Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Un fost judecător al CCR: O echipă cu capul limpede trebuie să facă proiecte de legi ca lumea

Proiectul legii privind starea de alertă a fost făcut în pripă, iar „coronavirusul s-a jucat politic în România”, a spus, pentru cristoiublog News, fostul judecător al CCR, Toni Greblă.

„Starea de alertă este dată în baza Ordonanței stării de alertă din 2001, adoptată în contextul expansiunii fenomenului terorist pe plan internațional. Dacă citim documentul, vedem că, după a șaptea virgulă, zic ceva și despre aspectele care afectează starea de sănătate și viața mai multor cetățeni, însă în cuprinsul OUG e reglementată doar evacuarea. Este total nepotrivită pentru această situație. Au făcut proiectul de lege în pripă, este un surogat între cele două acte normative, au vrut să dea un semnal politic”, a explicat fostul judecător.

Toni Greblă mai spune că, din punctul lui de vedere, trebuia menținută starea de urgență, din care să fie eliminate anumite măsuri, să fie o stare de urgență sanitară, așa cum este, de exemplu, în Franța.

Fostul judecător recomandă ca, pentru a nu mai fi prinși pe picior greșit, legiuitorii ar trebui să se gândească de pe acum la o nouă situație de urgență, de orice fel.

„Din păcate, după ce vor trece toate acestea, legea se va pune în sertar și o altă situație de urgență, dacă se va ivi, va fi reglementată în grabă. Ar trebui ca, după 2-3 luni, o echipă cu capul limpede să facă niște proiecte ca lumea”, a afirmat Toni Greblă.

De asemenea, mai spune că e o imensă greșeală faptul că instituțiile nu colaborează: „Executivul ignoră total Parlamentul, nu există colaborare. Normal ar fi fost ca președintele țării să se consulte și cu președinții celor două camere. Coronavirusul s-a jucat politic”.

Toni Greblă a indicat slăbiciunea de care Guvernul a dat dovadă: „Noi suntem singura țară cu o diasporă numeroasă care a intrat în țară și fiecare a făcut ce a vrut. Le-a fost frică și s-au făcut că iau niște măsuri. Dacă aș fi decis eu, luam măsura ca în orașele de la frontiera de vest, la marginea lor, să fie amenajate corturi militare, cu câte 3000 de locuri, să se facă un triaj epidemiologic serios, să se respecte acele 14 zile de carantină. Nu s-a făcut nimic, din această cauză a fost acel val de îmbolnăviri”.