Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Un vis periculos!

„Avem un vis că într-o zi vom avea o justiție corectă, care să aibă eșarfă, balanță, sabie, dar și inimă. O justiție care să ne judece, dar care să fie judecată cu dreaptă măsură. Acest vis ne va motiva să lucrăm împreună, să luptăm împreună, să ne ridicăm împreună, să ne rugăm împreună, conștienți că într-o zi vom avea Justiție!”[1] Dar nu oricând, ci „acum este momentul să facem din justiție o realitate pentru toți copiii lui Dumnezeu.”[2] Citesc și recitesc mereu cu o anumită emoție exaltările idealistului Martin Luther King Jr., doar, doar le descopăr noima. Repetarea obsedantă a cuvântului împreună mă descumpănește, mă pune pe gânduri… În definitiv, și comuniștii (imediat după 1945) și-au dorit (și au avut!) o justiție a poporului și am văzut ce crime s-au comis în numele legii. Mai apoi, Nicolae Ceaușescu ne-a împuiat capul cu o justiție a tuturor. De fapt, în Epoca de Aur totul era al tuturor, inclusiv dreptatea judiciară. Brr, mă sperie o astfel de perspectivă asupra justiției, fiindcă nu se raportează la omul concret. Ca, de altfel, orice utopie transformată în ideologie de grup, în armă de luptă, în fanatism politic ! Și, din păcate, cimitirele istoriei sunt pline cu victimele unor asemenea aventurieri, născuți din disperarea norodului oprimat. Păi, cum să luptăm, să lucrăm, să ne ridicăm și să ne rugăm împreună, de vreme ce nimic nu-i mai înfricoșător ca unanimitatea? Sigur, sună ademenitor crezul jeffersonian – „Justiție corectă și egală pentru toți oamenii, indiferent de stare sau convingere, confesiune religioasă ori opțiune politică”[3] -, numai că am trăit pe pielea noastră sloganurile cu pricina. Suntem prea diferiți, îngrozitor de diferiți!, ca să putem lucra și lupta împreună, ca să nu mai pomenesc despre rugatul la grămadă… Căci, eu, ortodoxul, nu mă pot ruga împreună, cu, de pildă, musulmanul… Așa că, ori de câte ori aud pe cineva propovăduind visul lutherian, mă aricesc brusc și devin extrem de suspicios. Da, indiscutabil da, fiindcă omenirea ar pieri de plictiseală în clipa în care va înfăptui totul împreună !
Până atunci, să nădăjduim la o justiție cât de cât corectă și imparțială, pe măsura imperfecțiunii noastre ancestrale, și să ne ferim din răsputeri ca nu cumva să ne pierdem identitatea împreună !


[1] Martin Luther King, în discursul rostit la 28 august 1963 la Lincoln Memorial în fața a 250 000 de persoane.

[2] Ibidem

[3] Thomas Jefferson în discursul prezidențial inaugural rostit la 4 martie 1801.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *