Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Violențe extreme la sfârșitul Lunii Sfinte a Ramadanului

Într-o turnură nefericită a evenimentelor de pe Stadionul Martirilor din Kinshasa, un polițist a fost ucis în ciocnirile dintre grupuri musulmane rivale pentru dreptul de a marca sfârșitul Lunii Sfinte a Ramadanului. Șeful poliției din Kinshasa, Sylvano Kasongo, a prezentat scena în fața presei. Din nefericire, au existat extremiști de ambele părți care nu doreau reconciliere și să se roage împreună. Au aruncat cu proiectile, au atacat violent poliția. „Deplângem moartea unui ofițer de poliție astăzi”, a spus Kasongo. Oficialul a adăugat că 40 de persoane au fost rănite, 35 au fost arestate și un vehicul al poliției a fost incendiat în afara stadionului, în mijlocul luptelor care au înlocuit adevăratul spirit al sărbătorii tradițional pașnice, Eid Al Fitr.

Papy Okitankoyi Kimoto, un musulman local care ieșise pentru celebrarea spirituală, este consternat de situație. „Este păcat, am făcut o lună de Ramadan pentru a veni aici să vedem scene de gherilă stradală ca aceasta. Este o rușine”.

Rădăcinile conflictului se află într-o dispută care durează de ani de zile între două facțiuni rivale pentru conducerea federației musulmane Comico din Republica Democrată Congo. Deși liderii celor două aripi rivale ale comunității musulmane îi garantaseră guvernatorului din Kinshasa că vor sărbători împreună sfârșitul Ramadanului, din păcate, au avut loc violențe. Aproximativ 10% din populația RDC este musulmană, iar populația este concentrată mai ales în regiunea de Est a țării. Cu toate acestea, Kinshasa, pe râul Congo, în vestul vastei țări din Africa Centrală, găzduiește astfel de sărbători religioase în masă la sfârșitul Ramadanului, organizate pe drumurile principale și în piețe publice. În mod tradițional, un moment de reunire pozitivă pentru a se împărtăși într-o religie a păcii, evenimentul este traumatizant pentru congolezii care au ieșit să se roage precum o comunitate spirituală.

Republica Democrată Congo este a doua țară ca mărime din Africa. Populația RDC reprezintă peste 200 de grupuri etnice, cu aproape 250 de limbi și dialecte vorbite pe întreg teritoriul țării. Kinshasa, capitala, este al doilea cel mai mare oraș francofon din lume. Începând cu anii 1960, congolezii au îndurat peste două decenii de conflicte armate, soldate cu peste 6 milioane de morți din cauze legate de război, fiind cel mai sângeros conflict de după cel de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, grupările armate congoleze și elemente ale armatei au o istorie lungă și brutală de recrutare a copiilor soldați. Organizația Națiunilor Unite raportează cel puțin 1 000 de cazuri de recrutare de copii soldați între ianuarie 2012 și august 2013. Republica Democrată Congo găzduiește cea mai mare misiune de menținere a păcii a Națiunilor Unite din lume, cu peste 21.000 de soldați din aproximativ 50 de țări diferite. În principal, din cauza instabilității continue din partea de est a țării, aproximativ 500.000 de refugiați din RDC rămân în țările vecine, în special în Burundi, Rwanda, Tanzania și Uganda. RDC se numără printre țările cele mai bogate în resurse de pe planetă, cu o abundență de aur, tantal, Wolfram (tungsten) și staniu, însă doar 1,8 % din drumurile existente sunt asfaltate și mai puțin de 10 % din populație are acces la electricitate.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *