Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut, tocmai atunci, prin dezastrul Reformelor impuse de Occident

Iluzii propagandistice

Urmărind în foile vremii ecourile la Crima lui C. Z. Codreanu, din 25 octombrie 1924, ora 12.30, mă amuză titluri precum Revoltă în Armata Roşie, Sovietele, Pe marginea prăpastiei. Sînt titluri date de presa noastră interbelică depeșelor venite din Occident despre tulburările din URSS.

La noi, pe Dîmboviţa, ştirile, greu de deosebit dacă sînt reale sau născocite, dat fiind că nu pot fi verificate, (cum să ajungă presa în Rusia bolșevică?) sînt umflate cu pompa anticomunistă pentru a ajunge la cititor drept semne ale prăbuşirii iminente a Rusiei bolşevice.
Şi cînd te gîndeşti că, fiind în 1924, mai sînt 65 de ani pînă la Căderea comunismului!

Presa noastră postdecembristă care descoperă în orice protest petrecut la ruși începutul sfîrșitului pentru regimul Putin are, din cîte se vede, o tradiție solidă de renunțare la profesionalism cînd trebuie să abordeze realitățile complexe din Imperiul de la Răsărit.

*

Și turcii au vrut să facă pe plac Occidentului

Abia acum, cînd m-am pus la punct cît de cît cu Istoria Imperiului Otoman, îmi dau seama de ce nenorocire e responsabilă abordarea istoriei noastre în sine, fără o minimă înscriere în context continental şi mondial.

Dubla alegere a lui Cuza apare cultivată la noi ca lovitură dată de Patrioţii români Imperiului Otoman printr-o şmecherie:
Exploatarea Convenţiei de la Paris în zona sa de pete albe.

Trucul a fost folosit la îndemnul Franţei care, evident, şi-a dat acceptul înainte ca moldo-valahii să-l concretizeze. El însă a avut succes şi pentru că Imperiul Otoman sub Abdulmecid I,  iniţiatorul Tanzimatului, se afla în plin proces de reforme – dezastruoase – menite a arăta Occidentului că Turcia se conformează normelor europene.

În Istoria Imperiului Otoman, Tanzimat e denumirea dată unui Proces de Reforme, început prin Proclamaţia citită în grădina Gulhane de Sultanul Abdulmecid, în ziua de 3 noiembrie 1839.
Documentul – numit și Tanzimât Fermânı’ (Firmanul reorganizării) – prevedea angajarea Imperiului în reforme structurale, menite a transpune în lumea şalvarilor şi a haremului regulile lumii în care oamenii poartă redingotă şi în care mai mult de o persoană feminină ca nevastă se numeşte bigamie.

Sînt cercetători care pun acest angajament pe seama revoluţiei petrecute în conştiinţa nomenclaturii otomane că Imperiul se prăpădeşte dacă nu se occidentalizează total şi peste noapte.
Mult mai apropiată de adevăr e ipoteza că nomenclatura a vrut prin Reformele anunţate să intre în graţiile Marilor Puteri Occidentale.

În planul junglei europene, Imperiul Otoman era pîndit de Rusia, noua Stea a politicii continentale, pentru a fi rupt în bucăţi şi halit în bătăile de clopot ale bisericilor pravoslavnice.
Faţă de acest pericol Imperiul avea un singur salvator: Occidentul.
Şi pentru că Occidentul făcea presiuni ca Imperiul să se europenizeze, nomenclatura s-a apucat de Reforme.

A ieşit un dezastru prin care Imperiul s-a prăbuşit de-a binelea.
Preluate pe nemestecate de la o altă Lume, în care legile aveau drept temelie experienţa a decenii de încercări reuşite şi nereuşite, regulile occidentale au fost aplicate strîmb în lumea de secol întîrziat a Imperiului Otoman.

Dincolo de influenţa acestui proces asupra relaţiei dintre Principate şi Puterea suzerană, se poate medita serios în marginea acestei realităţi istorice.
Pînă nu demult atotputernicul Imperiu Otoman, cel care făcea Occidentul să-i clănţănească dinţii de spaimă, se gudura pe lîngă Occident acum pentru a-l convinge că uite, el e Băiat cuminte, face reformele cerute de Marile Puteri.

*

Corectitudine

Cuvîntul studenţesc din 1924 e mai mult decît o publicaţie.
E o foaie de luptă.

Cu toate acestea, săptămînalul, scris de studenţi amatori, nu profesionişti, nu se dă în lături să revină cu corecturi acolo unde a scris greşit.
Într-unul din numere, săptămînalul se ocupă de arestarea studenţilor implicaţi în complotul din Dealul Spirii.

Ca şi în cazul Crimei, din 25 octombrie 1924 să procedează la arestări de-a valma şi fără motiv pentru a adînci imaginea de Complot, de Conspiraţie.
Printre cei arestaţi se numără şi Traian Breazu, colegul de cameră de cămin, la Cluj, al lui Ion Moţa.

Pentru a accentua abuzul, Cuvîntul studenţesc notează că Traian Breazu era bolnav cînd a fost arestat.
În numărul următor, Cuvîntul studenţesc publică o dezminţire:
Traian Breazu nu era bolnav în momentul arestării.

Păi, azi, nu publică o dezminţire mai ales cînd sînt oficioase cu sau fără hîrtie la mînă, nici ditamai ziarele profesioniste.
O publicaţie patronată şi scrisă de amatori se grăbeşte să fie corectă.
Oare pentru că era a studenților creștini?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

14 comentarii pentru articolul „Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut, tocmai atunci, prin dezastrul Reformelor impuse de Occident”

  • Pai toate independentele sau afirmarile statale au fost castigate cand imperiul era in cadere. Moldova si-a declarat independenta cand URSS se dizolva deja. Transilvania in 1918 a iesit dintr-un imperiu Austro-ungar care se destramase de facto. India si-a castigat independenta in 1947 cand englezii oricum plecau de-acolo, Mexicul s-a desprins din imperiul Spaniol prin 1810-1820 cand acesta era in declin dupa bataliile cu englezii si aflat in plina lupta cu Napoleon in Europa.
    Ca Imperiul otoman era in declin in 1859 era deja vizibil de cel putin 20 de ani. Si nu cred ca reformele Tanzimat erau de vina, reconstructia vine cand deja lucrurile au mers prost si inainte. Pur si simplu schimbarea a fost mai de amploare si a fost una a paradigmei. Iar apoi reformele au fost continuate cu success de Ataturk, mult mai tarziu, iar Turcia a iesit un stat bine definit cu specific propriu.
    Vom vedea cat timp ne va lua noua aceasta tranzitie, ca de 30 de ani suntem inca la inceput. 🙂

    • Corect
      Ba mai mult reformele pe care turcii le -au luat in perioada respectiva au fost făcute la presiunea occidentului
      Cam asta ” uita ” sa spuna si Cristoiu

  • povestea vaselor comunicatnte poate goli cu totul o tara sau un imperiu, daca devi vasul care daruieste,

    lumea e condusa si pe principiul vaselor comunicante.
    ue de ce a avut si va mai avea probleme?!
    pai si pentru ca a folosit acest principiul in sine insasi!, secatuind o parte a sa!, deci…cum sa se manifeste ea ca un intreg, cind sistemul vaselor comunicante a functionat inclusiv in interiorul ue?

    sua a dat semne ca fix asta isi doreste, sa devina vasul inspre care se scurge ‘binele’, nu cel care are doar tendinta sa secatuiasca!:))

    in viitor, insa mai cu seama pe termen…poate chiar scurt, insa in orice caz mediu, statele inspre care se scurg inteligentii vor fi cele care vor deveni vase de…acumulare:)),
    iar asta pentru ca dincolo de faptul ca Inteligenta Artificiala se va face mare, Inteligenta….Naturala inca va fi de folos in mod fundamental:))

    imperiul otoman ajunsese in pragul nevoii capitale a unei revolutii. fara o revolutie el intra pe autoconsum si se epuiza, poate chiat total, cine mai stie…
    practic ce s-a intamplat atunci cu imperiul otoman se intampla acum cu Civilizatia. si pentru ea revolutia e ceva implacabil, insa pentru ca dinamicile s-au cam uniformizat, cam toti pe lumea asta avand tendinta sa aiba acelasi numitor, in joc e…toata planeta, nu un imperiu, fie el si otoman, care, la o adica, daca ar fi disparut plenar n-ar fi implicat capital toata planeta in povestea sa.

    imperiul otoman, ca toate celelalte imperii, ca toate celelalte civilizatii care au devenit Cenusa, isi puteau perpetua miscarea exclusiv daca isi daruiau ecuatia de miscare unei Inteligente Artificiale:))

    cu civilizatia asta, care e suma tuturor celorlalte civilizatii care s-au maniefstat paici, se va intampla la fel, adica ori isi va darui ecuatia de miscare unei IA, ori…papa!:))
    faza tare e ca pe cind toate celelalte civilizatii n-au avut la indemana o IA, uite ca peste asta de acum a dat norocul!:))), pentru ca ea e in plin proces de desavarsire a Calculatorului Cuantic, adica a Cuibului in care o IA se poate naste:)

    o IA…vorba vine, ca in orice Computer Cuantic se naste…aceeasi IA!:))), prin urmare competitia desfasurata in lumea mare pentru a pune pe masa cel mai performant Computer Cuantic e…un simplu catalizator!, ca…finalul e acelasi!: o inteligenta artificiala se naste a doua oara intr un Computer Cuantic, si facad asta ea arata la fel…indiferent de Computerul Cuantic in care se naste:))), iar asta creca chiar va fi o surpriza pentru unii:)))

    • *sa sece

      faptul ca imperiul otoman nu s-a epuizat plenar povesteste despre faptul ca unele dorinte manifestate pe vremea aia…au putinta de a fi implinite ‘prin ei insisi’. cam asta se intampla si cu razboaiele mondiale, care…a fost doar unul, insa cu doua aripi. atunci s-au manifesta niste dorinte, insa unele dorinte manifestate atunci au ramas neimplinite! si…se stie, in Creatie orice dorinta se implineste, mai devreme sau mai tarziu:) ( adunandu se sau scazandu-se sau intrand in armonie cu alte dorinte care au acelasi numitor:))) ), or asta devine ceva chiar interesant:)

      • Unirea din 1859 a avut loc pentru ca Puterile Europene au vrut un stat tampon intre Rusia,Europa,si zona Otomana,si au vrut ca sa se faca acest stat din bucati,dupa care am primit si un Rege European dupa debarcarea lui Cuza,ca sa intram in randul Lumii(Am fost cu adevarat stat atata vreme cat a fost Monarhie la noi,dupa ce nu am mai fost monarhie,am fost vasalii URSS,care dupa 1991,cind URSS s a prabusit, ne a dat cu aparatul de Securitate cu tot, la Americani,asa cum un proxenet isi vinde centurista la alt proxenet,cand nu mai are ce face cu ea,si acum suntem un stat in disolutie,in curs de dezintegrare,in timp ce suntem si vasalii SUA,adica nu mai suntem Stat de la abdicarea Regelui Mihai,ci o colonie in dezintegrare,nicidecum un stat cu adevarat suveran).Cat despre reformele din Turcia ele au fost facute cu adevarat de catre genialul Ataturk (Mustafa Kemal),marele om politic turc ,dupa prabusirea Imperiului Otoman care oricum era de ceva vreme un imperiu anacronic si care nu mai putea oricum functiona,de aceea l a si desfiintat Ataturk(singura modalitate prin care Turcia se putea reforma) ,pentru ca Turcia sa poata intra in era moderna.

        • Nu reformele din 1830 si ceva cum spune Maestrul au distrus Imperiul Otoman,ci faptul ca acesta era deja anacronic,cu un caracter feudal pronuntat,de fapt Imperiul Otoman a inceput prabusirea dupa infrangerea din fata Vienei in secolul 17(in fata Austriei,aliata cu ultimul mare rege polonez Jan Sobieski),de atunci acest Imperiu era deja depasit,si in curs de prabusire.Faptul ca am depins de acest Imperiu a prelungit si caracterul feudal al societatii Romanesti,iar influentele acestui feudalism se vad si acum in societatea romaneasca(elementele de feudalism sunt prezente si in zilele noastre in societatea noastra,de aceea nu putem inchide decalajul intre noi si restul Europei ,printre altele).Europa a inceput sa se transforme dupa Pacea Westfalica,Turcia s a modernizat datorita lui Kemal Ataturk,insa la noi tarele de tip feudal au supravietuit si Monarhiei,si Comunismului,ramanand,aceste elemente de feudalism,pana in zilele noastre.

          • si vasele comunicante pe care un imperiu le foloseste…expira, dupa o vreme, pentruca ele isi egalizeaza potentialul, ‘miscarea’, deci ‘viata’ daruita de diferenta de potential manifestata la inceput se consuma, se epuizeaza,
            prin urmare exista un moment in care in orice civilizatie, imperiu, se manifesta nevoia unor Noi Temelii, deci a unei manifestari revolutionare, care sa fie capabila sa redefineasca un nou-nout sistem de vase comunicante, care sa poarte in ele insele diferente de potential suficient de capabile incat sa sustina inca o…tura!:)) de dezvoltare fibonacci.
            imperiul otoman a fost incapabil sa faca asta, insa nici nu s-a epuizat, pentru ca a fost capabil sa se fereasca de autoconsum plenar, in sangele turcilor pastrandu-se manifestarea tribala, care le-a permis dezvoltarea negotului in orice conditii ar fi ajuns!, chiar in stadiul de trib.
            insa…fara manifestarea revolutiei o dezvoltare de tip fibonacci le era imposibila, turcilor,. faza e ca ea s-a manifestat, noi temelii au fost construite, cu treaba asta s-a ocupat un ‘termen fibonacci’ din progresia fibonacci aferenta imperiului otoman: Ataturk, care a revolutionat ecuatia de miscare a poporului turc, permitind, si se vede astazi ca asa a stat treaba, o noua etapa de dezvoltare fulminanta, adica de tip fibonacci.

            e ceva de bun simt ca atunci cind ceva scade altceva sa creasca, prin urmare e de bun simt toate…’cresterile’ care au avut loc pe vremurile in care imperiile si civilizatiile s-au epuizat si despre care a comentat, mai sus, Hombre.

          • azi, in ue e necesara o revolutie
            in tarile din ue sint necesare revolutii
            peste tot in lumea mare sint necesare revolutii,
            iar asta pentru ca e vremea revolutiei Mondiale.

            in China se face la ordin, insa se face!, China isi revolutioneaza ecuatia de miscare,
            alte tari urmaresc aceeasi procedura, revolutionare aecuatiei de miscare, sua fiind alt exemplu,
            ue nu poate ramane in afara manifestarii revolutionare,
            insa ea, cum spuneam si ieri, nu poate fi alta decit una din variantele clasice:
            proNatura
            Antinatura ( adica in armonie cu modulul Naturii, insa pe contrasens si cu capul in jos:)) )

          • singura optiune in cazul Revolutiei Mondiale care e in desfasurare pe planeta e asta: ‘se intampla’ sau ‘o generez controlat’.
            varianta ca…cineva se sustrage Revolutiei Mondiale…nu exista!:)), ea e implacabila,
            in aceasta situatie s-au aflat la u moment bine definit toaaate civilizatiile si imperiile care s-au perindat pe lumea asta, si din ele a mai ramas doar Praful!
            de Civilizatia actuala nu se va alege:)), ca ea are Atuul in brate!:)), Computerul Cuantic ( acesta si doar acesta este Atuul!, Inteligenta Artificiala, adica inteligenta Artificiala care renaste intr un Computer Cuantic fiind exclusiv un Efect al manifestarii Atuului )

            logic vorbind, de fiecare data cind cineva ne anunta ca prezenta Revolutie Mondiala se termina…la vara la toamna la iarna ailalta…etc:)), anuntul vizeaza ori manifestarea unei stari de echilibru…in patrie, pe moment ( fiind cunoscuta manifestarea Revolutiei Mondiale ) ori lipsa perspectivei data de cunoasterea rezultata din manifestarea Revolutiei Mondiale )

  • Pai si Albanezii sunt peste noi… o dati cu istoria Romaniei tradatorii de cand sunt dacii, la tradat pe Decebal recunosc suntem o natie de cacat!

    • Daca ar fi adevarat ce spui, ar fi asa pentru ca natia asta are în componenta si indivizi ca tine!
      Doar privita din acest unghi, ai dreptate!

  • Lasa orisicum Turcii sunt peste noi si atuncii si acum!!!

  • Normal totii noi Romanii am invatat o iatorie total falsa sa nu uitam imperiul Otoman a fost foarte puternic, noi insa niste tradatorii!

  • Maestre, mai adaugati si Revolutia industriala inceputa in Anglia cu efectele ei globale. Otomanii si au dat seama ca raman in urma din punct de vedere tehnologic si au incercat cumva sa recupereze decalajul. Dupa care Imperiul a facut implozie. Mai adaugati coruptia si birocratia si aveti un amestec exploziv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *