Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Un președinte eșuat, un stat și o societate pe măsura sa

Stau și mă întreb cum ar fi reacționat clasa politică și cetățenii din state-fanion ale democrației consolidate dacă președintele lor i-ar fi făcut cu ou și cu oțet pe cei care s-au pronunțat, în mod public și cu argumente temeinice, împotriva unor flagrante și repetate încălcări ale Interesului Național al acestor țări? Întrebare absolut firească după declarațiile pe care Klaus Iohannis le-a făcut, ieri, la conferința de presă desfășurată după încheierea summit-ului B-9. Recurgând la un limbaj denigrator și cu o ură nedisimulată. Și asta numai pentru a fi pe plac unor superi-lideri care susțin un actoraș pe care laboratoarele Soros et comp l-au fabricat și l-au propulsat pe post de șef de stat. Mă refer, desigur, la Volodimir Zelensky, șeful regimului de la Kiev, care, sfidând pur și simplu principiul reciprocității în relațiile între state, răspunde constantei și, mai ales, necondiționatei solidarități pe care România și românii o acordă Ucrainei invadată de trupele rusești, cu multe și crunte îngrădiri și opreliști, care au căpătat putere de lege și pe care acest stat și acest președinte refuză cu strășnicie să le modifice. Ipoteza apariției unor asemenea declarații din partea unor șefi de state din categoria democrațiilor consolidate fiind, bineînțeles, luată în calcul numai și numai operând cu metoda reducerii la absurd.

Nu contest, ca stat membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord Atlantice, România trebuie să respecte anumite principii și cutume. Asta nu înseamnă, însă, că trebuie să ne supunem necondiționat unor ordine emise în funcție de interesele și de pretențiile unor cercuri de comandă unice față de care avem și dreptul și argumentele necesare pentru a ne exprima rezerve sau, după ca, veto-ul. Așa cum România proceda, până acum treizeci și ceva de ani, ca stat membru al CAER și al Tratatului de la Varșovia. Entități supranaționale în care, de regulă, prevala ordinul pe unitate venit de la Kremlin, dar în care, nu o dată, România a avut un cuvânt ferm și demn de spus.

De aici și renumele „aliatul rebel”, de care se leagă, în principal două evenimente. Mă refer la Declarația din aprilie 1964 a CC al PMR, care a consfințit independența României față de politicile Rusiei Sovietice, respectiv la opoziția categorică a Partidului Comunist Român și a României, deci nu numai a lui Nicolae Ceaușescu, față de invadarea Cehoslovaciei, în august 1968, de către trupele a cinci state membre ale Tratatului de la Varșovia. Cât de multe și de grele păcate are la activ Gheorghe Gheorghiu-Dej, recte cum a ales să se folosească Nicolae Ceaușescu capitalul de încredere și prestigiul pe care le-a dobândit în acea zi de miercuri 21 august 1968, asta este cu totul altceva și, de aici, nu decurge că trebuie să uităm cu desăvârșire asemenea evenimente memorabile și învățămintele lor.

Iată de ce, am luat cunoștință, cu sinceră revoltă, atât de declarațiile pe care le-a făcut Klaus Iohannis la respectiva conferință de presă, cât, mai ales, de cvasi-totala lipsă de reacție în primul rând a celor direct vizați, precum și a clasei politice și a atât de combativei-în alte anumite ocazii!- ale societății civile din arealul carpato-pontico-dâmbovițean. Cumul de împrejurări în care îmi și pun întrebarea: dacă asemenea declarații a făcut Klaus Iohannis în fața ziariștilor, atunci ce a spus domnia sa în cadrul închis al summit-ului B9 despre politicienii români pe care îi acuză că folosesc subiectul Canal Bâstroe pentru a-și pregăti lansarea în campania electorală din anul viitor. Proces de intenție și, mai grav, turnătorie în toată regula, așa cum în perioada stalinistă au mai practicat liderii partidelor frățești care își denunțau la Moscova sau direct la KGB adversarii politici cum că sunt elemente fracționiste.

Deși, dacă stau și mă gândesc mai bine, nici că ar trebui să mai am prea multe semne de întrebare, atâta vreme cât sunt din ce în ce mai multe acele voci care spun că, de fapt, Klaus Iohannis este un președinte eșuat. Dar, din păcate, președinte al unui stat eșuat și al unei societăți pe aceeași măsură. Mai la obiect, un „pseudo-președinte”, așa cum atât de bine l-a etichetat Titus Corlățean încă acum câțiva ani, iar unii dintre noi nu i-au dat crezarea cuvenită…


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Un președinte eșuat, un stat și o societate pe măsura sa”

  • Cine naiba e în fond Klaus Johannis? De ce așteptați așa de mult de la un biet profesor de liceu provincial?
    Omul încearcă doar să se aranjeze și el cum poate. N-a fost “ales“ pentru personalitatea, inteligența, talentul, patriotismul lui, ci doar pentru etnicitatea lui. El e neamț. Și cam atâta. Pentru Cotroceni e suficient.

  • Societatea civilă trebuie sa acționeze in instanța președintele pentru practici și decizii antinaționale și care încalcă constituția țării și sa îl demită ,de urgentă!
    Cum sa ia decizii in favoarea României când el este german,prin tot ce a făcut .

    • Presedinte esuat asta e clar ..dar romani unde sint?presa,ong ,parlamentul ,politicienii ,hoti ,toti s au pus deacord in Romania ,statului esuat ???toti se complac in mizerie ,stau si isi plug soarta???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *