Reprezentanții a 14 facțiuni palestiniene, inclusiv Fatah și Hamas, au semnat „Declarația de la Beijing”, document prin care se angajează să pună capăt disputelor interne și să consolideze unitatea palestiniană

Un alt lucru românesc de mîntuială: Ședințele Coaliției de guvernare!

Miercuri, 10 august 2022, dimineața, am fost contactat de postul TV Aleph News pentru o intervenție video la emisiunea de știri de la 13, prezentată de Monica Mihai.
Subiectul intervenției:
Ședința Coaliției de guvernare, anunțată pentru după-amiază.

De regulă, deși am contract cu Aleph News, nu sunt contactat des să intervin pe post, cu un comentariu.
Colegii de la post țin cont de faptul că ar fi pentru mine pierdere de vreme și inteligență dacă m-aș pronunța asupra altor evenimente decît cele importante în plan intern și extern.
Erau toate condițiile ca Ședința Coaliției să fie un astfel de eveniment important al vieții noastre social-politice:

a) Cele trei partide – PNL, PSD, UDMR – care alcătuiesc Coaliția de guvernare nu se mai reuniseră într-o ședință de mai bine de două săptămîni.
Între timp, se petrecuseră cîteva evenimente despre care Coaliția trebuia neapărat să se pronunțe, în urma unei reuniuni, deoarece ele puneau la îndoială însăși existența Coaliției:
Președintele Klaus Iohannis dăduse un ultimatum UDMR pentru revenirea asupra declarațiilor de aprobare a discursului ținut de Victor Orban la Tușnad.
Discursul fusese condamnat în România și în UE ca unul rasist.
Liderii UDMR, care asistaseră la discurs, nu numai că nu-l condamnaseră, dar mai mult, îl aplaudaseră.
Denunțînd violent discursul, Klaus Iohannis atacase – la fel de violent – poziția liderilor UDMR. Și le cerea, după stîrnirea Scandalului – să revină asupra pozițiilor inițiale. În caz contrar, Coaliția trebuia să ia în discuție prezența UDMR la Guvernare. În acest sens, Klaus Iohannis dăduse PNL, văzut ca Partidul Meu, să ia inițiativa în Coaliție.
După cum era de așteptat liderii UDMR i-au dat cu flit celui de la Cotroceni.
În consecință, dînd curs Voinței celui din Deal, ședința Coaliției urma să ia în discuție, la inițiativa PNL, prezența UDMR la guvernare.

b) Cîteva zile înaintea Ședinței, informații din presă și zvonuri din stradă, au creionat așteptarea unei remanieri.
Una dintre ele era a lui Vasile Dîncu.
Ședința Coaliției stîrnea ațîțare maximă în perspectiva acestei posibilități.

c) Un lider PNL, Alexandru Muraru – considerat și ca un fel de Ține Cal pentru Klaus Iohannis , lansase propunerea ca la anul să nu mai aibă loc rotația premierilor, așa cum cerea Acordul.
Se aștepta ca la ședința Coaliției să se discute acest subiect și, eventual, să se ia o măsură împotriva calului troian al Președintelui în PNL.
Erau acestea condiții particulare pentru ca ședința să fie așteptată ca un eveniment.

Dar chiar și fără aceste condiții, ședința tot eveniment rămînea.
Din decembrie 2021, România e guvernată de o Coaliție unică în postdecembrism:
Două partide aflate de decenii în dușmănie de moarte să colaboreze amical într-o Coaliție de guvernare. Adăugînd și prezența UDMR în Coaliție ca formațiune aparte, fie și prin apropierea de Victor Orban, oaia neagră a Birocrației de la Bruxelles, Coaliția a fost și este o alcătuire complexă și contradictorie a cărei minimă funcționare depinde de buna funcționare a mecanismului numit Ședința Coaliției.

Atîtea interese divergente, atîtea personalități marcante, atîtea poziții net deosebite la nivel de principiu, nu pot fi armonizate decît prin discuțiile contradictorii, deseori în vecinătatea agresivității, de la ședințele Coaliției.
Iată de ce ședința de miercuri era așteptată de români ca un eveniment.

Sub acest semn imaginația noastră febrilă năștea imaginea unei mese lungi într-o încăpere cu storurile trase la care delegațiile celor trei formațiuni ședeau și dezbăteau într-o atmosferă tensionată.
O ședință precum ce de miercuri, 10 august 2022, nu putea dura mai puțin de o zi și nu se putea încheia decît cu decizii comune de o importanță vitală pentru țară.

Nimic din toate acestea nu s-au întîmplat:

  • a) Ședința a durat mai puțin de două ore. Cel puțin spun zvonurile, pentru că noi, practic, nici nu știm dacă ședința s-a ținut.
  • b) De la ședință au lipsit delegații UDMR.
    Într-un cuvînt, una dintre formațiunile Coaliției de guvernare n-a fost prezentă.
    Cum dracuʼ de s-a ținut în aceste condiții o ședință zisă și a Coaliției de guvernare? Mult mai nimerit ar fi fost să i se spună a Trei sferturi din Coaliția de guvernare.
  • c) Nu s-a dezbătut nici unul dintre subiectele controversate.
  • d) Nu s-au dat publicității subiectele care aveau să fie dezbătute.
  • e) Nu s-au dat publicității numele celor care au participat.

Chiar în aceste condiții, normal ar fi fost ca după Ședință, liderii celor două partide participante să țină o conferință de presă comună, dedicată rezultatelor ședinței.
Nu s-a întîmplat nici asta.
Nu s-a dat nici măcar un Comunicat, fie acesta în limbaj de lemn. Informații despre ședință au apărut în presă ca fiind neoficiale, obținute din surse.
Sunt date care ne întăresc în convingerea că așa-zisele Ședințe ale Coaliției de guvernare sînt un lucru de mîntuială.
Ca multe alte lucruri românești post decembriste.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Un alt lucru românesc de mîntuială: Ședințele Coaliției de guvernare!”

  • Ce dictator e acest Viktor Orban care a plafonat pretul benzinei in Ungaria la 5,90 lei, care importa gaz direct de la rusi fara intermediarii care dubleaza pretul ! Slugile sunt ofensate cand altcineva nu se comporta ca o sluga. Cand vreodata in viata asta s-au dus politicienii romani sa negocieze sau sa aibe puncte de vedere diferite fata de Parlamentul European sau ambasade ? Niciodata ! Mereu au primit ordine care le-au executat cu obedienta.

  • Nici nu s-a pus problema remanierii.
    Cîciu, Marcel Boloș și Virgil Popescu rămân în funcții.

  • Guvernul lucrului de mântuială condus de premierul Ă Ă Ă… cam ce comunicat de presă ar putea da?!

  • Noi suntem romani
    Noi suntem romani
    Noi aici suntem stapini
    Pe legi pe reguli pe conduita pe morala
    Pe tot ce ne-nconjoara

  • „lucru românesc de mîntuială”
    -mrrrrrrrrr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *