Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Trecerea Patriarhului Nicodim de la Pastoralele antibolșevice la Pastoralele pro-sovietice

Dej și Religia. Transcriu discursul lui Dej despre Religie la mitingul Uniunii Preoților Democrați după prezentările făcute de Scînteia și alte ziare din momentul 1946. Reușesc cu greu să citez exact. Fiecare jurnal a luat și a descris ce-a vrut și cum a vrut el. Alte discursuri din epocă sînt redate dacă nu integral, atunci măcar corect prin fragmente cu ghilimele. La Sinaia fiind, îmi amintesc că am acasă, pe rafturile despre comunismul românesc, cuvîntările lui Dej din anii 1944-1947. Sînt convins că intervenția despre Biserică se găsește în volumul unu, necenzurat, al Operelor lui Dej. Mă întorc la București. De cum intru în casă, imediat după ce-mi scot cizmele pline de noroi, ca să nu umplu podelele, iau scărița din birou și o duc în camera cu televizorul, pentru a verifica volumele despre comunism. De fapt, mai înainte, am căutat în birou, unde am mutat cărțile mai importante pentru Istoria literaturii proletcultiste, volumul de cuvîntări ale lui Dej. Nu e volumul princeps, ci ediția a treia, din 1952. Chiar dacă neprelucrată la capitolul Tito, precum cele care vor veni în hrușciovism, ediția asta conține puține intervenții publice din anii 1944-1947. Descopăr însă pe raftul cu cărți despre comunism volumul lui Dej, Pentru o Românie democrată, cuprinzînd cuvîntări din anii 1944-1945. S-ar putea ca România democrată să aibă și un volum doi, sau să găsesc eu la BAR ediția primă a Operelor. Mare lucru nu obțin cu Dej. Iau de pe raft, în speranța că-mi vor fi de folos în tratarea temei Religia și PCR, alte cărți:

Dr. Petru Groza în Istorie. Mărturii și documente, scoasă la Deva în 2002 de fani ai fostului premier într-un gest polemic față de detractorii postdecembriști, Alegerile parlamentare din 19 noiembrie 1946. De la memoria colectivă la cercetarea istorică, tipărită de Fundația Civică, oficină de propagandă anticomunistă, și culegerea de documente Gh. Gheorghiu Dej la Stalin. 1944-1952.

Lucrarea de la Deva îmi e utilă prin schimbul de adrese dintre episcopia Timișoarei și premierul Groza în vara lui 1946, din care aflăm că șeful Frontului plugarilor a fost declarat ctitor al Catedralei Banatului, la sfințirea căreia e invitat pentru septembrie 1946. Volumul despre alegerile din 1946 nu-mi e de nici un folos. O culegere de notițe anticomuniste, în care documentul se înneacă într-o mare de clișee despre anii 1944-1946. Revenind la cartea lui Petru Groza, Reconstrucția României, pentru a vedea ce a mai zis premierul despre Religie, descopăr într-o cuvîntare din noiembrie 1945 un fragment de amintiri despre întîlnirea sa între patru ochi cu Stalin. Mă duce gîndul la o capitol separat din cadrul Reluării firului rupt despre Stalin în memoriile nepervertite ale intelectualilor români. Vreau să spun cu asta că, spre deosebire de scrierile despre Stalin din cadrul Cultului personalității de după 1948, cele din anii 1944-1947, provenind de la oameni de formație veche, sînt deosebit de interesante, pentru că nu sînt obligate să cedeze clișeelor propagandistice.

*

Propaganda monarhistă. Seară obișnuită la Cărturești. Plouă, dar nu ăsta cred că e motivul pustiului din librărie. Băgînd de seamă că Lucian Boia are deja un raft întreg cu volume de păreri despre Istorie, volume fără o minimă cercetare de arhivă, fără un document, fără o descoperire, doar editoriale, dau peste Alexandru Duțu, Armata Română în Război, cu o paranteză discretă, să nu vadă miliția neostalinistă că e o carte despre Războiul din Est, 1941-1945, De la SSI la SIE, de Florian Bianu, sinteză a spionajului românesc postbelic, avînd parte de o prezentare mai mult decît elogioasă din partea lui Mihai Răzvan Ungureanu, și Balcanii, o carte de Andrew Baruch Wachtel, istoric american, unul dintre acei istorici din Vest specializați în teritorii exotice. Le cumpăr, convins că odată și odată voi avea nevoie de ele. În rest, multe cărți care te învață cum să trăiești, multe cărți despre ISIS și un dulap întreg cu scrieri românești de propagandă monarhistă, absolut lipsite de valoare.

*

Treceri. Un studiu – ușurel, totuși – al lui Adrian Cioroianu, de pe Internet, despre BOR din anii imediat postbelici (singurul studiu într-o mlaștină de bîigueili tipic de internet, unde toată lumea scrie ce-i trece prin cap, mai ceva ca la gazetele de perete ale Comitetelor provizorii de pe vremuri) mă trimite la Pastoralele lui Nicodim din 1941. De dimineață la BAR, fără a mai merge la locul meu tradițional, mă duc glonț la fișierul de hîrtie, cel cu cărți dinainte de 1989. Găsesc mai întîi revista BOR din 1941, Biserica Ortodoxă Română, dar și Pastorala din iunie 1941, Cuvîntul Bisericii pentru Războiul Sfînt, iscălită de Nicodim, cel care va semna în august 1944 Pastorala Cu prilejul încheierii Armistițiului între România și Marii Aliați din 23 August 1944. Dau și de Pastorala pentru Republica Populară Română, tot de Nicodim. Adăugate Pastoralei cu prilejul Zilei Prieteniei româno-sovietice, aceste pastorale, publicate într-un grupaj pe cristoiublog.ro, pot oferi imaginea Bisericii sub vremi, în conflict cu teza unui Nicodim anticomunist. Revista din 1941 îmi pune la dispoziție noi și noi dovezi ale implicării BOR în Războiul Sfînt.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *