Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Un program controversat. Nume de cod: MMM (Mamifer Marin Militar)

Originile programului datează din anul 1960, când a fost achiziționat un delfin cu laturi albe din Pacific pentru studii hidrodinamice în vederea îmbunătățirii performanțelor torpilelor. Scopul era de a determina dacă delfinii dispun de un sistem sofisticat de reducere a rezistenței la înaintare, însă tehnologia de atunci nu a reușit să demonstreze că delfinii au capacități neobișnuite în acest sens. Aceste cercetări au fost reluate în prezent, beneficiind de tehnologia din zilele noastre. Printre posibilele mecanisme de reducere a rezistenței la înaintare studiate pentru uz uman se numără: complianța pielii, biopolimerii și încălzirea stratului limită. În anul 1962, inteligența, capacitatea excepțională de scufundare și capacitatea de dresaj a animalelor au dus la înființarea unui nou program de cercetare la Point Mugu, California, unde a fost construită o instalație de cercetare, pe „o limbă de nisip”, între laguna Mugu și ocean. Intenția era de a studia simțurile și capacitățile delfinilor, cum ar fi sonarul lor natural și fiziologia de scufundare la mare adâncime, și de a determina modul în care delfinii și leii de mare ar putea fi folosiți pentru a îndeplini sarcini utile, precum căutarea și marcarea obiectelor în apă. O realizare majoră a fost descoperirea faptului că delfinii și leii de mare dresați puteau lucra în mod fiabil fără a fi „legați” în largul mării. În anul 1965, un delfin al Marinei Militare, pe nume Tuffy, a participat la proiectul SEALAB II din largul orașului La Jolla, California, transportând unelte și mesaje între suprafață și habitatul aflat la 60 de metri (200 de picioare) adâncime. Tuffy a fost, de asemenea, antrenat să localizeze și să ghideze scafandrii rătăciți spre siguranță.

În anul 1967, NMMP a fost clasificat și de atunci a evoluat într-un important program cu buget negru. Instalația din Point Mugu și personalul său au fost mutați la Point Loma, în San Diego, și plasați sub controlul Centrului de Sisteme de Război Spațial și Naval din San Diego. În plus, un laborator a fost înființat în Hawaii, la Marine Corps Air Station din Kāneʻohe Bay, la capătul nordic al peninsulei Mokapu. Cu toate acestea, în anul 1993, ca urmare a procesului de Realiniere și închidere a bazelor, laboratorul din Hawaii a fost închis, iar majoritatea animalelor au fost mutate la San Diego. Unele animale au rămas, ca parte a unui program de cercetare comună între Marina și Universitatea din Hawaii. Programul pentru mamifere marine al Marinei are sediul în San Diego, California, ca parte a SSC San Diego. Animalele sunt antrenate în Golful San Diego. Mânuitorii de delfini pot fi văzuți frecvent în golf, unde sunt folosite bărci mici specializate pentru a transporta delfinii între țarcurile lor și zonele de antrenament. Alte locații sunt uneori folosite pentru cercetări specifice, cum ar fi Insula San Clemente din Insulele Channel din California și poligoanele de testare a torpilelor din Seattle și Canada. Activitățile declarate ale programului cu animale includ protejarea porturilor și a bunurilor Marinei de atacurile înotătorilor, localizarea și asistența la recuperarea țintelor costisitoare de exerciții și antrenamente, precum și localizarea minelor marine potențial periculoase.

Există cinci echipe de mamifere marine, fiecare fiind antrenată pentru un anumit tip de misiune. Fiecare echipă om-animal este cunoscută în jargonul militar printr-un număr de „marcă” (prescurtat MK). Cele cinci echipe se numesc: „MK 4″, „MK 5″, „MK 6″, „MK 7″ și „MK 8″. Echipele MK 4, 7 și 8 folosesc delfini, MK 5 folosește lei de mare, iar MK 6 folosește atât lei de mare, cât și delfini. Aceste echipe pot fi desfășurate, la un preaviz de 72 de ore, cu ajutorul navelor, avioanelor, elicopterelor și vehiculelor terestre în conflicte regionale sau în zone de staționare din întreaga lume. MK 5 este dedicată recuperării echipamentelor de testare care sunt lansate de pe nave sau aruncate din avioane în ocean. Echipa folosește leii de mare din California pentru a localiza și a atașa echipamentele de recuperare la obiecte subacvatice, cum ar fi minele de exercițiu. În acest rol, ei pot depăși performanțele scafandrilor umani, care sunt restricționați la perioade scurte de lucru și la scufundări repetate limitate. Această echipă și-a demonstrat pentru prima dată capacitățile atunci când a recuperat o rachetă ASROC (rachetă antisubmarin) de la o adâncime de 180 de picioare (50 metri) în noiembrie, 1970. De asemenea, echipa s-a antrenat în vederea recuperării victimelor fictive în cadrul unui accident de avion simulat.

Foto: Brien Aho – Delfinii NMMP, cum ar fi cel ilustrat aici purtând un dispozitiv de localizare, au efectuat lucrări de deminare în Golful Persic în timpul războiului din Irak.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *