Monica Mihai: Bună seara și bine v-am găsit la o nouă ediție „Gândurile lui Cristoiu”, așa cum v-am obișnuit deja în fiecare seară, avem invitat unul dintre candidații la alegerile prezidențiale. În această seară îl avem pe domnul Viorel Cataramă. Bine ați venit.
Viorel Cataramă: Bună seara.
Monica Mihai: Și domnul Ion Cristoiu, analist politic și jurnalist împreună cu care vom adresa întrebări pentru a afla cât mai multe despre ce propune domnul Viorel Cataramă ca proiect de țară. Domnule Viorel Cataramă, v-am citit programul electoral, dar înainte să ajungem la proiectul de țară aș vrea să vă întreb ce v-a determinat să vă înscrieți în această cursă prezidențială și ce vă recomandă pentru această funcție?
Viorel Cataramă: M-am înscris din disperare. Din disperarea unui om care de 30 de ani lucrează în sectorul privat, sector care de 30 de ani este tamponat sub o formă sau alta de statul socialist român. Exporturile sunt descurajate, importurile sunt încurajate, societățile private dau faliment și pe cale de consecință cinci milioane de români au plecat în străinătate iar zilnic, în acest moment, 200 de români pleacă în străinătate prin închiderea unor societăți din sectorul privat. Activitatea economică este în scădere, producătorii români nu mai au piață de desfacere nici la export nici pe piața internă afacerile sunt în pericol și este evident că în condițiile în care toate partidele politice sunt de stânga, sunt socialiste, neomarxiste sau neocomuniste și toate, dar absolut toate, umflă statul până pleznește și dau privilegii nenumărate și ajutoare sociale celor care sunt angajați la stat, cineva trebuie să apere și sectorul privat și nu poți apăra din tribună, trebuie să intri în arenă și să joci. Deci, disperarea m-a făcut să încerc să lupt pentru interesele economiei românești și ale sectorului privat. Ce mă recomandă? Ce-l recomandă și pe Donald Trump. Experiența de om de afaceri care timp de 30 de ani, cu bune și cu rele, controversat, dar a reușit să supraviețuiască tuturor problemelor, știe să conducă o societate și este cel mai calificat dintre toți să conducă o țară pentru că și o țară se conduce după următorul principiu: trebuie să faci profit țara ta și pentru cetățenii ei și profitul se face prin negocieri și prin relații economice și printr-o economie puternică bazată pe un sector privat puternic.
Monica Mihai: Proiectul dumneavoastră de țară pe care l-ați propus este unul capitalist aproape întru totul. Voiam să vă întreb cum veți pune în aplicare tot ceea ce ați scris aici în programul electoral, având în vedere că clasele din România este puțin probabil să vă voteze în contextul dat, adică susținerea puternică a sectorului privat, salariul minim stabilit prin negocieri între patronate, eliminarea privilegiilor aristocrației bugetare, anularea tuturor ajutoarelor sociale pentru persoanele apte de muncă?
Viorel Cataramă: Da, ce e cu asta?
Monica Mihai: Sunt niște propuneri destul de radicale poate pentru…
Ion Cristoiu: Păi, cine vă votează?
Monica Mihai: Cine vă votează, asta este…
Ion Cristoiu: Nu în sensul negativ, în sensul…
Viorel Cataramă: Păi hai să luăm, maestre Cristoiu, avem două milioane de pensionari cu pensia sub 1000 de lei. Principalul punct al programului nostru este pensia minimă, legată de salariul minim, 80% dar nu mai puțin de 1000 de lei. Sunt două milioane de pensionari care au pensia minimă sub 1000 de lei. Între 650 și 950. Noi legăm pensiile de salarii, adică în momentul în care crește salariul minim crește automat și pensia. O dată, doi, sunt patru milioane de angajați în sectorul privat din România care au salarii de patru ori mai mici decât cei care sunt angajați la stat și care consideră asta o mare nedreptate și e firesc să fie așa pentru că sectorul privat este singurul sector care alimentează cu impozite și taxe, prin munca lor, pe cei care primesc avantaje nemeritate. Deci doi și cu patru fac șase milioane de români. Mai sunt cinci milioane de români în diaspora care toți muncesc de dimineață până seara, oameni care au plecat din România pentru că munca lor nu a fost apreciată. Am ajuns la unsprezece milioane, contra, domnul maestru Cristoiu, contra a patru milioane de bugetari, adică 1,5 milioane angajați la stat plus familiile, rudele, amantele și prietenii.
Ion Cristoiu: Reformulăm întrebarea. Chestiunea… știu foarte bine, v-am citit și eu programul, sunteți unul, că nu pot sa spun chiar singurul candidat, care aveți chiar lucruri foarte limpezi din punctul de vedere al proiectului.
Viorel Cataramă: Nu greșiți, sunt singurul.
Ion Cristoiu: De treizeci de ani avem această chestiune, întrebare, o cunosc foarte bine, de ce totuși, dumneavoastră aveți dreptate când spuneți că ar trebui… de ce totuși partidele nu au implementat până acum un program de dreapta, măcar un sfert din ce spuneți dumneavoastră, adică (?) … ele erau proaste si dumneavoastră sunteți bun? Vreau ca analize, ce s-a întâmplat 30 de ani?
Viorel Cataramă: E vorba de interesul personal al celor care fac politică. Timp de treizeci de ani oamenii s-au învățat să stea cu mâna întinsă la stat oficial sau să mai și fure. Și ei și familiile lor și membrii tuturor partidelor s-au angajat la stat și și-au dat privilegii. Din 90 până astăzi. Campioni au fost liberalii, domnul Tăriceanu a crescut cu 400 de mii angajații la stat, Adrian Năstase la fel, astfel încât, în acest moment, 85% din membrii partidelor politice existente, toate partidele sunt angajați la stat și își primesc beneficiile și fac parte din clasa de mijloc din România, având venituri de patru ori, cinci ori mai mari decât cei de la privat pentru că sunt angajați la stat. Păi și atunci cum să-și taie ei singuri privilegiile? Își împart cei patru… 4,5 milioane de voturi ale bugetarilor și forțează pe cei care sunt în sectorul privat să meargă în diasporă pentru că dacă avem un sector privat puternic acel sector privat votează o forță politică de dreapta autentică, nu una care e vopsită. Simplu.
Ion Cristoiu: Asta e o știre interesată, asta că ei, marea majoritate, clientela partidelor care lucrează la bugetari. Încă o dată, amândoi știm că totuși nu reușește să se creeze în România o stare de spirit pro capitalistă. Mă înșel eu? Care să vă voteze pe dumneavoastră. Nu de altceva, nu pe mine.
Viorel Cataramă: Păi dacă nimeni nu o încurajează. Până la apariția dreptei liberale nimeni nu a vorbit de capitalism pe scena publică din România. Suntem singurul partid care vorbim, suntem singurul care spunem că tăiem toate privilegiile aristocrației bugetare și concediem 500 de mii de bugetari suntem singurul partid care spunem cum vom crește salariile în mod natural în sectorul privat, cum vom dezvolta economia. Păi atunci oamenii au fost disperați foarte mulți ani pentru că cei care erau anti-PSD se vopseau în culorile dreptei. Spuneau că dacă sunt anti-PSD ei sunt de dreapta. Și astăzi de fapt îl auzim pe Ludovic Orban spunând că e de dreapta. Dar dacă te uiți la programul lui este identic dacă nu mai rău decât al PSD-ului pentru că nu au curaj să-și taie propriile privilegii. Vorbesc frumos, că sunt parteneri ai sectorului privat, dar trag în sectorul privat, îl controlează, îl amendează, îl distrug, îi alungă din țară pentru că nu au nevoie de un sector privat puternic, ei sunt exponenții globalizării. Ei vor globalizare, globalizare înseamnă să te deschizi la importuri, la împrumuturi, să fi dependent de străinătate și să accepți în interiorul țării rezultatele globalizării care sunt la fel de rele ca și rezultatele din comunism. Adică monopoluri și pe cale de consecință lipsirea cetățenilor de anumite libertăți fundamentale.
Ion Cristoiu: În 1990-1991, dumneavoastră erați și sunteți un brav om politic, era o spaimă de a spune cuvântul patron, mai țineți minte? Spuneam investitor. Acum aveți curajul să spuneți că sunteți patron?
Viorel Cataramă: Dar cum să nu, eu am spus tot timpul…
Ion Cristoiu: În 90 nu erau investitori, nu țineți minte?
Viorel Cataramă: Nu, nu. Nu.
Ion Cristoiu: Nu dumneavoastră, erau anumiți…
Viorel Cataramă: Deci de 30 de ani, domnule Cristoiu, clasa politică socialistă alimentează această idee că cei care lucrează în sectorul privat, fiind proprietari, acționari și așa mai departe sunt elemente negative care fură, fac evaziune fiscală și așa mai departe și în mentalul colectiv, până astăzi, lumea spune da, suntem partenerii sectorului privat în general, dar când vorbim de un om de afaceri să intre în scena publică, imediat e controversat, are probleme, cutare și așa mai departe. Deci, prin urmare, la nivel declarativ, cu toții susținem sectorul privat, dar în fapt, în tot ce adoptăm în parlament, prin codul fiscal, prin creșterea aristocrației bugetare, prin măsurile întreprinse de diverse instituții și ministere lovim cât putem de mult în sectorul privat.
Ion Cristoiu: În 1990, 1991, 1992 explica spaima față de patron prin conotațiile negative din perioada comunistă ale cuvântului patron. Patronul era exact ce ziceți dumneavoastră acum, adică era chiabur, gras, exploatator, bea sângele poporului, nu, pe bune. Dar acum au trecut 30 de ani, au venit numeroase generații, de ce rămâne în continuare cuvântul patron, cum spuneți dumneavoastră, în imaginea publică…?
Viorel Cataramă: Pentru că s-a transformat, întru-cât salariile din sectorul privat sunt de patru ori mai mici decât la stat, se arată cu degetul către patroni că ei nu dau, că își bagă banii în buzunar, că din cauza asta n-au oamenii, sectorul privat, salarii mai mari pentru că patronii sunt hrăpăreți. Asta e simplu.
Ion Cristoiu: Păi și de ce dumneavoastră, patronii, sunteți controversați și bugetarii nu? Ca imagine publică mă preocupă, nu v-a preocupat asta? Eu nu am auzit un ziar lăudând un patron. Uite, spuneți-mi, presa de ce nu zice ce bun e patronul cutare?
Viorel Cataramă: Uite, eu îmi aduc aminte că atunci când conduceați cu mare succes Evenimentul Zilei dumneavoastră lăudați reprezentanți ai sectorului privat.
Ion Cristoiu: Probabil, eram inconștient. Bun, dar sunteți de acord că e o stare de spirit pe care noi nu reușim să o dăm peste cap. De ce?
Viorel Cataramă: Pentru că cei care sunt la butoane nu doresc sector privat puternic și dacă nu ne putem întoarce la anii 90 să-i arătăm cu degetul că sunt chiaburi și așa mai departe, acum îi arătăm ”uite, mă, nu vă dau bani de salarii, bagă totul pentru ei, fură” și așa mai departe, pentru că în momentul în care ai interesul să ai o aristocrație bugetară atât de puternică și umflată de privilegii, nu poți avea asta decât dacă sectorul privat e slab. În momentul în care sectorul privat începe să crească, atunci el se încolonează în spatele unui partid cu adevărat de dreapta. Cum e partidul Republican în Statele Unite, cum e partidul Conservator în Anglia, cum e partidul Liberal în Australia, Liberal-democrații în Japonia, Creștin-Liberalii în Chile și așa mai departe. Deci, dacă ei vor să-și continue și să-și mențină privilegiile trebuie întotdeauna să arate către sectorul privat că este ceva incorect, în neregulă și ușor, ușor venim cu teorii, uitați că în ultimul timp, în baza globalizării venim și spunem, trebuie să începem să facem analizări că nu merge, începem să luăm niște măsuri restrictive pentru unii care nu plătesc taxe la bugetul statului, trebuie să luăm măsuri, deci, trebuie să îi pedepsești pe ăia care muncesc, singurii care muncesc cu profit și care alimentează cu bani bugetul statului. Sigur că cu cât banii la sectorul privat sunt mai puțini, cu atât împrumuturile sunt mai mari și avem suficiente exemple. Dar asta nu contează, nu-i așa, că până intră România în incapacitate de plată, aceste generații de politicieni își împart cele patru, cinci milioane de voturi ale bugetarilor, iar cei care sunt în sectorul privat, diaspora și în România sunt descurajați pe toate căile și mijloacele să voteze. Asta e propaganda globalistă, noi suntem singurul partid care milităm pentru stat națiune, România stat-națiune.
Monica Mihai: Ați vorbit despre concedierea a 25% dintre funcționarii de stat, adică…
Viorel Cataramă: Disponibilizarea și relocarea lor în sectorul privat.
Monica Mihai: Cum aveți de gând să implementați acest lucru pentru că 500 de mii de locuri de muncă este greu de crezut că vor apărea peste noapte în sectorul privat?
Viorel Cataramă: Sunt astăzi. 500 de mii de locuri de muncă. Doamnă, noi astăzi aducem asiatici, srilankezi, pakistanezi și statul român îi plătește cu 1000 de euro. 100 de euro.
Monica Mihai: Da, dar e domeniu diferit, adică îi aduc în construcții, dar vorbim de funcționari publici care totuși au altă specializare, adică…
Viorel Cataramă: Bun. Deci astăzi în România, chiar venind încoace am auzit o știre, au scos la concurs 200 de posturi și s-au înscris 40 de oameni pentru că, nu-i așa, am alungat forța de muncă din România și nu mai există forță de muncă în România. dar nu mai există forță de muncă pentru că producătorii români nu mai au piață de desfacere, nu mai pot vide la export, nu mai vinde la intern. Pentru că dacă tu vinzi cu 30% mai scump, de aia nu avem noi roșii românești în magazine, cartofi și așa mai departe pentru că ce vine din import e cu 30-40% mai ieftin decât produce românul. Și atunci, sigur degeaba produci dacă nu ai unde să vinzi. Eu vă întreb următorul lucru și după aia răspund. Timp de 30 de ani cinci milioane de români au fost forțați să plece din sectorul privat în străinătate. A interesat pe cineva, a pus cineva vreodată în cazul acestor cinci milioane de români întrebarea pe care mi-o puneți dumneavoastră mie? Nu. Nu a interesat pe nimeni. Hai, plecați, să scăpăm de voi. Eu vă răspund, locurile în economie se creează sprijinind economia, producția, exporturile și piața internă, cum face Donald Trump în America.
Monica Mihai: Ceea ce propuneți dumneavoastră nu cred că e un lucru care se poate transforma peste noapte, adică în momentul în care scoateți 500 de mii de oameni din locurile de muncă pe care le au nu cred că vor apărea în secunda următoare celelalte locuri de muncă.
Viorel Cataramă: Ba da. Sunt locuri de muncă numai să vrei să muncești. Problema la noi în România este că aproape nimeni nu vrea să muncească, toată lumea stă cu mâna întinsă la stat, acolo vin avantajele, nu? Cu cât bei mai multe cafele, cu cât citești mai mult presa online cu cât joci jocuri pe calculator mai mult, cu atât mai multe beneficii primești, cu cât lucrezi mai mult în sectorul privat, cu atât primești lovituri. Asta este mentalitatea astăzi în România. vor exista și există suficiente locuri de muncă prin creșterea activității economice dacă oamenii vor să muncească, dacă nu vor să muncească asta e altceva. Noi nu vrem ca vreo persoană aptă de muncă să mai fie sprijinită de stat cu niciun ajutor social. Fie că se cheamă ajutor social direct, fie că este tichet de masă, fie că e voucher de vacanță nimic. Trebuie ca toată lumea să-și câștige bunăstarea prin muncă, iar statul să se ocupe numai de persoanele care nu pot muncii, bătrânii, și v-am spus cu pensiile, copiii, și o să dezvolt subiectul, și bolnavii, asta e tot. Restul la muncă, toată lumea. Câștigi din muncă.
Monica Mihai: Ați vorbit de deficit bugetar 0, cum aveți de gând să ajungeți la această performanță?
Viorel Cataramă: Tăind cheltuielile inutile vă dau un exemplu ca să înțelegem, să înțeleagă și telespectatorii și dumneavoastră. Avem astăzi 40 de județe, în programul nostru sunt numai 15 județe pe structura aproximativă a Curților de Apel. Gândiți-vă că de aici se disponibilizează 200 de mii de angajați. 200 de mii de angajați dispărând, direcția județeană de agricultură, direcția județeană de sănătate, direcția județeană de stat degeaba, direcția județeană, direcția județeană. 200 de mii de oameni se disponibilizează numai de aici. Doamnă, astăzi, vă dau un exemplu, Bistrița Năsăud. Primăria Bistrița Năsăud avea în 1989 90 de angajați. Astăzi are 1480. Au apărut telefoanele mobile, internetul, calculatoarele și noi am crescut de 14 ori. Ca să înțelegem ce se întâmplă astăzi în România. este o dramă absolută, oamenii sunt atât de mulți încât nu au ce face. Funcționarii, unii funcționari, nu spun toți, nu au de lucru, se plictisesc și sunt umflați de beneficii. Deci 200 de mii de oameni pleacă în sectorul privat și muncesc, să lucreze, își fac firme, că sunt deștepți, nu-i așa? Pentru că statul va încuraja sectorul privat și producția, își fac firme, se angajează, își găsesc activități. Dacă vrei poți, problema e să vrei. Că dacă nu vrei, nu poți.
Monica Mihai: Cum veți implementa toate aceste lucruri cu un guvern potrivnic, pentru că dacă veți ajunge președinte nu este garantat că veți avea un guvern care să vă susțină ideile și programul.
Viorel Cataramă: Voi lupta pe viață și pe moarte, așa cum face Boris Johnson, așa cum face Netanyahu în Israel și voi organiza alegeri anticipate până când se va constitui un guvern care sprijină programul politic al președintelui. În acele țări nu există președinte ales de popor. La noi, avem un președinte ales de popor. Sigur că niciunul dintre contracandidații mei nu au program. Că ei spun, toată lumea spune că președintele nu are niciun fel de posibilitate de a influența politica economică, i s-au luat atribuțiuni, vrăjeală. Nici vorbă de așa ceva. Președintele are toate armele și eu vă spun cum aș face eu. Prima vacantare a postului de prim-ministru, indiferent cu ce propunere vin partidele, dacă acel om nu împărtășește programul meu politic pe care l-ați citit dumneavoastră aici nu-l numesc și numesc o persoană care-mi împărtășește programul politic. N-are decât Parlamentul să-l respingă o dată și de două ori, după care organizez alegeri anticipate, fac alegeri anticipate și de două ori într-un an. Care e problema? Până când pot să nominalizez un prim-ministru care este atașat programului meu politic, pentru că dacă 7-8 milioane de români te votează președinte pe baza unui program, tu trebuie să lupți ca să pui în aplicare acel program. Că alții până acum, timp de 30 de ani, n-au făcut-o e o altă chestiune. Modelul meu e Donald Trump, e Boris Johnson care luptă pe viață și pe moarte cu socialiștii, cu globaliștii ca să-și impună programul politic, da? În Anglia, unde discutăm de patria democrației a suspendat Parlamentul organizează alegeri anticipate, nu s-a lăsat până nu a organizat alegeri anticipate. Luni i-au respins proiectul, marți i l-au votat. Asta înseamnă să lupți pentru programul tău. Așa voi face eu. Și vă spun eu, la cât sunt de lași, și la cât nu vor să renunțe la privilegii, din a doua încercare votează și o păpușă gonflabilă Parlamentul.
Ion Cristoiu: Domnul Cataramă, vă știu din anii 90, dar deja nu mai am firul evoluției dumneavoastră în calitate de om de afaceri. Facem o scurtă recapitulare. Nu mai țin minte, de ce nu sunteți miliardar? O să spună votanții dumneavoastră.
Viorel Cataramă: Dar ce sunt?
Ion Cristoiu: Nu știu, sunteți miliardar?
Viorel Cataramă: Sunt rupt în fund sau cum?
Ion Cristoiu: Nu, păi sunteți miliardar? Vă întreb?
Viorel Cataramă: Sunt om de afaceri din 90 până astăzi, cu afaceri solide în domeniul producției, cu sute și mii de angajați, tot timpul am figurat în top 300 sau top 500 cu mai mulți sau mai puțini bani, deci, domnule Cristoiu…
Ion Cristoiu: N-am vrut să vă jignesc…
Viorel Cataramă: Nu, stați puțin, că nu e o jignire, Doamne ferește
Ion Cristoiu: Eu, de exemplu, nu sunt miliardar și nu mă simt deloc complexat.
Viorel Cataramă: Doamne ferește, nu sunt, altceva vreau să spun. Nici vorbă, eu nu mă duc în politică pentru salariu de președinte, veniturile mele personale sunt oricum peste orice salariu mi-ar putea da statul român. Eu în acest moment lupt în arena politică pentru că sectorul privat moare, pentru că exporturile mor și pentru că România se desface și se deschide către importuri și împrumuturi și asta înseamnă moartea României lentă dar sigură.
Ion Cristoiu: Două întrebări. A fost vreun moment în acest destin postdecembrist când ați fost pe marginea prăpastiei din punct de vedere economic?
Viorel Cataramă: Nu.
Ion Cristoiu: Trump a fost, dacă nu mă înșel, un moment din ăsta în care a trebuit să vă revigorați, și de ce dacă a fost? Un moment greu, hai să spunem.
Viorel Cataramă: Da, au fost momente grele, multe.
Ion Cristoiu: Care a fost cauza momentului ăla greu? Legislația…
Viorel Cataramă: În acest moment e un moment greu, astăzi e un moment foarte greu. Situația economică, politica dusă de statul socialist care distruge sectorul privat și exportul.
Ion Cristoiu: Care e principala problemă a dumneavoastră în calitate de capitalist?
Viorel Cataramă: Că sunt în pericol să închid unitățile de producție.
Ion Cristoiu: De ce?
Viorel Cataramă: Pentru că nu mai am unde să vând.
Ion Cristoiu: Păi și ce nu mai cumpără românii mobilă?
Viorel Cataramă: Da, dar cumpără importuri cu 40% mai ieftine.
Ion Cristoiu: Uitați, asta e o problemă.
Viorel Cataramă: Păi v-am explicat, e aceeași situație cu roșiile sau cartofii.
Ion Cristoiu: Dumneavoastră ați explicat în calitate de politician, dar eu v-am întrebat în calitate de…
Viorel Cataramă: Dar eu vă spun ca om de afaceri. Domnule Cristoiu, în ultimii trei ani au crescut salariile din pix da, prin decizii ale guvernului. Consecința creșterii salariilor…
Ion Cristoiu: Care au crescut și la privat că cauza salariului minim.
Viorel Cataramă: Consecința înseamnă creșterea prețului la energie, la materii prime, la utilități, la tot. În final, peste trei ani, prețurile sunt cu 30 de procente mai mari. Sunt statistici oficiale. Însă avem o singură marfă care e foarte ieftină și anume se cheamă euro, care a rămas constant același timp de trei ani. Asta înseamnă că exporturile mele sunt mai scumpe acum cu 30 de procente și nimeni nu-mi plătește 30 de procente în plus, iar eu nu am profit la export mai mare de 5, 6, 10%, nu mai pot să export că nu mai am marjă, iar la intern, dacă vreau să vând mobila cu 30 de procente mai mult decât o vindeam acum trei ani, mă tamponează importurile care sunt cu 40% mai ieftine și nu mai pot să vând nici la intern. Din cauza asta.
Ion Cristoiu: De ce? La ei este mai ieftină forța de muncă? Acolo de unde vine. De ce importurile… o mobilă de import e mai ieftină decât… la aceeași calitate, explicați-mi și mie?
Viorel Cataramă: Păi vă explic dându-vă un citat din Donald Trump la Davos. Ce-a spus Donald Trump la Davos, „europenilor, noi putem face mâine un dolar 1,5 euro, dar noi nu facem asta pentru că ținem un dolar slab ca să facem exporturi și să blocăm importurile” și în baza acestei teorii America a relansat economic, la fel a făcut Turcia, acum trei ani un euro era 2,5 lire astăzi e 7-8. Turcia bubuie economic pentru că și-a crescut exporturile și are aproape zero importuri. Deci, ce vreau să vă spun eu dumneavoastră domnule Cristoiu este că în momentul în care tu creezi în țara ta condiții să blochezi activitatea economică…
Ion Cristoiu: Deci euro e ținut la noi sub preț?
Viorel Cataramă: Datorită intervenției Băncii Naționale care susține… pe zi ce trece presa spune „domnule sunt tot mai puține exporturi, tot mai multe importuri”, vine Banca Națională și pompează bani ca să nu cumva, vezi Doamne, să-i supărăm pe cei care dețin carteluri bancare în România sau monopoluri în domeniul combustibilului, gazului și energiei. Și atunci ajungem la un rezultat excepțional pe înțelesul tuturor, de ce avem noi astăzi, patru milioane de români dobânzi bancare cu două-trei procente mai mari decât media europeană? Pentru că se permite existența cartelurilor bancare în România. Cine o permite? Toată clasa politică în frunte cu Banca Națională. Ca să înțelegeți despre ce e vorba, foarte puține momente când parlamentul votează în unanimitate. Una din aceste decizii a fost nominalizarea Consiliului de administrație al Băncii Naționale. Aici s-a dovedit că toți sunt socialiști și globaliști. Când au votat în unanimitate o instituție care distruge economia românească și sectorul privat și exporturile și încurajează monopolurile și cartelurile bancare. Asta este rezultatul unei astfel de politici pentru că nu ar trebui să existe niciun fel de justificare pentru ca patru milioane de români să plătească dobânzi mai mari decât în Europa. Și asta este o statistică. Nu este niciun fel de justificare ca toți românii să plătească prețul la gaz, la energie și la combustibili mai mult decât se plătește în Europa. Asta este primul rezultat al globalizării. Domnule Cristoiu, acum 100 de ani Carl Marx a scos pe piață capitalul. Principiile din capital au fost foarte atrăgătoare pentru foarte mulți oameni, sunau frumos. Consecința principiilor socialiste a fost comunismul, o dramă pentru multe țări și popoare. Astăzi, în anii 80, hai să ne întoarcem puțin, Ronald Reagan și Margaret Thatcher au scos pe piață în condițiile în care se prefigura deja căderea cortinei de fier conceptul de globalizare care, însemna atunci, niște principii excepționale. Libera circulație a forței de muncă, a mărfurilor și liberalizarea piețelor financiare. Această teorie frumoasă se transformă astăzi, pe zi ce trece, într-o catastrofă de dimensiunile comunismului. Ce înseamnă asta, că peste câțiva ani, ca urmare a acestui fenomen, noi vom avea, dacă discutăm la nivel de media, vom avea online numai Facebook și Google fără niciun fel de competiție. Și atunci, pe dumneavoastră vă acceptă că sunteți maestru, pe mine mă dă afară că sunt capitalist și vreau România stat-națiune. Și eu nu am unde să mă duc, nu mai am competiție. Trebuie să înțelegeți de ce. Donald Trump este atacat de Wall Street și de marile companii americane. Pot să înțeleg de ce îl atacă Hollywood-ul dar nu pot să înțeleg de ce îl atacă marile companii. De ce? Pentru că el se opune monopolurilor, nu vrea să lase nici pe Facebook și nici pe Google, chiar dacă sunt societăți americane, să dețină monopol mondial pentru că după aia îl termină și pe el. de aia el luptă și cu Google și cu Facebook și cu alte mari concerne care visează să dețină monopolul în cât mai multe țări din lume și el spune „nu domnule, pentru că America era să o pățească”. A fost socialistul Obama care a deschis piața americană către importuri am început să avem șomaj americanii nu mai aveau de lucru, economia se prăbușea, ia stai, stop, terminăm noi cu globalizarea și venim cu conceptul Statele Unite e stat-națiune. Asta este speranța mea că dacă nu începea acolo degeaba vorbeam eu aici cu dumneavoastră despre stat-națiune, numai că sunt câteva țări în lume care se luptă pe viață și pe moarte cu globaliștii ca să mențină un puternic sector economic. Și ca să venim în Europa, trebuie să înțelegem de ce Polonia, Cehia și Ungaria sunt atât de puternice, atât de forțoase. Pentru că timp de 30 de ani sau la început acum 30 de ani au avut conducători cu vederi capitaliste, Vaclav Havel care venea… Lech Walesa care ura socialismul. Noi am avut ghinionul să fin îndreptați către un socialism cu față umană care s-a transformat în ce s-a transformat. Aceste trei țări și-au protejat capitalul autohton și economia, și-au blocat pe cât posibil importurile și au crescut exporturile. În Polonia e aproape imposibil să vinzi, dar din Polonia vine foarte multă marfă, mult mai ieftină decât în România. aceste trei țări, crescându-și sectorul privat, economia și exporturile, sunt independente, nu sunt dependente, nu au împrumuturi, nu depind de importuri și atunci, ca și Turcia, poate să bată cu pumnul în masă ca să-și apere interesele, bunăoară președintele Poloniei s-a dus la Donald Trump, a negociat și a obținut ridicarea vizelor, iar al nostru președinte pentru că noi suntem rupți în fund a obținut o șapcă de doi bani. De ce Turcia își permite să sfideze Uniunea Europeană inclusiv Statele Unite în acest moment? Pentru că și-a întărit economia atât de puternic încât nu mai este dependentă de nimeni. Este puternică.
Ion Cristoiu: Economia capitalistă, e importantă această precizare.
Viorel Cataramă: Da. Economia capitalistă. Toți despre care vorbesc și-au crescut sectorul privat capitalismul propriu și sunt puternici. Și atunci pot să vină la masă și să spună, domnule, stai puțin, interesul meu, al României, este următorul. Mă duc înapoi. Donald Trump a spus, băi românilor, știi ce ia las-o mai ușor cu licența 5G pentru China sigur, e partenerul nostru. Ai noștri ce-au spus, da, să trăiți, am înțeles, așa facem. Păi nu, te duci și spui, domnule, dacă eu renunț la licența 5G, România pierde 100 de milioane sau 100 de miliarde. Dă-mi o compensație să câștig 101 miliarde și atunci o facă, dacă nu, o fac cu el. păi nu poți să-mi ceri mie să pierd bani numai pentru că sunt prieten cu tine, maestre.
Ion Cristoiu: Am înțeles.
Viorel Cataramă: Deci noi trebuie să negociem o economie puternică în așa fel încât să ne ducem în toate țările n lume, să vindem produsele românești cât mai mult și să facem profit pentru România.
Ion Cristoiu: Dumneavoastră capitaliștii de ce nu reprezentați o forță? De ce bugetarii impun presă, președinte, premier și dumneavoastră nu impuneți? Dumneavoastră, vorbiți în numele lor?
Viorel Cataramă: Păi eu încerc acum să impun. Nu vedeți că nu reușesc să vă conving nici pe dumneavoastră?
Ion Cristoiu: Păi, nu. Pe mine m-ați convins, e vorba de oamenii care sunt în spatele dumneavoastră, da? știu, aceste probleme de care spuneți dumneavoastră chiar sunt reale, cunosc… De ce nu reușiți de 30 de ani dumneavoastră, capitaliștii, să vă uniți, nu știu, să faceți grevă, spuneți de ce?
Viorel Cataramă: Pentru că socialiștii care conduc de 30 de ani au găsit toate mijloacele să ne slăbească așa cum au găsit și sindicatele păi ce, există sindicate cu adevărat serioase și puternice azi?
Ion Cristoiu: Nu. Nu mai sunt, asta am observat.
Viorel Cataramă: Deci nu sunt sindicate, nu sunt patronate pentru că orice…
Ion Cristoiu: Şi nici presă… în afară de dânsa…
Viorel Cataramă: Orice încercare a fost tamponată pe diverse căi, în așa fel încât să nu ai competiție. Toate partidele își negociază aceste voturi ale bugetarilor în principiu și cu asta cam gata. Ei spun, și poți să înțelegi pe unii oameni, mai ales tinerii care nu înțeleg despre ce e vorba, nu înțeleg aceste concepte, dar nici nu mai cred că dacă ești anti-PSD ești de dreapta. Lumea a început să se convingă. Asta așa a explicat și un oarece succes pe care l-a avut USR-ul în prima fază dar lumea se convinge din ce în ce mai mult că dacă spui că ești anti-PSD nu înseamnă că ești de dreapta și că faci la fel ca el sau mai rău. Asta a fost o cauză a absenteismului. Când s-a mers și s-a bătut foarte mult monedă pe justiție, ca și cum România nu mai are alte probleme decât cele din justiție atunci lumea a reacționat, deci era o problemă care nu ținea de ideologie. Justiția nu ține de ideologie justiția ține de cu totul și cu totul altceva și atunci oamenii au găsit un motiv să reacționeze dar în esență toți cei care ne conduc și ne-au condus au dezbinat mișcarea sindicală, mișcarea patronală, au distrus sectorul privat și ei sunt puternici. Astăzi, maestre, e foarte greu să mai lupți cu statul pentru că s-a creat un fel de cutumă statul are întotdeauna dreptate. Dacă spune maestrul Cristoiu e vinovat, automat e vinovat. Și mai avem puțin până când statul o să ne dea voie să circulăm între anumite ore, să trecem strada în anumite locuri, să conducem anumite mașini și nouă o să ni se pară absolut firesc pentru că treptat, treptat ne-am obișnuit și tot înghițim tot felul de abuzuri ale proprietății și vieții private a cetățenilor de către statul umflat și gras. Și ușor, ușor o să ni se pară firesc să ne uităm la televizor numai două ore, să citim numai un ziar pentru că așa ni se spune de către statul socialist.
Monica Mihai: Cum s-ar poziționa acest stat-națiune cu principiile Uniunii Europene?
Viorel Cataramă: Ce bine se poziționează. Uitați-vă la România, când discuți de Rusia, toată lumea sare „O, ești pro rus”, nu duce mai departe ideea ca și cum acolo este un bau-bau care nu face decât să-ți ia căpățâna. Iar țări precum Franța, Germania, Ungaria fac niște afaceri cu Rusia de duduie fac profit. Prin urmare, faptul că ești în Uniunea Europeană nu-ți interzice să faci afaceri cu Rusia, cu China, cu Australia, cu Africa, cu America de Sud, cu cine vrei tu, cu profit pentru România. Deci primul lucru care trebuia făcut acum în momentul când a izbucnit criza gazelor cu Ucraina trebuia să te duci la Ruși și să negociezi pentru poporul tău un import de gaze în condiții avantajoase pentru România. măcar să încerci. Te duci și discuți. Nu știi ce-ți cere în contrapartidă, că-n orice negociere sunt lucruri la care poți ceda sunt lucruri la care nu poți ceda, nu poți să discuți politica militară nu poți să discuți alte chestiuni de genul ăsta. Dar te duci și încerci și te duci și negociezi până când cazi sub masă și obții pentru poporul tău un preț la gaz mai ieftin, că așa e posibil, pentru că n-am făcut noi primii. Păi sunt ungurii, sunt nemții care au obținut acest lucru. Noi de ce n-am obține? Polonezii… noi de ce n-am obține? De ce nu putem negocia în China să exportăm produse românești. Centrala nucleară de la Cernavodă, două unități stau nefolosite, li s-a spus „domnule nu faceți cu chinezii, nicip problemă, nu fac, dă-mi alternativă. Dacă făceam cu chinezii, România câștiga 2 miliarde. Dă-mi și mie 2,01 miliarde să fac cu altcineva, nu mă lăsa să stau fără. Și faci. Problema este de negociere și de mentalitate. Vreți să-ți crești economia, vrei să faci din România o țară puternică care să poată să negocieze, trebuie să faci afaceri cu profit pentru România, punct. Dacă nu faci nicio afacere cu profit și numai stai și dai din gură pe margine și spui ăla e tâmpit, ăla e prost, ăla e urât și așa mai departe, lasă că are grijă cineva și de noi și toată lumea cu mâna întinsă la stat, nu poți să progresezi ca stat, nu poți să fii respectat. De aia nu suntem respectați, nu pentru că nu știu ce fac românii, pentru că performanța României din punct de vedere economic nu ne face respectați în lume. Pentru că suntem slabi, rupți în fund și nimeni nu apreciază în mod serios o astfel de entitate. Lumea dă respectul celui care e puternic, care a demonstrat că a făcut ceva, nu care nu face nimic. Asta este realitatea lumii. În lumea afacerilor se negociază. În lumea politică poți să negociezi interesele țării tale până cazi sub masă și, repet, te duci cu programul tău și te bați până când câștigi sau pierzi, dar te bați. Dacă nu te bați, nici măcar nu încerci, la noi, toată lumea, cum încerci să spui ceva, domnule, nu se poate asta, asta nu se poate, aia nu se poate, aia nu se poate, aia nu se poate, nimic nu se poate. Ba se poate totul dacă ai voință politică, doamnă, maestre.
Ion Cristoiu: Spuneți-mi, apropo de capitalism, din țările din Est au pătruns pe piața noastră companii, din Cehia, Polonia?
Viorel Cataramă: E plină piața de produse realizate la ei.
Ion Cristoiu: De la cine? Polonezii?
Viorel Cataramă: Polonezii, cum să nu.
Ion Cristoiu: Până și la mere am auzit. De ce?
Viorel Cataramă: Noi mâncăm mere acum, din magazine, produse în Polonia.
Ion Cristoiu: De ce?
Viorel Cataramă: Pentru că sunt mai ieftine cu 30% decât la noi.
Ion Cristoiu: De ce sunt mai ieftine? Vă întreb încă o dată.
Viorel Cataramă: Păi v-am explicat la începutul emisiunii.
Ion Cristoiu: Și de ce nu se gândește nimeni?
Viorel Cataramă: Păi pentru că vor să țină România dependentă de importuri. Este o politică gândită.
Ion Cristoiu: Cine? Politicienii sau ăia care fac importurile?
Viorel Cataramă: Partidele politice, nu domnul, n-avem treabă. Politicienii, toți conștienți sau inconștienți…
Ion Cristoiu: Care e afacerea pentru ei să depindă de importuri?
Viorel Cataramă: În fiecare zi le cresc veniturile și pot cumpăra mai multă marfă din import. Ce-i interesează pe ei că România se prăbușește? Ce problemă au ei? Nu, ei și familiile lor și rudele lor și amantele lor și așa mai departe și prietenii o duc bine. Restul, maestre, până la urmă, dacă dumneavoastră o duceți bine și altul o duce rău ați avea așa un spirit altruist să spunem „bă, tai de la mine, îmi iau de la gură și dau la altul?”. Nu. Deci, din acest motiv reformarea actualelor partide politice, în sensul adoptării unor politici de dreapta este imposibilă. Pentru că adoptarea unei politici de dreapta îi taie privilegiul. Păi l-ați auzit pe Klaus Iohannis sau pe oricine altcineva din Parlament să țipe pentru pensiile speciale, pentru ajutoarele sociale date aristocrației bugetare, pentru salariile de patru, cinci ori mai mari, pentru nenorocirea din sectorul privat? Nici vorbă, nici vorbă, toată lumea tace chitic, nicio problemă. Chiar astăzi. Sunt singurul politician, singurul candidat care spune, domnule, toate salariile la stat trebuie înghețate, toate avantajele sociale, tichetele de masă, vouchere și așa mai departe trebuie eliminate. Până când nu cresc natural salariile în sectorul privat, nu mai facem nicio creștere de salarii. Legăm pensia minimă de salariul minim ca să-i ajutăm pe cei care au muncit și nu mai pot muncii. Ducem alocația pentru copil la 500 de lei, de la al treilea copil în sus cu condiția să vină cu certificat că se duce la școală. Îi dau o masă caldă copilului la școală ca să-l conving să meargă la școală să nu mai avem analfabeți funcționali și cei care nu iau, 50-60%, bacalaureatul. I-ați auzit pe vreunul? Toți dau pensii, toți dau salarii, nimeni nu are curaj să spună lucrurilor pe nume. Noi avem acest curaj și sunt convins că mai devreme sau mai târziu vom reuși pentru că de fapt suntem purtătorii de cuvânt a unui mesaj pro-capitalism, corect, coerent, cu bune și cu rele. Și până când nu cresc salariile în sectorul privat pe bază de muncă, pe bază de producție și de exporturi nu mai suntem de acord să mai dăm privilegiile sectorului bugetar, aristocrației bugetare, mai mult, trimitem, relocăm 500 de mii de bugetari prin desființarea unor instituții, prin desființarea unor județe, prin desființarea… deci, pe contractul colectiv de muncă restrângerea activității, maestre, că nu îl dau afară ca să mă dea în judecată și să revină ca urmare a unei decizii judecătorești, nu, aplic codul muncii și spun restrângerea activității. Nu mai am activitate pentru tine îmi pare rău. Te duci și lucrezi în sectorul privat.
Monica Mihai: Își doresc românii capitalism?
Viorel Cataramă: Doamnă, românii își doresc câteva lucruri: bunăstare, adică nivel de trai, care nivel de trai înseamnă, printre altele, salarii și pensii, nu, sunt bugetarii care sunt foarte mulțumiți și nu-și mai doresc sau își doresc din ce în ce mai mult dar oricum nu asta este important, pensiile trebuie reglementate în așa fel încât să fie ținute în legătură cu salariul și cu nivelul de viață, sănătatea, învățământul, siguranța cetățeanului, asta își doresc românii, astea sunt problemele fundamentale ale României și le doresc cu toții, problema e cum le punem în aplicare.
Monica Mihai: Am văzut că discutați despre alocarea cu prioritate a fondurilor bugetare destinate învățământului către clasele 1-12. De unde ați da bani ca să dați la educație, adică știm că în legea educației este prevăzut 6% din PIB, în momentul de față de abia ajungem la undeva la 3%, ați merge până la 6% din PIN și de unde ați lua banii?
Viorel Cataramă: Banii disponibili trebuie direcționați aproape în integralitate către învățământul 1-12 și școlile de meserii. Toate universitățile trebuie să se autofinanțeze. Autofinanțare înseamnă că există o taxă. Și o să îmi spuneți ce o să se întâmple cu copiii…
Monica Mihai: Adică nu vor mai exista locuri bugetate în viziunea dumneavoastră la stat.
Viorel Cataramă: Nici vorbă. Singurii care vor primi ajutor de la stat vor fi copiii cu rezultate bune la învățătură și foarte bune și provenind din familii cu venituri modeste. Dat, repet, numai dacă au rezultate bune la învățătură altfel nu primesc. Și atunci punem toate universitățile e picior de egalitate să se autofinanțeze și un tânăr absolvent de liceu să aleagă universitatea în funcție de calitățile și de performanța ei. Și atunci duc alocația la 500 pentru familiile cu de la trei copii în sus, îi dau hrană caldă, deci cresc pe de o parte natalitatea, o cresc… o încurajez să crească, nu le dau bani decât dacă copiii merg la școală, dau hrană caldă ca să aibă motivație copilul să meargă la școală, aici putem discuta de susținerea profesorilor și învățătorilor și pun să se autofinanțeze întreg învățământul superior. Că acolo se duc cei mai mulți bani, se cheltuie.
Monica Mihai: Și credeți că cei din învățământul superior ar fi de acord cu asemenea… adică ar răsturna complet sistemul în care funcționează școlile superioare.
Viorel Cataramă: Păi da ce îl întreb dacă e de acord sau nu. Am dat o ordonanță de urgență să îmi asum răspunderea guvernamentală și trebuie să execute că asta e, dacă poporul votează un astfel de program. Repet, nu mai contează dacă unii sunt de acord sau nu sunt de acord, ce, parcă Hollywoodul sau marile firme americane sunt de acord cu Donald Trump, dar dacă poporul american l-a votat n-au ce face. La fel și la sănătate. Nu are importanță că e spital de stat sau spital privat, el trebuie să se autofinanțeze. De unde vin fondurile la spitale din asigurările medicale, dumneavoastră plătiți, maestrul plătește eu plătesc, noi plătim 11% din salariu pentru asigurări medicale de sănătate și când te duci ești tratat diferențiat, faci parte din aristocrația bugetară, cheltuie cu tine 2 milioane de euro, nu te știe nimeni, marș afară. Și atunci pe principiul ăsta stabilești tarife diferite de decontare cu societățile de asigurări aduci asigurările medicale private pe piață, la fel ca pensiile private și spui spitalului, tu îți primești veniturile de la societatea de asigurări, îți dau în ceea ce privește statul tarife corecte și restul, dacă nu te susții, n-ai decât să dai faliment. Ce, falimentul e o chestie simplă, la fel la comunitățile locale. Nu-ți mai cer bani, nu-ți mai dau bani. Nu faci bani, dă faliment. Care e problema, dai faliment, sunt în America orașe care dau faliment, comunități întregi care dau faliment. Până la urmă trebuie să-i pui pe oameni la muncă să gândească să facă bani, nu să stea toți cu mâna întinsă la stat, da? spitalele stau cu mâna întinsă la stat primesc câte 30 de milioane de euro cumpără un aparat care costă cinci și îl mai țin și nefolosit 10 ani, că, nu-i așa, plătește statul. Ia să vedem atunci, îi mai convine, îi mai dă mâna să cumpere un astfel… să mai dea 30 de milioane pe un aparat care face cinci când se autofinanțează? Teatrul Național primește 17 milioane de euro pe an subvenție. Dar ce, nu se poate autofinanța? De ce nu încearcă managementul să facă bani? Să atragă sponsori, să facă abonamente cu adevărat pe locurile cele mai bune și așa mai departe. Deci, în momentul în care tai toate aceste surse de risipă o să vezi cum ai bani pentru învățământ, pentru sănătate, pentru infrastructură și pentru cei care nu pot muncii, bătrânii, copiii, ca să ne înțelegem, când eu spun că 2 milioane de pensionari au pensia sub 1000 de lei și că trebuie să le-o facem la toți 1000 de lei, toată lumea mă întreabă de unde iei banii? 1,5 milioane de bugetari astăzi primesc un ajutor social de hrană de 650 de lei. Păi înmulțiți 650 cu un milion cinci sute…
Ion Cristoiu: Cum adică ajutor social de hrană, nu înțeleg? Bugetarii de hrană? Păi n-are salariu?
Viorel Cataramă: Păi peste salariu, maestre, au spor de stres, spor de plictiseală, au câteva sporuri. Ați auzit de sporul de plictiseală?
Ion Cristoiu: Nu-i adevărat. Există așa ceva?
Viorel Cataramă: Există spor de stres, spor peste spor ajutor social pentru hrană, 650 de lei. Păi iau de acolo și le dau…
Ion Cristoiu: Păi n-are salariu?
Viorel Cataramă: Peste salariu, maestre. În ce țară trăiți?
Ion Cristoiu: Nu știam că există unul…
Monica Mihai: Dacă n-ați lucrat…
Ion Cristoiu: Eu n-am lucrat niciodată la stat.
Viorel Cataramă: Păi există maestre, asta este inegalitatea în România. Ăia au 10.000 de lei salariu și mai primesc 650 de lei că vezi Doamne se epuizează muncind la stat degeaba, iar 2 milioane de pensionari care au muncit 15, 20, 25 de ani, au muncit și acum nu mai pot muncii maestre…
Ion Cristoiu: De acord. Dar uitați domnul Cataramă, totuși PSD-ul a fost… interesantă observația asta că noi avem partide anti-PSD, ele trebuie să fie de dreapta nu anti…
Viorel Cataramă: Politica în esență este la fel de de stânga, de socialistă și de nocivă.
Ion Cristoiu: Acum trebuie să fiți mândru că fostul partid al dumneavoastră ajunge la putere. Cum comentați asta.
Viorel Cataramă: Păi, dar ce, n-a mai fost la putere?
Ion Cristoiu: Nu, acum.
Viorel Cataramă: Păi, dar a mai fost și ce dacă?
Ion Cristoiu: Cum vi se pare programul ăsta?
Viorel Cataramă: La fel de socialist ca al PSD-ului. Care e diferența? Ați observat vreo diferență?
Ion Cristoiu: Nu, niciuna.
Viorel Cataramă: Păi și atunci? Toți vor în continuare să crească și să umfle statul și nimeni nu se ocupă serios de sectorul privat și de exporturi.
Ion Cristoiu: În cei cinci ani de mandat s-a întâlnit Klaus Iohannis cu dumneavoastră, cu oamenii de afaceri?
Viorel Cataramă: Eu nu m-am întâlnit cu el.
Ion Cristoiu: A avut vreo reuniune vreodată?
Viorel Cataramă: Nu știu.
Ion Cristoiu: Poate dă dânsa nu-și amintește că e mai tânără… Dumneavoastră îmi amintiți de faptul că sunteți primul mogul care a închis niște ziare. De ce?
Viorel Cataramă: Pentru că nu făceau bani. Și dumneavoastră m-ați lăudat și mi-ați spus, da, domnule, de ce să subvenționezi printr-o altă activitate o altă activitate care pierde bani.
Ion Cristoiu: Da, asta, pe mine asta m-a șocat la vremea respectivă, că, e foarte interesant, ca să vorbesc în limbaj capitalist, că putea să finanțeze, dar mintea de capitalist a lui Viorel Cataramă „dar de ce să dau eu dacă nu-mi iese profit?”. Și l-a închis, nu-i așa?
Viorel Cataramă: Da, așa e.
Ion Cristoiu: Atunci am înțeles de la dumneavoastră gândirea de capitalist care nu o aveam noi, ăștia mai de stânga.
Viorel Cataramă: Toți cei care lucrează astăzi la stat, tot ce există sector de stat trebuie să știe, chiar dacă statul e proprietar el trebuie să facă profit acolo. Punct.
Ion Cristoiu: Corect domnule, corect așa.
Viorel Cataramă: Dacă nu face profit n-are decât să dea faliment.
Monica Mihai: Veți cumpăra clubul Dinamo?
Ion Cristoiu: A, uite, că am văzut știrea. Asta contrazice capitalismul.
Viorel Cataramă: De ce?
Ion Cristoiu: Păi și e o afacere?
Viorel Cataramă: Foarte bună afacere domnule.
Ion Cristoiu: Mă faceți să cumpăr și eu clubul Dinamo.
Viorel Cataramă: Problema care se pune, eu nu cumpăr ca să fiu patron unic și să fiu șeful suprem, eu vreau să am o perioadă de tranziție de opt luni, nouă luni până cotez clubul la bursă. Deci, se face un due diligence, se vede exact care e situația, toată situația pentru că nu te poți cota la bursă dacă nu ai un audit făcut ca lumea și un due diligence făcut ca lumea susțin clubul 6, 7, 8 luni ca să-și continue activitatea, după care mă duc și îl cotez la bursă în așa fel încât să atrag cinci, zece milioane de euro pentru club, nu vor mai fi acționari majoritari iar clubul va fi condus de profesioniști. Iar acționarii vor numi doar acești profesioniști și persoane care să controleze costurile, adică, atunci când cumperi un bilet de avion să vezi dacă într-adevăr a fost cel mai ieftin, când cumperi un hotel, să vezi dacă e cel mai ieftin pentru că te duci în cantonament și vine și spune, „șefu’, știți, costă 60 de mii de euro”, ea de fapt costă 40 de mii, 20 de mii și-i pune unul în buzunar și așa mai departe. Deci, aduci totul la lumină, pentru că, domnul Cristoiu, fotbalul în lume și în Europa este o afacere produce bani, nu pierde bani. Și atunci, repet, este pentru prima dată în România când cineva vine și spune, te duci cu cel mai faimos club astăzi, cu cei mai mulți suporteri, cel mai mare nume, îl duce la bursă și îl deschide publicului cu bune și cu rele. Și nu au decât să vină oamenii, suporterii, investitorii să cumpere acțiuni pentru că acel club va face profit și va plăti dividende. Totul se reduce la profit.
Ion Cristoiu: Şi dumneavoastră câte acțiuni o să aveți?
Viorel Cataramă: În prima fază, 51%.
Ion Cristoiu: Și restul le vindeți.
Viorel Cataramă: Restul sunt alți acționari.
Ion Cristoiu: A, atunci după bursă…
Viorel Cataramă: După bursă voi avea sub 50, nu știu câte o să am.
Ion Cristoiu: Și o să vă amestecați ca Gigi Becali în…?
Viorel Cataramă: Nu, că nu pot când un astfel de club e cotat la bursă, singurii care au putere de decizie sunt executivii, adică președintele consiliului de administrație și general managerul păi, nu știu dacă vă uitați la fotbal, ați auzit vreodată la Manchester United, la Real Madrid, la Barcelona să se implice acționarii?
Ion Cristoiu: Nu. Așa e…
Viorel Cataramă: Acolo este președintele și general managerul care primesc mandat. Faci bine, dacă nu, după o perioadă de timp nu ți-ai îndeplinit, te schimb.
Ion Cristoiu: Acționarii iau profitul.
Viorel Cataramă: Atât. Profit. Te pun acolo ca să faci profit, nu scandal. Eu n-am nevoie de scandal domnule Cristoiu, nu am nevoie decât de profit, atenție, orice entitate fie că e o întreprindere mică, fie că e o întreprindere mare, că e statul român trebuie să facă profit. Ce înseamnă pentru statul român să facă profit? Să-și crească baza de impozitare, nu să crească nivelul de impozitare, să dea posibilitatea la câți mai mulți români să muncească să plătească taxe și pe de altă parte să facă afaceri prin intermediul sectorului privat, cu cât mai multe țări din lume care să-i aducă profit. Și atunci acest profit se reflect în bugetul de stat, nu mai ai nevoie de împrumuturi și de acolo ai bani, fiind chibzuit, să-ți plătești ce trebuie să plătești, pe cei care nu pot muncii.
Ion Cristoiu: Și să reducă ceea ce spunea… uite, v-am dat o sintagmă, Dimitrie Sturdza la 1900, să reducem cheltuielile nesăbuite. A fost o temă a liberalilor cu care au reușit… statul cheltuie nesăbuit?
Viorel Cataramă: Enorm. Mai mult de jumătate din banii cheltuiți de stat sunt cheltuiți aiurea.
Ion Cristoiu: Nesăbuit.
Viorel Cataramă: Mai mult de jumătate. Sunt aruncați pe vânt, pe tot felul de tâmpenii și de prostii. Din păcate. Și tot ce cheltuie statul, și tot ce cheltuie statul să nu uite nimeni este produs numai și numai de sectorul privat.
Ion Cristoiu: Corect. Această risipă este pe motive de corupție sau pur și simplu pentru că sunt neeconomici și nu sunt pe profit?
Viorel Cataramă: Corupție plus… nesătul, nu-ți mai ajunge cât ai. Și atunci fie acționezi prin metode care încalcă legea, prin corupție, fie îți dai privilegiile legale, dar imorale.
Monica Mihai: O ultimă întrebare din partea mea, pe ce scor mizați la primul tur? Ați văzut sondajele care au tot apărut în ultimele zile?
Viorel Cataramă: Pe scorul pe care îl va comunica Autoritatea Electorală Permanentă. Eu știu cum se fac sondajele, nu vreau să le comentez eu sunt reprezentantul unui partid care a apărut în acest an pe scena publică care s-a închegat am avut, până acum cel puțin o campanie electorală bine închegată bine susținută, în limita posibilităților. Noi nu avem milioanele de euro de la bugetul statului care partidele le cheltuie cu nonșalanță.
Monica Mihai: Vă finanțați singur campania?
Viorel Cataramă: Normal. Normal mi-am finanțat singur campania electorală. O campanie care totuși a dat anumite rezultate și o să vedem la vot ce rezultate dă. Mai avem o săptămână, nu?
Monica Mihai: De data aceasta chiar o ultimă întrebare legată de cea anterioară. Veți intra în cursă și la anul viitor la alegeri cu partidul nou pe care…?
Viorel Cataramă: Categoric. Indiferent de scor suntem singurul partid de dreapta procapitalist, avem un bazin electoral mare 10 milioane de alegători. Problema noastră este să-i convingem că suntem serioși și suntem cinstiți pentru că toți politicienii au promis și în momentul în care au ajuns n-au respectat niciuna dintre promisiuni. Ca sa nu mai vorbesc că niciunul dintre contracandidații mei nu are un program cu punctele pe care le am eu care să spună și cum face, că luptă pentru un guvern al lui, nu mai avem timp, dar până la urmă românii vor înțelege că pentru a avea socialism, trebuie să avem întâi capitalism ca să creăm bunăstarea și abia după aia să redistribuim profitul.
Ion Cristoiu: Un eventual eșec al dumneavoastră ar fi considerat de dumneavoastră eșecul ideilor de dreapta sau al dumneavoastră?
Viorel Cataramă: Nu. Al meu. Ideile de dreapta nu mor. Ideile de dreapta au câștigat în America, au câștigat în Anglia.
Ion Cristoiu: Ar câștiga și la noi vreodată?
Viorel Cataramă: Da, sunt convins.
Ion Cristoiu: Când? Au trecut 30 de ani.
Viorel Cataramă: Cât mai devreme. Cât mai devreme. Nu sunt prezicător, dar…
Ion Cristoiu: Am înțeles, oricum rămâne ca știre că dumneavoastră ziceți că indiferent de rezultatul dumneavoastră, ideile acestea…
Viorel Cataramă: Dreapta liberală își va continua activitatea, va crește și va milita pentru ideile procapitaliste în care lumea trebuie să-și câștige existența și bunăstarea prin muncă, iar statul se ocupă numai de cei care nu pot muncii și sprijină creșterea veniturilor în mod natural la bugetul statului, sprijinind economia, sectorul privat și exporturile.
Monica Mihai: Domnule Cataramă, vă mulțumim mult că ați acceptat discuția din această seară cu noi, urmează să vă urmărim pe viitor. Domnule Cristoiu vă mulțumesc pentru discuția din această seară, doamnelor și domnilor, până la ediția viitoare la revedere.
Lasă un răspuns