Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Trupele Uniunii Europene ar urma să fie desfășurate în Republica Democratică Congo!

Având în vedere că Președintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel, nu mai suferă de insomnii, în urma episodului din Turcia, acest domn este mai odihnit ca niciodată. În prezent, are energia necesară pentru a compune planuri si strategii. Astfel, trupele europene s-ar putea întoarce pe teritoriul congolez, pentru prima dată din 2006, în timp ce Kinshasa încearcă să dea lovitura finală rebelilor care fac ravagii în estul țării. Președintele Felix Tshisekedi s-a adresat Bruxelles-ului pentru a ajuta la antrenarea forțelor armate congoleze. Marți, trimisul UE la Kinshasa a confirmat știrea și a avut o întâlnire cu ministrul apărării din Congo, pentru a stabili detaliile desfășurării. De asemenea, Congo a purtat discuții cu Uganda pentru a desfășura o forță comună împotriva rebelilor din Forțele Aliate Democrate (ADF) care operează din Kivu de Nord, a relatat vineri New Vision, un ziar guvernamental din Uganda. Organizația Națiunilor Unite afirmă că grupul a ucis 851 de persoane în estul Congo anul trecut. Trupele ugandeze au intrat și au ieșit din Congo în ultimii ani, uneori fără permisiunea Kinshasa.

Congo încearcă să elimine zecile de grupuri armate care se află în estul său și a introdus legea marțială, în provinciile Kivu de Nord și Ituri, la începutul lunii mai. Ofițerii armatei au preluat conducerea guvernatorilor civili în cadrul a ceea ce Tshisekedi a numit stare de asediu. Desfășurarea personalului UE și a trupelor ugandeze va duce la o mai mare militarizare a regiunii, unde se află deja mii de membri ai forțelor de menținere a păcii ale ONU. Mai multe rapoarte ale Națiunilor Unite au acuzat, de asemenea, Rwanda și Burundi că mențin o prezență militară în estul Congo. Politica de securitate și apărare comună (PSAC) este linia de acțiune a Uniunii Europene (UE) în domeniul apărării și al gestionării crizelor și reprezintă o componentă principală a politicii externe și de securitate comună (PESC) a UE. PSAC presupune desfășurarea de misiuni militare sau civile pentru menținerea păcii, prevenirea conflictelor și consolidarea securității internaționale, în conformitate cu principiile Cartei Organizației Națiunilor Unite. Misiunile militare sunt executate de forțe ale UE constituite cu detașări din forțele armate ale statelor membre. PSAC presupune, de asemenea, autoapărare colectivă între statele membre, precum și o cooperare structurată permanentă (PESCO), în cadrul căreia 25 dintre cele 27 de forțe armate naționale urmăresc integrarea structurală.

Prima desfășurare de trupe europene în cadrul PESA, în urma declarației de intenție din anul 1999, a avut loc în martie 2003 în fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM, astăzi Macedonia de Nord). Operațiunea Concordia a utilizat mijloace NATO și a fost considerată un succes, fiind înlocuită de o misiune de poliție mai mică, EUPOL Proxima, mai târziu, în același an. De atunci, au mai existat și alte misiuni mici de poliție, justiție și monitorizare. La fel ca în FYROM, UE a continuat să desfășoare forțe de menținere a păcii în Bosnia și Herțegovina, în cadrul operațiunii Althea. Între mai și septembrie 2003, trupe ale UE au fost desfășurate în Republica Democrată Congo (RDC) în timpul „Operațiunii Artemis”, în cadrul unui mandat acordat prin Rezoluția 1484 a Consiliului de Securitate al ONU, care avea drept scop prevenirea altor atrocități și violențe în conflictul din Ituri și repunerea pe calea cea bună a procesului de pace din RDC. Aceasta a stabilit sistemul „națiunii-cadru”, care va fi utilizat în viitoarele desfășurări. UE a revenit în RDC în perioada iulie-noiembrie 2006 cu EUFOR RD Congo, care a sprijinit misiunea ONU din această țară în timpul alegerilor. Din punct de vedere geografic, misiuni ale UE în afara Balcanilor și a RDC au avut loc în Georgia, Indonezia, Sudan, Palestina și Ucraina-Moldova. Există, de asemenea, o misiune judiciară în Irak (EUJUST Lex). La 28 ianuarie 2008, UE a desfășurat cea mai mare misiune a sa în Africa, EUFOR Tchad/RCA.

Foto: Președintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel, s-a aflat la Kinshasa la sfârșitul lunii aprilie. AFP


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Trupele Uniunii Europene ar urma să fie desfășurate în Republica Democratică Congo!”

  • Da , (si ) pe banii nostri sant aparate interese straine . O armata europeana ar avea o conducere dualista galo-teutonica iar ordonantele ( tzucalarii ) si pifanii-carnea de tun , din Romania .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *