Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Un cadou aparte, tablourile semnate de Rodica Szelei, un colorist impresionant

Ne apropiem cu pași repezi de luna cadourilor, luna decembrie. Dar, celor la care țin foarte mult, am început deja să le fac surprize plăcute. Cititorilor care ne urmăresc, sper exemplu, le ofer azi câteva tablouri foarte frumoase semnate de doamna Rodica Szelei. Printre aceste se află și câteva reinterpretări ale unor coloriști celebrii de la noi, ori din alte țări. Prima dată să o cunoaștem în cadrul următorului dialog.

-Vă rugăm să vă prezentați.
-Mă numesc Szelei Rodica, născuta la Cluj în data de 01.04.1959, sunt căsătorită, am două fiice, mari de acum, Isabella care este arhitect și Ștefania care este inginer proiectant.
Stau în Jibou. Am casa părintească la Dezmir. Dezmirul a fost și de multe ori mai este casa visurilor mele.

Am urmat în perioada 1974-1978 Liceul Economic Cluj, 1978-1982 am absolvit Universitatea Babes-Bolyai Facultatea de Științe Economice Cluj. Am luat repartiție în loc Jibou, jud Sălaj, aveam mai multe opțiuni, nu am studiat piața ca să vad obiectul de activitate al fiecărei opțiuni, am ales, așa după nume, ce mi s-a părut interesant, așa am ales fabrica ,,Integrata de in și cânepă Jibou”, unde am rămas 8 ani, între timp fiind și șef serviciu birou financiar, am plecat în 1990 pe post de contabil șef atunci, la liceul din oraș unde am stat 2 ani și ceva, au urmat câteva bănci mari și atunci, unde am ocupat funcția de analist credite. Ultimii 11 ani (2006-2017) au fost într-o mare bancă românească pe funcția de șef agenție. În anul 2017 am ieșit la pensie anticipat fără nici cel mai mic regret.

-Pentru ce ați ales pictura și nu muzica?
-Pentru ce am ales pictura și nu muzica – să încep cu ‘de ce nu am ales muzica’ mi-ar fi plăcut foarte mult să am talent, educație muzicala și să urc pe cele mai ,,înalte valuri ale Dunării albastre”, deci conținutul lipsește cu desăvârșire. Am o deosebită admirație pentru oamenii care-i fac cinste acestui domeniu minunat al artei. Acum ,,de ce pictura”, am trăit într-o lume care avea posibilități minime de informare, îmi aduc aminte că în camera în care dormeam – copil fiind – pe un perete era un tablou cu o barcă pe o apă albastră, undeva între niște munți semeți, mereu am admirat acel peisaj și m-am gândit ,,Doamne ce fericit poate fi autorul că din mâinile lui a ieșit așa ceva”. Am iubit desenul, în școala generală primeai temă și la desen, o temă a fost să desenăm și să coloram o pasăre de curte, eu am făcut un gânsac – așa mi-a ieșit – nici măcar nu aveam gânsac în curte, directorul școlii dl Ioan Crișan mai venea așa mai rar în vizită la noi, mi-a văzut desenul și am fost lăudată, mi-a zis mie și alor mei că ,,și din desen se poate mânca o pâine”, nu am înțeles prea multe, nici analiza nu am făcut, am fost mândră că m-a lăudat. Nu s-a gândit nimeni la o carieră în domeniu. Parcursul meu în viața a fost după un traseu făcut deja de o verișoara, Pintea Victoria, azi Hopa Victoria, care este și nășica mea. Tot ce a făcut ea (liceu, facultate) hop și eu, este ok, nu-mi pare rău. Mereu mi-am dorit să pictez, nu știam pe ce și cu ce, nici timp nu am avut, în fine, după ce m-am pensionat, adică după 3 ani mi-am cumpărat culori și am început să le pun pe pânza după diferite modele, astfel în luna martie 2020 am pictat pentru prima dată în ulei și pe pânză, habar nu aveam cum se curăță pensula de exemplu, mi s-a părut ceva magic când am văzut că macii mei prind contur, dar cred că am fost și speriată puțin, nu am mai făcut nimic până în luna octombrie 2020.

-Care sunt pictorii români care vă plac mai mult?
– Nicolae Grigorescu – a cărui inspirație în general este viața țăranului român, cele mai cunoscute tablouri fiind Car cu boi, Ciobănița, Țăran pe prispă, Vatra la Rucăr, Țărancă voioasă, etc. Apoi, Stefan Luchian, fiind cunoscut în mod special ca un pictor al florilor, Theodor Aman, este unul dintre creatorii școlii românești de pictură, și cofondator alături de Gheorghe Tattarescu, al Școlii de Arte Frumoase din București. Theodor Aman este cunoscut publicului iubitor de artă, printre lucrările sale aflându-se compoziții istorice, naturi moarte, portrete, peisaje. Alți mari pictori români sunt Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Ion Andreescu, Corneliu Baba și lista continuă.

-Străini?
-Voi enumera câțiva mari maeștri al acestui deosebit domeniu și în fața cărora mă plec cu profund respect, ori de câte ori văd o lucrare.
Pablo Picasso – fiind considerat cel mai mare pictor al lumii, Leonardo Da Vinci – care este considerat un simbol al curentului artistic renascentin, el fiind cel care a folosit pentru prima data tehnica sfumato, Vicent van Gogh – este considerat unul dintre cei mai importanți pictori ai tuturor timpurilor, prin lucrările sale reușind să transmită un cumul de emoții,
Rembrant van Rijn – cunoscut publicului iubitor prin celebrele sale portrete precum și a folosirii tehnici clar-obscur cu care a reușit sa surprindă cele mai delicate caracteristici fizice

– Ce rol au avut muzeele, expozițiile, galeriile de artă în educarea simțului dumneavoastră artistic?
-Dragostea de frumos am dobândit-o iubind oameni frumoși, aceasta iubire parțial s-a materializat în arta frumosului. Puține au fost muzeele pe care le-am vizitat (din diverse motive), dar celor cărora le-am trecut pragul m-au lăsat profund impresionată să văd câtă dragoste pot crea culorile, câtă informație pot oferi, câtă discreție pot ascunde. Picturile sunt minunate cărți colorate pe care tu cititorule, daca ai sensibilitate, iubire, respect si dăruire, le poți citi ușor, poți să le reinterpretezi, oferind acel ceva, ascuns într-un colțișor sensibil, abia perceptibil. Încă din studenție, de multe ori cu banii alocați pentru cartela de masă îmi cumpăram cărți și albume de pictură, reușeam astfel să-mi încropesc ,,o adiere de culoare”, aproape de sufletul meu. Printre albumele de pictura cumpărate enumăr: Corot, Goya, Lautrec, Poussin, Botticeli, Piero della Francesca, Pictura venețiană în sec XVIII, Pictura spaniola în sec XVIII, Impresionismul – pentru procurarea lor trebuia să ai un pic de noroc, se vindeau condiționat cu altceva – o carte, alt album, pentru că treceau ,,ca pâinea caldă”. Printre studenți se știa ca spre sfârșitul anului ai putea avea ceva noroc la cărți și albume de pictură. Iubind arta de orice fel, iubind culoare, iubind pictura, poți reda frumosul, poți reda uratul frumos, poți reda orice stare, îți poți face cunoscut orice gând, poți zugrăvi iubirea și-n durere, poți zugrăvi zâmbetul și-n lacrimi, pot înflori florile și-n zăpadă, ele pot îngheța și-n caniculă, pictura poate fi orice vrei tu să fie, doar trebuie sa știi să ,,citești” și să ,,găsești”. –

– Cum a fost 2022?
-Am avut și am un an plin de împliniri în acest minunat domeniu, an în care m-am străduit să acumulez cât mai multe cunoștințe în ale picturi. Am absolvit un curs profesional de pictură cu o durată de 9 luni, organizat Asociația Culturală ART&M Maramureș, unde l-am avut (și-l mai am) ca profesor pe pictorul Adrian Negrea, tot cu pictorul Adrian Negrea parcurg cursul de pictură tehnică – în cuțit durata 3 luni, a urmat cursul tehnica portretului de la A la Z. Dacă în continuare s-ar mai organiza cursuri, aș fi mereu prezentă, avantajul (pentru cei din localități mici) este că sunt cursuri on line. Profit de această ocazie, pentru ai aduce multe mulțumiri, apreciere, admirație și un profund respect acestui om minunat, a cărui dăruire o simțim în grup și care se concretizează în lucrările noastre.

-În afară de postările de pe internet, în ce loc vor mai putea admiratorii dumneavoastră să întâlnească tablourile pe care le semnați ?
– Am participat timid la câteva expoziții, prima a fost virtuala la Budapesta, alta la Madrid – Spania cu trei picturi, una la București cu trei lucrări, una la Balchik Bulgaria, cu doua lucrări. Expozițiile din Spania, București și Bulgaria au avut-o curator pe distinsa profesor-pictor Adina Moldova Titrea, a cărui spirit este neobosit. Îi mulțumesc mult pe această cale pentru curajul care mi-l inspiră, pentru faptul că este alături de mine mereu, este un om de valoare cu multă dăruire și asumare în tot ceea ce întreprinde, mult respect, stimă și mă închin în fata domniei sale. Am participat la expoziția Manifest Art – București cu trei picturi, curator fiind neobosita d-na Adina Moldova Titrea, iar în noiembrie tot la București voi participa cu trei lucrări la expoziția organizata de curator Mariana Frum, pentru comemorarea victimelor la împlinirea a 7 ani de la tragicul accident Colectiv. Mulțumesc în mod special d-nei Mariana Frum pentru că lucrările mele fac parte din acest proiect.

-Până unde știți că a ajuns o lucrare de-a dumneavoastră ?
-Două lucrări au ajuns la Paris, iar multe altele încântă privirea și poate le atinge sufletul celor dragi mie. La final, vreau să vă mulțumesc pentru acest interviu.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Un cadou aparte, tablourile semnate de Rodica Szelei, un colorist impresionant”

  • Vă mulțumim pentru două editoriale foarte frumoase, cel despre doamna Vera Dan și operele sale minunate și cel despre Rodica Sezlei și picturile superbe ale domniei sale , toate niște tablouri relizate cu mult talent și cu multă pasiune și dragoste, portrete deosebite în culori și grafică și flori și peisaje de vară și de toamnă în nuanțe și culori splendide !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *