Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Un nou atac armat sângeros în Niger

Cinci civili, patru soldați și 40 de atacatori înarmați au fost uciși duminică într-un conflict în regiunea Tillabéri din sud-vestul Nigerului, în apropiere de granița cu Mali, a anunțat guvernul. Aproximativ 100 de teroriști puternic înarmați, „călare” pe motociclete, au atacat satul Tchoma Bangou, duminică în jurul orei 15.00, a declarat ministerul nigerian al apărării, într-o declarație citită la televiziunea publică. ,„Forțele Armate nu au identificat suspecții din spatele ultimului atac, care s-a soldat cu morți. Reacția promptă și viguroasă a forțelor de apărare și securitate (FDS), a făcut posibilă respingerea atacului și provocarea de pierderi grele inamicului”, au adăugat reprezentanții ministerului, adăugând că militarii nigerieni au confiscat motociclete și un depozit de arme, inclusiv AK47 și diverse mitraliere, de la atacatori.

Tchoma Bangou se află în regiunea Tillaberi, la granița cu Mali și Burkina Faso, o zonă cunoscută sub numele de „regiunea celor trei frontiere”, care a fost vizată în mod regulat de grupări jihadiste. Tillaberi se află sub stare de urgență din anul 2017. Autoritățile au interzis circulația motocicletelor pe durata întregii zile timp de un an și au ordonat închiderea anumitor piețe suspectate că aprovizionează teroriștii. Nigerul se luptă de ani de zile cu insurgențele jihadiste pe flancul său sud-vestic cu Mali, precum și cu Boko Haram la granița de sud-est cu Nigeria. Atacurile repetate au făcut sute de victime și au forțat mii de oameni să își părăsească locuințele. În ianuarie, 70 de civili au fost uciși de bărbați înarmați în Tchoma Bangou și 30 în satul vecin, Zaroumadareye. Luna trecută, 19 persoane au fost ucise în sate din aceeași regiune, spun oficialii. Potrivit estimărilor Organizației Națiunilor Unite, în Niger există peste 300.000 de persoane strămutate în interiorul țării, multe dintre acestea fugind de violențele teroriste, care s-au intensificat începând cu anul anul 2015.

Economia regiunii Tillabéri se bazează, în primul rând, pe agricultură, creșterea animalelor și producția piscicolă. Cu toate acestea, Tillabéri este bogată în resurse minerale (aur și minereu de fier) și devine din ce în ce mai atractivă pentru viitoarele investiții miniere. În 2004, prima mină de aur din Téra a început să funcționeze. În plus, regiunea Tillabéri are un mare potențial turistic cu W Park, râul Niger și multe alte atracții. Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică din Niger, Regiunea Tillaberi este primul producător de orez (5 700 de tone), al cincilea pentru sorg (40 900 de tone), al cincilea pentru mei (39 9400 de tone), al treilea pentru porumb (1 100 de tone), al cincilea pentru mazăre cu ochi negri (15 3000 de tone) și al cincilea pentru arahide (2 400 de tone), în rândul regiunilor. Este, de asemenea, un important centru al crescătorilor de animale. Deși această regiune este traversată de râul Niger, este doar al treilea producător de produse pescărești.

De asemenea, în această regiune se află mina de aur Samira Hill din Téra, deschisă în anul 2004. Pe lângă aur, regiunea este bogată în minereu de fier, cu rezerve estimate la 650 de milioane de tone. Din păcate, după cum am precizat anterior, Tillabéri este grav afectată de insurecția din Maghreb. Atacuri majore au avut loc în ianuarie 2020, mai 2020, august 2020 și ianuarie 2021.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *