu, în anii ’70, în anii ’60. Deci a fost un om care n-a ezitat să spună ce era de spus în vremuri de restriște. Deci l-aș fi dus nu cu elicopterul, cu avion prezidențial dacă exista. Dădeam avionul prezidențial să-l aducă pe Pimen, să se încerce salvarea lui. E în vîrstă, e… dar e un om al lui Dumnezeu. Poate îl ajută să-l scape. Aș vrea să avem satisfacția de a afla că Pimen a revenit la slujit.

N-au luat măsuri din necunoaștere

Ion Cristoiu: Chiar din 27 februarie atrăgeați atenția că trebuie luate măsuri grabnice. De ce n-au luat ai noștri măsurile atunci?
Traian Băsescu:
Din necunoaștere, domnule Cristoiu. Eu am trecut în viață prin carantină și prin mers în zone de epidemie. Mă trimitea armatorul, trebuia să mă duc să încarc de acolo, armatorul știa foarte bine unde mă trimite și știa foarte bine și unde descarc și cînd încărcam în zonă de epidemie ajungeam la portul de descărcare și nu eram cu o navă de-asta, nava avea un milion de barili de țiței în ea. Vă dați seama ce valoare, mai ales în vremuri cînd de la o zi la alta țopăia prețul barilului cu 5 dolari. Ba era 120, ba era 108. Ei, în vremurile alea eu am stat în carantină 20 de zile de nu m-am văzut. E obligația statului să se protejeze de epidemii. Și venind din zonă de epidemie era nu știu ce holeră, ce Dumnezeu aveau ăia, și cînd am ajuns în portul de descărcare am stat bine mersi 20 de zile, pînă cînd mi s-a făcut după 20 de zile control la tot echipajul, s-a constatat că e sănătos și am tras la încărcare. Sau vă dau alt tip de exemplu, aș spune mult mai dureros, plecai cu echipajul din Constanța și cînd ajungeai la Suez constatai că unul are gripă. Păi primul lucru pe care-l ordona comandantul era izolarea lui. Izolarea lui și a celor cu care a făcut cart. Erau trei pe care dintr-o dată îi băgai în izolare, în care, pînă cînd asistentul medical sau doctorul, depinde ce aveai la bord la voiajul respectiv îți spunea că e sănătos nu-i dădeai drumul. Nu ieșea omul ăla 15 zile, opt zile, 14 zile, pînă cînd se făcea sănătos. Pentru că dacă nu în două zile îți îmbolnăvea de gripă tot echipajul nu mai aveai cu cine face cart. Deci le-am trăit și știu că primul lucru pe care trebuie să-l faci în situație de boală molipsitoare este izolarea.

Ion Cristoiu: Încă de pe 27 februarie, dumneavoastră ați fost adeptul unor măsuri dure și nu graduale. De ce nu graduale?
Traian Băsescu: Păi îmbolnăvirea nu e graduală. Cînd ai luat virusul l-ai luat. Nu-l iei puțin, îl iei de tot cînd îl iei, ori nu-l iei. Și cînd l-ai luat virusul își face de cap. De asta m-am ținut de ei „Închideți școlile, trimiteți copii acasă”, și Slavă Domnului că m-au mai ascultat. Pînă la urmă au închiriat și niște hoteluri, pentru carantină. Și-au dat seama ușor, ușor, dar trebuia să le spună cineva public. Dar o măsură extraordinară pe care au luat-o doctorii noștri a fost clasificarea spitalelor. Spitalele de primă linie pe care le-au dedicat numai luptei cu Coronavirusul, au evacuat ceilalți bolnavi, i-au dus în alte spitale, nu cum au făcut italienii și cu spaniolii care au tratat coronavirusul în orice spital, unde aveau locuri acolo intri că e în zona de jurisdicție, ceea ce le-a creat multe probleme. La noi a fost o minte care a avut forța să impună ideea de a muta, gîndiți-vă cîte mii de bolnavi au fost mutați din spitalele de primă linie în spitalele generaliste.

Ion Cristoiu: Pe 27 februarie dumneavoastră semnalați nevoia stării de urgență, pe 26 februarie, pe facebook, președintele scria că e numai o gripă ușoară. Știa că e periculos și a scris dinadins greșit sau a fost dezinformat?
Traian Băsescu: Ce spunea președintele pe 26 februarie era, dar eram în martie, pe 11 martie vă dau citat din președintele nostru: „Dacă vă uitați la televizor și vedeți politicieni care dau sfaturi la toată lumea și le știu pe toate, eu vă sfătuiesc schimbați canalul. Asta ca să demitizez un pic boala. Fiindcă am citit cîteva articole ieri unde se vorbește despre un virus ucigaș într-o manieră foarte apocaliptică.”
Deci pe 11 martie șeful statului român credea că e o glumă. În martie, domnule Cristoiu, cînd pandemia începuse în decembrie în China! Și vă dau un element pe care nu l-au spus mulți, sau nu s-a spus deloc. În luna ianuarie Comisia Europeană a contactat toate statele membre și a spus „Dacă va fi o pandemie cu acest virus sînteți pregătiți?” Nici un stat n-a spus nu. Toți au fost pregătiți și aroganți, „Hai lăsați-ne cu China, aici e Europa”, noi știm ce-avem de făcut. Nici măcar n-au trimis oameni, deși OMS-ul începuse să atenționeze, dar a întîrziat mult și Organizația Mondială a Sănătății. N-au trimis măcar la chinezi „măi fraților spuneți-ni și nouă cei cu răceala asta de la care mor oameni”. Sau, ce n-au observat, veți vedea că sunt foarte multe țări în care pandemia a început de la cetățeni chinezi veniți în vizită. Deși aveau orașele ticsite cu chinezi și Italia, pentru că și chinezii au devenit mari amatori de turism în Europa și Italia, și Spania, și Franța erau ticsite de vizitatori chinezi, mai mult decît atît, primii semnalați ca fiind îmbolnăviți au fost chinezii și în Franța, și în Italia și în Germania. Și totuși n-a sesizat nimeni că odată cu turiștii ne-a venit și pandemia a sosit în Europa așa cu avioanele de cursă lungă. Deci extrem de neglijent a fost tratată problema.

Ion Cristoiu: Am rămas cu toții surprinși, că au tratat ai noștri, nu ne-ar mira, dar totuși mari lideri ai lumii n-au luat în serios. De ce n-au luat în serios? Este firea umană care nu crede că așa ceva nu se poate întîmpla, sau au fost aroganți față de realitate?
Traian Băsescu: În primul rînd fiind de la chinezi, au luat-o așa, mai în glumă, în al doilea rînd, neavînd capacitatea să înțeleagă, aduceți-vă aminte că la noi ne spunea un mare specialist, venea la televizor și ne spunea „Vedeți unde e China, hă, hă…” Uitând că vin chinezi din Wuhan. Deci doi chinezi din Wuhan au pornit pandemia și în Franța și în Germania. Că vin chinezi din Wuhan nu trebuie să vie virusul, îl aduc chinezi. Adică o lipsă de capacitate de-a vedea. Domnule Cristoiu, asta vă e permis, vouă ziariștilor, care trăiți flacăra din fiecare zi. Un om politic n-are voie să nu gîndească și dacă totuși? Infecția asta e adusă de turiști nu de vînt, cum a și fost adus, de turiștii chinezi a fost adusă în Europa.

A început deja războiul mediatic Occident- China

Ion Cristoiu: Apropo de turiștii chinezi sau parcă se schițează așa, după încheierea crizei de sănătate, un război mediatic Occident – China în chestiunea Coronavirus.
Traian Băsescu: Din păcate da. El deja a început acest război mediatic. Se încearcă aruncarea responsabilității pe chinezi care, chipurile, n-ar fi dat toate informațiile la timp, că au ținut ascunse informații. Acuma știm toți obiceiurile statului comunist chinez care are obiceiurile lui, dar întrebarea mea este: I-a întrebat cineva? Bun, să spunem că ei n-au dat de la început toate informațiile, cît e de periculos pentru Pămînt acest virus. Dar i-a întrebat cineva? A trimis cineva din Uniunea Europeană, un șef de guvern, a spus, a pus mîna pe telefon să vorbească cu premierul chinez să-i spună „Mă omule trimit și eu cinci savanți de-ai mei să vedem cum e cu virusul ăsta, că o să ajungă în Europa, să ne pregătim ca să nu avem problemele pe care le aveți voi”. N-a făcut-o nimeni, dimpotrivă au tratat cu aroganță și evoluția cazurilor în China, și evoluția științifică, adică ce-au descoperit chinezii. Spre exemplu a trebuit să ne spună chinezii: „Băi năucilor, vedeți că ați spus pe la televizoarele voastre în Europa să nu se poarte mască că nu e nevoie, puneți masca că va ajunge virusul drept în gît, dacă n-aveți mască, sau acoperiți și nasul că ajunge direct în plămîni”. Deci a trebuit să ne spună chinezii, cînd ne-au spus ei, asta e, nu poți să ceri chinezului să fie la fel de guralivi ca italienii.

Ion Cristoiu: În momentul în care Klaus Iohannis și polemiza că nu trebuie stare de urgență, era și el naiv sau mai juca încă acel teatru al anticipatelor?
Traian Băsescu: El a fost atît de cucerit de ideea asta a anticipatelor încît nu auzea și nu vedea nimic. Marea problemă este că așa ceva nu e posibil la un șef de stat să aibă o atenție unidirecțională. Un șef de stat trebuie să fie capabil să ia mai multe elemente și să fie capabil să schimbe rapid prioritățile cînd constată că nu mai sînt cele pe care le-a avut pînă atunci.

Liberalii vor fi loviți electoral de această Pandemie

Ion Cristoiu: Credeți că această criză la care va fi adăugată și criza economică va schimba raportul de forțe electorale, adică va aduce schimbări pe scena politică sau va rămîne în aceeași situație dinainte de criză cînd Dreapta PNL, Dreapta dumneavoastră erați pe cai mari.
Traian Băsescu: Caii s-au făcut mici acum, s-au făcut catîri acum, dar tot a rămas un căluț acolo, deci liberalii vor fi loviți de această pandemie pe care au gestionat-o prost, în sensul că au avut un avans de o lună față de Franța, Spania și Italia și i-a prins nepregătiți. Nu-i posibil să te prindă cu personalul medical fără echipament de protecție, de aia acum 1.200 de medici și asistente medicale sînt scoase din dispozitivul de luptă împotriva acestei pandemii. Deci cred că vor pierde consistent dar nu atît de mult încît să cadă sub PSD. Cred că vor rămîne primul partid, dar trebuie uitat un scor care să înceapă cu 4, să zică bogdaproste dacă va începe cu 3.

Ion Cristoiu: Credeți că alegerile vor mai avea loc anul acesta?
Traian Băsescu: Cred că localele vor avea loc anul acesta și în mod normal ar trebui să facă ceva să se țină și legislativele undeva în noiembrie, decembrie, dacă nu, nu, vor fi la anul. Dar în mod normal ar trebui să le împacheteze cumva către sfîrșitul anului, adică în toamnă localele și la începutul iernii legislativele.

Ion Cristoiu: Domnul președinte a apărut în ultimul timp la ora 2.00 și o singură dată pe zi. Dumneavoastră cînd ați fi apărut și de cîte ori?
Traian Băsescu: Îmi păstram ora 19.00, seara, 19.00.

Ion Cristoiu: De ce o fi ales ora 2? Nu înțeleg?
Traian Băsescu: Eu dădeam ora exactă la ora 19.00.

Ion Cristoiu: Dar el de ce a ales ora 2?
Traian Băsescu: Greu de spus. A vrut, pentru că este clar că mesajul este preluat la știrile de seară, dar ieșind atît de devreme a acoperit și după-amiaza că n-a putut face nimeni abstracție de mesajul de la ora 12.00 al președintelui.

Eu aș fi ținut conferințe de presă

Ion Cristoiu: Spuneți-mi, analizînd prestația președintelui, dumneavoastră cum o caracterizați?
Traian Băsescu: Domnule Cristoiu, sîntem firi diferite. Eu nu mă limitam la o simplă declarație, lăsam să vorbesc cu ziariștii, să le spun ce știu, pentru că aici cheia este cu cît faci o poză mai amplă și mai completă realității, cu atît oamenii vor știi să trăiască mai bine. Simplul enunț și cu degetul către telespectator „Să nu ieșiți că muriți”, mi se pare că nu e chiar mesajul potrivit pentru un președinte, dar mă rog, o fi și ăsta. Eu stăteam și explicam, după declarația de presă, lăsam măcar 5-6, 10 întrebări, fiind vorba de un fenomen atît de amplu, pe care președintele oricum îl știe nefiind doctor dar este clar că portofoliul de informații este atît de mare încît are de unde alege ce să spună public și ce nu, dacă este cazul.

Ion Cristoiu: Domnul președinte în Decret, al doilea decret există, acolo unde se dau condițiile care duc la anumite măsuri e o frază aproape o știu pe de rost și vreau să vă întreb pe dumneavoastră, că dumneavoastră vă dați seama imediat despre ce e vorba. La un moment dat domnul președinte spune: „… avînd în vedere că e nevoie de menținerea capacității forțelor de ordine pentru a preîntîmpina unele acțiuni publice care ar pune la îndoială ordinea democratică…” așa e. Nu am înțeles despre ce-i vorba.
Traian Băsescu: Președintele a rămas sub impresia poveștii din 10 august, da. Piața Victoriei, 10 august acum 2 ani cînd singurul cîntat pentru a justifica intervenția jandarmilor, singurul cîntat de PSD a fost că voiau să dea o lovitură de stat. Ei a fost o șmecherie pe care a învățat-o și președintele. Și atunci a transpus-o într-un alt mod pentru că a constatat că atunci unii au crezut. Și atunci a transferat-o și aici și a spus, prin învăluire, că dacă vor fi cumva mișcări de mase ele vor fi pentru că ar vrea să răstoarne ordinea de drept și pe domnia sa de la Cotroceni. Cred că… nu am altă explicație pentru acest lucru.
A fost o frază preventivă. Să aibă de ce se agăța într-o eventuală explicație mai tîrziu.

Ion Cristoiu: Avea cumva informații de la SRI, de la Servicii că ar fi posibile asemenea mișcări, tulburări publice?
Traian Băsescu: Nu cred. Eu sînt un om care din instinct simte tensiunea publică. Nu era un curent îndreptat împotriva domniei sale, sau a guvernului, care să justifice să-ți iei măsuri preventive că s-ar putea cineva să vrea să schimbe ordinea constituțională în țară. Însă cine știe cine i-a băgat în cap. Să nu credeți că dînsul a scris decretul. Dînsul l-a semnat. Nici nu știu dacă a avut răbdare să-l înțeleagă. L-a semnat și gata. Că sînt destui chibiți de-ăștia în jur care să facă, un decret cum spun ei, beton, domnule președinte. „V-am făcut un decret beton, semnați-l”.

Multe teste ne dădeau o șansă

Ion Cristoiu: Spuneți-mi, domnule președinte, astăzi domnul Klaus Iohannis părea mai relaxat, adică nu mi s-a părut că mai citește după prompter, va mirat faptul că, în sfîrșit, a dat data ieșirii din criză.
Traian Băsescu: Cred că a făcut cea mai mare prostie dînd data ieșirii din criză. Nici România, nici Europa nu vor ieși din criză la sfîrșitul lui mai. De ce? Cel puțin România va avea o mare problemă. Uite trebuie să vă spun că am un material scris de două zile, și nu-l pun, un material pe care mi l-a inspirat noaptea de Paște, nu-l pun încă, am spus hai să treacă și a treia zi de Paște. Este un material foarte dur, este o viziune despre viitor. Adică ok o să facem 5 G-ul, o să facem inteligența artificială, o să facem ca trenul să meargă la fel de repede ca avionul, multe o să facem dar vom avea pandemii. Și spun eu la un moment dat, acest virus a vrut plămînii, nu știm ce va vrea virusul următor, poate va vrea rinichii, poate va vrea inima, poate va vrea ficatul, nu știm ce va vrea. Care va fi foamea următorului virus. Și trag niște concluzii că trebuie să ne pregătim pentru ce-i mai rău din punct de vedere al relației noastre cu natura. Pe de altă parte, toată construcția viitorului, spun eu, dincolo de cuceririle astea extraordinare, trebuie să fie bazate pe trauma acestei pandemii care va fi accentuată, și traumele viitoare, adică neputința noastră de a face ceva la un virus care fără să-l întrebe nimeni, fără să-l cheme nimeni a plecat dintre animale, și hop, între oamenii. Nu ne va întreba nici virusul următor. Și spre exemplu, de ce spuneam că va fi accentuată această traumă? Pentru că cel puțin noi am fost ticăloși. De dragul de a spune că la noi au fost mai puține victime noi am lăsat să moară oamenii în casă, pentru că am făcut foarte puține teste în raport cu nevoile. Am preferat să facem foarte puține teste, ceea ce… ați observat că la unii moartea e foarte rapidă. Se sufocă foarte simplu și s-a terminat. Mulți au murit în casă neștiuți de nimeni. Marea problemă însă, sau a doua mare problemă este la fel de ticăloasă și imorală din punct de vedere al statului. Nefăcînd testări nu depistezi pe cei la care nu se vede, asimptomaticii, nu-i depistezi. Și chiar domnul Iohannis ne spunea că a relaxat măsurile. Foarte bine. Asimptomaticii vor fi acolo prezenți, convinși că sînt sănătoși, vor merge la birou, vor merge în familie, vor merge la rude, vor merge la prieteni, vor merge în societate, vor merge la film, vor merge cu trenul, vor merge cu tramvaiul. Vor infecta oamenii. Vom avea al doilea val pornit de la asimptomatici, pentru că statul român ca să poată spune, ceea ce începuse să spună, dar văd că s-au domolit în ultimele două zile, că s-a îngroșat gluma. Vedeți pentru că am făcut atît de bine, am avut puțini morți. Numai că s-au înmulțit și în condițiile în care se fac puține teste. Multe teste ne dădeau o șansă, dădeau medicilor o șansă să descopere asimptomaticii și să-i trateze înainte să-i lanseze liber în societate. Deci cred că s-a făcut o mare greșeală aici și se pare că nu vor s-o repare. Ar putea s-o repare lansînd un program major de testare a populației, ceea ce i-ar ajuta foarte mult și să depisteze numărul real de focare de coronavirus, ceea ce le-ar permite să ia decizii adaptate la realitate. Uite aici pot să pornesc întreprinderile, aici nu pot, că intensitate de îmbolnăviri e foarte mare. Dar aici unde nu mai e nimic, e curat locul, aș putea să pornesc două-trei întreprinderi sau cîte sînt acolo.

Ion Cristoiu: Deci dumneavoastră trageți un semnal de alarmă potrivit căruia netestarea va face ca atunci cînd vor începe…
Traian Băsescu: Categoric, să avem un al doilea val.

Ion Cristoiu: Pentru că vor fi liberi cei care n-au simptome.
Traian Băsescu: Asimptomaticii, care ei înșiși nu știu, care n-au nici o vină. Numai că asimptomaticul ce va ajunge la birou, va pleca bine mersi, fericit și peste două săptămîni de la servici, iar colegii lui vor fi în spital.

Natura a găsit ac de cojocul Omului

Ion Cristoiu: Domnule președinte, revin, mă adresez filosofului din dumneavoastră, încă o dată: cum se face că acest cuceritor al Cosmosului, Omul, cum spunea cineva, „ce mîndru sună acest cuvînt” a fost îngenuncheat de un virus?
Traian Băsescu: Simplu, maestre. Omul a fost poate ingrat cu natura și natura a reacționat și ea. Nu în favoarea pămîntenilor care au schilodit-o, ci și-a găsit și ea ac de cojocul omului. Pînă la urmă nu poți să te aștepți ca natura, și eu vă spun ca un om care 12 ani s-a înfruntat cu natura, cînd mai bine, cînd mai rău, dar a înfruntat marea, oceanul, natura nu este o chestiune pe care o desenezi și o pui pe perete și așa rămîne. Natura se schimbă și ea. Și la cîtă otravă a turnat omenirea în natură, otrava asta are și ea rezultatele ei, printre care niște viruși pentru care nu există antidot la momentul la care apar, și pînă cînd apar, fac ce vedeți. Ăsta nu e atît de periculos, deși e groaznic că-ți sufocă omul. Pînă la urmă dacă ar fi circulat mașinile, probabil că aveam un nivel de morți apropiat la nivel global. Ei, da problema este că numărul de morți din accidente poți să-l stopezi, oprești traficul. Dar pe ăsta nu poți să-l oprești. Morții în accidentele auto nu afectează portavioanele Statelor Unite, nici submarinele nucleare ale Statelor Unite și ale Rusiei, nici sistemele de comandă a unităților americane. Probabil știți, am o informație, nu e verificată, dar pînă mîine o să știu, se pare că Statele Unite au trecut la executarea comenzii militare din adăposturile de război, pentru a proteja ofițerii de operații, ofițerii de stat major de o eventuală îmbolnăvire.

Ion Cristoiu: Apropo de declarațiile președintelui, că de pe 12 mai încep parțial măsurile de relaxare, dumneavoastră sînteți împotriva acestor măsuri?
Traian Băsescu: Da, categoric da, categoric da, pînă cînd nu depistăm, nu reducem numărul de asimptomatici este o crimă să relaxezi măsurile. N-am putut să-i depistăm pînă acum că n-am vrut, că asta a fost strategia, deși recomandarea OMS-ului este testați, testați, exact de asta ca să descoperi asimptomatici. N-am făcut-o, foarte rău că n-am făcut-o, dar să nu facem mai rău și să relaxăm măsurile înainte de rezolvăm problema.

Ion Cristoiu: De testări. Deci dumneavoastră puneți o condiție că fără aceste testări la noi…
Traian Băsescu: Da, este o crimă să relaxezi măsurile.

Ion Cristoiu: E foarte importantă această precizare. Dumneavoastră spuneți că ar trebui făcute numai pe bază de teste, după ce sînt testări, după aceea vom ști pe ce realitate…
Traian Băsescu: Domnul Cristoiu, dacă aș testa spre exemplu 10% din populație aș avea elementele să fac o analiză. Pe 10% din populație înseamnă 2 milioane de oameni să-i testez, nu 40.000. I-am testat, asta mi-arată o structură a îmbolnăvirii, văd cît asimptomatici sînt în 2 milioane, în 10%, păi sînt 5. Dacă sînt 5 nu merită să țin restricțiile în continuare. Păi în 2 milioane sînt 80.000 aha, fac un semn și spun „băieți rămînem așa” și trecem să testăm în continuare pentru că dacă am 80.000 de asimptomatici în 2 milioane și eu cred că România are 80.000 de asimptomatici în 2 milioane, sigur generez un al doilea val al îmbolnăvirilor.

Ion Cristoiu: Președintele s-a referit, sigur fără să-l numească, și la un document al domnului Adrian Streinu Cercel. Dumneavoastră ați înțeles ceva din scandalul acesta?
Traian Băsescu: Nu, n-am înțeles.

Ion Cristoiu: Dar ce-a fost, n-am înțeles?
Traian Băsescu: Mi se pare că e o prostie fără seamăn. Nu că mă vizează, am 69 de ani, dar de ce să mă iei de acasă dacă am tot ce-mi trebuie acolo? Și nu cred că Cercel e capabil de asemenea istorii. O fi fost o discuție între ei ce facem cu oamenii de peste 65 de ani care n-au adăpost, sau care n-au nu știu ce, știu eu, dar la mine de ce să mă iei să mă duci într-un hotel?

Ion Cristoiu: Aveți peste 65 de ani. Dumneavoastră v-ați simțit într-un fel jignit de această campanie în legătură cu oamenii de peste 65 de ani?
Traian Băsescu: Este o realitate, maestre, că oamenii peste 65 de ani sînt mai vulnerabili. Pînă la 65 de ani mai avem destule ba o inimă, ba o tensiune, dacă ai fost și fumător ca mine, slavă Domnului cu plămînii ești pe un teren minat cînd e vorba de Coronavirus, deci este o realitate. Cert este că nu m-am simțit jignit pînă la povestea asta cu „hai să-i luăm să-i ducem de acasă”, asta m-a scos din sărite?

Ion Cristoiu: Credeți că a avut și un țel electoral toată această campanie cu bătrînii?
Traian Băsescu: Categoric da, ei au încercat să cîștige numai că…, mi-aduc aminte că a fost o perioadă cînd începuseră datorită măsurilor… uite spune aici: „Sînt foarte mulțumit de felul în care guvernul Orban gestionează această criză, măsurile care au fost luate mi se par potrivite, au venit la timp și vreau să-mi exprim toată aprecierea pentru premierul Orban și toți cei care sînt implicați efectiv în gestionarea acestei crize”. La vremea aia, domnul Iohannis a crezut că noi n-o să avem nici un mort. Așa era bine informat. Și vremea aia înseamnă 11 martie, cînd era în plină explozie pandemia în Italia și în Spania el credea că…

Ion Cristoiu: De ce Klaus Iohannis elogiază în fiecare zi guvernul și nu păstrează o anumită distanță?
Traian Băsescu: Nu, a fost chestia asta legată de „Avem morți puțin pentru că sîntem buni, e Guvernul Meu”. „Guvernul Meu este bun, ascultați-mă ce vă spun eu”. Numai că au început să moară după ce lansase campania „Am fost atît de buni încît noi nu avem morți mulți” și le-a trîntit căciula pînă la urmă realitatea pentru că ce n-au făcut în primele săptămîni se răzbună. Că au fost cele două săptămîni în care nu le-a păsat că vin avioane. Cînd am spus eu că n-aș pune scară la avioanele alea, care veneau din Italia și Spania. Și m-au făcut în toate felurile: cinic și nu știu. Dar ăsta era adevărul. Nu că nu trebuiau să vină românii acasă, trebuiau să vină, dar tu stat trebuia să fi pregătit să-i bagi în carantină, nu vrăjeala aia cu vine din zonă roșie, nu știu ce-i fac, vine din zonă galbenă îl las să se autoizoleze. S-au autoizolat la țară de n-au mai putut. Deci o poveste. Statul trebuia să fie pregătit să-i bage în carantină pe măsură ce soseau.

Vă dau în scris că Occidentul nu-i va mai lăsa să se întoarcă

Ion Cristoiu: Dacă ați fi fost președinte, acum v-ar fi neliniștit incidentele acestea din Ferentari?
Traian Băsescu: Ei, da. Păi, maestre, cred că și dumneavoastră m-ați criticat c-am fost cu clanurile, că sînt amenințate la securitatea națională. Norocul a fost că eu am rezolvat-o, au plecat afară și mie mi-au dispărut clanurile mafiote. Dar acum s-au întors înapoi. Clanurile țigănești sînt clanuri mafiote care acum sînt în dificultate. De ce? Nu pot acționa pentru că este interzisă circulația și în toată Uniunea Europeană. Sînt foarte puțini cetățeni, foarte puține mașini pe străzi și îi prinde poliția și jandarmeria pe străzi, ceea ce nu-i ajută pe ei să-și facă meseria. Și au venit acasă. Ori noi trebuie să știm că dincolo de a-i exporta pe amărîții care culeg leuștean sau ce Dumnezeu…
Ion Cristoiu: Sparanghel.
Traian Băsescu: Așa, sparanghelul doamnei Merkel, dincolo de aia am exportat și crimă organizată țigănească cît cuprinde.

Ion Cristoiu: Credeți că Occidentul îi va mai lăsa să se întoarcă?
Traian Băsescu: Vă dau în scris că nu. Vor pune condiții la cei pe care îi mai primesc înapoi să aibă loc de muncă. Uite Merkel i-a luat, au luat loc de muncă, cînd își termină munca îi trimit înapoi cu avioanele.

Ion Cristoiu: Și eu am bănuit că așa va fi, vor folosi acest pretext cu Coronavirusul, mult mai controlat va fi mersul.
Traian Băsescu: Maestre eu zic că vor face un lucru pe care noi l-am face dacă ne-ar veni albanezii, să vină mafiile albaneze la noi, și dintr-un motiv sau altul ar pleca temporar datorită epidemiei și noi am spune: „acum se pot întoarce cei care le-am dat noi permise de muncă dar numai dacă au un contract dat, că au ce munci, dacă nu, nu intră”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

103 comentarii pentru articolul „Traian Băsescu: Cred că Președintele a făcut cea mai mare prostie dînd data ieșirii din criză”

  • Covid. Pai nu zice lumea buna ca e natural? Am tanjit ani de zile dupa „bio” uitandu-ne lung in portofel si acu cand il avem gratis strambam din nas. Si punem totul la indoiala. Ba cadem in extaz din motive de Suedia. Vorbim cifrat sa ne inteleaga placutza suedeza. Ne dam mari si tari balacarindu-ne, de fapt bruiaje ale celor in misiune. Covidul este foarte real si e folosit pentru scopuri de multa vreme enuntate si jinduite. Daca ar fi unii asa stapani si asa puternici si asa destepti incat marginile universului sunt un nimic de atins, si daca au monopol pe ingineria genetica si tehnica… cum de se preteaza la un amarat de covid facut la imprimanta 3D si nu pleca in pm orinde in univers si sa ne lase pe ceilalti mai prosti, unii mai batrani, altii mai saraci, aici pe Pamant, si sa-si ia cu ei toata tehnica si jucarelele? Adevarul este ca dorinta si putinta nu prea converg la puternicii astia. Inafara de a face pe dictatorii si a se prostitua la vedere in functii, a se folosi de orice oportunitate pentru a impune cu forta ce le vine prin mintile bolnave, a se folosi de scalvi si mercenari care le pupa dosurile pentru trei parale gaurite, de a se lauda si a se da mari folosindu-se de jucarii tembele gen roboti, drone, sateliti cu care au amagit lumea isterizata ani buni ca sunt ozn-uri, pe cand ascundeau adevarul, si ne dadeau imagini cu extrateresti – doveditele clone – avortoni ai unor experimente mengeliene tardive, puternicii mondiali nu sunt decat niste impotenti din toate punctele de vedere. Sunt niste retardati, dar au mare obraznicie. Au scos jucariile la vedere dupa ce le-au migalit la secret zeci de ani si atat au putut, atat cat se vede. Restul ce vedeti pe la tv-uri sunt trucaje si laudarosenii. Maine poimaine veti vedea pe strazi carduri de „extraterestri” – avortoni clonati in mana carora vor fi puse arme. Sa vezi „demokratie” atunci! Au incercat sa semene frica prin orice mijloace, dar mai ales prin secretomanie, si i-a apucat amokul cand au vazut ca nu prea le iese. Ca se cred ei destepti si pe noi ceilalti prosti stim dintotdeauna. Dar i-am lasam sa se joace, hranindu-i. Am gresit, fiindca s-au cocotat pe capetele noastre si acu stabilesc cine traieste si cine moare. Mare greseala am facut. Ca sa indreptam aceasta imensa greseala acum trebuie sa facem sacrificii si sa varsam sange. S-au lamurit ca nu pot ajunge unde au visat si nici nu vor putea vreodata si atunci de draci ce au pe ei acesti cretini cocotati au scos la vedere jucariile si inca mai au cateva in recuzita, dar si-au spus ca pana una alta ar fi mai bine sa extermine partea din populatie care e desteapta si scolita, si dupa ce vor ramane analfabetii si credulii sau slugile prea plecate vor scoate si restul jucariilor. Atat este puterea lor si e previzibila. Disperarea se vede clar in actiunile lor. Nu au pus la socoteala si factorul de neprevazut. Sa se teama de el! Si sa se teama si de armata de clonati sau de multimea de prosti ca ce face o ghoaga sau un eliptic de creier nu poate face nimeni! In curand vom vedea si limitele covidului, cum am vazut si multe altele in viata asta. Va fi sublim. De unde voi fi, sper sa pot privi si sa rad. Pana atunci vad ca nu ne mai invatam minte.

  • BREAKING NEWS
    E clar, nu mai e nimic de făcut!
    Numai Dzeu ne mai poate salva!
    Ia, luați d’aici, dar ușor să nu vă … înecați
    https://m.mediafax.ro/coronavirus/un-nou-focar-de-infectie-in-china-10-milioane-de-oameni-au-fost-pusi-in-carantina-masuri-draconice-anuntate-de-autoritati-19092969
    E,ce ziceți, mai e ceva de făcut?!?
    Vedeți, după 15 mai, … SĂ VĂ RELAXAȚI, BINE?????????

  • Prolificilor, da’ stiu ca ati muncit azi ceva! Mi-e greu sa-mi gasesc postarile în cârnatoiul de opere fara numar, fara numar…
    .
    Voi ati observat ca Aristotel Bunescu publica printre invitatii lui Ion Cristoiu? Zilele trecute, eu îi postasem asta:
    .
    „geo a scris pe 21/04/2020 la 00:27
    Aristotel Bunescu?! Acel Aristotel Bunescu cu “vin la tineee” ?!
    Maestre, mai bine ne-ai spune ce era cu postarile acelea repetitive, monosilabice si debile de la editorialele lui Ion Cristoiu! Pai, draga domnule, eu ma gândeam la o diagnosticare trista în ceea ce te priveste si dumneata… hop cu editorialul unui om cât se poate de normal! Se poate, maestre? Nici chiar asa!
    P.S. Asta poate fi o farsa a lui Ion Cristoiu, maestrul care se plictiseste în izolare.”
    .
    Nu era nicio farsa, astazi Aristotel Bunescu a publicat din nou.

    • Nu va suparati ca te-ntreb da’ cine e domnu’ asta Aristotel? Nu de alta da’ sa nu mor prost!

      • Aristică e ăla care tot zicea că ne spune lu Maestrul . Și că dacă nu-l respectăm , pe Maestru , vineeeee el , Aristică , la noooiiiiiii.

    • Stai flexată , Ghio , și de nu le găsești , n-ai pierdut nimic . Sper că pe aia a mea în care am constatat cu stupoare și mîndrie de rumân că l-ai depășit pe Einstein , comprimînd 10 zile-n săptămînă , n-ai ratat-o .
      Bă , acuma e de remarcat ce geniu ești . Cum îi stă bine unui Dottoreeeee ,vorba Chiorului de mai sus. Einstein a demonstrat doar teoretic relativitatea timpului în funcție de viteză , demonstrația n-a înțeles-o nici dracu , poate 0,1 % , ca să nu te bășici , uite , recunosc , și eu sînt printre ăia .
      Pe cînd în strălucitul tău expozeu , poate și datorită probiticului , am priceput din prima cum stă treaba cu 10 zile într-o săptămînă , cam ca cincinalu-n patru ani și jumătate ! He , heeee….

  • Maestre Cristoiu, este pentru prima data când îl vad pe TB ca vi se adreseaza cu „maestre”. Izolarea asta l-a facut cumva mai amabil, sau voia sa va multumeasca pentru ca nu i-ati pus nici o întrebare mai dura?
    Oricum, v-a luat peste picior când v-a raspuns la întrebarea cu testele care i-au fost facute. :mrgreen:

  • SSSSS TTTTT. A. TTTTT II
    S. T. A. A. T. II
    SSSSS. T. A. A. T. II
    S T. A.AAA T. II
    SSSSS. T. A. A. T. II

    . A CCCCC. A. SSSSS. A
    A. A. C. A.A. S. A.A
    A. A. C. A A. SSSSS. A. A
    AAA A. C. AAA.A. S. AAA.A
    A. A.CCCCC. A. A SSSSS. A. A

    • 😎 😆

    • Pana la urma se dovedeste ca si povestea cu”nebunia” lu Strainu Cercel este de fapt o facatura liberala,ideea este ca de fapt l au scos astia nazist pe Strainu Cercel,si i au insailat niste fapte,nu stiu acum,daca propunerile aberante a lui Strainu Cercel,au fost chiar ale lui Strainu Cercel,sau niste baieti i au pus in carca lucruri,ca sa l execute pe om,pentru ca ala a avut neobrazarea sa vina cu ideile testarilor in masa(de aia a fost si costache executat).Asa,daca se faceau testari in masa,probabil am afla ca de fapt,probabil sa avem peste 100 000 de infectati pe real,cel putin.Asa liberalii o sa spuna ca noi nu prea avem cazuri,si ca e bine la noi,cica.Uite si eu,dasteptu,cum m am dus si eu dupa fenta.(Ideea e ca numarul real de infectari in Romania trebuie sa ramana secret,cazurile declarate sunt doar simtomaticii,din care o parte mor,de unde rezulta cifra mortilor).E asta poate fi o conspiratie …reala.Cand un cercetator este denigrat de catre niste politicieni,e bine sa stam …geana,eu zic.

      • Stai calm ca suntem infectati milioane. Numai ca gripei asteia i-au gasit un nas si au botezat-o Covid. Si pe urma au inventat si isteria si cu sora-sa fandaxia. Si asta a fost. Acum o mai umfla baietii din rasputeri dar se pare ca deja s-a fasait. Poate la anu’ sa vina cu o noua duma.

  • Cib, om serios,
    ce bine-ti șade sa te distrezi cu Gabi Serban, cel care își bate joc de cei din jur. Bine faci, d-le, ca nu-i atragi atentia interlocutorului tau ca nu-i frumos ce face, pentru ca în momentul urmator, ti-ar veni tie rândul sa te balacareasca și nimeni nu ti-ar lua apararea, tragându-l de urechi pe mojic.
    Tine-o tot așa, nu te jena, poate ca în perioada asta urâta, unii au dreptul sa scape de angoase, suparându-i pe altii, iar cei cuminti care le tin isonul, nu poarta absolut nicio vina. Ei sa fie sanatoși, ca ce se întâmpla cu ceilalti chiar nu conteaza!

    • NU perioada e urîtă , fă babo , tu ești !

      • Bine ca ești tu frumos în comportament, needucatule! Am aflat azi ca nu ai reușit sa termini scoala primara din cauza corigentelor la purtare. Si ca ti-ai chinuit învatatoarea si mama, dar când acestea au vrut sa te trimita la reeducare, li s-a facut mila de tine și ca apoi au regretat. Au avut și de ce, uite ce specimen au daruit amândoua societatii!

        • Ai auzit bine . M-am luat în gură cu dirigintele , prof de istorie și gardist călare în garda lu Regele Mihai , era f bătrîn, dar tip cazon înrăit , și moșul m-a ținut doar în 7 la purtare ultimii 2 ani de liceu . Sub 7 nu putea să-mi dea , pt că era nevoie de acordul Consiliului profesoral și rămîneam repetent , și acolo lua Ue , că eu luam doar 9 și 10 , și încă la clasă de suprareal , toți profii mă iubeau . Ar fi fost caraghios să am doar 9 și 10 , dar să rămîn repetent la Purtare .Și la Istoria lui luam tot peste 8 , 10 nu voia să-mi dea , dar n-avea ce face , că se revoltau colegii dacă sărea calul , și așa a avut vreo 2 răzmerițe în clasă , conduse chiar de favorita lui , care mă iubea . Ghinion !
          Am fost chiar caz discutat la Inspectoratul școlar , dar cum Moș Roșcău se pensiona , l-au lăsat dracului în durerea lui și mi-au zis să trec cu vederea , că n-au ce-i face , și oricum nu mai contau deja premiile pe vremea aia , că nu premiul te băga la facultate , ca azi , ci media .

    • Vezi, asta e democratia. Vorbele nu fac rau nimanui. Unora le plac, altora nu. Daca toti am fi corecti (politic), ar fi jale. Mie-mi place omu’, e simpatic , are un limbaj colorat, are umor, ceea ce displace celor care au in gat o scobitoare. Il prefer de o mie de ori scrobitilor. Chiar daca ma ataca uneori. Si ce, pana ascutita face bine la bila de deasupra gatului. Periutele pe umar ma oripileaza.

      • Cib, nu fi ipocrit! Pe tine nu te-a jignit niciodata! Aș vrea sa te vad vreodata pus în situatia ca individul sa te jigneasca în stilul lui incalificabil! Eti un egoist, multumesc, m-am lamurit.

        • Draga, parerea ta chiar nu ma intereseaza. Retine faza cu scobitoarea. E suficient!

          • Super! Te ascunzi dupa faza cu scobitoarea, tot din ipocrizie! Uite, cât de mult pot înșela aparentele! Tu pareai totusi un tip mai de soi. Fals, deci, d-le literat! :mrgreen:

          • @Ada
            Stii replica lui Domitian (Ghyorgy Kovacs) din Dacii? Daca nu, ti-o reamintesc eu: Sufar!

        • Yeti , nu Eti , tonta !

  • Maestre, noi cu v-am gresit de tineti neaparat sa ne insultati? Adica pe cel de-a inchis spitale, le spunea cinic medicilor ca daca nu le convin salariile din Romania n-au decat sa plece in vest (ceea ce s-a si intamplat) il invitati dumneavoastra sa ne tina lectii de sanatate publica? Este adevarat ca e plina tara de cretini cu memoria scurta, dar am sperat ca nu ei sunt cei carora va adresati dumneavoastra pe acest blog. Daca mai punem si ca ati tinut sa contribuiti la fake news-ul de acum cateva zile iscat in jurul lui Strainu-Cercel, deja e strike two Maestre intr-o singura saptamana. In rest, sanatate multa.

    • Bine , Băsău ține lecții de vreun fel oarecare doar idioților care-s dispuși să se uite-n botul lui bălos , de securist Petrovian bătrîn . Titanul cred că l-ar invita și pe Terente , la un caz , că e ziarist și umblă după rating , că doar n-o scrie bălării fade ca Ghio , pe care nu le citește nici dracu . Iar Băsău mai are 2-3 % fani fanatici , de fapt și Ceaușescu a ieșit în ceva sondaj cel mai bun președinte al Ro . Cît despre feicul cu Cîrcel , io zic să facem ca Caragiale , cînd citea gazetele și împărțea la 2 .Nu e chiar o vittima inocenta ! Firește că Cîrcel va fi viitorul Beuran , poate face chiar bulău , nici nu i-ar strica , dacă s-a-nhăitat cu Johanes , Lucovid și securiștii și le-a cîntat în strună cum i-au poruncit ei , acuma-l vor ejacula ca pe-o măsea stricată . Nu-ș cît feic e niusul ăsta , dar îl voi cita mai jos pe un tip foarte tare , a postat acu 3 zile f tîrziu , nu cred că l-a citit nimeni , în legătură cu isprăvile zmucitului Cîrcel încă , eeeheeeiii , de prin 2006 . Acuma , că zice că e cea mai mare pandemie din istorie , vine chiar ca ceva firesc .Aibi puțintică răbdare și citește , e foarte tare .

    • Senatorul American Scott Jensen, medic de profesie , considera ca “frica este un mod eficient de a controla oamenii. Capacitatea oamenilor de a gandi cu mintea lor este paralizata daca sunt suficient de speriati”
      In cadrul pandemiei H1N1 din 2009, gripa porcina , dupa evaluarea corecta ulterioara, s-a ajuns la concluzia ca rata mortalitatii a fost de 0,02 %, de 10 ori mai mica decat cifra umflata initial.
      In anul 2006, Dr. Streinu Cercel, declara apocalipsa:
      Patru milioane de romani se vor imbolnavi de gripa, iar doua milioane vor muri, o data cu izbucnirea pandemiei de gripa aviara. “Intr-un prim val al pandemiei, adica in primele 4 – 5 luni, se pot imbolnavi pana la 4 milioane de romani, iar 2 milioane dintre acestia vor muri. Oamenii trebuie sa stie ca ne asteptam la un virus foarte agresiv”, a declarat, ieri, in cadrul unui seminar, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase “Matei Bals”.
      Pentru 2009, acelasi scenariu:
      În 2009, cu ocazia gripei porcine,Dr. Adrian Streinu-Cercel recidiva, ce e drept ceva mai ponderat: prezent la Antena 3, el a estimat că noua maladie poate provoca între 3300 și 6000 de decese la oameni.
      Astăzi( ,adica in februarie 2020) Streinu-Cercel ne liniștește – „Coronavirusul este de 10 ori mai slab decât virusul gripal” – și ne dă calm lecții de spălat pe mâini și de folosit toaleta.
      Azi, de pastele orthodox, Dr. Adrian Streinu-Cercel propune masuri de distrugere a Romaniei.
      Dr. Adrian Streinu-Cercel este un pion, folosit cand este cazul in scop electoral,in scopul afacerilor, si mai ales in inducerea fricii.
      Papusarii sunt cei de la putere, ajutati de servicii, mass media si mai ales de cel care doreste puterea absoluta.
      Frica este indusa in populatie.
      Astazi sunt comunicate un numar de 498 decese. Deci nu mai moare nimeni in Romania in afara de cei cu coronavirus.
      Din analiza cazurilor, se impune a se retine:
      – In procent de 95%, toate cazurile prezinta comorbiditati
      – In procent de 82 %, cazurile sunt persoane in varsta.
      – Prelevare de probe se face in dese cazuri postmortem, ineptie, cheltuiala, probe neconcludente.
      – Persoane internate cu afectiuni ( neoplasm, AVC, fracturi, etc) , sunt infectate in spital. ( cel mai corect in acesta perioada sa nu intri in spital, nici pentru infarct, mori in spital de coronavirus, fals sau adevarat- mai degraba mori acasa.
      Chiar atata prosteala sa existe, in tara asta , incat nimeni sa nu solicite situatia numarului de morti din Romania din perioada ianuarie- aprilie 2019 si aceasi situatie pentru perioada ianuarie –aprilie 2020.?
      Cum sa nu se moara in spital in conditiile actuale:
      – Bolnavul este internat, familia nu mai stie nimic despre el, si lucrul cel mai important familia nu il mai sustine cu medicamente si alimente
      – Nu mai exista posibilitatea stimularii materiale din partea sustinatorilor pentru cadrele medicale
      – Personalul sanitar, care avea deja o “frica” in ingrijirea bolnavului , are acum o frica mai mare si din cauza coronavirusului.
      – Infectiile din spitale au omorat si inainte oamenii. Nu cred ca acum au disparut.
      – Real, bolnavul este vazut o data in zi , de la distanta si i se arunca medicamente si mancare.
      – Se murea si inainte cand dadeai medicului si asistentului,
      dar acum cum sa nu mori cu doar 2500 lei in plus pe luna.
      Un ministru al sanatatii ar trebui sa faca nu o analiza politica ci o analiza a starii reale a sanatatii.
      Nu este corect sa salvezi sistemul sanitar si sa distrugi economic intreaga tara.
      In anul 2018, in Romania s-au inregistrat un numar de 263.463, deci peste 20000 de decese in luna .
      Ca in timp de 50 de zile s-au inregistrat in Romania un numar de 500 decese asa zise de coronavirus, creaza doar impresia unei minciuni enorme, instaurare frica
      Raportarile sunt doar pentru a prosti lumea
      Cate persoane din cele carantinate au fost depistate ( cum sa fie daca nu au fost testate)
      Cate persoane din cele carantinate au fost depistate cu forme clinice si internate.
      Cate persoane din cele aflate in izolare au fost depistate( cum sa fie daca nu au fost testate)
      Cate persoane din cele aflate in izolare au fost depistate si internate.
      Cate persoane din cele 9000 confirmate se afla in prezent internate , cate izolate .
      Exista un haos provocat.
      Oricum se recunoaste ca in tratarea pandemiei, cetatenii din Romania, prin faptul ca au respectat izolarea sunt cei mai buni medici.

      • Cam asa e cu spitalele noastre,”rup „nozocomialele,multe spitale sunt focar de infectie mai degraba,decat loc de tratament.

      • Cati din cei aprox 700 de romani care mor zilnic (statistica), mor de covid? Nu cu covid. Atentie, e o nuanta. Dar nah, trebuie sa gandesti cu bila din dotare. Ceea ce, evident, pentru unii e un chin. Of, of, mai, mai! „Rati-ai dreaq de nemti, cu melcii vostri!”

        • Bă , p-ăsta care a scris îl cheamă :IULIAN a scris pe 22/04/2020 la 10:15. A doua zi , clar nu l-a citit nimeni .
          O să-l am în vedere pe tip , nu știu dacă e mai isteț ca mine , dar e clar mai informat . Iar eu nu mai am răbdare să mă informez , am trecut la filme și cărți în exces .
          Aproposito , uitați-vă la Once Upon a Time in .. Hollywood .Eu m-am uitat de 2 ori la rînd , fiind mai greu de cap , așa e de complex . Brad Pitt , Oscar . Rar vezi 2 genii , el și Di Caprio împreună . Show total . Și sub direcția lui Tarantino , cam de același nivel .Vă recomand să fiți atenți la hipioata Pussycat , o tinerică de 25 de ani care deja a fost băgată în filmul ăsta , rol secundar , dar toți au rol secundar în afară de ăia 2 mari , și în serialul Fosse Verdon , despre Bob Fosse , la HBO . Tipa e deja remarcabilă la 25 de ani , pare de 16 , fostă model și balerină , frumușică și talentată . Nu mă mir , am descoperit că e fata lu Andie Mc Dowell , o să tot auzim de ea
          Bă , lumea nu-i dreaptă . Cum e posibil ca din specia umană , și mă rezum la filme , să facă parte ăștia de mai sus , +Miloș Forman , Frații Coen , Ridley Scott, etc … dar și rîmele rebutate Ghio și Ada ?

    • Fake, ne-fake, faza e ca o minte de nazist a clocit-o. Si stii ce cred? Ca daca nu sareau ziaristii la cap, aia chiar o puneau in functiune. Bine-nteles la nivel mic, suficient cat sa dispara in „vacanta mare” cine „trebuie”. Dar n-au anticipat, asa cum n-au anticipat si la faza cu sparanghelu’, ca nu toti in tara asta sunt batuti in cap. Parerea mea. Oricum, Werner are o mare problema. Aia care ii tin spatele au mari carente de profesionalism daca s-au facut de cacao cu doua dume in doua saptamani. Bajetii au nevoie de reciclare. De cand actioneaza numai la ordine externe, si-au pierdut mana. Parca erau mai profesionisti cand l-au facut pe nea Nicu dupa blocuri!

  • Maitre ,
    Ieri s-au implinit 150 de ani de la nasterea lui VI Lenin. Am asteptat sa vad daca un comunist cum ziceti ca sinteti , celebrati ( unii ar zice comemorati ) evenimentul . Mucles lugubru , tot asa si printre putinisti , si printre anti-putinisti .

    • Dar despre 12 Aprilie a zis cineva, ceva, că, doar tot în pandemie ne aflam???
      Sau, te pomenești c-o fi zis, vreunu’ de la etaj, că de la o vreme nu-i mai văd, deși nu cred că am ceva de pierdut!?!

      • Cum nu vezi , chiorule , ești surd ? Da eu ce-s ,hîrtie de muște ?

        • Nici măcar, poate … al’fel … ???

          • Aș vrea io , nu știi că e shortage mondial ? Și nici nu m-am aprovizionat la timp .
            Bă , eu primesc zilnic zeci de clipulețe cu mîțe , pe FB și Instagram . Acuma e challenge să pui cît mai multe suluri de hîrtie de aia în pragul ușii , să vezi peste cîte pot sări mîțele din casă . Unii au și cîte 50 de suluri puse unul peste altul .
            E clar că lumea s-a dilit .

          • Nici macar…
            Hârtia igienica este utila la… ceva, ciudatul asta nu este bun nici la… asa ceva… ca zgârie… :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

          • Adameasco , chill , fă , că devii la fel de plictisitoare ca Johanes cu Pesedeul lui . Nu vezi că nu te bagă nici dracu-n seamă cu bălăriile tale , eu cel mai puțin ,faci oamenilor observații opărite , ești de o ipocrizie invalidantă , vai de capul tău . Ajungi la rezultate opuse , tuto , îmi faci practic reclamă

          • Mitocane, nu stii nimic. George este un baiat educat si suntem prieteni. Este si foarte inteligent, ti-a plasat-o cu multa abilitate si pentru asta îl ador.

          • @ada
            Il adori? Saracu George!

          • Iar te-ai pilit, cib?

          • @Ada
            Zau draga, esti atat de previzibila si de scortoasa, de parca ai fi premianta clasei si sefa de detasament de pionieri de pe vremea copilariei mele. Sa nu uiti sa ne torni la tovarasa ca n-avem batistuta si nu ne-am taiat unghiutele la termenul stabilit la sedinta cu parintii! Muahahaha!

          • Da, e clar, iar ești beat, du-te la culcare!

          • Ado, mila mi-e de tine, dar mi se rupe de-a dreptul inima gandindu-ma ca s-ar putea sa existe vreun amarat care sa-si otraveasca existenta impartind acelasi aer cu tine. Mi-e rau, bleah!

          • Cib, tu ești cel care trebuie sa fii compatimit, pentru ca adulezi o bruta schizoida și faci din asta un caz de bravura. Stii care este impresia mea? Sau ca ești un barbat slab și te aliezi cu masculul alfa, amagindu-te în acest mod ca ești la fel ca el, sau ca ești o biata femeie careia i-a cazut cu tronc diliul. Si într-un caz, și în celalalt, nu-mi poti inspira decât mila. Si chiar îmi pare rau, pentru ca înainte de întoarcerea mitocanului, erai un personaj interesant, cu personalitate.

          • Apropo, uita-te la tine ca ai ajuns sa scoti aceleași onomatopee ca animalul tau preferat, ceea ce înainte nu ti se întâmpla.

          • Ado, vad ca in continuare te macina curiozitatea de a afla cine ce si cum. Macar e profesionala, ca sa stim si noi?

          • Bineînteles ca și aici îl copiezi pe Serban. Cel pe care nu-l placeti voi (nici nu conteaza din care motiv) este fara îndoiala 100% securist. Ești jalnic.

          • Ado, i-ai si citit dosaru’? Oau, ce expeditiv! Da’ p-al meu pe cand? Ca sunt curios daca si eu sunt securist/a.

          • Hai ca ai devenit incoerent, nici nu înteleg ce vrei sa spui. Între timp, banuiesc ca te mai cinstesti cu ceva. Ai grija ca dimineata vei fi mahmur si vei raspunde cu greu la apelul prietenului tau valoros.
            Du-te la culcare!

  • @Marcel Ciobotaru
    Ala de-l slăvești matale a mai „protejat” țara vreo zece ani și s-a ales praful și pulberea sub măreața lui „protecție”. Sa trăiți bine!

    • Fiti calmi si beti un pahar cu vin, va lasa seful, nu va adunati toti prostacii acuma, priviti atent filmul, Mit dem Robur nach Sibirien, fiti atenti la cum sunt strazile, cum sunt scolile, cum arata copii in scoala, cum sunt blocurile, cum este natura, in special la sate si in orasele mici.
      Imaginati-va acelasi robur, o expeditie la constanata si concentrati-va, la cum sunt strazile, cum sunt scolile, cum arata copii in scoala, cum sunt blocurile, cum este natura, in special la sate si in orasele mici.
      Uitati-va cum sunt oamenii si copii in satele mici si orasele mici in rusia privita de nemti si concentrati-va la cum sunt oamenii si copii in sate si orase mici in satul cu prosti.

      • Scuze, da pe mine chiar nu ma intereseaza privitul asta al nemtilor. Si m-as fi bucurat sa nu fi privit nici inspre noi niciodata. Ca s-a vazut cat bine face privitul nemtilor!

        • Nu ii face vindeca o mie de artuk bey din ertugrul maestre,
          uitati-va tehnica maestrului, cu vorba mieroasa si indraznet ii face pe interlocutori sa spuna ce in casa, debara si curte.
          Nemtii adevarati nu vanzatorul de carpe, au vorba mieroasa si sunt mult mai indrazneti, aia iti desfac geanta, dulapul,
          frigiderul, se duc in baie, se uita in chilotii tai, maestrul este soft.
          Este un film facut de ei, comparati sansele pe care le au copii si oamenii de la tara de la ei cu sansele pe pe care le au copii si oamenii de tara din satul cu prosti.

        • Măi cibicule, vezi că nu te-a băgat omeni in seama, dar văd că cam (!)
          te bagi singur!
          Un alt simptom al Covid19 este și pierderea bunului simț, așa că s-ar putea să fi luat carcalakul!
          Mai bine vezi-ti de treabă, iar pe ada te-aș ruga s-o lași în pace, iar daca te roade cumva gelozia, mai așteaptă puțin până ieșim din casă, și poate-ti … „revii” ???

    • cib a scris pe 23/04/2020 la 00:56
      It’s a free country, man!

      Zici ? Eu m-aș mai gîndi în locul tău și aș reevalua afirmația , că nici în SUA nu e valabilă ( vezi NSA – Patriot Act ) , darămite la noi , unde avem 12000 de securiști cu acte și 40 000 acoperiți , de 4 ORI !!! mai mulți ca SUA per capita , țară chiar amenințată . Și aici sînt 2-3 cu misie de la Secu , Ghio și Adamclisi sigur . Eu parcă mă simțeam mai liber pe vremea lui Ceașcă , mai nou chiar am început să mă tem de ăștia , că s-au dilit de tot
      Acuma , eu n-aș fi avut treabă cu textul tău , dar m-a șocat să constat că , ușor excitat , d-aia am bănuit o oarecare imbibiție alcoolică , nu te opări , că nu e de rău , în atare situație omul devine mai bun și melancolic , ai vorbit la modul general , cu Noi , și nu cred că ai folosit pluralul seniorial , Noi , Cib voievod , uatevă …Dacă ziceai că TU ești dispus să ajuți larve parazite ca securiștii , diasporacii , haștagii , Ada sau Ghio , n-ai decît , dar grijă și sensibilitățile altora , că te-a suduit și Coca- Petronela , altă zăltată , nu numa eu .Imparțial
      În rest , află de la mine că-s bine , sănătos , care sănătate ți-o doresc și ție , și că , după ce voi ajuta TOATE animalele în nevoie , inclusiv muștele și gîndacii , pe mine și familia mea , o să-mi păstrez ceva fluide corporale și ca să botez groapa , șanțul sau mocirla în care ar zace un securist , haștag , diasporac sau Ghio & Ada ,deși poate nici nu m-aș apleca să mă uit care-i treaba . Și să fii sigur că ăia de mai sus cam tot aia ar face cu tine .

      • Ha,ha, Noi Cib. Tare! Ti-e clar ca n-am fumuri d-astea tembele-n dibla. Mai are omu’ din cand in cand si cate-o cadere , na, asa-i cand incepi sa te zbanghesti in recluziune. Ma rog, se-ntampla. Da’ eu zic ca e mai bine sa le luam usor, ca altfel ne arde la ficati si n-am rezolvat nimic. Un pic de umor n-a stricat nimanui. Restul, fiecare raspunde in dreptul sau pentru binele sau raul facut!

      • Acu’, intre noi fiind vorba, o gura-doua de bere rece n-a omorat pe nimeni! ✌

        • Bă , să știi că mai bine iau probitic 20 de zile pe săptămînă , nu 10 cum ne indică Ds Dr Ghio , decît să mai beau alcool . Nu-ș ce dracu am pățit , nu că nu mi-ar plăcea , dar mi-a adus Iubi o sticlă de palincă , am tras un shot de 25 ml și m-am făcut muci , incredibil ! Nu mă mai puteam ține pe picere , cam ca Băsău după 2 sticle de Jack .
          Cînd mă gîndesc că , tinerel fiind , un 5 kile de vin singur la un chef se chema rutină, ba am un record cînd am beut , împreună cu un preten al cărui tac-su era șef la ceva Institut de ăla vinicol uatevă , o damigeană de 20 de kile de ceva vinoasă ultra finess într-o noapte , parcă nu-mi vine să cred .
          La 25 de ani puteai să-mi dai să beau un vin fără etichetă și știam de unde e , de care și , dacă beam mai mult , chiar și anul . Acuma beau cafea , ce n-am băut în viața mea , cu alcoolul pur și simplu nu mai ține .
          Bă , sigur că un pic de umor n-a stricat nimănui , lasă , le-am făcut o bucurie Ăzii și Ghiorlăncii că m-am luat de tine , dar să știi că nici probiticul , am auzit , luat 10 zile pe săptămînă , rău n-are cum să-ți facă. Garantat Băsexu , pardon Dr Ghio !

  • O mai stiti voi cimpanzeii mei, pe kati cea simpatica, cea pe care a pensionat-o viorica si care v-a facut pe toti academicieni si doctoranzi. Maestre a fost mai buna scoala in vremurile dvs bune, ati vazut ce frumos vorbesc traian si adrian la cristoiu tv.
    Traian a fost sef la antwerp, adrian a fost sef la bucuresti, profesorii lor se lauda si astazi cu ei.
    Adrian a facut si el cat a putut, el a dat cornul si laptele copiilor si multi copii saraci au avut o masa pe zi, la poarta raiului are passe-partout pregatit. Dumnezeu este aspru si cumsecade asa ca dvs maestre.
    I-a fost sef nea ion, un om cumsecade cu copii lui, copii care si acuma ii trimit felicitari, nu l-au uitat ca i-a facut mari.
    Traian a fost un sef mare care a facut ce a vrut, a vorbit si vorbeste si acuma frumos, am uitat de foame cand l-am vazut la cristoiu tv.
    Eu am un vecin care statea pe langa fusta mea, un sarac care vorbea frumos, nu mi-a sapat nici macar gradina, s-a insurat cu o vecina, nici nu m-a saluta acuma.
    Mie imi plac tinereii, eu sunt frumoasa si inteligenta, imi face placere sa va reamintesc simpaticii mei cimpanzei,
    traian si adrian sunt si ei barbati bine, maestre eu nu inteleg de ce il plac senioarele pe traian, nu vreau sa le spun babe ca se
    supara pe mine ?
    Maestre va rog sa o invitati pe viorica la cristoiu tv, ea este cumsecade si va respecta, dvs aveti vorba mieroasa.
    Daca m-ati invita la cristoiu tv, as renunta la vin cu o saptamana inainte de programare, aveti vorba mieroasa si ma iau cu vorba, spun numele unui frumusel si imi strica poarta de la casa nevasta-sa, nu sunt eu de vina ca ea este proasta si mananca tot din frigider.
    PS
    Eu va recomand dvs maestre si celor care va viziteaza blogul un film Mit dem Robur nach Sibirien, uitati o clipa de politica ,
    fiti atenti la cum sunt strazile, cum sunt scolile, cum arata copii in scoala, cum sunt blocurile, cum este natura, in special la sate si in orasele mici.Imaginati-va acelasi robur, o expeditie la constanata si
    concentrati-va, la cum sunt strazile, cum sunt scolile, cum arata copii in scoala, cum sunt blocurile, cum este natura, in special la sate si in orasele mici.
    https://www.youtube.com/watch?v=xScj5gN2T-o
    Are subtitrare in engleza daca nu intelegeti germana.

  • „Acuma știm toți obiceiurile statului comunist chinez care are obiceiurile lui, dar întrebarea mea este: I-a întrebat cineva? Bun, să spunem că ei n-au dat de la început toate informațiile, cît e de periculos pentru Pămînt acest virus. Dar i-a întrebat cineva? A trimis cineva din Uniunea Europeană, un șef de guvern, a spus, a pus mîna pe telefon să vorbească cu premierul chinez să-i spună „Mă omule trimit și eu cinci savanți de-ai mei să vedem cum e cu virusul ăsta, că o să ajungă în Europa, să ne pregătim ca să nu avem problemele pe care le aveți voi””
    .
    Traian Basescu bate câmpii, domnule Cristoiu! Toti sefii de state si de guverne au tinut legatura cu Pekinul înca de la izolarea chinezilor, ca de vizite nici nu putea fi vorba! Oamenii de stiinta la fel, primeau informari din partea medicilor chinezi. Atât cât voiau ei sa transmita, bineînteles, dar era suficient pentru ca niste inconstienti sa intre în alerta si sa actioneze ca atare, pentru protejarea populatiei în fata unei epidemii iminente. Din pacate, desi au fost avertizati din timp si de catre OMS, capetele patrate si-au vazut de interesele lor politice în multe tari si nu s-au conformat din timp, expunându-si cetatenii riscului infectarii.
    .

    • Eu am mai scris aici despre isprava lui Macron, a Guvernului sau si a opozitiei franceze.
      În 15 martie, în Franta, s-au tinut alegerile municipale, cerute de tot spectrul politic (toti sperau ca momentul Covid-19 îi va avantaja pe ei la numarul de voturi), amânându-se din cauza aceasta cu o saptamâna declararea stadiului 3 al epidemiei, în pofida recomandarilor medicilor infectiologi.
      În ziua alegerilor, totul era ok, guvernantii asigurau ca virusurile se tin departe de sectiile de votare, ca a doua zi, sa iasa Macron în fata natiunii ca sa-si exprime marea îngrijorare cu acel „nous sommes en guerre” si sa declare starea de urgenta sanitara cu regulile ei de izolare. Apoi, se stie ce a urmat. Un adevarat genocid.
      Curat murdar peste tot, domnule Cristoiu.

      • Si am uitat sa va spun ca pentru ceea ce am relatat mai sus, un grup de cetateni francezi, printre care se afla si membri ai comisiilor din sectiile de votare, plus niste partide din opozitie l-au dat în judecata pe premier si pe ministrul de interne pentru ca au tinut primul tur al alegerilor municipale în plina criza sanitara.

        „Les plaignants reprochent au Premier ministre et au ministre de l’Intérieur une « entrave intentionnelle aux mesures d’assistance » alors que la crise sanitaire était déjà annoncée.”
        .
        Acum, se pune întrebarea normala, câte persoane si câte partide din opozitie l-au dat în judecata pe Orban si pe ministrii lui pentru mizeria cu afacerea „Sparanghelul”? A facut-o cumva PMP-ul sau PSD-ul?! A, nu? Pai, pentru enormitatea aceea sunt vinovati atunci cu totii, atât cei de la putere cât si cei din opozitie.

        • Asa ar trebui sa facem toti din Romania pana in America,cum au facut acei francezi,sa ne luam in primul rand conducatorii de gat,chiar inainte de a ne ratoi la chinezi,conducatorii vestici actuali sunt niste clovni incompetenti.O fi plecat carcalacu din China,dar fara incompetenta crasa a liderilor Occidentali,nu am fi avut catastrofa asta.

          • Vad acolo o intrebare mai sus „SUA ,e mai periculoasa carantina sau coronavirus?” raspuns:E mai periculoasa SUA 😆 😆 😆 Dar cea mai periculoasa pe lumea asta este PROSTIA,intretinuta de Manipulare.

      • Nu sunt un mare fan a lui Basy,chiar nu l simpatizez de loc,dar la faza asta,chiar,in multe,are dreptate,spune lucrurile fest,pe fata adica.80-90 % cam sunt de acord cu ce spune in interviu asta,si crede ti ma,chiar nu mi era simpatic personaju,dar ,chiar si 👿 cand spune adevarul,ala tot adevar ramane.(Adevaru spus de 👿 ramane tot adevar).Acum vad doua categorii de cioclii,cioclii medicali de teapa lui Strainu Cercel,care ne spun ca vom fi exterminati de coronavirus,daca nu facem puscarie colectiva,si acum apar cioclii economici,gen Chireac,care ne spun sa dam drumu la economie si la viata de dinainte (cum vrea Trump),iar daca se imbolnavesc unii si mor asta e,ca mor patronii cica,sa moara dracu sarantocii,batranii si bolnavii,sa salvam bogatasii si averile lor,alea s importante,vietile da sa le ia dracu,iar ca medicii vor claca dupa prea multe cazuri,asta nu conteaza ,de parca aia nu au averi si rezerve puse de o parte,plus ca daca dispar unii din astia,dupa criza pot aparea altii noi,ca asa e unii apar altii dispar,crizele vin si trec,acuma sa zic si cu patronii astia,astia isi aduceau extracomunitari din tari sarace sa le munceasca,in timp ce romanii nostri plecau cu milioanele la sparanghelu german,crasma spaniola,sau batranii italiei(ca pentru „bussinesul romanesc” nu erau buni,ca vezi doamne sunt lenesi,prosti,si cer drepturi”de europa”).Pana nu de mult tot „mediul asta de bussines autohton”nu faceau altceva decat sa si etaleze banii,pitipoancele,masinile de lux si vilele de lux,si acum se plang ca le omoara coronavirus bussinessurile,lasa ,asa mai vedeti si voi cum e traiu de amarastean,mai reveniti si voi cu picioarele pe pamant,in lumea reala.Oricum ambele tendinte „cioclesti” sunt la fel de idioate,asta cred,parerea mea este ca trebuie sa existe un ECHILIBRU,da unele sectoare(sau parti) economice trebuiesc sa mearga,si sa fie redeschise,insa in acelasi timp e nevoie de prudenta in ce priveste pandemia,atat din partea cetatenilor,cat si din partea autoritatilor,este nevoie de un ECHILIBRU intre relansarea economica,si protejarea in continuare a cetatenilor de coronavirus.Si mai ales de echilibru mental,caci criza asta ia multora mintile(vad si eu tot felul de aberatii conspirationiste tot mai gogonate,si elucubratii care vin,pina si de la oameni cu pozitie de lidership,pe partea noastra de lume).

    • Cam asa e domnu Geo,plus inca un fapt,daca Trump arunca de trei ani invective ,cum ca Chinejii sunt niste nenorociti,pai cum sa aiba pretentia ca sa aiba parte de Open China pentru savantii americani.Pai daca peste tot o faci pe o femeie curva,si mai apoi vrei sa o inviti in oras,te mai miri ca aia iti da Reject?.Nu ca astia din China ar fi niste arhangheli,dar sa rupi puntile de dialog,si sa te plangi ca aia sunt secretosi si suspiciosi,nu e de mirare.Acum toti liderasii astia vestici se intrec in a cere despagubiri Chinei,pe care le vor primi pe la „calendele grecesti”,stiindu se faptul ca astia din China sunt printre altele detinatori ai bombelor nucleare,oricum,astfel,acesti lideri vestici vor sa si ascunda proasta gestionare a crizei coronavirusului,si mai fac astfel si campanie electorala.

  • Maestre, despre invitatul de azi, doar un gand: mers la primul magazin si cumparat multe lamai!

    • În marea graba de a consuma una pentru alungarea starii de greata si a vomei, a nu se uita spalarea intensa a lamâii înainte de consum!

      • Inainte de „frica” de covid, mai frica mi-e de greata. Si, pana la urma, cine dreaq mananca coaja?

        • Se zice ca citricele care nu sunt „bio” se afla pe primele locuri printre fructele care contin substante toxice. Este bine sa le spalam întotdeauna foarte bine, ca sa nu ramânem pe mâini cu urme din aceste substante.

          • O fi, nu zic ba. Da mai cred ca daca nu sunt „bio” (ce-mi place chestia asta cu „bio”), au avut tot timpul sa-si traga in timpul cresterii substante toxice ori din seva si/ori prin porii invelisului (coaja), ca doar n-o fi impermeabila. Asa ca, ce-i afara, e si inauntru. Ce e sigur p-afara in plus, e ceva praf sau noroi d-ala nobil, de export. 😎 Garantat!

          • am vrut sa zic de import, da’ oricum ideea e aceeasi!

          • No, bine, nu mai importam si nu mai mâncam citrice ca-s occidentale!
            Eliminând „ce-i p-afara”, împutinam un pic otrava.
            P.S. Am cumparat multa vreme mere din piata, doar de la taranii nostri. Pâna am aflat ca fratii nostri ecologisti de la tara folosesc cu nemiluita îngrasaminte chimice si substante insecticide. Pam, pam!

          • Mare pishicher esti bibicule. Ce-am zis eu si ce-mi raspunzi tu. O cam dai dupa cires cand nu-ti iese fenta. Cand am zis eu sa nu mancam citrice ca sunt occidentale? Plus ca nu prea sunt foarte occidentale, mai degraba meridionale. Iar „bio”, stai linistit, ca nu mai exista nicaieri, poate prin vreo jungla ceva dar ma indoiesc si de alea. Pam pam!

  • Acum cateva zile KWI a spus ca dupa 15 mai nu mai exista restrictii de circulatie; aseara ministrul de interne spune ca mareste intervalul orar pentru seniori (?!) Oamenii astia degeaba fac sedinte zilnice, vad ca fiecare intelege si comunica altceva.
    Oricum detinem recordul absolut in Europa de a avea interval orar de circulatie si de a circula numai cu adev.pe proprie raspundere! Chiar guvernantii astia de se dau europeni nu trag macar cu coada ochiului ce se intampla si cum se procedeaza si prin alte tari?!

    • Astia nu trag cu nici un ochi. Ei doar recita ce li se transmite de afara. Fiecare dupa cum i se traduce. Probabil, cea mai fidela traducere e aia de la Cotroceni!

    • Eu n-aș avea nimic împotrivă , dar să-mi precizeze și intervalul oral , să nu mă trezesc draculu cu-n douăjdămii amendă .
      Cică s-au dat deja 200 000 de amenzi pt covrig , 84 milioane de € , Garcea e în extaz , n-a trăit asemenea satisfacții nici pe vremea cînd șefii de post băteau lumea cu pulanul . Iar Cîrțu , sau ce Pîrț e la finanțe , deja vrea să dea banii de amenzi la bugetul Secu , Armată și Meliție .
      Eljen ! Trăiască , adică .

  • pai…si cu Suedia cum ramane?! ce se intimpla in Suedia e in regula sau in neregula?!

    • Se pare ca suedezii si guvernul lor au ramas printre putinii care nu s-au stricat la cap si nu s-au dus dupa fenta. Or sti ceva ce altii nu stiu iar restul doar intuiesc?

      • pai…am mai zis, dar mai repet.
        io tot spun ca ce traim se numeste Revolutie Mondiala.

        de cind a devenit clara treaba cu ‘piatra pe piatra nu va ramane in Temeliile invechite, expirate, alte Temelii, capabile, ii vor fi ridicate Lumii Mari’ ?
        pai…devenise clara treaba odata cu DieselGate.

        iar atunci cind Trump a anuntat ca va candida, povestea doar se limpezea…
        se adunau in poveste si alti ghiocei, …unul sarind in ochi: Tesla Model 3 ( …care repovestea povestea unica a modelului Ford Model T )
        …reiesea, inca de atunci, ca Termenii Fibonacci incep sa si fac simtita prezenta in dinamica Civilizatiei. Trump fiind unul, Musk altul, mai sint si altii…

        o ‘ altfel de lume’ isi cerea…dreptul la viata!, prin urmare cei care deveneau referinte erau altfeldeoamenii, cei capabili sa demoleze o lume si sa construiasca o alta lume, Noua Lume, adica cei pe care eu ii numesc Termeni Fibonacci.

        despre vremurile absolut speciale pe care le petrecem, si care fac din civilizatia curenta…trofeul tuturor civilizatiilor care s-au manifestat pe planeta asta
        am mai povestit, nu mai repet,
        ( oricum m-am prins ca e greu de inteles, dar doar pentru ca pentru mine prima Cifra este 3, …ca la un moment dat am aflat ca astia m-au pacalit!, virindu-mi in cap niste Cifre care nu exista, adica 0,1,2…
        deci daia o fi greu de priceput ce zic, dar…accept ca pot fi asimilat cu un tacanit, daia nu mai pot.)

        de ce e civilizatia asta…’ Trofeul din Varful Dealului’ ? pai pentru ca aceasta civilizatie se va desavarsi, daia. Se va desavarsi ajungind la Granita Universului,
        de fapt deja e acolo!
        …momentan doar …calca din ce in ce mai apasat! pe Granita Universului.

        cum se cheama Piciorul cu care Calca pe Granita Unievrsului?
        pai se numeste Calculator Cuantic.

        de ce o tot tin danga-langa enervindu-i pe multi, tu esti unul dintre ei, povestind intr una despre ‘ desavarsirea’ Calculatorului Cuantic?
        pai pentru simplul fapt ca Calculatorul Cuantic e noua definitie a Turnului Babel, el, Calculatorul Cuantic ducindu-l pe om pina la Cer.
        ( Cer care e…’ cerul’ Curcubeului’ io folosesc ca referinta Dinamica Curcubeului, care e o dinamica de tip Fibonacci, Curcubeul avind doua aripi, Cer si Pamant, cum ar spune omul…trup si suflet )

        Calculatorul Cuantic face ceva unic. ii disponibilizeaza omului o dinamica posibila exclusiv pe Granita Universului: Tot Timpul.
        adica…o ‘desavarsire’
        ( chiar!, oare de ce nu s-o fi bucurind omul ca a ajuns la Granita Universului? care-o fi treaba?! ca in general se bucura cu mare placere cind descopera chestii …marete! )

        de ce toata poliloghia de mai sus?
        pai ca sa pot spune ca dinamicile civilizatiei acum, adica in timp ce eu scriu si tu citesti
        tind sa se desavarseasca, prin urmare ‘ binele’ si ‘ raul’ tind sa fie extrem de foarte greu de identificat, pentru ca…cam seamana, atita tot ca una sta cu capul in jos si merge pe contrasens.

        daia…pe astfel de vremuri, cum spuneam, Dreptatea se Intrupeaza!, o vezi aievea! asta pentru ca Dubiile sa dispara brusc! si pentru ca astfel omul sa ‘vada’ , sa poata distinge ‘ binele’ de ‘ rau’ . bine, tre sa se uite!…ca sa vada, si mai trebuie sa-si foloseasca si ochelarii inimii, ca fara Inima…nu se vede nimic, pe lumea asta, pe vremurile astea, Vremurile Desavarsirii.

        Dreptatea…in treaba cu ‘ virusul’ s-a intrupat, poa s-o vada toata lumea, e Suedia. Priviti-o!

        • daca decesele provocate de virus vor iesi din dinamici ale Naturii, civilizatia asta dispare brusc.

          povestea e clara, tine de ‘ dinamica civilizatiilor’ .
          …asa au disparut toate civilizatiile
          dovedindu-se incapabile sa-si mentina dinamicile in tendinte naturale.

          deci obiectii vor fi, privind dinamicile Suediei, dar doar ilogice.

          in vremuri ca astea, unice,
          Dreptatea e…intrupata. o vezi aievea, cum spuneam.

          adica…cu toate ca se vor gasi o multime de profesionisti care vor ridica in slavi alegerile pe care restul statelor le-au luat,
          spunind ca doar demolind economia s-au putut salva vietile oamenilor,

          Suedia, prin propria exprimare ii va contrazice. Tacind!, nu vorbind.

          Criza economica…dar si celelalte crize care, inlantuite, se vor manifesta…nu-si mai are cauza in ‘ criza virusului’, ci in deciziile politicienilor…extrem de foarte supradimensionate.

          Tot ce depaseste masura cu care Suedia a reactionat in fata ‘crizei virusului’ se numeste supradimensionare.

          Ea, supradimensionarea e cea care va darima temeliile lumii mari, nu virusul.
          El, virusul, saracanul, se va pastra in dinamici plenar asimilabile unei dinamici naturale.

          Bineinteles ca opinii sint si vor fi…gramezi!, dar Referinta opiniilor, adica Suedia, lamureste pe loc. Priviti-o!

          Si e de precizat ca…deja! a lamurit!
          …indiferent de ce dinamici artificiale ar putea fi inserate, brusc!, in ecuatia de miscare a Suediei, pentru a o umple de dubii!

          ( in ceea ce priveste ro, nu felul in care am reactionat conteaza,
          ci felul in care alegem sa continuam sa actionam
          privind ‘ referinta’ care intre timp…s-a aratat la fata! si se numeste Suedia.

          teoretic,
          …e adevarat ca teoria foloseste Dinamica Curcubeului,
          pastrind tara in dinamici naturale ‘ suferinta’ va fi catalizatorul care cu toate ca abia a fost disponibilizat, prin reactiunile supradimensionate, va putea fi folosit…la minim.
          ( daia tot trimit, paici, cereri in…eter, cerind pentru ro ‘ dinamici naturale’ )

          domne, povestile mele daici or fi ele povesti, dar folosesc ca temelie ‘ ecuatia de miscare a intregului’ , care se mai cunoaste si sub numele de ‘iubire’,
          mai altfel spus in timp ce Lumea Mare foloseste Matematica pentru a se desavarsi, eu folosesc…dupa puteri, fix chestia pe care Matematica o cloneaza fara succes absolut, ‘ ecuatia de miscare a Intregului’ , adica ‘ matricea Creatiei’ .

          • ??!

          • ieri, cind ez spunea ceva despre vint, …io imi ziceam ca nu vintul va fi mutarea Naturii, ci apa.
            m am mai gindit, ‘apa’ va fi mutarea,…destul de foarte probabil, adica teoretic vorbind, e clara treaba, …mai ramane de vazut care e faza…practic, vorbind


            Cerul are cerul si pamanul sau
            Pamantul are cerul si pamantul sau
            Cerul, Pamantul, ale Curcubeului.

            omu, dezechilibrind cerul Cerului, a dezechilibrat, dar spre Absoluta echilibrare, cerul Pamantului.

            or cerul Pamantului e ‘ apa’, pamantul Pamantului fiind ‘ pamantul’

            deci nu e nicio mirare daca
            ‘mutarea’ Naturii e ‘apa’

            or ‘apa’ e si ‘miscare’ si ‘nemiscare’
            prin urmare ‘mutarea’ Naturii va viza si ‘miscarea’ ‘apei’ dar si ‘nemiscarea’ ei. ( ‘nemiscarea’ ‘apei’ fiind, in componenta Pamant a Curcubeului, ‘gheata’.

            lipsa ‘apei in miscare’ e un efect, cauza fiind ‘ lipsa ghetii’

            io zic sa privim spre orice ‘apa’ care e ‘gheata’.

            sint curios…fenomenul va fi urmatorul?:
            …gheata se transforma in apa si apa se transforma in gheata ?
            …ia sa privim care e treaba, privind Natura
            :))

          • E corect ce spui dar dinamica consumerista, vanzoleala si cheltuirea banilor fara capatai, trebuiau oprita intr-un fel. Daca puteam, inventam eu un virus pentru asta. Daca noua dictatura care ni se pregateste ar insemna doar conusm cumpatat, armonie si echilibru, si nu alte distopii naziste, eu o sustin, ca fiind un lucru bun.
            Problema este ca, intotdeauna ti se livreaza in aceeasi punga, un cartof bun cu unul stricat, nu ai cum sa alegi.

          • ma gindeam la televiziunea ta, maestre, mai adineauri…

            pai…povestea e tot aia care i se povesteste globalizarii,
            adica pasim pe calea statelor-natiuni,
            …adica pe calea televiziunilor gen cristoiutv.

            maestre, iata ce e televiziunea ta!:))), altfelteleviziunea!, adica televiziunea vremurilor altfel, adica astea!:))
            in rezumat…esti tare, maestre!:)))

            faza e ca televiziunea ta, maestre,
            va rezista daca si numai daca se va misca natural!:))))
            altfel…se va umple de dubii, brusc!, …adica tot in stil fibonacci!,
            adica tot natural!:)…

          • @
            pai, cum ziceam, dictatura e imposibila.
            adica…e posibila dar doar daca ceea ce impune cu japca e…dinamica naturala!:))))
            (?!):)))

            vremurile sint ale desavarsirii.
            tot asa cum razboiul mondial e imposibil,
            (…pentru ca Iarna sa se manifeste, razboiul mondial si-a redefinit definitia,
            din temelii,
            numindu-se astazi ‘revolutie mondiala’ , adica fix ceea ce traim!)
            tot asa e imposibila si o desavarsire cu japca!:))
            nu merge asa, ca daca se putea asa…eheeeheee:))), se desavarseau si alte civilizatii!, ca nu erau atit de batute n cap sa n-aiba Bici!:))

            faza e ca nu merge asa!, asta e faza si e cea mai tare faza!

            alegerile omului vor fi…de drag! :)))
            e adevarat ca Momelile vor fi, deja sint! extrem de foarte performante:))),
            si folosind asemenea momeli…desavarsite!, poti dresa oamenii sa aleaga cu drag Viitorul…ala din proiect!:)),
            dar calea spre acel Viitor e una si doar una: ceea ce se cheama Liber Arbitru.
            Viitorul va fi…pina la urma!:))) o alegere a omului, a sinelui cel mai adinc al omului!
            nu e cu nazism, nu e cu …etc etc, astea au devenit imposibile!, practic sint produse expirate!, pot fi aruncate la gunoi! ( dar nu zic ca punctiform ele nu se vor manifesta, nu zic!:)) )
            indiferent cum va fi Viitorul el va trebui sa respecte niste chestii:)), or cea mai importanta e ca ‘ viitorul suna bine’ :))))
            domne, asa suna!, daca asa suna…io ce sa-i fac?!

            faza tare e ca…’binele’ va fi intr atit de luminos, ca de la atita bine ti se incruciseaza ochii si nu l mai vezi cu inima!,
            incurcind ce e cu adevarat Temelie, Vesnicia cu Nemurirea!:)

            omul nu poate fi pus in situatia sa aleaga altomul…cu japca!:))), ca…nu merge asa, nenica, ca Arbitrul e Absolut, e insusi Universul!
            uite fix acusica sta si ne priveste, minunindu-se,…creca!:))
            cum, cu toate ca omului i se spune sa ramana om,
            ca asta e…Totul,
            el o sa faca coada la cumparat altomul!:)))

          • deci…cu televiziunea:)
            …maestre, daca televiziunea ta va rezista, adica va ramane in picioare atunci cind Universul o s-o puna la indoiala, …creca prin intermediul tau, maestre!:))),
            o sa se intimple o minune cu ea!
            va creste ca Fat Frumos!:))), adica in stiul fibonacci!
            sa n-ai vreun dubiu c asa o sa creasca !
            doar stai si priveste…toi televiziunea, maestre!:)))

          • @
            se prea poate ca unora, azi, prin lumea mare
            sa le treaca prin cap ceva gen ‘dictatura’, ‘nazism’, etc etc..:)

            faza tare de tot e ca o sa vina, in curind, vremea cind unii, aia care trebe, de-ai lumii mari, o sa se prinda ca…pa! civilizatie, daca ‘ japca’ :))) ( creca deja s-au prins,…aproape! :))) )
            si…sa vezi atunci cum dispar toate dictaturile din lume, as zice brusc!, dar zic…ca melcul!, ca poate se intelege mai bine!:))))

            deci iata ceva ce va disparea in curind: dictatura:)))
            nu merge, nenica, la Nivelul asta cu dictaturi! :))) cine-a mai pomenit civilizatie care sa se desavarseasca, cu om cu tot, cu japca?!:))))…hai, domne!:)))))

            io nu zic ca unii nu viseaza la asa ceva!, nu nu!:))), dar astora le vor fi scoase din cap cu forcepsul, visurile astea!
            si…ce forceps mai bun decit ‘ punerea la indoiala’ ?!:))

    • domnul Aristo Bunescu…
      :)))
      domne, io…il suprapuneam, pina azi, peste ‘alt’ personaj de pe-aici!:)))

  • Cred ca presedintele nu greseste niciodata.
    intadevar, dupa 15 mai vom purta cu totii masca ( botnita?).
    totusi o intrebare se impune :
    – de ce in plina varf al infectiei, dupa cum se argumenteaza, nu exista masura folosirii obligatorii a mastii in mijloc de transport in comun, magazine , piata etc, si aceasta masura se va lua abia dupa 15 mai.
    exista un plan la infectati si morti ?.
    pentru testele efectuate, cred ca multe sunt si interpretate gresit ( ex. Flutur, Chitac, cine vrea se da infectat,
    in prezent sistemul medical, este salvat, mortii care oricum mureau au murit de coronavirus. Nu a mai existat infectia intraspitaliceasca, indiferenta cadrelor, lipsa medicamentelor, cauze de ani de zile a multor decese din spitalele romanesti.
    traim cu speranta.

    • Masura purtarii mastii a fost impusa pana in prezent doar in anumite localitati de cca 30 zile. In minunata urbe in care locuiesc, mijloacele de transport in comun nu circula decat pt personalul medical. Dpv sanitar poate ca este bine; dpv financiar o masca de unica folosinta costa in medie 6 lei…adica 180 lei/luna si cam afecteaza balanta financiara a unei gospodarii. Statul roman ar trebui sa dea gratuit fiecarui cetatean acest „dispozitiv” sanitar sau sa aduca preturile la 0.10 lei/bc cat costau inainte de sosirea virusului.
      Sunt total de acord cu Dvs. pentru cele mentionate in comentariu.

      • 10 bani n-au costat jame , nici chiar așa , dar cu 60 de bani a luat pretenă-mea în ianuarie , cînd s-a dus în excursion în Africa neagră , în Tanzania parcă , unde poți să mori de minimum 1000 de boli tropicale , pe lîngă care covrigul e o simplă bubă , asta dacă nu te halesc leii , tigrii sau crocobaurii .
        Că bine zice cristianul , azi am umblat prin city cu mască pe bot și , deși nu erau decăt 18 grade , am asudat tot pe sub ea , ceea ce mi-a provocat mîncărimi sinistre și am pus mîna pe la nas să mă scarpin , că n-am avut încătrău . Cînd o să fie peste 20 , renunț la masque , o să port basque . A venit pe la mine o damzelă de asta isterizată de Cîrcel și Rafila , avea 2 măști ad botum , mănuși de cauciuc , ochelari și basma pe cap . Cum era foarte cald ,curgea apa pe ea , era transpirată sub braț ca fetele lu Moromete la seceră , așa că am trimis-o direct la duș , Dominus sanctus , tipă fină , cîntăreață la Operă , ziceai că vine de la prașilă

    • O sa vina caldura.. sa va vad cum stati cu botnita pe figura in RATB sau metrou..

      • Nici o grijă, merg cu hybrid-ul personal, așa că nu-ți mai bate capul degeaba, sau vrei sa vezi daca te … doare ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *