Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Tunisia și Italia vor deschide o linie telefonică directă pentru migrație

O linie telefonică directă va fi înființată între Roma și Tunis pentru a contracara migrația ilegală, pe fondul creșterii numărului de sosiri pe insula italiană Lampedusa, a declarat, joi, la Tunis, ministrul italian de Interne, Luciana Lamorgese. Acesta se află într-o vizită la Tunis împreună cu comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson. Comisarul european a oferit sprijin economic națiunii nord-africane, care se chinuie să își plătească datoriile, în schimbul unor eforturi mai dure pentru a opri sosirea migranților în Europa.

Tunisul și-a confirmat disponibilitatea de a activa imediat o linie telefonică dedicată schimbului de informații referitoare la plecările ilegale din Tunisia, a declarat ministrul italian, după o întâlnire cu prim-ministrul tunisian Hichem Mechichi, care ocupă și funcția de ministru de Interne interimar. Autoritățile tunisiene au acceptat cererea italiană de mai multă flexibilitate în ceea ce privește regulile de returnare a persoanelor sosite în Europa în mod ilegal, a adăugat ea, potrivit unui comunicat. Johansson a declarat că discuțiile au produs rezultate politice foarte bune și a salutat înființarea unei linii telefonice directe. „Uniunea Europeană așteaptă cu nerăbdare să coopereze în ceea ce privește investițiile care vor ajuta Tunisia să se redreseze în urma consecințelor economice ale pandemiei, să creeze noi oportunități de angajare, noi speranțe pentru tineri”, a adăugat ea. Obiectivul este de a crea o situație avantajoasă pentru ambele părți și o abordare cuprinzătoare a gestionării comune a migrației, atât a migrației legale, cât și a combaterii migrației ilegale, a spus oficialul european. Italia este unul dintre principalele puncte de intrare în Europa pentru migranții din Africa de Nord, în principal din Libia și Tunisia.

Peste 13.350 de persoane au sosit pe țărmurile italiene din luna ianuarie, de trei ori mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Ministerului italian de Interne. Cincisprezece la sută dintre ei sunt tunisieni, care ajung în Italia pe mare. O criză economică exacerbată de pandemia Covid-19, combinată cu o criză politică prelungită, a contribuit la înregistrarea celui mai ridicat nivel de plecări de pe coasta tunisiană către Europa din 2011 încoace. Președintele tunisian, Kais Saied, a subliniat necesitatea de a adopta o abordare globală și nu doar o strategie de securitate pentru a combate această problemă, examinând cauzele profunde, sărăcia și șomajul, precum și sprijinind politicile de dezvoltare în țările de plecare.

Din punctul meu de vedere, migrația ilegală, irațională și iresponsabilă (ultimele două sunt de cele mai multe ori legale, vedeți cazul țării noastre), devine o problemă fundamentală a lumii contemporane, din ce în ce mai alarmantă.

Totodată, Roma a cerut ajutorul națiunilor UE pentru a gestiona numărul tot mai mare de migranți care ajung pe coastele sale. Johansson a declarat pentru cotidianul italian „La Repubblica” că sunt deja în curs de desfășurare discuții cu Libia cu privire la un acord similar celui propus cu Tunisia. Premierul italian Mario Draghi spune că problema distribuirii migranților în cadrul UE va fi pusă pe ordinea de zi a unui summit european din această săptămână. „Problema mecanismului de relocalizare a fost absentă de ceva timp din dezbaterile europene, așa că o voi ridica din nou la Consiliul European de luni”, a declarat acesta reporterilor la Roma, adăugând că „trebuie neapărat să găsim un acord”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *