Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Tudor Arghezi se plînge de lipsa latrinelor în București

Nu un Armistițiu, ci o cedare lașă. Lucrurile sunt limpezi. 23 august 1944 a fost un dezastru. România a pus armele jos în plină luptă fără ca duşmanul s-o ştie sau, mă rog, să semneze vreun document de luare al cunoștință. N-a fost nici Armistiţiu. Nici măcar Capitulare fără condiţii. A fost mai rău. A fost o cedare lașă. Proclamarea unilaterală a încetării războiului şi a întoarcerii armelor n-a avut nici o urmare juridică, practică. Armistițiul s-a încheiat abia la 12 septembrie 1944. Patrioţii noştri de ocazie reproşează şi acum ruşilor că n-au ţinut cont, în condiţiile din 12 septembrie 1944, de măreţul act de la 23 august.

Hodoronc, tronc!
În politica statelor nu există bunăvoinţă. Nimeni nu-ţi bagă în traistă dacă nu-l constrîngi la așa ceva. Ruşii n-aveau nici o obligaţie scrisă. Ne dezbrăcasem şi ne livrasem cît ai zice peşte, fără să negociem. Aşa cum ne arată situaţia Finlandei, un armistiţiu se negociază. Și nu oricum, ci crîncen. Cedările n-au şanse să fie răsplătite. De ce să nu obţină Moscova un maxim de profit de la nişte gură-cască, dacă aceşti gură-cască au încetat Războiul fără să ceară nimic în prealabil?!

Ce argument a adus şi aduce Majestatea sa? Ce argument convoacă adepţii Actului? Că România n-ar mai fi supravieţuit ca stat dacă ne angajam în rezistenţă. Să lăsăm la o parte faptul că-n Istorie nu există dacă. Ipoteza lui că ar fi fost mai rău dacă nu depuneam armele nici nu trebuie luată în consideraţie.

Straniu e însă că şi-n iunie 1940, şi-n septembrie 1940 politicienii români au invocat drept argument pentru a accepta dictatele fără un foc de armă, posibilitatea ca statul român să fie șters de pe hartă. În realitate, ei se gîndeau la ştergerea lor din şefii! Salvarea patriei a fost din toate timpurile un pretext al lașității.

*

Nimic nou sub soare. Tudor Arghezi remarca în 1911 lipsa latrinelor din București:

„Un lucru de lipsa căruia te poți plînge la fiecare răspîntie a Bucureștilor e… latrinele. Nu știu, sînt treizeci de vespasiene în București, adică una la zece mii de locuitori? În streinătate primăria își face o datorie din construirea cît mai numeroasă și mai curată a privăților. Demnitatea edililor bucureșteni nu se coboară pînă acolo. Domnii ajutori de primar, cînd le vine… se-ndreaptă spre un gard și dacă nu ridică piciorul cîinelui tot își dă osteneala să i se asemene tot mai mult. Două sute de mii de oameni, cel puțin, străbat Bucureștii zilele acestea în căutarea unei latrine! Superficialitatea bucureștenilor e deosebit de prețioasă. Arene Romane, giganți de piatră, palate de papură, fast și gloriolă orientală. Și în tot Parcul Carol și cu toți mintoșii ingineri ai primăriei, preocupați să inoveze pe Calea Victoriei un sistem de asfaltare cu făină neagră, caraghios, – nu se găsește o latrină. Sau ar fi o injurie la numele parcului?” (Tudor Arghezi, Serbările Ligii, Note pe hîrtie de țigare, Facla, 3 septembrie 1911)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Tudor Arghezi se plînge de lipsa latrinelor în București”

  • D-le Cristoiu faceti-va provizii in vila de la Sinaia. De cand va tot spun eu c-acest razboi se va termina cu activarea Butonului Rosu si radeati de mine. Dar asa va fi, 100%. Warsovia va fi lovita termonuclear si nu numai ea. „Se va alătura Pulania războiului? Jurnaliștii au fost interesați, printre altele, de problema transferului de avioane de luptă MIG-29 din Polonia și Slovacia în Ucraina. S-a discutat dacă furnizarea de astfel de echipamente nu ar duce la escaladarea conflictului. Ambasadorul Jan Emeryk Rościszewski a explicat că „nu NATO, nu Polonia, nu Franța sau Slovacia sunt cele care cresc tensiunea, ci Rusia este cea care a atacat Ucraina, Rusia este cea care invadează, ucide oameni, răpește copii ucraineni”. O clipă mai târziu, el a precizat că Polonia ar putea juca un rol și mai important în acest război. „Deci, fie Ucraina își va apăra independența astăzi, iar dacă nu, vom fi forțați să ne alăturăm acestui conflict, pentru că valorile noastre fundamentale, care sunt la baza civilizației noastre, sunt în joc, așa că nu vom avea de ales”, a declarat Jan Emeryk Rościszewski la LCI.”

  • MS Mihai era inspaimantat ca va avea soarta lui Antonescu, cu care coabitase 4 ani ca sef al statului si cu care impartea juridic vorbind responsabilitatea. A facut totul ca sa-si salveze fundul si a reusit. A putut trai linistit si confortabil in Elvetia.

  • La Moscova s-au dus marii patrioti B.Stirbey si L.Patrascanu. Nu s-au dus sa discute cu Stalin; cu greu au obtinut audienta
    la Molotov (in „memorii” mari viteji se arata). In fata unui dictator feroce cum era Stalin nu trebuie sa plangi ca o baba
    (poti trezi instincte criminale) ; trebuie sa …ai simtul umorului (nu este loc pentru lasitate).
    Singurul care a obtinut de la Stalin concesii pentru Romania a fost P.Groza. Stiu : s-a umilit, a facut circ, dar a stat la masa
    si a baut cu Stalin si a obtinut…….(nu are importanta, istoria l-a uitat).
    Si I.Antonescu putea sa mai salveze „ceva’ pentru Romania ; Stalin il placea ca dictator si il dorea ca „trofeu” la Moscova.
    Maresalul se da scortzos; asa ca il trimite la Bucuresti sa-l ucida „ai lui”, cu…demnitate.
    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    „Cum s-au comportat armatele sovietice pe teritoriul Romaniei?” R.”Ca invingatorii tov. Stalin” (P.Groza)
    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    Sincer, daca as fi presedinte m-as duce sa vorbesc cu Putin doar ca sa las o „usa deschisa” pentru vremuri grele.
    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    Ieri, la A3, C.Cretu afirma ca UE a alocat Romaniei 80 miliarde de euro (PNRR inclus) pentru perioada dupa 2020.
    Pana in prezent au fost folositi doar 150 milioane de euro pentru niste case de marcat…..cata dezinteresare….
    Romania nu este o tara ; este o latrina!!!!
    Nota: trebuie vorbit si despre T.Arghezi, cel care i-a muscat de cur pe toti. Culmea este ca a primit un sac de bani de
    la Carol2 (ca sa-si faca o casa) si doi saci de bani + titluri academice de la Dej. Nu pot sa o uit pe „marea actrita” Mitzura
    cum se plimba prin Bucuresti cu „decapotabila” (cred ca era un Triumph englezesc).
    Nu-i contest lui Arghezi meritele literare ; vorbesc aici doar despre caractere infecte….

    • Ca veni vorba despre P Groza , „La sfârşitul lunii mai 1952, … Petru Groza a fost invitat la Moscova, fiind oaspete personal al lui Stalin. Fiul lui Petru Groza, …. ar fi povestit că tatăl său, oaspete în vila privată a lui Stalin i-ar fi spus acestuia că el (Groza) ar fi putut fi tot aşa de bine şi preşedinte al Israelului, la câţi dintre miniştrii săi erau evrei.”

      • Dupa 1948 pe holurile ONU circula un banc. Cate delagatii are Israelul la ONU? 2. Un a Israelului si a 2 a Romaniei.

        • Pai azi e altfel ? Goldmanescu-Aurescu vine de la Goldman , sau Goldstein , sau Goldschmit ? In orice caz Externele se pare ca e locul de adunare a urmasilor Ministrului de externe din epoca mentionata , Ana Pauker. Cu aceeasi dorinta de a promova interesele romanilor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *