Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Un an de la decretarea stării de urgență în România. Calendarul celor mai importante evenimente

-Pe 16 martie 2020 președintele Klaus Iohannis decreta stare de urgență în România
-Pe 22 martie 2020 era înregistrat în România primul deces provocat de COVID-19
Pfizer și BioNtech anunțau pe 14 aprilie 2020 că încep să colaboreze pentru dezvoltarea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19
-16 martie 2020 – o dată pe care o ții minte, chiar dacă nu e ziua ta de naștere. E ziua care te-a învățat să trăiești altfel. Să supraviețuiești și să te reinventezi. Cu două zile înainte, președintele ți-a spus că de pe 16 te închide în casă pentru că nu are altă soluție ca să scăpăm de COVID. OMS încă bâjbâia.

Armata a ieșit pe străzi, civilii stăteau baricadați în case. Un război în care nu s-a tras un cartuș, dar care încă se poartă pe toată planeta.

22 martie 2020
Șase zile mai târziu, România consemna primul deces al unui pacient infectat cu coronavirus. Un om de 67 de ani, care avea afecţiuni preexistente foarte grave. De aici a pornit numărătoarea neagră: a morților și a celor care intră în ATI. Locul de unde cei mai mulți nu se mai întorc.

Statistica e necruțătoare, procentul sună ca o sentință – 70% rată de mortalitate la Terapie Intesivă. Într-un an, aproape 900.000 dintre noi am făcut cunoștință cu SARSCOV2. Peste 21.000 au pierdut lupta, aproape 800 de mii au învins virusul.

11 martie 2020
Peste 3 milioane de elevi și studenți intră într-un experiment unic: închiderea școlilor. Un an mai târziu nimeni nu știe să explice costurile și efectele școlii online. Și nici dacă decizia a contribuit decisiv la limitarea răspândirii virusului.

14 aprilie 2020
Am primit prima veste bună. În Europa, Pfizer/BioNTech anunța un acord de colaborare globală pentru dezvoltarea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19. În aceeași zi, în România, președintele anunța prelungirea stării de urgență pentru încă o lună.

18 mai 2020
România renunță la starea de urgență și adoptă starea de alertă. Punct în care suntem și astăzi.

Între timp, tu și tot restul planetei învățați că familia, cei apropiați sau pereții casei sunt noua ta viață socială. S-au închis restaurante, baruri, săli de spectacole și chiar parcuri. Ai învățat să trăiești altfel și ai arătat-o online, singurul loc rămas deschis. Din 18 martie, zeci de mii de oameni, din toate colțurile lumii au început să posteze ce văd de la fereastră sub hashtag-ul #frommywindow.

8 iunie 2020
Banca Mondială anunța „cea mai profundă” recesiune de la Al Doilea Război Mondial încoace și estima că economia mondială se va contracta cu 5,2% în 2020.

2 iulie 2020
OMS declara că 17 potențiale vaccinuri se aflau în faza testelor clinice pe oameni

11 august 2020
Peste o lună, Vladimir Putin anunța mândru că Rusia are vaccinul anti-COVID, iar fiica sa și l-a injectat deja. Lumea făcea cunoștință cu „Sputnik V”.

Între timp, în București nu mai erau locuri la ATI, iar avioanele Armatei începeau să mute pacienți dintr-un oraș în altul. Politicienii îți promiteau că iau măsuri ca lucrurile să se schimbe. Șapte luni mai târziu, suntem în aceeași situație.

18 septembrie 2020
OMS anunța 29,9 milioane de cazuri de infectare în întreaga lume, 5 milioane doar în Europa. Numărul deceselor, la nivel global, se apropia de un milion.

9 noiembrie 2020
Comisia Europeană informa că Uniunea Europeană va finaliza contractul cu Pfizer/BioNTech pentru achiziția a 300 milioane de doze de vaccin. Noi aveam alte probleme.

Ministerul Agriculturii decidea închiderea piețelor fără a ști numărul lor exact și, mai ales, fără a ști dacă piețele reprezintă focare de infecție. Măsura a rămas în picioare vreme de aproape o lună, cu scandal și pierderi.

14 noiembrie 2020
Piederi mult mai importante aveam peste cinci zile. Era momentul în care toți descopeream că secțiile ATI sunt bombe care pot exploda în orice moment. Incendiul izbucnit în ATI-ul de la Piatra Neamț a ucis 10 oameni pe loc. Alți doi au murit după.

Un nou Colectiv pentru care nu avem o explicație oficială nici azi, dar care a arătat cum medici, asistenți, infirmieri și pacienți își riscă viața la fiecare intrare în secțiile de Terapie Intesivă. Și pentru că sistemul a fost incapabil să răspundă, în februarie 2021 mureau alți 16 pacienți. Într-un alt incendiu, fără nicio cauză oficială, izbucnit la Institutul Matei Balș.

17 decembrie 2020
Europa devenea prima regiune din lume care a înregistrat mai mult de jumătate de milion de decese provocate de COVID-19. Era epicentrul epidemiei, alături de SUA, încă din octombrie.

1 ianuarie 2021
Noul an începe cu un raport sumbru – peste 83 de milioane de infectări și peste 1,8 milioane de decese în întreaga lume.

6 ianuarie 2021
Mai câștigăm o armă în războiul cu virusul. Agenția Europeană a Medicamentului recomandă autorizarea condiționață a vaccinului Moderna. AstraZeneca ajungea la noi în februarie.

Ai parcurs un an întreg în care ai stat izolat, sub diverse forme. Dar, n-ai fost singur. Pentru prima dată, omenirea a stat în izolare împreună. Conectată online la cote care nu știm încă ce au schimbat, fundamental, în viața noastră. (Aleph News)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *