Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Unde este normalitatea din România Normală?

Suntem țara în care percepțiile constituie fundamentul pe care societatea își creionează opiniile. Se construiesc iluzii pentru a trăi deziluzii. Logica și rațiunea completează frânturi de informații transmise de mass-media aservită celor care o finanțează. Spre exemplu, suntem țara în care am cumpărat de miliarde de dolari armament din SUA și umplem titluri de ziare și tv cu ajutorul de 800 000 de dolari primiți ca donație!

Suntem țara care încă nu avem viză pentru SUA sau nu suntem în spațiul Schengen, țara care se bucură că președintele României a fost primit în Biroul Oval pentru câteva poze. Suntem țara în care oficialii români nu mai fac de mult timp vizite de interes,  ci doar de imagine. Nici nu mai știm să deosebim vizitele din interes de cele făcute pentru aparențe. Suntem în țara în care apreciem normalitatea în rarele momente când o sesizăm.

Suntem țara care oferim forță de muncă ieftină celor care și-o doresc. De la integrarea României în structurile NATO și în Uniunea Europeană, care sunt obiectivele României în privința diplomației și economiei? Care sunt proiectele de țară ale României? Avem consulate în zeci de țări. La ce folos? Avem institute culturale. La ce folos?

Politicienii nu mai au exercițiul logicii sau al scopului. Parcă la un ordin, vor să pară. Avem azi la guvernare un partid, PNL, în care toate ideile vin de sus în jos și cu riscul sfidării logicii, toți sunt de acord cu ideile, le acceptă și chiar le promovează. Nu mai avem oameni cu personalitate! Nu se mai luptă niciun politician pentru propriile idei, nu caută un context favorabil pentru a schimba, pentru a aduce un plus în zona sa profesională. Nu îi bănuim de lipsă de creativitate. Aceasta vine din lectură, din documentație sau din căutarea ideilor pentru un scop în sine. Avem un președinte care dacă dispare o lună, nimeni nu sesizează.

Trăim cu știri zilnice, ne amăgim vreme de secunde până receptorii noștri preiau o altă știre. Ceea ce ieri era o știre, azi nu mai e. Exercițiul uitării s-a înrădăcinat atât de bine în generația celor care stau în fața televizoarelor încât nu mai pot fi schimbați. Râdem de clasa politică, suntem ironici, ne considerăm ”mai deștepți”, după care revenim la ale noastre angoase.

O societate are nevoie de principii. De fundamentele morale, istorice și tradiționale pe care a fost clădită. De lideri care se definesc cu acestea. De acel sentiment de neîmplinire când nu reușesc să-și pună în practică ideile. Nu de conducători care nu-i atinge nimic!

Începând de la școală, oamenii nu mai au exercițiul logicii. Nu sunt obișnuiți să gândească pragmatic, iscoditor. Nu știu să polemizeze. Le este teamă să-și susțină propriile idei. Cu argumente, cu riscul de a greși și a învăța din propriile greșeli.

Ca niște naivi, avem așteptări. Dorim, pe bună dreptate, să fim reprezentați demn. Ne dorim pragmatism din partea celor care ne reprezintă, așteptăm de la ei să ne aducă plus valoare, să ne țină departe de acest virus nenorocit, să ne asigure că economic nu vom avea probleme, să ne simțim normali într-o Românie normală. Să constatăm un progres în Educație deoarece suntem binecuvântați în privința resursei umane. Să ne modelăm o strategie care să ne definească așa cum suntem: un popor cu demnitate, o societate în care indicele de sărăcie să fie doar o amintire iar industrial să reușim în sfârșit să dobândim investiții care să circule pe acele autostrăzi lipsă și pe acele viitoare căi ferate de mare viteză. În locul spitalelor de carton salutate de președinte cu tot alaiul său să ne construim spitale în care diferențele față de occident să nu fie sesizabile.

Am acceptat prea mult să fim reprezentați de necunoscuți. Oameni șterși, fără nimic reprezentativ, fără mari interese ci doar oportunism. Din sutele de parlamentari, câți cunoaștem? Din stufosul aparat al guvernului în frunte cu miniștrii și cu secretarii de stat câți cunoaștem? Termenul de cunoaștem îl folosim în sensul de realizări ale acestora.

Dar cine suntem noi? De ce am avea așteptări? De ce ar întreprinde acești demnitari ceva pentru binele nostru? La ce ne folosește cuantificarea gafelor, greșelilor gramaticale sau pur și simplu dovezilor de prostie a unor politicieni? Probabil doar la resemnare. Care domnește peste români de ani de zile.

Ce știm?

Știm că o să vină o criză economică. Știm că vor urma tăieri de salarii, de pensii. Știm că ne vom împrumuta la FMI, la Banca Mondială și în alte părți. Știm că trebuie să suportăm. Știm că trebuie să ne resemnăm cu situația aceasta. Știm că trebuie să dăm vina pe COVID-19. Știm că este vina destinului. Știm că am trăit o perioadă frumoasă. Știm că ni se vor oferi tot felul de scuze pentru neajunsuri în afara factorului politic. Știm că niciun politician nu s-a oferit voluntar să ne aducă lumină de Paște. Știm că oportunismul îi definește pe politicieni. Știm că politicienii sunt prea puțini implicați în ceea ce ne privește. Știm că mare parte din mass-media este cumpărată de cei de la guvernare. Știm că sunt atâția formatori de opinie care se luptă cu penibilul în încercarea de a-i legitima pe guvernanți. Știm că suntem manipulați.

Ce nu știm?

Nu știm ce mai fac cei de la #rezist. Nu știm de ce legile justiției au rămas la fel. Nu știm de ce nu mai reprezintă niciun interes aceste legi. Nu știm dacă ”ciuma roșie” a dispărut până la viitoarele alegeri sau definitiv. Nu știm dacă următoarele alegeri se vor desfășura online cât să poată STS-ul să le stabilească. Nu știm ce a făcut Klaus Iohannis în această perioadă în afara faptului că a citit maxim o pagină din când în când. Nu știm de ce Klaus Iohannis a fost să viziteze un spital gol sau unul de carton. Nu știm de ce președintele și-a pus un guvern după propriul său chef. Nu știm de ce PSD a acceptat acest guvern. Nu știm ce are cu noi președintele de ne jignește cu asemenea guvern. Nu știm ce face președintele pentru noi în afară de a ne cenzura drepturi și libertăți. Nu știm ce este cu el. Nu știm ce planuri are cu noi și de ce.

Zilele trecute prim ministrul României împreună cu un secretar de stat au organizat o festivitate de primire a unui număr de doctori români veniți din Italia. Chiar dacă este vorba de un gest umanitar, aș fi preferat să nu-l văd atât de des pe Ludovic Orban la tv ținând conferințe încât să devină neinteresant. Aș fi preferat să apară rar iar atunci când apare să ne aducă soluții și să risipească din probleme.

P.S. Tot așteptăm de la președinte o explicație în privința muncitorilor români trimiși ca sclavi moderni în Germania. Așteptăm explicații cu privire la românul mort în acel campus agricol din Germania. Așteptăm explicații cu privire la numărul mic de teste efectuate. Așteptăm răspunsuri demne de un președinte de țară într-o conferință cu reporteri.
Utopii!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Unde este normalitatea din România Normală?”

  • Normalitate in Romania nu cred ca o sa mai fie vreodata. Ar putea exista o sansa sa revenim la normal cand presa nu va mai face propaganda, cand STS nu se va mai implica in alegeri (si altele) cand SRI nu va mai secretiza tot si vom stii si noi ce firme au si ce controleaza, cati sunt si ce averi au, cand justitia nu face jocul altora, cand, cand, cand…. Si cand dragii de cetateni vor avea o opinie cu adevarat si nu sloganuri si ar lupta pentru drepturile lor. Asa stau si se injura reciproc, asta-i nivelul.
    Nu se va intampla asa ceva, cum comenta cineva inainte nu este cale de iesire, avem cel mai corupt, vandut si arogant guvern care nu are nici o legatura cu democratia, dar cum observati este sustinut de populatie. Daca nu era sustinut de popor nu mai exista nici comunism, nici nazism. Exista si ura si agresivitate si prostie, saracie, umilinta. Dupa cum vedeti nu am spus nimic despre politicieni, sunt doar niste marionete marunte. Caracatita s-a intins si a sufocat deja totul si mamaliga nu o sa explodeze.

  • Pun si eu o intrebare care nu are legatura cu subiectul, daca dupa 15 mai deja s-au facut rezervari la mare cum au spus, cum vor fi localnicii protejati? In Mamaia, Neptun, Olimp de ex se poate, sunt mai izolate, dar turistii se vor plimba si va fi aglomeratie peste tot. Dar in statiuni mici de ex Eforie, unde sunt majoritatea varstnici, unde se inchiriaza si la case particulare, unde exista in cartier case cu etaj numite pensiuni, care nu platesc taxe deci nu ai cum sa monitorizezi si sa-ti dai seama de aglomerarea statiunii, cum se vor proteja localnicii? Daca va fi liber intreb si eu atunci de ce am stat inchisi in case ca prostii?

  • Sunt de acord cu opiniile dvs., d-le Cojocaru.
    Din pacate nu se intrevede o iesire din aceasta situatie.

  • Nu le pasa de rominul mort in Germania de Covid. Nici presedintelui nici ziarelor, deaia nu pun intrebari.O cruzime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *