Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Un chibiț politic pătimaș : Românul

„Din ziua cînd Republica se va întemeia și la fii ginții latine de la Dunăre, poporul suveran nu va mai plăti nici un bir, și fiecare patriot republican, pe lîngă toate cîștigurile indirecte ce-o putea avea din această onorabilă profesie liberă, va mai primi de la Stat și cîte 500 lei noi pe lună, plătiți înainte fără nici o reținere.” ( I.L. Caragiale, Situația se clarifică…, Bobîrnacul, 13 martie 1879).

Nu e prea greu de dibuit în aceste rînduri publicistice discursul din pat al lui Conu Leonida din celebra piesă a lui Caragiale, Conu Leonida față cu reacțiunea:

EFIMIȚA: Adică, zău, bobocule, de! eu, cu mintea ca de femeie, pardon să te-ntreb și eu un lucru: ce procopseală ar fi și cu republica?

LEONIDA (minunat de-așa întrebare): Ei! bravos! ș-asta-i bună! Cum, ce procopseală? Vezi asta-i vorba: cap ai, minte ce-ți mai trebuie? Apoi, închipuiește-ți dumneata numai un condei, stăi să-ți spui: mai întîi și-întîi că dacă e republică, nu mai plătește niminea bir…

EFIMIȚA: Zău?

LEONIDA: Zău… Al doilea că fieștecare cetățean ia cîte o leafă lună pe lună, toți într-o egalitate.

EFIMIȚA: Parol?

LEONIDA: Parol… Par egzamplu, eu…

EFIMIȚA: Pe lîngă pensie?

LEONIDA: Vezi bine; pensia e bașca, o am după legea veche, e dreptul meu; mai ales cînd e republică, dreptul e sfînt: republica este garanțiunea tuturor drepturilor.

EFIMIȚA (cu toată aprobarea): Așa da.”

Articolul a fost publicat în 13 martie 1879. Conu Leonida față cu reacțiunea a apărut în 1880. L-a plagiat Caragiale prozatorul pe Caragiale publicistul? Sau articolul a fost scris în timp ce era concepută piesa Conu Leonida? Indiferent de răspuns, întîlnim aici un adevăr semnalat de publicistul Ion Vinea în articolul Cincacentenarul lui Theophile Gautier din Contimporanul, 4 noiembrie 1922:

„Ziaristica absorbi în vrafuri inepuizabile talentul care s-ar fi putut concentra în cîteva volume de pur poem și de mare literatură. Gautier a fost epuizat de două îndeletniciri cari nu pot fi duse împreună, fiindcă mistuie, cu flăcări diferite, aceeași comoară.”

După cum exact observa, la Note, Elena Zaharia-Filipaș, „destinului de «risipitor» al zestrei literare în «vrafuri inepuizabile» de articole de gazetă” nu i s-a putut sustrage nici Ion Vinea”.

Căutînd citatul din Conu Leonida, dau peste un alt fragment din cuvîntările lui Conu Leonida:

LEONIDA: Hehei! unul e Galibardi: om, o dată și jumătate! (cu mîndrie și siguranță) Ei! giantă latină, domnule, n-ai ce-i mai zice. De ce a băgat el în răcori, gîndești, pe toți împărații și pe Papa de la Roma?

EFIMIȚA (mirată): Și pe Papa de la Roma? Auzi, soro?

LEONIDA: Ba încă ce! i-a tras un tighel, de i-a plăcut și lui. Ce-a zis Papa – iezuit, aminteri nu-i prost! – cînd a văzut că n-o scoate la căpătîi cu el?… «Mă nene, ăsta nu-i glumă; cu ăsta, cum văz eu, nu merge ca de, cu fitecine; ia mai bine să mă iau eu cu politică pe lîngă el, să mi-l fac cumătru.» Și de colea pînă colea, tura vura, c-o fi tunsă, c-o fi rasă, l-a pus pe Galibardi de i-a botezat un copil.”

Genial!
Regăsim aici marele nărav al românilor, semnalat și de Marin Preda în Moromeții:
Perspectiva mahalalei asupra Lumii din afară și dinăuntru. Obiceiului de încuscrire politică prin botez e unul tipic românesc. Conu Leonida îl atribuie și Papei.

Și-mi dau seama că:
Deși am citit și răscitit de multe ori Conu Leonida, mi-a scăpat citatul ăsta. Sînt sigur că nu e singurul. De unde trag concluzia că va trebui să-l recitesc de încă o mie de ori.
S-ar putea scrie un eseu de o carte despre viziunea românului chibiț politic despre lume și viață în Conu Leonida față cu reacțiunea.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „Un chibiț politic pătimaș : Românul”

  • „Bélla geránt aliī, tu félix Áustria nūbe!” 😉

    – am avut de la cine-nvata secole de-a randul 😀 !

  • ‘viziunea românului chibiț politic despre lume și viață’ e exprimata in general ‘stand in pat’, adica…’in zi de odihna’

  • Maestre, mare zarvă în urma declarațiilor dl. Andrei Marga. Haaahaha, a luat foc ambasada Ucrainei!
    Ucraina care consideră că limba care o vorbesc românii din Cernăuți și Oseda este „moldovenească”, și care sub pretextul lipsei de fonduri din cauza războiului nu a mai finanțat editurilile pentru manualele de limbă și literatură română.
    Conducerea Editurii ”SVIT” care tipărea manualele a scris un Memoriu pe care l-a înaintat atât Consiliului Național al Românilor din Ucraina cu rugămintea de a-i finanța producția didactică pentru elevii de etnie română din regiunile Transcarpatică, Cernăuți și Odesa, cât și Ministerelor Afacerilor Externe ale României și Republicii Moldova dar care nu au răspuns până acum (Flux24)
    Este vorba de minimala sumă de 91.000 de euro pentru cinci manuale adik un fleac pentru România, dar mult pentru copiii români din Ucraina.
    Cred că românii ar dona bucuroși câte un euro pentru acele manuale dar eu nu știu cum și dacă e legal.
    Poate printr-o acțiune a unei asociații. Plus că noi toți am dona cărți scrise de autori români sau traduse în română.

  • „Gautier a fost epuizat de două îndeletniciri cari nu pot fi duse împreună, fiindcă mistuie, cu flăcări diferite, aceeași comoară.”

    comoara lui Gautier era un izvor, iar el l a daruit cu egala consideratie si artei pentru arta, insa si hranirii gustului pentru arta.
    Gutier a fost generator de arta, insa si povestitor al acesteia pe limba ochilor prezenti in pietele lui Iocan

    Gautier si a echilibrat doua indeletniciri care doar asa pot fi duse impreuna,
    si care lumineaza, cu flacari plenar diferite, aceeasi comoara.

  • Domnule Ion Cristoiu
    Ploiesti.
    1.În 1857, România este prima țară care a raportat producția de țiței și care are prima rafinărie din Europa (Mehedințeanu) construită lângă Ploiești.
    2.Republica de la Ploiești este denumirea unei mișcări din data de 8 august 1870, considerată ca fiind ultima mare încercare de revoluție din spațiul românesc al secolului al XIX-lea sau ultimul val al revoluției de la 1848.
    3.Furnizarea apei calde în Ploiești, sistată la 1 august 2022.130.000 de cetățeni afectati.
    Asa cum inteleg lucrurile experimentele de inginerie sociala demarate de vreo 4 ani au ajuns la etapa fine tunning sau reglaj fin iar oitzele romanesti,sa am pardon,cetatenii,vor merita absolut tot ce va urma.
    Toata Stima Maestre Ion Cristoiu!!!
    Valentin-Ionut Constantinescu

    • ingineria sociala e reversibila, pe cind ingineria sociala fragmentara nu e.

      daca folosirea ingineriei sociale poate fi… inteleasa, folosirea ingineriei sociale fragmentare poate fi asimilata usor cu manausa aruncata pe taramul Naturii, pentru ca orice inginerie sociala fragmentara e o antiintelepciune, ea desavarsindu se intotdeauna in Artificializare.

      toti cei care folosesc ingineria sociala fragmentara pot fi asimilati cu Antiinteleptii, cu simbriasii Antiadevarului,
      oriunde s ar manifesta ei,
      si n ar fi nicio mirare ca ei sa fie gasiti si printre ‘ingerii cazuti ai natiilor’, daca nu cumva mai ales printre ei.
      insa ‘lumea e a lor’, prin urmare ceea ce fac ei e ceva de bun-simt, prin urmare ‘facerea’ lor e spre lauda lor, Bravo lor! 🙂

      • Antiadevarul este si el un adevar, al Mintii, prin urmare Antiadevarul e o desavarsire,
        ce i drept e una absolut relativa, insa sa retinem ca e absoluta.

        Adevarul este si el un adevar, al Inimii, prin urmare Adevarul e o desavarsire,
        ce i drept e absoluta…si atat, prin urmare sa retinem ca e absoluta.

        Inteleptii sint slugile lui SI, pe cind Antiinteleptii sint reprezentantii lui SAU.
        SAU este cel care l pune la indoiala pe SI, tot asa cum Mintea pune la indoiala Inima,
        oriunde in Univers si dincolo de el.

        Natura e Patria Inimii, iar Artificialul e Patria Mintii.
        Civilizatia e o constructie a Mintii, prin urmare Doctrina ei e Transumanismul, Artificializarea,
        iar asta e ceva de bun-simt pe Pamant 🙂

        spre lauda lor, a Mintii, a acumulatorilor de stiinta, a Desteptilor, Transumanismul este cale catre Raiul pe Pamant, care ce i drept difera de Raiul din Cer, insa sa retinem ca e Rai si ca daruieste… Nemurirea 🙂

        una e Nemurirea si cu totul altceva Vesnicia, insa tocmai daia diferenta va fi sesizata, spre lauda celor care o fac, alegand Nemurirea, alegind Vesnicia:)

      • @Online
        s-a terminat cu 5g-ul.vin unii de la itu in colonia romania septembrie octombrie.mancare buna.bautura ieftina.cu fetele s-ar putea sa se pacaleasca
        1.Facturile mari pentru energie vor obliga operatorii de telecomunicaţii din Europa să amâne lansarea reţelei 5G, susține șeful Vodafone Italia
        2.Mircea Coșea: Statul nu va putea plăti plafonarea facturilor și va arunca țara în incapacitate de plată 6m.ro
        3.Acţiunile companiei-mamă a Facebook au scăzut cu 14% într-o singură săptămână, cu 61% într-un an g4media.ro

        • 4g, 5g, 6g, etc etc etc
          cui ii pasa?!, cine si pierde vremea cu amanuntele?!

          importanta e destinatia: internetul cuantic, iar vremea lui e aproape…

        • „Statul nu va putea plăti plafonarea facturilor și va arunca țara în incapacitate de plată 6m.ro”

          opinia mea o cunosti, consider ca actualele sisteme sociale sint moarte si tinute n geam doar ca sa dea frumos, cit se mai misca din inertie.

          asa ca dau barim doua parale exclusiv pe solutiile care au printre esente tehnologia blockchain ( care e Noul Timp ) sau Dinamica Anotimpurilor ( care e ‘celalalt Timp’ ).
          pe restul nu dau doua parale, indiferent cine e somitatea care genereaza solutia.

          • domnu’ Ionutz, …stiti ca va respect opiniile,
            insa daca dau erori in ecuatia mea de miscare…n am ce sa le fac, aia e,
            pe vremea asta e fundamental sa pricepi ca Marea Revolutie se procupa si cu ‘metamorfoza Timpului’,
            prin urmare translatia catre Noua Lume se cade a fi facuta luind in calcul superpozitiile Timpului,
            tehnologia blockchain
            dinamica anotimpurilor

            insa de capatii e altceva, iar eu observ ca treaba asta nu prea e luata in seama,
            translatia de la ‘actuala lume’ catre Noua Lume
            ( care ar fi de bun simt si spre Lauda neamului asta sa fie una care se manifesta prin Superpozitii )
            se face lasind o pasta sa moara in liniste,
            ce mai e viabil prin ea se va translata prin propriile puteri in Noua Lume, deci e de folos lipsa unei ecuatii de miscare predefinita care sa gestioneze transferul…

          • solutiile, pe vremea asta, se gaseste pornind de la natura noilor dinamici la nivel mondial, ea fiind proprie Marelui Reflux.

            prin urmare solutiile se vor cauta pe taramul unde ele isi au noua radacina, mai exact in ‘noul sat’, care e Megapolisul, care e is ‘noul stat’

            prin urmare gasitorii de solutii tre sa fie din start despletiti, cei ‘proaspeti’ fiind exclusiv cei care gasesc solutii care se armonizeaza cu ‘noua radacina’ ( proprie Marelui Reflux )

          • de citeva luni m am trezit parasutat intr o poveste, …e vb despre ‘serviciu’.
            si …studiez fenomnul din care fac parte… pe toate fetele, de atunci.

            am ajuns la concluzia ca trecerea afacerilor pe blockchain, pe o platforma nationala blockchain, a statului, care sa ‘povesteasca’ despre nevoia fundamentala de schimare, e ceva care ar trebui disponibilizat…de maine!, orice afacere fiind libera sa migreze pe aceasta platforma, daca asta doreste, pentru inceput. ( ‘lanturile de aprovizionare’ au probleme pentru simplul fapt ca sint expirate, tehnologia blockchain avand potentialul sa le scurteze plenar, primii care sint vizati de disparitie fiind…intermdiarii, adica cei care in fapt au fost vedetele ‘actualelor sisteme sociale’ )

            povestea e plenar complexa, ca presupune manifestarea ‘dauirii’ si ‘iertarii’, dinamici proprii Naturii, care ar deveni o sursa de inspiratie
            pe de alta parte celalat taler se cade a fi echilibrat,…deci povestea e lunga…

        • domnu’ Ionut, io tot povestesc despre Raiu pe Pamant!,
          deci io sint un optimist!, …chiar daca Raiul pe Pamant e fix Iadul! :)))

          una e sa i cinti de nmormantare tarii asteia, cu totul alta treaba e sa i asculti pe cei care i cinta de ngropaciune :))

          cei care i cinta de ngropaciune, tarii, …s o fac cu talent!, succes!, asta e treaba lor, deci s-o faca bine!
          nu-i deranjati nici cu un fulg!

          domnu’ Ionut, ascultati i pe aia care dau semne ca au ceva solutii la indemana, pare mai cu folos…

  • tot baltind prin opera lui caragiale si uitand de tragismul istoriei acestui popor, am devenit niste complexati. printre altele.

    • Bravo. Iată o judecată lucidă. În mod prostesc mentalul social leagă identitatea națională de ceva ce a ajuns să se cheme caragialism. Caragiale nu e decât un bufon și dacă niște ratați uman și profesional din fruntea tarii seamănă cu personajele lui nu înseamnă că toată nația e asa.

  • Un articol super!

  • Nu am acces la originalul caragialian din care citați la început, pentru verificare, dar nu-mi suna bine „fii ginții latine”. Acordul corect ar trebui sa fie „fiii…”. Eroare la culegerea textului?

  • Românii – deși nu sunt catolici ci creștin-ortodocși – vor să fie mai catolici decât Papa !Vestita „Clotilde Armand – înainte de a deveni primăriiță la Sectorul 1 București – a lucrat la Dacia-Renault , la Comunicare și de cel puțin de 3 ori pe zi ne stresa cu mesajul că francezii își fac bagajul și pleacă să lucreze în Rusia sau în Maroc !Deocamdată nu au plecat, pentru că Rusia se află în război,dar in Maric ar putea pleca pentru că marocanii au fost școliți de specialiștii români plecați în Maroc cu puțin timp im urmă ! Doamna Clotilde Armand a prins momentul favorabil să plece de la Dacia și să își găsească o relație pentru a candida la Primăria Sectorului 1 București !Între timp a izbucnit pandemia de Covid 19 și mulți oameni ai muncii au ifost disponibilizați de la Dacia și sunt disponibilizați în continuare dar guvernanților români-in frunte cu Nicolae Ciucă – nu le pasă decât de „planul măreț de schimbare a becurilor „!Vă mulțumim pentru un editorial de excepție superb, domnule Cristoiu !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *