Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

VoteWatch: Cea mai mare surpriză a alegerilor din România este AUR

Un important think-tank european, VoteWatch, analizează rezultatele alegerilor din România:

Alegerile parlamentare desfășurate în acest weekend în cea de-a șasea cea mai mare țară a UE au venit cu surprize și lecții importante de învățat despre percepția (și sprijinul) UE în regiunea CEE. Rezultatul cel mai relevant este că sensibilitatea rolului României în UE este posibil să crească substanțial în dezbaterea publică locală în următorii ani (și să fie polarizată).

Este necesară o analiză obiectivă a dinamicii societale locale pentru a înțelege unde merg lucrurile și de ce. Iată principalele metode de preluat:
România va avea un guvern de coaliție, cel mai probabil cu prezența USR-PLUS pro-european (un partid cu legături puternice între funcționarii publici din UE). Acest lucru va facilita comunicarea între Bruxelles și București și va spori substanțial expertiza și profilul oficialilor guvernamentali români implicați în luarea deciziilor UE.

Rolul în creștere al USR-PLUS, pe de o parte, și, pe de altă parte, creșterea extinderii noului partid conservator AUR (care susține integrarea economică a UE, în timp ce se opune „standardizării culturale”), va avea ca rezultat în politicile UE devenind mult mai evidente în dezbaterea publică națională. Acest lucru îl face mult mai important pentru instituțiile UE și părțile interesate să urmărească evoluțiile din această țară și să încerce să adapteze comunicarea la publicul local, politică cu politică.


Iată ce se întâmplă:
Cu doar 26% din voturi, PNL de centru-dreapta (afiliat PPE) a avut performanțe spectaculoase (după ce a fost creditat cu aproximativ 45% la începutul anului) și a pierdut orice șansă de a forma un guvern singur. În timp ce se afla la guvernare, PNL a urmat în general o cale de integrare pro-europeană.


PSD, de centru-stânga, a revenit remarcabil și și-a asigurat primul loc cu aproximativ 30% din voturi. În timp ce face parte din grupul S&D din Europa, orientările politicii sociale ale PSD sunt asociate cu valori conservatoare (familia tradițională). Într-un mediu dominat de COVID19, care a avut ca rezultat cea mai redusă participare (31%), electoratul PSD s-a dovedit a avea o înclinație mai mare față de risc și s-a prezentat în număr mai mare, ceea ce explică victoria lor electorală destul de neașteptată. Cu toate acestea, șansele PSD de a forma un guvern sunt foarte mici, deoarece președintele (Iohannis, afiliat al PPE) va numi premierul.


Forța politică pro-europeană USR-PLUS, condusă de președintele Renew Europe în Parlamentul European, Dacian Ciolos, puțin performantă (15%), pe fondul prezenței reduse a electoratului și a unei anumite incapacități de a-și mări baza electorală de-a lungul ultimilor ani. Cu toate acestea, USR-Plus beneficiază cel mai mult de noul echilibru de forțe, deoarece prezența sa în guvern, ca partener junior al PNL, este acum inevitabilă.


Cea mai mare surpriză a alegerilor este Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), un partid conservator nou format, care a obținut în jur de 9% și care, datorită noului său tip de amestec în spectrul politic european, necesită o atenție specială:


a) Principalul obiectiv declarat al AUR este unirea României cu Moldova vecină (care a făcut parte din România până la anexarea sa de către URSS în urma celui de-al doilea război mondial). Acest lucru are ca rezultat o poziționare puternică pro-NATO a AUR și o pune pe un curs de coliziune cu interesele rusești din zonă.

b) În special, AUR laudă statul de drept și susține economia de piață liberă (fiind critică față de supra-reglementarea de către stat). AUR susține, de asemenea, investițiile străine, fiind extrem de critic față de „corupția locală care le blochează”.

Important, AUR își propune să examineze îndeaproape activitatea instituțiilor UE, urmărind ca (în cuvintele lor):

c) „nu există nicio diferență de tratament între țările occidentale și cele estice din cadrul Uniunii Europene”.

d) „există unificare europeană”. Cu toate acestea, AUR este extrem de critic față de ceea ce percepe ca „valori neomarxiste ca ideologie de gen și imigrație”, ceea ce pune AUR pe un curs de coliziune în special cu această parte a politicii promovate de instituțiile europene.

Una peste alta, deși are un amestec neobișnuit de caracteristici, AUR pare să fie aproape de unele dintre partidele ECR (de exemplu, VOX spaniol).


Partidele fostului președinte Băsescu (în prezent deputat în Parlamentul European) și fostul premier Ponta se vor lupta pentru a obține locuri în noul Parlament, după ce au suferit substanțial din cauza creșterii noului AUR și, respectiv, a supra-performanței PSD.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *