Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Un fel de Elena Lupescu a Imperiului roman

Sursa de fapte abominabile. Dacă Istoria e Marele Prozator, istoricii de renume, precum Tacitus, înzestrați cu geniu literar, pot face dintr-un text dedicat trecutului o capodoperă shakespeareană. Tacitus, înverșunat pe Tiberius, trudește din greu să-l prezinte pe cel de-al doilea Caesar un Monstru. I-ar fi reușit, poate, dacă lui Tiberius nu i-ar fi urmat Caligula, Nero. În cazul lui Nero, Tacitus e scutit de efortul invenției sau al exagerării. Pentru a fi Shakespeare al Istoriografiei, lui îi ajunge să fie pur și simplu un narator.

Nero e o sursă atît de bogată, atît de generoasă de fapte abominabile, încît simpla lor consemnare naște texte de mare proză. Iau drept exemplu Asasinarea Octaviei. Octavia e fiica lui Claudius cu Messalina. Mama lui Nero, Agrippina, o căsătorește cu fratele vitreg Nero la doar 13 ani. Nero o dușmănea. Se pare că actul căsătoriei din pat n-a fost îndeplinit. El o înșeală public cu sclava Acte mai întîi și cu Poppaea Sabina mai apoi. Acte e o sclavă vîrîtă lui Nero în pat de Seneca și Burrus, atotputernicii săi consilieri și învățători, pentru a contracara influența Agrippinei, mama lui Nero, și a evita destrăbălarea publică a Împăratului, care avea la suirea pe tron doar 16 ani. Pe Nero pune mîna însă Sabina Poppaea, un fel de Elena Lupescu a Imperiului roman. Tacitus se amuză istorisind trucul prin care Otho, soțul, i-o plasează în pat lui Nero, pentru ca pînă la urmă, șmechera să-l seducă pe Nero, astfel încît s-o ia de nevastă, iar pe Otho să-l trimită la mama dracului, în provincii. Bine făcută, meșteră la pat, Sabina reușește să-și înlăture concurentele la putere, pe Agrippina, mama lui Nero, și pe Octavia, soția din copilărie. De precizat că, la rîndu-i, e ucisă de Nero într-un acces de furie. Schizofrenic, Nero se recăsătorește cu Sporus, un libert, pe care-l castrează ca să rămînă pur. Sporus e prezentat ca Împărăteasă. Supraviețuiește lui Nero, și devine amantul șefului Gărzii pretoriene. Asasinarea Octaviei, beneficiară, ca orice nevastă înșelată public de soț, a unei mari simpatii populare, e descrisă la rece de Tacitus:

„Octavia, totuşi, este legată în chingi şi i se deschid venele la toate încheieturile; şi deoarece sîngele-i contractat în vine din pricina spaimei i se scurgea prea nevoie, Octavia e înăbuşită în aburii unei băi cu apă clocotindă. La aceasta s-a mai adăugat o grozăvie şi mai cutremurătoare: capul i-a fost tăiat şi adus la Roma pentru a fi arătat Poppaeei. Pentru aceste fapte s-a decretat aducerea de ofrande în temple.”

Ca și în alte cazuri, mirările lui Tacitus izvorăsc din reacția celorlalți la aceste crime oribile:

„Am pomenit acest eveniment într-adins la sfîrşitul cărţii de faţă, pentru ca toţi cei care vor lua cunoştinţă despre întîmplările acelor vremuri fie din cele zugrăvite de mine, fie din cele istorisite de alţii, să-şi poată da dinainte seama că, ori de cîte ori Nero a poruncit surghiunuri şi crime, de atîtea ori au fost aduse mulţumiri zeilor şi că tot ceea ce era privit ca vestind un eveniment fericit a devenit acum pentru noi semnul unei orgii pentru stat.

Totuşi, eu nu voi învălui în tăcere faptul că [drept urmare] s-au dat decrete senatoriale care au avut ceva nou în linguşirea împăratuluii şi aceasta a însemnat căderea pe treapta cea mai de jos a slugărniciei.”

*

Anunț. Din ziare:
„Soseşte sfoară pentru legatul snopilor
Agricultorii sunt înştiinţaţi că în curînd va sosi în ţară o cantitate de 600 tone de sfoară de hîrtie pentru legat snopii.
Această sfoară a fost încercată de staţiunea de încercări a maşinilor a Institutului dle Cercetări Agronomice al României şi a dat rezultate favorabile.
Sfoara a plecat din Germania aşa că în 7-8 zile va sosi în ţară.” (Curentul, vineri, 27 iunie 1941)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Un fel de Elena Lupescu a Imperiului roman”

  • Articolele d.lui Cristoiu despre istorie, cărți, viața în comunism, și orice altceva, fără a exclude, deci, pisicile, aduc o mare bucurie sufletului meu. Citesc cu plăcere si articolele invitatilor pe acest blog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *