România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Vlad Voiculescu i-a întins o capcană abilă lui Florin Cîțu. Și acesta, orb politic cum e, a căzut în ea

Istoria postdecembristă cunoaște numeroase fapte pe lîngă care noi, cei din prezent am trecut, fără a ne da seama că erau mai mult decît fapte. Erau evenimente, și nu orice fel de evenimente, ci evenimente care se vor dezvălui mai tîrziu, prin consecințele sale, de o importanță semnificativă pentru întreaga scenă politică și, prin asta, pentru întreaga țară. În 29 ianuarie 1990, după demonstrația anti-FSN de proporții, au venit în București minerii. N-au fost atît de mulți și atît de agresivi ca-n mineriadele care vor urma și, în consecință, venirea lor a trecut practic neobservată. Faptul era însă în realitate un eveniment. Și încă unul foarte important pentru o lungă perioadă de timp. Înlocuirea Armatei care refuza să intervină împotriva demonstraților, cu partea înaintată și disciplinată a proletariatului, minerii, pentru a contracara mișcările de stradă ale Opoziției. Tot în 29 ianuarie 1990, a fost începutul unui fenomen care se manifestă și azi:

Divizarea societății românești pe temeiuri politice în două mari grupări radicale, fanatice, de cetățeni care văd în purtătorul de mesaj diferit de al lui nu un cetățean care trebuie respectat și, eventual convins cu vorba, ci un dușman care trebuie convins cu ciomagul.

Un asemenea eveniment major, tratat pe nedrept ca simplu fapt putem considera conflictul dintre Florin Cîțu și Vlad Voiculescu în chestiunea publicării datelor legate de testarea Covid pe județe și de procesul vaccinării.

Pe 4 martie 2021, ministerul Sănătății a publicat, pe portalul Guvernului pentru seturile de date deschise livrate de autoritățile și instituțiile administrației publice, date la zi privind situația Pandemiei pe județe și situația vaccinării, pe centre de vaccinare.

Pe 8 martie 2021, premierul Florin Cîțu cere Corpului de control să meargă la Ministerul Sănătății pentru a verifica dacă datele publicate de Minister au respectat legislația și dacă au avut avizul instituțiilor despre care s-au publicat informații.

Imediat, se pune în mișcare mașinăria de propagandă a PNL pentru a-l denunța pe Vlad Voiculescu drept autor al unui atentat la Siguranța națională. Unul dintre purtătorii de flamură în acest război se numește Lucian Bode, ministrul de Interne din partea PNL. Acesta a declarat în deplină cunoștință de cauză:

„Eu spun foarte clar că nu este normal ca listele să fie publicate cu adrese legat de sistemul de apărare, de ordine publică. Înțeleg că era vorba și despre serviciile de informații. Vezi adresa strada X, nr Y și constați că acolo s-au vaccinat cetățeni din structurile respective. Din acel moment poți să te aștepți, că nu ne sînt toți prieteni pe pămîntul ăsta, dar pot veni să fotografieze, să filmeze… Nu mi se pare normal să dăm publicității”.

Lui i s-au alăturat politicienii din PNL, dar și lideri de opinie. Vlad Voiculescu a fost pus la zid – i s-a cerut demisia – pentru că a încălcat Legea dînd publicității date despre vaccinarea ofițerilor MI, MApN, SPP și STS, fără avizul acestor instituții. Potrivit campaniei angajate împotriva lui Vlad Voiculescu trimiterea Corpului de control la ministerul Sănătății era prea puțin față de crima comisă de Vlad Voiculescu. În realitate, la minister trebuie trimis un detașament de parașutiști care, sprijinit de blindate, să ia cu asalt ministerul și să-l scoată din clădire pe ministru, încătușat.

Habar n-am dacă Vlad Voiculescu a încălcat Legea secretului de stat publicînd date despre personalul instituțiilor de forță. După opinia mea, Florin Cîțu a reacționat astfel, după patru zile de tăcere, la presiunea Sistemului. Florin Cîțu e un politician slab, lipsit de susținere politică și, mai ales, lipsit de suport popular. Prin urmare pe el îl face să se vîre sub birou un telefon primit și de la un sergent, d-apoi cum a fost acum de la mai mulți generali. Speriat de Sistem, Florin Cîțu a luat atitudine față de gestul lui Vlad Voiculescu.

Dacă ar fi fost un politician cît de cît ar fi luat aminte la un fapt evident:
Vlad Voiculescu n-a publicat datele, pentru că s-a trezit de dimineață cu gîndul de a mai face ceva scandal, ci pentru că el se înscrie în concretizarea unui Program politic:

„Transparența este mai mult decît un cuvînt.
Transparența este o promisiune de onestitate față de oameni și de încredere între cetățeni și autorități.

Vlad Voiculescu, Ministrul Sănătății, are un mesaj în această zi:
Transparența este un subiect care a însemnat foarte mult pentru mine în 2016 la Ministerul Sănătății. Atunci am pornit mai multe inițiative pentru a aduce la suprafață date despre achizițiile și investițiile din Sănătate și despre gestiunea stocurilor de medicamente. Tot atunci am pornit mecanismul de feedback al pacientului, care este o sursă utilă de informații cu privire la ce se întîmplă din perspectiva pacienților în spitale.

Cu această ocazie lansăm și trei noi seturi de date din sănătate care vor fi publicate pe portalul de date deschise al Guvernului României, data.gov.ro, și actualizate zilnic automat cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Transparentizăm astăzi date despre pandemia COVID-19, despre vaccinarea împotriva coronavirusului și despre mecanismul de feedback al pacientului. Aceste date vor fi actualizate zilnic și vor putea fi analizate facil de orice persoană interesată.
În viitor urmează să continuăm procesul de transparentizare pe partea de achiziții în sănătate, promovînd standardul de open contracting”.

Așadar, publicarea datelor a fost pusă de Vlad Voiculescu sub semnul promovării de către el, dar și de către demnitarii USRPLUS a unui alt fel de politică, între care se înscrie, la loc de frunte, transparentizarea. Atît mult au pus accent nu numai Vlad Voiculescu, dar și liderii USRPLUS pe transpunerea în practică a unui program electoral, că, la un moment dat, te bate gîndul că dinadins au publicat informații secrete, pariind pe reacția previzibilă a Sistemului.

Promovarea transparenței a fost unul dintre marile angajamente ale USRPLUS în campanie, angajamente care i-au adus succesul electoral. Curmarea secretomaniei practicate de partidele vechi în postdecembrism a fost și este un deziderat al electoratului tînăr și al electoratului de Dreapta radical. Gestul lui Vlad Voiculescu are înainte de toate aspectele unei acțiuni strict electorale. Această acțiune ar fi fost lipsită de impact dacă PNL, prin Florin Cîțu, ar fi salutat decizia sau cel puțin ar fi trecut-o cu vederea.

Înfoindu-se împotriva gestului și, culmea, cerînd controlarea ministrului, Florin Cîțu a așezat din start PNL pe pozițiile secretomaniei de tip milițienesc, ale politicii vechi, anacronice, în care o castă de români se bucură de privilegii, inclusiv de cel de a se vaccina în locuri speciale, departe de prostime. În același timp, năpustind asupra lui Vlad Voiculescu o întreagă mașinărie de condamnare, PNL a reușit ceea ce n-ar fi reușit Vlad Voiculescu și USRPLUS dacă ar fi plătit bani grei pentru campania electorală:
Să propulseze USRPLUS ca formațiune politică modernă, europeană, care trebuie să înfrunte forțe politice încremenite în practici vechi.

De la investirea Guvernului, USRPLUS s-a luptat, prin miniștrii săi, prin primarii săi, să arate electoratului de Dreapta că PNL e un PSD cu alt nume. Nici Clotilde Armand, nici Cristian Ghinea, nici Claudiu Năsui n-au reușit ceea ce a reușit Vlad Voiculescu:
Să-i facă pe cei de la PNL să se autodemaște.
Faptul e un eveniment, pentru că el duce în chip automat spre o bătălie fățișă între PNL și USRPLUS în jurul ministrului Vlad Voiculescu.

Chiar dacă PNL, trezit brusc la realitate va da înapoi, conflictul nu se va încheia.
Vlad Voiculescu va continua să-l provoace pe Florin Cîțu, să-i provoace pe cei din PNL, doar-doar aceștia vor trece la demiterea lui Vlad Voiculescu.

Asta deoarece, așa cum arată o simplă analiză a prestației lui Vlad Voiculescu de cînd a fost investit ministru, toate gesturile și toate declarațiile sale sînt tot atîtea provocări fățișe, astfel încît PNL să-l demită din Guvern. PNL ezită. Profitînd de asta, Vlad Voiculescu se comportă de parcă ar fi stat în stat. Sau mai precis, de parcă Guvernul Cîțu ar fi alcătuit din patru Guverne: al PNL, al USRPLUS, al UDMR și al Ministerului Sănătății.
În aceste condiții, indiferent de rezultat – Vlad Voiculescu va fi demis sau PNL se va împăca cu situația – PNL e deja înfrînt în acest război.

Și cînd te gîndești că totul a pornit de la spaima lui Florin Cîțu de telefoanele primite de la Sergenții majori.
Mesianici sau nu.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Vlad Voiculescu i-a întins o capcană abilă lui Florin Cîțu. Și acesta, orb politic cum e, a căzut în ea”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *