Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Va fi Cazul Lucian Bode pentru PNL prilejul de a ieși din cușca în care-l ține Klaus Iohannis de un deceniu aproape?

Șueta de peste hotare, cum i-am putea spune Conferinței de presă ținută de Klaus Iohannis cu tovarășele sale de voiaj, definită prin amabilități de dulceață cu un pahar de apă rece, a avut, totuși, un moment de stoarcere a lămîiei. Cineva l-a întrebat pe Klaus Iohannis despre Cazul Lucian Bode. Pentru a pricepe întrebarea și, evident, răspunsul, se impune o prezentare pe scurt a Cazului. Acuzat în presă că și-ar fi plagiat teza de doctorat, Lucian Bode, ministrul Administrației și Internelor, a fost supus la două ședințe de judecată ale Comisiei de etică de la UBB Cluj. Sentința în ambele cazuri, a exprimat în materie de mentalitate ceea ce Petre Pandrea remarca la români: Sinteza aparte dintre iepure și broască.
Iepure, pentru că românii sînt gata s-o ia fuga cînd apare un dușman puternic.
Broască, pentru că românii se pitesc imediat ce simt că Stăpînul vine spre ei.

Deși ambiguă, suficient de alandala pentru a fi interpretată de Lucian Bode ca fiindu-i favorabilă, sentința a fost folosită de USR într-un Război zgomotos împotriva lui Lucian Bode. Întrebarea de la șuetă ținea din acest punct de vedere nu de profesionalismul gazetăresc, ci de activismul isteric USR-ist:

„Aș vrea să vă reamintesc o declarație pe care ați făcut-o în 2021: «plagiatul reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate într-o țară democratică». Acum vă întreb: în cazul lui Lucian Bode, a cărui lucrare de doctorat a fost declarată plagiată de către Comisia de etică a Universității de la Cluj, ați avut o discuție cu acesta, i-ați cerut să facă un pas în spate?”

Dincolo de minciună (Comisia n-a declarat lucrarea plagiată, ci viciată din punct de vedere academic) întrebarea conține o șopîrlă pe post de vierme-n măr.
Tot ceea ce face președintele trebuie să fie transparent. Nu se cunoaște vreun Comunicat prezidențial care să dezvăluie o întîlnire între Klaus Iohannis și Lucian Bode în chestiunea Plagiatului. Prin urmare Klaus Iohannis e întrebat dacă a avut cu Lucian Bode o întîlnire secretă, cu draperiile trase și lumina scăzută. Așa cum mărturisește și întrebarea, Klaus Iohannis s-a manifestat pînă acum drept un dușman de moarte al plagiatului. E drept sintagma cu pasul în spate se referea la plagiatorii din rîndul dușmanilor săi politici. Lucian Bode face parte dintre amicii politici ai președintelui. Presupunîndu-i lui Klaus Iohannis o minimă logică de comportament, domnia sa ar trebui să fie necruțător cu orice politician acuzat de plagiat.

Răspunsul domniei sale a sunat astfel:

„Din cîte am înțeles din spațiul public, nu chiar așa a spus Comisia, dar este adevărat că acolo sînt probleme. Aceste probleme trebuie luate, după părerea mea, foarte în serios și eu am încredere că în PNL, și domnul Bode personal, vor analiza aceste chestiuni și impactul politic. Eu personal, sincer, mă aștept ca cel tîrziu pînă la rocadă sau rotația guvernamentală, să se ia o decizie clară în acest sens.”

Din cîte se vede poziția asumată de președinte față de Cazul Bode e una de Tătuc al PNL. Președintele se situează deasupra partidelor. Prin urmare, domnia sa nu-și poate permite să invoce „impactul politic” al acuzațiilor aduse unui lider PNL. Cu atît mai puțin, președintele nu-și poate permite să declare public faptul că el se așteaptă ca PNL să ia o decizie clară pînă la o anumită dată. PNL e un partid de pe scena politică a țării. Pentru președinte, un partid care nu diferă cu nimic în planul statutului de alte partide, PSD, UDMR, USR. Nu l-am auzit pînă acum pe Klaus Iohannis exprimîndu-și speranța că USR va ține cont de impactul politic al unui scandal și că va lua o decizie menită a îmblînzi impactul politic.

De cînd a devenit președinte, dînd curs unei tradiții postdecembriste otrăvitoare, Klaus Iohannis și-a tratat partidul în numele căruia a candidat ca pe un nasture de la prohab. A impus partidului schimbări dramatice la vîrf. L-a dat jos pe Ludovic Orban pentru a-l cocoța la vîrf pe Florin Cîțu. Un dezastru pentru partid. L-a dat jos în scurt timp pe Florin Cîțu pentru a-l cocoța în loc pe Nicolae Ciucă. Un dublu dezastru. A impus PNL ruperea de USL și giugiuleala guvernamentală cu PSD. Unui partid marcat prin tradiție de Politica brătienistă a lui Prin noi înșine! i-a impus politica Prin ceea ce spune Bruxellesul! Rezultatul acestei tutelări publice, ostentative, al acestei tratări a unui partid de oameni maturi ca pe o ceată de nepoți care se scobesc în nas se vede în sondaje. PNL a înțepenit de mult timp cu cîteva linii sub 20%.

Folosirea PNL pe post de Partidul Meu încalcă grav Constituția.
Din nenorocire însă pentru PNL turtește PNL.

Ar fi fost normal ca răspunsul lui Klaus Iohannis să se rezume la denunțarea plagiatului, la reafirmarea exigenței ca orice politician acuzat de plagiat să facă un pas în spate. S-ar fi înțeles că președintele se referă la toți politicienii. Președintele s-a referit însă expres la PNL. Mai precis la capitalul electoral al PNL. S-a arătat îngrijorat de „impactul politic”, al Scandalului, a indicat ca Lucian Bode să plece atît din funcția de ministru, cît și din cea de secretar general al PNL. Nu pentru că a plagiat, ci pentru că dăunează imaginii partidului. Lucian Bode e nu doar prin funcție, dar și prin practică, al doilea om în PNL. Și avînd în vedere că Nicolae Ciucă nu se preocupă de partid, practic Lucian Bode e președintele PNL.

E datoria, dar și dreptul PNL să ia o decizie în cazul Bode. O decizie însă de partid liber, matur, care-și analizează singur problemele și nu una impusă din afară, de partid care trage cu gura la brișca de la Cotroceni, de partid mucos, care nu se poate șterge la fund fără povețele președintelui.

În luarea unei decizii PNL trebuie să ia în calcul o mie și una de întrebări:

  • Cît de tare destabilizează partidul căderea lui Lucian Bode?
  • În cît timp se vor reașeza taberele după venirea altui secretar general?
  • Cît de mult își poate permite partidul să-i dea USR-ului mură-n gură o victorie facilă, dar cu mari cîștiguri electorale?
  • Cît pierde electoral PNL dacă-l păstrează pe Lucian Bode?

PNL e cel mai slugarnic partid din postdecembrism față de președintele țării. Liderii PNL n-au curaj nici în vis să rostească numele celui de la Cotroceni altfel decît în poziție de drepți.
Vor avea liderii PNL curajul de astădată să nu țină cont de indicațiile date de Tătuc?

Supunerea absolută față de Klaus Iohannis a costat și costă PNL, mai ales că din punct de vedere electoral Klaus Iohannis e un cadavru dus cu fotoliul prezidențial.
Dacă vrea să supraviețuiască politic PNL trebuie să iasă din cușca în care-l ține închis Klaus Iohannis.
Va fi momentul Bode cel în care PNL se va elibera de sub Autoritatea nocivă a lui Klaus Iohannis?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Va fi Cazul Lucian Bode pentru PNL prilejul de a ieși din cușca în care-l ține Klaus Iohannis de un deceniu aproape?”

  • Johannis e pentru România ceea ce e Zelensky pentru Ucraina: un Erou Național !
    (Nu glumesc. Numai Lui îi datorăm rămânerea Transilvaniei în alcătuirea Patriei…)

  • https://twitter.com/PowerUSAID/status/1623788521369501696?t=TiF8ZWoSNr7wTEdUu7Gx8w&s=19
    Multe voci susțin, domnule Cristoiu, că se încearcă un nou „Maidan”, o răsturnare al lui Orban. Acel om rău, care se opune unor noi sancțiuni, care se opune livrării de armament etc. O săptămână bună!

    • E ceva foarte normal sa-l dea jos si pe Orban prin orice mijloace. Satan NATO se comporta ca o haita de lupi. Nu numai ca ataca statele ce nu fac parte din el pentru a le subjuga si fura bogatiile dar masculul Alfa in speta SATAN USA ataca tarile care fac parte chiar din organitatie. Aruncarea in aer a cunductelor rusesti este un act de razboi economic practic al SATAN USA dus pentru a ruina economiile tarilor europene care fac parte chiar din NATO si-n primul rand a Germaniei. Iar atunci cand masculul Alfa, simte vreun supus ca nu-l asculta orbeste il ataca militar pe acesta cu mijloace neconventionale cauzatoare de crime in masa si mari pagube materiale. Prima tara atacata prin amorsarea celor 2 cutremure artificiale fiind chiar Turcia, membra SATAN NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *