Ministrul Sănătății Nelu Tătaru este constant dezinformat de oameni din minister, în ceea ce privește subiectul plasmei convalescente!
Deși domnul ministru afirmă că donatorii de plasmă nu trebuie să plătească din buzunar testarea, în realitate NU este așa! Există cazuri numeroase în care potențialii donatori TREBUIE să plătească din banii lor testarea.
Conform ordinului Ministrului Sănătății nr. 1421 din 10 august 2020 (noua metodologie privind donarea și utilizarea plasmei convalescente anti-SARS-CoV-2), la punctul 7, litera e, persoanele asimptomatice, neconfirmate printr-un test RT-PCR pozitiv, pot deveni donatori de plasmă convalescentă doar dacă își fac „voluntar” un test pentru a determina cantitatea de anticorpi neutralizanți anti SARS-COV-2 IgG.
Prin urmare, toți cei pentru care statul român nu a avut capacitatea să facă teste RT-PCR (deși au fost contacți direcți ai unor pacienți confirmați infectați și care au stat în izolare sau carantină!) pot dona plasmă convalescentă doar dacă vin cu un test de anticorpi efectuat „voluntar”, adică plătit din propriul buzunar.
Acești potențiali donatori reprezintă peste tot în lume de două-trei ori mai mult decât cei care au făcut teste RT-PCR, iar în Ghidul U.E. pentru donarea de plasmă convalescentă ei sunt considerați donatori eligibili și au parte de teste gratuite, efectuate în centrele de transfuzie! Vedeți mai jos extrasul din ordinul MS 1421 / 2020 și comparația cu prevederile din Ghidul UE.
Aceste erori – pe care le-am semnalat atât cu privire la noul ordin, cât și în legătură cu primul ordin, emis în luna aprilie – au fost posibile și pentru că nu s-a respectat obligația legală de transparență decizională, în sensul că aceste ordine nu au fost supuse dezbaterii publice, așa cum cere în mod expres legea din România
Ar fi deci foarte bine ca domnul ministru Tătaru să se consulte pe subiectul plasmei convalescente și cu specialiști din afara Ministerului Sănătății, fiindcă este evident reflexul sau chiar interesul birocrației de stat de a menține proceduri greoaie și de a descuraja în continuare colectarea de plasmă convalescentă.
(Sursa: Pagina Florin Hozoc)
Lasă un răspuns