Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Și dacă DIICOT încearcă să mușamalizeze ancheta penală în cazul Caracal?!

Evit să mă refer public la nenorocul de a scrie zilnic un text în vederea publicării. Precizez, în vederea publicării, pentru că una e să transcrii la iuțeală gîndurile de o clipă, doar pentru tine, și alta e să redactezi un text sub presiunea extraordinară a gîndului că urmează să fie publicat.
Fac acum excepție de la regulă, pentru că una dintre dificultăți, pe care o voi invoca, trimite la Cazul care continuă să fie în centrul atenției naționale:
Cel de la Caracal.

Dificultatea își are punctul de plecare într-un adevăr știut de toți cei care au lucrat și lucrează în presa scrisă.
Pentru a asigura tipărirea, textul trebuie scris și trimis redacției cu mult înainte ca ziarul să apară pe tarabe:
Dacă e un text despre un eveniment în derulare, riști să fii contrazis de realitate de la un minut la altul.

Textul pentru Evenimentul zilei de luni l-am scris și trimis redacției sîmbătă noaptea. A doua zi urma să plec din Newcastle spre țară, via Amsterdam, și, deși am cu mine laptopul, înzestrat cu tot ce-ți trebuie (inclusiv cartelă) pentru a redacta și trimite un text pînă și din stradă, am socotit că e mai bine să-l știu deja ajuns la redacție. Altfel puneam ziarul în dificultate.
Duminică, pe la prînz, așteptînd pe aeroportul din Newcastle, m-a sunat Monica Mihai de la Mediafax pentru a-mi spune că, potrivit avocatului din oficiu, Gheorghe Dincă a recunoscut cele două crime.

În textul trimis deja Evenimentului zilei, redactat înaintea știrii de duminică, semnalam că împotriva lui Gheorghe Dincă nu există probe solide. Și dacă e nevinovat? mă întrebam.
Alarmat de știre, am luat laptopul și am refăcut prima parte, din care a rămas doar observația despre precipitarea în cazul cererilor de demisie din partea Guvernului.
Am procedat astfel convins că știrii despre recunoaștere îi vor urma în scurt timp alte și alte știri, inevitabile în astfel de situații:
Mărturisirile suspectului despre locul în care se află cadavrul, despre cum a procedat, informații oficiale despre descoperirea cadavrului și confirmarea mărturiilor făcute de suspect.
Pînă și cei care nici măcar n-au trecut în viața lor pe lîngă o facultate de Drept știu că unul dintre cele mai mari riscuri ale unei anchete în caz de omor e să iei de bune ceea ce spune suspectul.
Au fost mii de cazuri în care adevăratul asasin a rămas liber, pentru că anchetatorii s-au lăsat tras pe sfoară de un farsor.

Cînd scriu aceste rînduri e marți după-amiază.
De la știrea privind mărturisirea au trecut deja două zile.
În tot acest timp, spațiul public a fost invadat cu mii de informații date pe surse. Toate depășind limitele firescului, sub semnul exagerării jurnalistice de tip Caracudi. Cînd se vor mai liniști lucrurile n-ar strica o investigație obiectivă pentru a descoperi dacă năzbîtiile sînt urmarea unor intoxicări în scopuri de manipulare sau urmarea nevoii de rating, care îmbie pe mulți jurnaliști să scoată știri din burtă.

Trecerea în revistă a așa-ziselor știri despre Cazul de la Caracal ar aduce cu sine o panoramă a tembelismelor în direct. La România Tv, una dintre victime a fost violată luni întregi înainte de a fi omorîtă. La Antena 3, aceeași persoană a fost omorîtă a doua zi. Marți televiziunile de știri titrau:|
Monstrul din Caracal a mărturisit și alte crime.
Care alte crime?
Nu știm sigur dacă le-a comis nici pe primele două.

Destrăbălarea mediatică are mai multe explicații :
Prima și cea mai importantă rămîne manipularea de către instituțiile responsabile de Scandal care încearcă să iasă basma curată aruncînd vina una asupra alteia.
La loc de frunte se află STS. Parte indisolubilă a Sistemului (fraudarea alegerilor s-a făcut de către STS cu ajutorul SRI, cu generali cumetri cu generalii de la SRI, de la SPP, de la Poliție), STS-ul și-a făcut un uriaș păienjeniș de influență în presă și în politică. Mulți dintre aceștia sînt atît de zeloși în manipulare încît suspectezi că sînt șantajați de STS. O simplă privire asupra televiziunilor și site-urilor de știri îți spune imediat unde și-a vîrît coada STS.

Nici generalii din Poliție nu se lasă mai prejos. Demisia lui Nicolae Moga, surprinzătoare dacă ne gîndim că e doar de cîteva zile ministru, poate fi explicată și prin groaza de a gestiona șerpăria de la Interne, trezită brusc de Scandalul Caracal.

O altă cauză trimite la absența comunicării oficiale.
În toate țările civilizate în astfel de cazuri de mare interes pentru opinia publică, își asumă cineva rolul de comunicator din oră în oră a mersului anchetelor.
În Declarația sa de presă de marți, pe care am salutat-o imediat într-un interviu la Mediafax, pentru luciditatea surprinzătoare, Klaus Iohannis identifică drept principală cauză a dezastrului lipsa profesionalismului din instituțiile de stat. Deși președintele nu l-a enumerat printre aspecte, lipsa profesionalismului s-a văzut în incredibila absență a comunicării oficiale. Într-un moment de Criză națională, nu s-a găsit în tot largul instituțiilor responsabile cineva care să asigure comunicarea datelor oficiale din anchetele în desfășurare. În Franța cu prilejul atentatului terorist ministrul de Interne a ținut conferințe de presă din oră-n oră. Cine să țină la noi ? Nepotrivitul Nicolae Moga? În America, în cazuri de crime, atentate, șeriful de pe plan local devine personaj mediatic național prin conferințele sale de presă. Dacă e vorba de revenirea la profesionalism în instituțiile de stat, primul lucru care trebuie făcut e darea afară a nepoatelor și ibovnicelor de la Departamentele Comunicare, multe dintre ele jurnaliste eșuate la mal, și înlocuirea cu profesioniști sau profesioniste ale comunicării publice.

Din punct de vedere oficial, dinspre DIICOT n-avem decît informații că Gheorghe Dincă a recunoscut două crime.
A recunoscut înseamnă, chiar și pentru tembeli, c-a dezvăluit cum a comis crimele și unde a pitit cadavrul.
Deși au trecut două zile dinspre procurori nu avem nici o altă informație.
Colac peste pupăză, avocatul din oficiu, cel care ne-a anunțat duminică faptul că Dincă a recunoscut, vine marți și spune că probele sunt subțiri.

Din punct de vedere juridic simpla recunoaștere n-are nici o valoare. Chiar și atunci cînd suspectul descrie pe larg crima, anchetatorul rămîne prudent. Cine îi garantează că nu se află în fața unui bun povestitor?
Intrigat de faptul că presei i s-a spus doar atît, c-a recunoscut, am susținut luni seara, în emisiunea Gîndurile lui Cristoiu, îndoielile privind corectitudinea din ancheta penală. Mi-a atras atenția și procesul de manipulare prin care opinia publică e pregătită pentru știrea că Gheorghe Dincă e nebun sau măcar că a înnebunit.

Și dacă avem de a face cu o încercare de mușamalizare a cazului prin concentrarea asupra unui caz de dezaxat sexual?
N-ar fi o premieră în istoria Parchetului cînd o anchetă, pentru că ducea în zone periculoase, a fost mușamalizată printr-o înțelegere cu suspectul.

Multe dintre informațiile apărute în spațiul public contrazic teza unor crime urmate de tranșarea sau arderea cadavrului.
Și dacă Gheorghe Dinică era membru al unei rețele de trafic de persoane făcute și întreținute cu complicitatea Poliției locale?
Asta ar însemna, pe de o parte, o și mai mare punere la îndoială a Statului, iar pe de alta, o descumpănire a DIICOT.

O astfel de ipoteză ar însemna continuarea anchetei.
Și nu oricum, ci sub presiunea opiniei publice.
Și atunci, pentru a evita amplificarea Scandalului, ancheta e mușamalizată prin concentrarea asupra tezei unui dezaxat!
Chiar riscînd să fiu contrazis de dinamica evenimentelor, avertizez asupra posibilității de mușamalizare a cazului de către ancheta penală.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Și dacă DIICOT încearcă să mușamalizeze ancheta penală în cazul Caracal?!”

 • Toate drumurile duc la Deveselu. Cand Grecia a intrat in NATO, idiotii soldati americani s-au pornit la actiuni sexuale asupra femeilor din aceasta tara. Grecii, barbatii, i-au stalcit in bataie pe baietii unchiului Sam; i-au batut asa de rau, ca au umplut spitalele NATO. Guvernul grec a luat atitudine: „nu avem nevoie de NATO, plecati acasa jigodiilor!”

 • Ați revenit DRAJILOR ETAJIȘTI , (TV-nMMV?!?
  In loc să comentați atât de STERP, mai bine făceați o dulceață de RUBARBĂ, că tot crește MOCA !!!
  Adriano, in Pacea Liniștii Mele, tu ai beut ceva, ori nu ești obisnuita cu … BOTUL TURTIT ?!?

 • Bine zice cineva: circ regizat.

 • Foarte stranie activitatea febrila a acestui ”unchi implicat” Cumpanasu care e peste tot in acelasi timp, pe cont propriu. E omniprezent pe televiziuni; e in contact cu rudele; face singur plangeri de zeci de pagini; aduna mai multe informatii ”veridice” decat cei in drept si mass media la un loc; citeste sute de email – uri primite ”de la oameni” pe o adresa pe care ”a lasat-o” candva, undeva, nu e clar; nu se da in laturi sa planga in direct atunci cand asculta inregistrarile de la STS citite de Gadea, desi el insusi le facuse publice etc.

 • Codrut Olaru, – Cristian Ban, – Florin Deac, Nicolae Solomon, Tatiana Toader. Acești derbedei nu știu decît să albească pe bandă rulantă promiscuitatea din Procuratură. Mai nou, după procuroarea rezist de la Craiova, l-au albit avortonii și pe procuroru rezist Popescu, de la parchetul de proști Caracal. Sperăm cu toții să se aleagă prafu de CSMul lor de rahat (mai precis DSecția de procurori)și să ajungă salahori la cules de rapiță. În Olt. Ar face și ei o muncă utilă. 😎

 • Iohannis avea un singur lucru de facut: sa se asigure ca atunci cand un cetatean roman in pericol de moarte, aflat in Romania, apeleaza 112 , ESTE LOCALIZAT INSTA TANEU. de catre serviciul 112, aflat in subordinea STS, aflat in subordinea directa a presedintelui. Faptul ca 112 nu e in stare sa localizeze un apel nici in 2019 este reslonsabilitatea directa a sefului statului. El trebuie sa isi dea demisia. Ma mir ca pesedeii nu au vazut clar această responsabilitate directă. Poate fi un Colectiv dar cu victimă presedintele dar Veorica doarme!

  • Grija numarul unu a Sefului Statului e sa protejeze cetateanul roman aflat in pericol de moarte, care cheama statul in ajutor la 112. Cum il protejezi? Intai il localizezi. De la accidentul din 2014 cand au murit Aura Ion si Adrian Iovan, seful statului nu a facut nimic sa se asigure ca 112 localizeaza imediat un cetatean roman care cere ajutor statului. Nimic. E vorba de neglijenta continuată in exercitiul functiunii de prim aparator al intereselor cetateanului roman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *