Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Venezuela, un paradis însângerat

Opt soldați venezueleni au fost uciși în confruntările cu grupările armate care operează la granița cu Columbia, dublând bilanțul de la începerea ofensivei împotriva rebelilor din luna martie, a anunțat, miercuri, Ministerul Apărării de la Caracas. Ministerul a transmis numele soldaților, fără a oferi mai multe detalii, la două zile după ce a raportat lupte violente cu grupări armate columbiene neregulamentare, care s-au soldat cu un număr semnificativ de victime. Ministrul Apărării, Vladimir Padrino Lopez, a intervenit la televiziunea publică pentru a transmite condoleanțe familiilor soldaților subliniind faptul că și-au îndeplinit jurământul de a apăra patria până la ultima suflare.

Forțele armate ale Venezuelei s-au angajat în confruntări cu grupuri armate columbiene în statul Apure, situat la granița vestică, începând cu data de 21 martie, provocând strămutarea a mii de civili care au fugit în Columbia. Operațiunea s-a soldat, până în prezent, cu mai multe arestări și cu confiscarea de arme, explozibili și droguri, potrivit guvernului. Venezuela nu denumește grupările armate pe care le acuză de tulburări, în afară de a le atribui sintagma de teroriști și de a le lega de traficul de droguri sau de președintele columbian Iván Duque Márquez. Cu toate acestea, surse din domeniul securității columbiene spun că este probabil ca aceștia să fie disidenți ai grupului rebel FARC (Forțele Armate Revoluționare ale Columbiei), acum dizolvat, o ipoteză pe care președintele venezuelean Nicolas Maduro a recunoscut-o ca fiind posibilă. FARC a semnat un acord de pace istoric cu Bogota, în anul 2016, pentru a pune capăt unei jumătăți de secol de conflict armat. Însă, unii luptători de gherilă au refuzat să se alăture procesului de pace și au continuat lupta, amestecându-se și luptând cu traficanții de droguri în zonele nelegiuite din Columbia. Relațiile diplomatice dintre aceste națiuni sud-americane vecine au fost inexistente de când Columbia s-a alăturat Statelor Unite și altor țări pentru a-l recunoaște pe liderul opoziției, Juan Guaido, drept președinte al Venezuelei în anul 2019. Bogota a acuzat de mult timp Venezuela că protejează membri ai FARC și ai grupului rebel armat ELN pe teritoriul său, acuzație pe care Maduro o neagă. La începutul acestei luni, Maduro a declarat că Venezuela va solicita ,,ajutor imediat” din partea Națiunilor Unite pentru a îndepărta minele antipersonal despre care a afirmat că sunt plantate de către grupurile armate columbiene.

De asemenea, ambele părți au desfășurat, ocazional, trupe la graniță în momente de tensiune. Maduro, care a moștenit puterea și „revoluția bolivariană” de la predecesorul său, răposatul Hugo Chávez, în anul 2013, continuă să supravegheze o țară aflată în ruină economică și socială, cu hiperinflație, penurie de alimente și dese întreruperi de energie electrică. Patru milioane de venezueleni au fugit, dintre care aproape jumătate au rămas în Columbia, ceea ce înrăutățește și mai mult relațiile. În februarie, Columbia a acordat statut de protecție pentru 1,7 milioane de venezueleni.

Foto:  Militari venezueleni – Getty Images/AFP/F Parra


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *