Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Va folosi Cutremurul America pentru a scăpa, în fine, de incomodul Erdogan?

Vineri, 3 februarie 2023, cu trei zile înaintea Cutremurului din Turcia a avut loc, tot în Turcia, un Cutremur la fel de mare precum cel de luni, 6 februarie 2023.
Petrecut însă nu în spațiu geologic, ci în cel politic, el a constat, ca și cutremurul, într-o tresărire a unor plăci tectonice avînd efecte uriașe.
E vorba de atacul virulent, de o rară violență, lansat de ministru de Interne turc, Suleyman Soylu la adresa ambasadorului american la Istanbul:

„Fiecare ambasador al SUA se întreabă cum poate dăuna Turciei. A fost una dintre cele mai mari nenorociri ale Turciei de ani de zile. Ei adună alți ambasadori și încearcă să le dea sfaturi. Ei fac același lucru în Europa ca și ambasadele SUA conduc Europa. (….)

S-au gîndit cum ar putea proiecta asta în Turcia, dar există o persoană care le-a stricat jocul, și acesta este [președintele] Recep Tayyip Erdogan. Iată, îi spun ambasadorului SUA că îi cunosc pe jurnaliştii cu care lucrează. Ține-ți mîinile murdare departe de Turcia. Știu sigur ce pași ai făcut și cum intenționezi să răscolești Turcia. (…)

Fiecare ambasador american care sosește în Turcia se grăbește să afle cum să facă posibilă o lovitură de stat în Turcia. (…)
Luați-vă mîinile murdare de pe Turcia. Sînt foarte clar. Știu foarte bine cum ați vrea să creați conflicte în Turcia. Ia-ți fața rînjită de pe Turcia”.

Suleyman Soylu e un apropiat al președintelui Erdogan. Jeffry Flake e ambasador american în Turcia, numit de Joe Biden, din ianuarie 2022. Declarația ministrului turc de Interne ține de conflictele dintre Administrația Erdogan și Ambasadorul american iscate de intervențiile repetate și agresive ale americanului în chestiunile interne ale Turciei. Pe 22 mai 2022, ambasadorul american a fost convocat la Ministerul de Externe al Turciei ca urmare a unui Comunicat al ambasadei prin care se exagera măsurile de ordine luate de Guvern în perspectiva unui miting al Opoziției.

Lesne de observat că declarația ministrului turc de Interne pleacă de la o realitate pe care autoritățile de la Ankara au semnalat-o în dese rînduri:
Campania dusă de America pentru a răsturna regimul Erdogan.

Așa cum arată ministrul, SUA și-au făcut un obiectiv din a-l răsturna pe Erdogan și a-l înlocui cu un regim nu numai favorabil, dar și slugarnic.
Acest nou conflict violent dă seamă de o realitate geopolitică recunoscută de mulți comentatori.

După cel de-al Doilea Război Mondial Turcia a fost practic o colonie a Americii. Prin așezarea sa geografică, prin potențialul său, Turcia are pentru America o importanță ieșită din comun. Fiind vorba și de o țară musulmană, decenii în șir preocuparea Americii a fost cea de a ține Turcia sub control

Din punct de vedere militar controlul a avut loc prin folosirea Armatei ca bulan împotriva civililor. Ca și în cazul țărilor bananiere din America Latină, America a avut grijă să-și facă din conducerea Armatei un grup loial. Cei mai mulți dintre ofițerii turci au fost școliți în America, prilej cu care au fost racolați ca agenți de influență ai Americii. Dacă alegerile dădeau puterea civilă unor forțe politice interesate în cultivarea interesului național al Turciei, nu trecea mult și militarii, îndrumați de America, dădeau o lovitură de stat. Prin aceasta la conducerea Turciei revenea o forță obedientă Americii.

Din punct de vedere politic controlul a avut loc prin cultivarea la infinit a politicii de tip Ataturk. În efortul de moderniza Turcia Ataturk a sărit în partea cealaltă prin exagerare:
A rup Turcia de Istoria glorioasă, de tradițiile naționale. Cultivarea Otomanismului a fost interzisă. Turcii au rămas nu numai fără fes, dar și fără identitate.

Ajuns președinte al Turciei, Recep Erdogan a decis să pună capăt acestei posturi de copil cuminte înfiat al Americii. Politica sa internă și internațională a avut drept esență ceea ce s-a numit NeoOtomanismul. Asta a însemnat un Proiect de țară menit a readuce Turcia cuminte, bîntuită de Sindromul de Țară de mîna a doua, la postura de pe vremea Imperiului Otoman. S-a declanșat în plan cultural o campanie spectaculoasă de reamintire că trecutul Turciei înseamnă Trecutul Imperiului Otoman. Pe plan internațional, Erdogan a lansat o politică menită a da Turciei un rol de mare putere regională.

Noua politică s-a întemeiat pe o realitate de după prăbușirea URSS. În sudul Uniunii Sovietice se aflau, încă de pe vremea Rusiei Țariste, mai multe țări turcomene. Cîștigarea independenței de Moscova a dus automat la procesul de derusificare și de găsire a identității. Și ce altă identitate mai bună putea fi alta decît cea oferită de Turcia, Sora lor mai mare?

În chip inevitabil, politica lui Erdogan a intrat în conflict cu interesele geopolitice ale Americii. Eșecul Loviturii de stat a făcut să moară instrumentul de control american:
Armata dispusă să dea lovitura de stat proamericană.

S-au scris multe prostii despre relația Turciei cu Federația Rusă în cadrul Războiului din Ucraina. Recep Erdogan nu e nici prieten, nici dușman al lui Vladimir Putin. Recep Erdogan e purtătorul de cuvînt al unei Turcii care vrea să fie un actor politic de prim rang în regiune. America a impus marilor țări europene – Anglia, Franța, Germania – condiția de rotițe în mașinăria americană de Război cu Federația Rusă. Turcia lui Erdogan n-a vrut să fie o simplă rotiță. Erdogan a socotit că Războiul e un bun prilej pentru Turcia de a se manifesta ca mare actor regional.

Precizările ministrului de Interne despre transformarea Europei Occidentale într-o constelație de țări vasale ale Americii se înscrie în această politică Neootomană prin care se încearcă a se reda Turciei rolul de mare putere regională.

Luni, 6 februarie 2023, a venit Cutremurul catastrofal. Nu peste mult timp erau programate să se țină alegerile prezidențiale.
Atacul ministrului de Interne se vrea un semnal de alarmă:
America și-a pus în mișcare mașinăria de răsturnare a lui Erdogan prin alegerile din mai 2023.

Cînd a spus aceste lucruri, ministrul de Interne nu știa că va veni Cutremurul. Prin efectele sale, în rîndul cărora se numără inevitabilele bîlbîieli în administrarea catastrofei umanitare (America a căzut de multe ori la examenul numit Administrarea Dezastrelor Naturale), Cutremurul poate constitui mult așteptatele ape tulburi în care pot pescui americanii.

Dacă – așa cum dezvăluie ministrul de Interne – America „agita apele” prin rețeaua sa de colaboratori și de agenți de influență din Turcia, în vremuri normale, cum să nu se creadă că în vremuri anormale precum cele după Cutremur, America nu va agita apele pînă la nivelul valurilor menite să prăbușească Regimul Erdogan?

Recep Erdogan se confruntă cu o provocare mult mai mare decît cea a Loviturii de stat:
Provocarea dată de încercarea Americii de a profita de Cutremur pentru a scăpa de Erdogan și prin asta de o Turcie care și-a luat nasul la purtare față de America.

Dacă ne uităm cu atenție la ce se întîmplă în aceste zile în Turcia vom sesiza imediat Scenariul folosit în Iran (eșuat, din cîte ne dăm seama), și în România în decembrie 1989:
Folosirea nemulțumirii populare reale pentru a scăpa de un regim incomod.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

25 comentarii pentru articolul „Va folosi Cutremurul America pentru a scăpa, în fine, de incomodul Erdogan?”

  • „Un cutremur puternic scoate și scheleții din dulap.

    Pe 12 februarie 2012, Jake Sullivan îi scria lui Hillary Clinton într-un e-mail:

    „AQ e de partea noastră în Siria.”, https://www.activenews.ro/opinii/Tii-minte-Joe-Al-Qaeda-e-de-partea-noastra-in-Siria-179600

  • Dupa fiecare spot luminos ce loveste pamantul, cutremurul devine si mai violent. Aceste spoturi de lumina actioneaza ca niste bombe bunker buster. https://www.realitatea.net/stiri/actual/lumini-ciudate-pe-cerul-turciei-in-noaptea-dinaintea-cutremurelor-adeptii-teoriei-conspiratiei-jubileaza_63e2a87d190f7e1fe30b6358

    • Mama mama 😆 😆 😆 ,acum Romania este o Hiperputere precum China si SUA,avem HAARP arma Apocalipsei,si i spargem pe toti,woaw woaw,mama ce rai suntem 😆 😆 😆 Nu va pune ti cu Romania,Va Spargem. 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 Nu avem o prapadita de bombita nucleara tactica dar avem HAARP,mega arma secolului,zau rad si basinile in mine. 😆 😆 😆 😆 😆 De ce nu le facem la austrieci un cutremur sau macar un uragan daca tot avem cica HAARP,ca tot nu ne au primit in Schengen??? Iar luminile din Turcia pot avea cauze naturale,pur si simplu este energia placilor tectonice care se elibereaza,energia electromagnetica rezultata din frecarea placilor,o energie naturala imensa,mai mare decat cea produsa de om sau chiar de bombele atomice produse de om.

      • Sau explozii nucleare submarine??? Daca tot o ardem conspirationist.Why not.

      • Mistocare, Haarp de la Corbu este pe teritoriul nostru si este proprietatea armatei USA. Armata romana habar nu are ce misiune are acesta. In rest poti sa razi cat vrei dar in final o sa apara si dovezilte in acest sens. In mod sigur esti #rezistent si adulator de Soros. Daca capul iti este plin cu basini ai dreptate ca acestea sa rada. Rasul este inteligenta prostului.

  • America nu a profitat de cutremur pentru ca chiar ea l-a podus. Daca unesti cu o linie pe harta Haarp Gakona, Alsaka cu Haarp Corbu, Constanta si prelungesti aceasta linie ajungi exact, unde??? Chiar in aria unde au avut recent cutremurele devastatoare in Tucia. Haarp Gakona este din nou in functiune din Oct. 2022. Interpelati MAN sa vedeti ca nu vor da nici un raspuns vis-a-vis de Haarp Corbu construit in 2010 de USA Army. Vreti sa aflati mai mult de razboaiele neconventionale stati de vorba d-ul Gen. Emil Strainu.

    • Dar de racheta nucleara „Poseidon” cu care se dadea mare RuSSia ca va scufunda Marea Britanie,ce spuneti stimabililor???.Iar motive ar fi suficiente.Nu stiu ce faci cu HAARP la cutremure dar o racheta nucleara trasa de submarin pe fundul marii acolo unde placile sunt in coliziune poate face multe,mai ales daca are multe megatone.Daca au testat rusii acolo „Poseidon”?.Motive ar fi,cum am mai zis,Turcia a dat Ucrainei celebrele drone Bairactar care au facut prapad in Armata Rosie,pe urma ,distrus Nord Stream,toate gazele care merg spre Europa dinspre Asia centrala trec prin Turcia ocolind RuSSia,cutremurul a produs daune acestor conducte,deci poate fi o razbunare pentru Nord Stream,plus ca este acel plan al RuSSiei de cucerire al Europei si al intregii lumi islamice,Testamentul lui Petru cel Mare,Ucraina fiind doar primul pas al Rusiei pentru cucerirea intregii Europe si a lumii Islamice,plan pe care Putin il urmareste.

      • Mai ales ca sunt bine infipti in Siria.Iar destabilizarea Turciei serveste Rusiei in primul rand.De ce? Pai exista 3 pretendenti la suprematie in lumea islamica ,Turcia,Iran si Arabia Saudita.Iranul este puppetul Rusiei,de fapt prin intermediul Iranului si a trupelor ruse din Siria si Armenia ,Rusia vrea sa inceapa ofensiva de cucerire a lumii Islamice,(eventual ajutata de trupele din Crimeea,asa ar vrea Rusia).Arabia Saudita este prea conservatoare,asa ca Occidentul ar fi dispus sa sustina mai degraba Turcia decat Arabia Saudita la suprematia in lumea Islamica,in timp ce Rusia sustine Iranul,devenit vasalul Rusiei.Asadar interesul Rusiei este destabilizarea completa a Turciei,dupa care ar urma sustinerea Iranului(care este un dusman declarat al Arabiei Saudite),pentru o ulterioara atacare si distrugere a Sauditilor.Deci planul ar fi destabilizarea Turciei,si folosirea Iranului (ajutat de trupele ruse din Siria) pentru cucerirea lumii islamice.Rusia ar conduce lumea islamica prin intermediul vasalului Iran.Pentru asta trebuie distruse Turcia si Arabia Saudita.Iar daca pleaca Erdogan asta nu inseamna ca va fi inlocuit de un lider prooccidental(poate veni unul mai conservator si mai amerosceptic decat Erdogan).E o vorba anglo saxona”better the devil you know”,asa ca,nu se stie.

        • Cum cerbicia ucrainienilor l a blocat pe rusi un an de la planul lor de cucerire si anexare a Europei,si Ucraina este dispusa sa reziste mult timp de acum incolo,posibil ca Putin si gasca sa treaca la planul B ,adica sa incerce sa aprofundeze”chestiunea Islamica” de pe agenda lui Putin recte Testamentul lui Petru cel Mare si apoi sa atace „chestiunea Europeana”,din acelasi Testament ,pe care vrea cu osardie Putin sa l transpuna in realitate.

          • Iar Siria este „victima colaterala”poporul sirian plateste gloaba,nu Basar al Ashad,si clanul lui,dar in fine.

      • Fitilistule daca era o racheta nucleara trasa pe fundul marii, trebuia sa se produca valuri uriase in Marea Neagra sau Marea Mediterana. Daca nu stii ce poate face Haarpul informeaza-te pe internet sau din cartile despre razboaiele neconventionale. Dupa marimea postarilor in mod sigur esti de meserie si esti platit ca sarcina de serviciu sa combati postarile care nu sunt pe linie cu minciunile lor, ale amerlocilor. Nu rusii au vrut sa-l omoare pe Erdogan in timpul incercarii loviturii de stat de acum cativa ani in urma data de CIA. Rusii l-au salvat pe acesta.

  • Lumea Mare baltea. chestie imposibila pe vremea Marii Revolutii.
    prin urmare era clar ca un eveniment care va genera valuri se va manifesta.
    s-ar parea ca acest eveniment tocmai ce s-a manifestat, cu toate ca ramane de vazut daca asta e forma lui finala sau e vorba de ceva chiar si mai complex, caz in care pe linga dezvaluirea lui Hersh si cutremur va mai aparea si alt eveniment in dinamica Marii Revolutii.

    • io mai astept un pic:))), cine stie, poate apare evenimentul ‘principal’

      • totul seamana mai degraba cu o aranjare a scenei pentru ca actorul principal sa paseasca pe ea cum i se cuvine.

  • Deci teoria HAARP pare să aibă sens.

  • Cutremurul din Turcia-Siria este o „lebada neagra” care va influenta viitorul Europei si al lumii. Din punct de vedere strategic poate fi chiar mai important decat razboiul in sine. Vom vedea.

  • „Va folosi Cutremurul America pentru a scăpa, în fine, de incomodul Erdogan?”
    Raspunsul e : Da !
    Orice ocazie e buna pt promovarea intereselor, iar SUA nu va lasa sa-i scape o asemenea ocazie . Sa speram ca varianta locala, turceasca a lui „Ponta , demisia !” nu va reusi .
    Parca opozitia era buna pt echilibrul unei structuri , fie ea si NATO. Sau , era buna numai la noi , la ei , nu!

  • Domnu’ Cristoiu,

    Nu stiu cum se poate defini relatia exista dintre Erdogan si Putin. Daca nu e vorba de „prietenie”, atunci e ceva mai puternic de atat avand in vedere ca Putin l-a ajutat pe Erdogan nu doar sa ramana la putere in Turcia ci si sa ramana in viata…!

    Daca nu intervenea Putin cu ocazia puciului militar pus la cale de americanii lu’ Obama in 2016, Erdogan era mort bustean.

    Si in Siria la fel. Daca nu intervenea Putin, americanii l-ar fi ucis pe Assad rapid si-ar fi impus „primavara” si-acolo.

    Acum sunt tot mai multe voci care demasca agresivitatea si dictatura americana, in Ungaria s-a spus acelasi lucru pe care il spune ministrul de interne turc, Soylu. Ambasadele americane sunt de fapt „unitati militare” imbracate civil. Ele impun deciziile si „conducatorii poporului democratic” le pun in practica intocmai si la timp. Ce se imtampla acum in Europa e fix consecinta acestui fel de a face „politica”.

    In ziua de azi pana si nemtii si francezii au ajuns niste amarate de colonii americane. De tari precum Romanica ce sa mai spunem?…

    Ramane de vazut ce se va intampla in Turcia. Dar eu unul ma astept ca dincolo de ce vor spune si vor face pe-acolo americanii lu’ Biden, cu siguranta ca nici rusii lu’ Putin nu vor sta cu mainile-n san…!

    PS. Mie tare imi e teama ca daca americanii il mazilesc pe Erdogan, ziua in care va exploda prima bomba nucleara e aproape. Si eu mai ca as paria pe Londra… !

    • N-au de ce sa atace rusii Londra. Britzii si-au pus singuri in ultima perioada trei bombe in Downing st 10. E chiar mai spectaculos sa-i vezi pe urmasii imperiului in care nu apunea soarele cum se autodetoneaza. Vor ajunge ca-n vremurile batranului Dickens. Cheers!

      • @cib,

        Da, sunt de acord ca e suficient sa-i lase in prostia lor. Insa daca americanii chiar reusesc sa-l mazileasca pe Erdogan, asta ar fi un semnal serios pentru rusi sa actioneze in forta, simgurul „limbaj” pe care-l mai pricep anglo-americanii.
        Sa speram ca nu va fi cazul, da’ in ziua de azi orice e posibil!… Thanks!… We’re on still the same „page”!..

  • Cea mai buna propaganda anti Erdogan a foat pornită in Romania de catre Antena 3. S-a dat ordinul, cățeii au inceput sa latre. In loc sa faca un teledon, sa stranga ajutoare, astia arunca cu rahat. Parca se vede bucuria ca Turcia si Siria au fost calamitate si cauta orice sa arate ca totul merge prost.

    • Se pare ca și in Ungaria procedează la fel,e deja un brand American răsturnarea guvernelor neprietene prin corupție,manipulare și șantaj,asta au făcut și fac in toată lumea,tot așa au dat lumea araba peste cap ,unde nu reușesc introduc embargoului economice,fac coaliții cu țările vecine menite sa provoace nemulțumiri ale populației menite sa dea jos guvernele neprietene,ca și in UKR.In America de Sud,China,Rusia,India,Africa nu prea au avut succes ,deja o lume întreaga știe cine sunt și ce vor defapt americanii,răul pe pământ poate îmbraca multe fațete.

    • Antena 3 care arunca cu dejectii in Zelenski si in SUA,care e orice,numai pro americana nu.Erdogan nu e filo rus ,el joaca la doua capete(asta a facut mereu).Plus ca Turcia a trimis armament in draci Ukrainei,Turcia lui Erdogan.Armament care a facut ravagii asupra armatei ruse.Pai sa spui ca Erdogan e filo rus pentru ca il ataca Antena 3 ,aoleo,pai Antena 3 ataca numai pro americanii si SUA in general.

      • @tudy
        Puisor, vezi ca-ti da ciorba-n foc. Aneta3 e filiala sienen la Romania iar sienen e fata in casa a lu nenea Biden plus compania. Deci n-are cum sa atace „numai proamericanii si SUA in general”. Meri fuga cu logica la urgenta ca i-ai spart caputzu din eroare de greseala!

      • @tudy
        Da, armamentul lui Erdogan a facut ravagii in armata Rusiei. Astfel incat azi, in timp ce ucrainenii avanseaza cu spatele, rusii se retrag cu fata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *