Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Votul pe Moțiune înseamnă în primul rînd votul pentru o viziune asupra PSD și apoi pentru o listă

Marți, 21 iulie 2020 seara, la dialogul angajat de Ionuț Cristache cu Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe în Guvernul Viorica Dăncilă, fost președinte executiv al PSD, în prezent singurul contracandidat al lui Marcel Ciolacu la postul de președinte al PSD, în eventualitatea că acest congres va avea loc în această Eră, l-am întrebat pe interlocutor dacă are titlul Moțiunii cu care se va prezenta la alegerile interne.

Pentru prima dată în istoria PSD, se pune problema unor alegeri la Congres pe bază de Moțiune. Ce înseamnă asta? În toate partidele din ultima vreme, și cu atît mai mult în PSD, echipa conducătoare se alege la Congres în urma voturilor primite de candidații la o funcție de conducere. Pentru postul de președinte executiv pot candida lideri din mai multe grupări din cadrul partidului, inclusiv din cele adversare candidatului la funcția de președinte. La vot se poate întîmpla ca președinte executiv să fie ales un candidat din altă echipă decît cea care a dat președintele. La fel s-au petrecut lucrurile la toate congresele cu toți cei de pe lista noii conduceri. Formula avea avantaje și dezavantaje. Avantajul că mai toate grupările din partid se găseau reprezentate în formula noii conduceri, ceea ce excludea posibilitatea unor ruperi în partid după alegeri, provocate de echipele care pierduseră totul. Dezavantajul consta în eclectismul inevitabil al noii conduceri în materie de viziune asupra politicii partidului. Votul pe Moțiune, inspirat din viața internă a PD de pe vremuri, înseamnă că fiecare grupare din partid se prezintă la alegeri cu o Moțiune împreună cu lista de susținători. Moțiunea cîștigătoare înseamnă echipa conducătoare. Avantajul constă în unitate de viziune a noii echipe în materie de politica generală a PSD. Dezavantajul constă în excluderea totală a celorlalte grupări de la actul decizional. Practic echipa cîștigătoare ia totul. Celorlalte nu le rămîne nimic. Și asta ar putea duce la plecări masive în echipe din partid.

Votul pe Moțiune e susținut de Marcel Ciolacu și echipa sa. Votul tradițional e susținut de Eugen Teodorovici și echipa sa. Deocamdată, în nici un organ colectiv de conducere al PSD nu s-a decis dacă se va vota pe Moțiuni sau în chip tradițional. De precizat că și în condițiile în care CExN decide votul pe Moțiuni înaintea Congresului de alegeri trebuie ținut un Congres pentru a vota schimbarea statului. De regulă în astfel de cazuri la PSD, schimbarea statului se face prin vot într-un soi de primă parte a Congresului de alegeri. În chestiunea votului pe Moțiune părerile sînt împărțite. Gruparea lui Eugen Teodorovici n-o agreează. Totuși, așa cum mi-a declarat Eugen Teodorovici la un interviu de la cristoiuTv, dacă se decide votul pe Moțiune domnia sa se va supune și va candida prezentînd o Moțiune.

Din discuțiile din cadrul PSD pe această temă lipsește o precizare. Votul dat unei Moțiuni nu înseamnă în primul rînd votul dat unei echipe. Formula, folosită de Partidul Socialist Francez, presupune o echipă care se prezintă în fața Congresului cu un Proiect privind partidul. Congresul nu votează o echipă, ci un program pe care echipa respectivă se angajează să-l traducă în practică dacă va fi aleasă. Aceasta e și rațiunea pentru care echipa care a semnat Moțiunea cîștigă totul. Pentru un partid ca PSD, ajuns într-un moment de răscruce al destinului său, devine crucială transpunerea în practică a unei viziuni. Din nenorocire, pînă acum în PSD nu s-a conștientizat această realitate a votului pe Moțiuni, și în consecință, pînă acum s-au auzit declarații privind opțiunea pentru una dintre cele două echipe – a lui Marcel Ciolacu și a lui Eugen Teodorovici – și nu privind Programul cu care echipa se prezintă în fața Congresului. De aceea, l-am întrebat pe Eugen Teodorovici dacă are deja titlui Moțiunii. Și de aceea, am abordat cu Sorin Grindeanu la interviul de pe cristoiuTv din 22 iulie 2020 chestiunea Moțiunii.

Ultimul intervievat la cristoiuTv a fost Sorin Grindeanu. Deși n-a revenit în partid, Sorin Grindeanu e ca și lider PSD. Domnia sa e de acord cu votul pe Moțiune. Dar…
A avut loc următorul dialog:

Ion Cristoiu: Sunteți pentru congresul online?
Sorin Grindeanu: Nu sunt pentru congresul online. Și sunt cât se poate de ferm în ceea ce vă spun. Congresul acesta nu este despre cine. Că e Teodorovici, sau Ciolacu, ca să dau exemplul celor doi. Congresul acesta este despre ce.

Ion Cristoiu: Nu lista contează, ci titlul moțiunii. Fiecare dintre cei, din echipe, trebuie să răspundă la întrebarea: ce vreți de la partidul acesta?
Sorin Grindeanu: Și care este proiectul. (…) Trebuie să vorbim despre ce vrem să facem dincolo de persoane și de liste. Știu că acelea sunt cele mai savuroase lucruri la un congres, dar, din punctul meu de vedere, nu. Toate aceste lucruri nu pot fi făcute online dacă dorim cu adevărat un proiect politic serios. Sunt hotărât: nu sunt pentru congresul online.

Ion Cristoiu: Acum se propune, deocamdată nu s-a decis, că Teodorovici vine cu lista lui, Ciolacu vine și el cu lista lui, cine câștigă ia totul. Cum vedeți dumneavoastră asta?
Sorin Grindeanu: Asta e o schimbare de statut.
Ion Cristoiu: Corect. Fundamentală.
Sorin Grindeanu: Tocmai de aceea este importantă dezbaterea (…) Schimbarea de statut presupune dezbatere. Presupune o decizie politică pe care nu o poți lua în celebrul CEx al PSD-ului.
Ion Cristoiu: Eu știind ce e moțiunea mereu spun: haideți să dezbateți înainte de a lua o decizie. Și cum spuneați și dumneavoastră, votul pe moțiune nu înseamnă cine face parte din echipă, ci ce vrea fiecare de la partidul ăsta.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

21 comentarii pentru articolul „Votul pe Moțiune înseamnă în primul rînd votul pentru o viziune asupra PSD și apoi pentru o listă”

  • „Pentru un partid (…) , ajuns într-un moment de răscruce al destinului său, devine crucială transpunerea în practică a unei viziuni.”
    hai ca e tare!:)))

    un partid ajunge sa se afle ‘la rascruce’ in doua cazuri:
    -poporul la care se referea…a disparut, cam ca dinozaurii.
    -nu se referea la poporul de la care, teoretic isi tragea seva. si, prins in fapt, a ramas fara seva.

    ‘transpunerea in practica a unei viziuni’….pe traseu cauza-efect sau efect-cauza?!:)))

  • Trebuie mai intai sa ia acceptul celor din padure!
    La un semn se rotesc cheitele si se motioneaza destui!
    A fi sau a nu fi un partid liber!Aista-i intrebarea!

    Partidul Securitatea Noua este cel mai tare partid !
    Are motiuni pe la toate gruparile politice !

    • Mai nasol e ca si cei din padure trebuie sa ia acceptul celor de afara. Si aia sunt multi si nu prea se pupa intre ei. Concluzia e ca mai bine vor arunca si copilul odata cu apa din copaie, ca e mai simplu. Fac ei altul alta data. Bye-bye PSD. You’re gone, solid gone! Vivat „partenerii strategici”!

      • Trădarea de țară, în parteneri strategici se măsoară, mascarada de Covid fiind dictată de sus. La fel „salutul FIAREI”.

    • Romania e deja hartanita, mancata si pe juma’ digerata. Doar ca nu stie. Noi stam de manele si nu stim ca nu mai existam. Ce misteaux!

      • Sa ne lase si Teodorovici in pace,era pe langa Dragnea groparul PSD si ingropau partidul impreuna,acum vrea sa l salveze,oricum si PSD ul e un partid de rahat,merita sa dispara,si locul lui pe stanga sa l ia un alt partid.

        • domnule tudy: de multe ori ai postari coerente si de bun gust.Acum ca nu iti place Teodorovici, esti cam „acru”.Sa ma dezvolt, ciolacu este clar ca este vindut se zicea de guvernul IOC care mai nou inseamna iohanis-orban-ciolacu.Orice impotrivire venita contra ciolacu-stanescu in psd poate salva ceva din acest partid.Ca este cum este, e alta poveste. Dar fara unpartid de stinga, cred ca ROMANIA este intr-o situatie grea.
          Sa facem putina istorie, partidul liberal s-a format ca adversar al partidului consevator(propietarii de paminturi) din Romania.Sub Bratianul tata <care aguvernat 13 ani s-a pus bazele Romaniei moderne. Partidul liberal avea o lozinca" prin noi insine".Ca urmare liberali au asimilat chiar droctina socialista ,prin inglogarea partidului socialis in partidul liberal, chiar daca unele fractiuni erau considerate "rosi".
          Ca urmare liberali au reusit ceea ce greu este de imaginat. O ROMANIE MARE.
          La moarte regelui FERDINAND si aproape simultan a lui BRATIANU fiu,in romania lucrurile au luato la "vale".Am intrat intr-un razboi al nostru la inceput si al altora pe parcurs.Am pierdut floarea tineretului, si ne-am pricopsit cu o vinzare a "perfidului de albion".Am trait 50 de ani cum am putut, au fost si bune si rele.
          A venit rascoala, in 1989, au pus mina smecherii pe putere, au venit altii si mai smecheri, au venit ,in fine mafiotii.
          Ce sunt mafiotii, simplu, ei se jura si sunt foarte credibili ,ca pot sa rezolve tot.Sunt foarte guralivi, sunt ce doriti. In fianal cind ajung la "malai" vo "trag": ce derbedeilor , popor de ciumati, nu sunteti in stare sa respectati o lege, ce daca noi nu o respectam, golanilor.Pe noi ne doare undeva de voi. Ce daca nu ne mai votati, dar pentru trei generati ne-am pus-o.
          Din pacate nici liberali nu mai sunt in rezonanta cu BRATIENII, dar nici socialisti cu ciolacu zis blatiatul nu mai sunt siocialisti.

        • Mai Tudy, in Romania nu exista partide, sunt doar aripi ale seku. Pentru ca, asa cum bine zicea cineva, singurul lucru notabil la aglomerarea din 89 a fost ca seku a invins partidu’. Din partea mea, praful sa se aleaga si de aia de „stanga” si de aia de „dreapta”. Numai ca, asta nu se poate, pen-ca seku e-n toate, e-n cele ce ride la soare…! Vrajeala cu democratia, alegeri libere si alte comicarii sunt pentru gugu care beleste ochii la Tv si nici nu stie ca are buzunarele pline de …alte maini.

      • Hélas! Ai trecut de la S.F.-uri la compozitii de groaza?!
        C’est orible, da’ pe asta tre sa ti-o preia din nou Ion Cristoiu, ca are voaloare literara (doar) !

        • pardon, c’est horible…

          • ptiu, c’est horrible, adica!

          • Pai bine ma maestre ma, stai in Franta, esti si cetatean al cocosului galic si stalcesti limba lui Voltaire? Noi avem voie, c-am invatat-o la scoala si obligati, da’ matale? Pai e frumos? Si daca nu esti de acord cu mine, de ce nu vii nenica acilisa la noi sa scoti tara din stomacul vestului si sa ne salvezi? A, de departe e gigea sa dai din melita, mai de aproape cam pute a hoit. N-asa?

          • Mei, ciboulette!
            La langue de Voltaire, la langue de Molière?! Asa ceva nu mai exista în Franta. Fara sa ma refer la cele vreo 75 de dialecte pe care le au, francezii, în marea lor majoritate au un vocabular sumar si sunt agramati.
            La langue de la République a ajuns o limba smechera în care se folosesc des mots coupés (apocopes) cu nemiluita, chiar si pe posturile tv. nationale.
            ” resto – appart – manif – foot – exam – cet aprem – la cafet – le tram – bonne ap – comme d’hab – j’suis deg – c’est dégueu (dégueulasse) – le labo (laboratoire) – 10 h du mat – un dico – un ado – le frigo – un ordi – perso (personnel(lement) ) – intello (intellectuel) – au tel (téléphone) – l’apéro (apéritif) – un exo (un exercice) – un amphi (amphithéâtre) – un écolo (un écologiste) – un gaucho (gauchiste) – un collabo (collaborateur) – hebdo (hebdomadaire) etc.”

          • Si nu, nu-i asa, nu-mi pute a hoit, ci ma întristeaza. Si stii de ce? Pentru ca românii sunt mai inteligenti decât francezii si majoritatea ar merita sa le mearga mai bine. De ce nu se întâmpla asa? Eu am dat vina întotdeauna pe românii de valoare care sunt prea comozi sa se implice în politica, doar ei ar putea sa-i mature ca pe niste nimicuri pe toti oportunistii incompetenti care ne-au distrus natia.

          • Taranus semitembel! Nu te mai scuza atat, ca nimanui nu-i pasa cat de corect vorbesti franceza, si pe „Hélas!” il folosesti apsolut d´en bulea..;)))

          • Si mai lasa-l pe Pierre, ca-i pentru clasele 5-8, tzirane!! :-)))

          • DR Dre, tu Nikola, nu te vindeci niciodata, o sa mori proasta!

          • Mda, tu in schimb, Vasilico, traiesti proasta toata viata, nu mai conteaza cum mori.:))))

  • Cel mai consecvent jurnalist. Felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *