Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Viktor Orbán joacă tare. Va suspenda relaţiile politice bilaterale cu vicepreşedintele Comisiei, Vera Jourová, pentru că a insultat Ungaria şi poporul maghiar

Dacă disputele privind condiţionarea chestiunilor bugetare cu cele privind statul de drept împiedică demararea funcţionării Fondului Financiar necesar pentru atenuarea efectelor generate de noul coronavirus, există posibilitatea pentru încheierea unui acord interguvernamental, în afara instituţiilor UE, a precizat premierul Viktor Orbán, într-o declaraţie acordată joi, la Budapesta, Agenţiei de Presă MTI, înainte de plecarea la Bruxelles, unde va participa la summit-ul UE.

Conform aşteptărilor premierului ungar, la acestă întâlnire va fi abordată, în mod sigur, – formal sau informal – decizia luată în această vară, potrivit căreia, dincolo de bugetul obişnuit de şapte ani al UE, se va înfiinţa un fond financiar de mare amploare pentru sprijinirea economiilor care se confruntă cu probleme, respectiv pentru ajutorarea ţărilor europene.

În legătură cu acest fond financiar au loc în prezent dispute acerbe, deoarece mai multe ţări vor ca alocarea banilor să fie condiţionată de chestiunile privind statul de drept, a mai menţionat oficialul ungar, care a adăugat: „Potrivit Guvernului Ungariei, în prezent, în Europa este criză, acum trebuie gestionată această criză, acest fond trebuie să devină cât mai rapid accesibil pentru ţările membre ale UE, iar viteza nu poate fi încetinită prin disputele privind statul de drept. Dacă disputele ar împiedica, totuşi, începerea – în condiţii actuale – funcţionării fondului de refacere numit Generaţia viitoare, atunci ţările europene tot mai au o posibilitate pentru ca acest fond financiar să fie înfiinţat pe o bază interguvernamentală, respectiv în afara intituţiilor UE, printr-un acord interguvernamental”.

Viktor Orbán a mai spus că în agenda summitului de la Bruxelles sunt înscrise cu precădere subiecte legate de politica externă, viitoarea relaţie cu Turcia, chestiunea privind relaţiile pe termen lung cu China şi răspunsul UE la situaţia creată în Belarus. Referitor la situaţia din Belarus, ţările Grupului de la Visegrad (Ungaria, Croaţia, Polonia şi Slovacia) au o propunere, mai exact, au în vedere acordarea belaruşilor un fel de ajutor-Marshall european. „Încă nu am primit nici un răspuns, dar acum, imediat plec la Bruxelles şi acolo voi primi, cu siguranţă, un răspuns”, a afrmat Viktor Orbán referitor la faptul că în urmă cu câteva zile a adresat o scrisoarea preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care a informat-o că va suspenda relaţiile politice bilaterale cu vicepreşedintele Comisiei, Vera Jourová, din cauza declaraţiilor prin care aceasta a insultat Ungaria şi poporul maghiar.În opinia premierului ungar demisia comisarului UE este inevitabilă. Premierul ungar a mai subliniat: „Poziţia Ungariei este neschimbată în continuare, membrii Comisiei Europene, înţelegând aici şi pe Vera Jourova, trebuie să fie obiectivi şi nepărtinitori. Aceasta înseamnă că nu pot vorbi despre nicio ţară fără respect. Nici faţă de cetăţenii Ungariei nu poate fi nerespectuos nici un oficial al Uniunii Europene”, a subliniat Viktor Orbán. Acesta a adăugat: „Aplicarea dublului standard poate fi evitată, deoarece dacă doamna comisar ar fi vorbit pe acest ton şi atât de nerespectuos despre germani sau despre francezi, atunci „putem fi siguri că în clipa următoare ar fi trebuit să plece din funcţia sa, deoarece germanii şi francezii nu ar fi suportat aşa ceva. Şi dacă nu se poate vorbi aşa cu francezii şi cu germanii, atunci nici cu maghiarii nu se poate vorbi aşa de nerespectuos, iar în acest sens ne menţinem în continuare poziţia noastră”.

Președintele Klaus Iohannis, miercuri, înainte de plecarea la summit-ul UE: „Sunt de acord ca fondurile europene să fie condiționate de respectarea statului de drept”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Viktor Orbán joacă tare. Va suspenda relaţiile politice bilaterale cu vicepreşedintele Comisiei, Vera Jourová, pentru că a insultat Ungaria şi poporul maghiar”

  • Viktor tiene cojones , nu ca muhaielele noastre din politica , justitie , institutiile care ar trebui sa apere tara .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *