Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

„Urzica” de tip nou: „Noi vom încerca să rîdem altfel decît s-a rîs înainte”

„Urzica de tip nou”. Primul număr al revistei Urzica, 1 februarie 1949, revistă de satiră și umor de tip nou,  conține un Cuvânt înainte, pe post de articol program. Citez:

„A devenit tradiţie ca orice publicaţie să explice în primul ei număr, într-un articol program, linia pe care înţelege să meargă.
Încredinţaţi că o revistă de humor este, înainte de orice, un lucru foarte serios, nu ne abatem nici noi de la această îndatorire.

Şi atunci: de ce apărem?
Fiindcă sîntem convinşi că răspundem unei necesităţi.

Într-o ţară în care, sute de ani, cîteva zeci de mii de profitori au rîs cum au vrut de popor, are şi poporul – în sfîrşit, astăzi liber – dreptul la zîmbet.
Numai că noi vom încerca să rîdem altfel decît s-a rîs înainte.

Altfel, cum? Altfel decît s-au îndeletnici s-o facă scriitorii burghezi. E nevoie aici şi de niţică explicaţie. Dacă satiricii burghezi ar fi rîs de cine s-ar fi cuvenit să rîdă, atunci foarte puţine lucruri publicate ar fi fost gustate de cei are le comandau şi le plăteau. De aceea s-a rîs ani de zile de ţigani, soacre şi bîlbîiţi.

Nu vom merge pe acest drum. Dimpotrivă, sîntem siguri că o asemenea literatură în loc să stîrnească rîsul, izbuteşte cel mult să se facă de rîs.
Noi credem în valoarea de armă de luptă a rîsului. Surpinderea relelor, greşelilor, slăbiciunilor, în aspectul lor caricatural şi satiric – dar nu desprins de realitate – şi denunţarea lor publică, iată ce ne propunem să facem.

Subiectele, motivele, izvoarele de inspiraţie abundă. Zbaterea furibundă a imperialisului – cu toată gravitatea problemei – nu e lipsită de unele aspecte comice.
Resturile burgheziei din ţară, zvîrolirile ei, necesitînd încă o aprigă vigilenţă – nu păcătuiesc prin lipssa unui profund accent ridicul.

Năravurile moştenite din burghezie şi aduse în rîndurile noastru nu sînt nici ele – sau mai ales ele – de trecut cu vederea. Dimpotrivă le vom urmări, le vom scoate de urechi la iveală în paginile noastre şi le vom combate. De aici şi un avertisment: leneşii, mincinoşii, îngîmfaţii, birocraţii, lăudăroşii, parveniţii, panicarzii, timoraţii, svoniştii, pleşcarii, servilii şi alţii de aceeaşi teapă vor fi des urzicaţi în coloanele noastre.

Pornim la un drum greu. Vom avea piedici de trecut şi slăbiciuni ce vor trebui înlăturate. Ne stă însă în faţă exemplul humorului sovietic. Pe această linie, revista „Crocodil” care a introdus un nou spirit în satiră, ne va fi un bun îndreptar.

Încă ceva.
Într-un dicţionar român-român am găsit următoarea definiţie dată urzicii: „plantă foarte răspîndită şi – paradoxal – foarte bună la gust”.

Ne propunem să corespundem acestei definiţii înglobînd ambele caractere: vrem să fim gustaţi şi răspîndiţi. Într-o expresie consacrată, acest fapt sună astfel: vrem să avem un cît mai strîns contact cu massele.

Aşteptăm critica cititorilor. Vom ţine seama de ea. Cu o singură condiţie, bine înţeles: să fie formulatăîn acelaşi spirit în care ne vom strădui s-o exercităm şi noi, adică în mod constructiv, animată de o perfectă bunăcredinţă. Aşteptăm colaborarea cititorilor, şi o vom primi ca pe un dar de preţ. Aşa cum spune cronicarul însă: „Numai acele fapte merită scrise care cu adevărat aşa au fost ele făptuite şi de care obştea întreagă merită a şti”.

E primul nostru număr. Nu este, fără îndoială, cel mai bun. Făgăduim însă că în numărmul viitor să ne prezentăm mult mai bine. Iar strădania noastră de îmbunătăţire va merge crescînd, de la număr la număr.

Acesta e Cuvîntul nostru înainte.
Şi făgăduim să nu ni-l luăm înapoi.
„Urzica”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „„Urzica” de tip nou: „Noi vom încerca să rîdem altfel decît s-a rîs înainte””

  • Imi amintesc din copilărie revista şi almanahul Urzica. Mama cumpăra toate revistele şi almanahurile literare şi de cultură care apăreau. Favoritele mele la vremea respectivă erau, bineînțeles, publicațiile Cinema, până când au fost transformate complet în propagandă ceauşisto-comunistă. Citeam cu plăcere din scoarță în scoarță şi toate almanahurile literare pe care puneam mâna.

  • cam pe vremea cind citeam Povesti Nemuritoare am dat de un almanah, Urzica.
    l am rasfoit un picut, un picut mai mult, …pina l am terminat! :))

    acolo unde am dat de el mai erau si altele, tot Urzica, insa nu numai. imi amintesc vag…parca unele erau Almanah Estival, mai erau si altele, la fel de interesante,…. insa important pentru mine a fost ca erau multe multe, pentru ca imi placeau tare mult :))
    creca au fost singurele carti din viata mea despre care am putut sa spun ca sint …cam subtiri!:))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *