Nicolae Ciucă: Coaliţia de guvernare cu PSD se opreşte aici. Rămânem în Executiv ca să împiedicăm escaladarea abuzurilor

Vremea cînd masele populare aplaudau dacă Coruptului i se dădea un pumn în nas!

Dau din întîmplare pe un post tv care redifuzează un episod din răsunătorul serial Lumini şi umbre.
Celor de azi serialul nu le spune nimic.
Lumini și umbre e însă un fapt nu atît de artă, cît de Istorie.

E vorba de un serial realizat de TVR între 1979-1982, sub semnul politicii lui Nicolae Ceauşescu de dezvăluire a unor adevăruri nespuse pînă atunci despre perioada de după 23 august 1944.
Romanul cinematografic a fost scris de Titus Popovici şi Francisc Munteanu pentru 52 de episoade, implicînd participarea a 400 de actori, unii dintre ei cei mai mari ai momentului.

Dată fiind dificultatea temei, au fost filmate (de regizorul Andrei Blair), doar 36 de episoade şi difuzate doar 22. Întreruperea serialului nu şi-a avut cauza – cum s-ar crede – și cum se spune azi prostește, în hachiţele lui Nicolae Ceauşescu (doar fostul Conducător îl aprobase), ci în protestele foştilor ilegalişti şi foştilor stalinişti, ca şi în bombănelile Moscovei, suspicioasă la felul cum era prezentată ocupaţia sovietică.

În anii 1981-1982, cînd a fost difuzat la TVR, Lumini şi umbre a făcut epocă.
Epocă politică, desigur
Întîia oară, pe micul ecran se derulau abuzurile şi chiar crimele comise în anii stalinismului românesc.

Crearea serialului şi difuzarea lui s-au vrut expresia depărtării regimului Ceauşescu de regimul Dej sub semnul a ceea ce s-ar putea numi Primăvara de la Bucureşti.
Episodul pe care-l urmăresc acum pînă la capăt (cu memoria mea falimentară, nu mai ţin minte dacă l-am mai văzut) surprinde un moment cu tîlc din anii 1944-1947, mai precis din perioada definită de comunişti drept Lupta împotriva speculei.

Patronul Cosma, interpretat de George Motoi, dă muncitorilor de la fabrica sa o parte din salariu nu în bani, ci în pînză, producţie a fabricii.
Pînza e vîndută la piaţă pe alimente în hotarele unui comerţ cu vădite note de troc.
Gheorghe Dinică interpretează în serial rolul comunistului cinstit, dar dogmatic pînă-n pînzele albe.
Din proprie iniţiativă, comunistul dă buzna în biroul Patronului Cosma pentru a-i cere socoteală în chestiunea salariului în pînză.
Patronul Cosma îi răspunde invocînd dreptul proprietarului într-o economie de piaţă, de a încheia cu muncitorii orice contract, cîtă vreme muncitorii sînt de acord cu asta.
Replica îi trezeşte comunistului indignarea politico-ideologică.

La vremea difuzării, episodul s-a vrut unul de combatere a concepţiilor burgheze ale lui Cosma.
Văzut acum, Cosma e un personaj simpatic, pe cînd comunistul unul antipatic.
Comunistul află de un transport de alcool falsificat de contrabandă împreună cu şeful Poliţiei.
Drept urmare organizează o pîndă, însoţit de muncitori.
Cînd unul dintre transportatori, se pomeneşte cu un pumn în nas de la civilul Dinică, respectivul invocă dreptul la un avocat.
Comunistul se distrează la o asemenea remarcă.

Din perspectiva democraţiei, secvenţa aduce atingere PCR înfăţişînd un activist care încalcă drepturile omului.
Dacă ar fi judecat astfel, cenzura din anii respectivi ar fi eliminat episodul semnificîndu-l drept o calomnie la adresa comuniştilor.
Care comunişti respectau dreptul de a avea un avocat.

De ce n-a fi eliminat cenzura episodul?
Pentru că masele populare nu vedeau nici un abuz.
Dimpotrivă, erau cum nu se poate mai încîntate că arestatului – un Corupt – i s-a dat un pumn în nas!
Unde am mai întîlnit eu încîntarea asta?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Vremea cînd masele populare aplaudau dacă Coruptului i se dădea un pumn în nas!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *