Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Stimate domnule Traian Băsescu, nu merita și Mariana Rarinca apărarea de care a beneficiat Elena Udrea din parte dvs?

În ultimele luni, Traian Băsescu s-a remarcat în spațiul public prin semnalarea spectaculoasă a posibilității ca Binomul SRI-DNA, coloana vertebrală a Statului de Drepți, ivit pe ruinele fostului Stat de Drept, să dea naștere la abuzuri incalificabile.

Am fost și rămîn un dușman înrăit al Corupției postdecembriste.
Am scris și am vorbit împotriva corupției încă din primii ani postdecembriști.
Experiența de gazetar prin Istorie mi-a atras însă atenția că orice Luptă, fie ea de clasă, fie Luptă împotriva Corupție, poate deveni rapid pretextul unor abuzuri comise de ștabii instituțiilor de forță chiar și în democrație.

Șefii DNA, șefii Parchetului General, șefii de la Înalta Curte, Șefii de la SRI sunt și ei oameni, și-n clipa cînd văd că la un pocnet din deștele lor boante, un politician, un jurnalist, un cetățean ajunge în cătușe și sub scuipatul mediatic, tentația abuzurilor e uriașă.

În toate țările civilizate, pentru a evitarea abuzurilor, s-au creat instituții de tip watchdog – presă, societate civilă, Parlament- de care instituțiile de forță se tem și conștiente de supraveghere, nu-și permit abuzuri.

Sub regimul Traian Băsescu, instituțiile de forță au cunoscut o putere înspăimîntătoare. Nu numai pentru că au fost lăudate iar și iar de Traian Băsescu, dar și pentru că instituțiile de supraveghere au fost supuse un incredibil proces de compromitere publică.

La finele regimului Traian Băsescu, SRI, DNA, Parchetul General, SPP, STS treceau drept întruchiparea patriotismului, cinstei și corectitudinii, în timp ce Parlamentul trecea drept o adunătură de hoți, clasa politică, o Gașcă de corupți, iar presa, o succesiune de tonomate ale mogulilor.

Ca jurnalist cu o sensibilitate bolnăvicioasă la dezechilibrele din societatea postdecembristă, n-am putut să nu sesisez derapajele tot mai limpezi, ostentative chiar, ale instituțiilor de forță din primele luni ale noului Regim:

Arestări preventive de a valma, umilirea celui înhățat de Binom prin defilarea sa în cătușe la televizor, umilire aplaudată de ofițerii acoperiți din presă ( o altă realitate a Statului Milițienesc), redactarea unor Rechizitorii fără nici o valoare juridică, dar cu o vădită intenție de a compromite, prin trimiterea lui pe șest la publicațiile sub acoperire ale SRI, persoana intrată în vizorul Organelor, includerea în Rechizitorii fără nici un motiv juridic a unor nume de jurnaliști și de publicații numai și numai pentru a le terfeli.

Cel mai grav abuz mi s-a părut însă folosirea Instituțiilor de forță ale statului – DNA, Parchet General, SRI- pentru răfuielile mafiote sau hormonale ale celor puși de Regimul Traian Băsescu în fruntea acestor instituții de forță.
Așa a apărut așa numitul abuz în serviciu și nu pentru fapte de ieri, de azi, ci de pe vremea lui Tata Noe.

Speriați că ar putea fi și ei înhățați de Binom pentru cine știe ce așa zis abuz în serviciu de cîndva, liderii politici, în frunte cu președintele României, s-au transformat în tobe și trompete din uriașa meterhanea care cîntă de dimineață pînă seară imnuri Binomului SRI-DNA.
Pe acest fond, intervențiile lui Traian Băsescu în favoarea Statului de drept, împotriva Statului de Drepți, pînă la urmă creat de el, mi s-au părut a da seamă de conștiința unui bărbat de stat.

Iată, mi-am zis, cel care a creat Statul de Drepți știe cît de periculoasă este absența Statului de Drept și, prin urmare, și-a făcut un scop al vieții de după Cotroceni din lupta împotriva abuzurilor Justiției.
Pentru un asemenea luptător, Cazul Mariana Rarinca trebuia să fie motiv de intervenții răsunătoare în spațiul public.
Spre surprinderea mea, pe cît a fost de vocal Traian Băsescu în cazul Elena Udrea, pe atît a fost de tăcut în cazul Mariana Rarinca.

Ba mai mult, cînd din motive politicianiste, desigur, Călin Popescu Tăriceanu a cerut demisia Liviei Stanciu și a Codruței Kovesi pentru cele șase luni petrecute de o femeie în pușcărie, numai și numai pentru că a supărat-o pe Livia Stanciu, partenera declarată a Codruței Kovesi în materie de arestări și condamnări cu valoare de execuție mafiotă, Traian Băsescu s-a năpustit asupra lui Călin Popescu Tăriceanu acuzîndu-l că prin denunțarea abuzurilor la care a fost supusă Mariana Rarinca, președintele Senatului ține partea infractorului Dan Șova.

Știe Traian Băsescu ce înseamnă să faci șase luni de pușcărie numai pentru că ai îndrăznit să-i ceri cuiva banii pe care ți-i datora?
Traian Băsescu a fost furibund, pentru că Elena Udrea a stat în arest preventiv două luni și ceva pe nedrept.
Pe nedrept a stat însă și Mariana Rarinca.
Și nu două luni, ci șase.

Stimate domnule Traian Băsescu:
E vreo deosebire între Elena Udrea și Mariana Rarinca?
Dacă nu inima, atunci măcar rațiunea nu vă spune că Mariana Rarinca e și ea om, ca și Elena Udrea?
Nu merita și Mariana Rarinca, o cetățeană a țării căreia i-ați fost președinte timp de zece ani, apărarea de care a beneficiat Elena Udrea din parte dvs?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

79 comentarii pentru articolul „Stimate domnule Traian Băsescu, nu merita și Mariana Rarinca apărarea de care a beneficiat Elena Udrea din parte dvs?”

  • Pai n-ati vazut Dle Cristoiu ca prima reactie a lui Basescu a fost aceea ca „presa apara o inculpata”??? De fapt ac. doamna ICCJ a facut aceeasi manevra cu santajul exact ca fratele lui TB si nu m-as mira ca ideea cu santajul sa o fi avut chiar fratele mai mare al lui Mircea Basescu… Acel frate mai mare, fiind invatat cu adrenalina, nu ar fi imposibil sa aiba asemenea idei; cred ca va amintiti ca solicitarea catre „cumatrul Bercea” a fost facuta de „omul de la mare” si nu invers…

  • Nu-l intereseaza pe betivan decat de iubita. Dupa noi potopul….

  • Acum a comentat Băsescu. Foarte interesant, de altfel, comentariul său.

  • Maestre parca ai fi Mucea Badea de la Latrina 3. Cred ca este timpul sa te intorci la Latrina 3. Esti singurul „jurnalist” care se contrazice pe sine de la un articol la altul, de pe o zi pe alta. Pai cum ce diferenta este intre Rarinca si Udrea?! :-)))) Pai Rarinca „a prestat” vreodata ceva prin birou, pe sub birou?? Maestre pari naiv, nu-l ridicai dumneata in slavi pe fostul presedinte mai deunazi ca, combate abuzurile? Am mai spus-o si o repet, daca nu era arestata taranca parvenita din Plescoi, Basescu nu ar fi intrat niciodata in coliziune cu institutiile statului. Nu ar fi zis absolut nimic. De Bica a zis intr-un final de complezenta ca na, prea batea la ochi. Totul pina la Udrea :-)))) Sa speram ca Livia Stanciu isi va continua mai departe activitatea si ca va ajunge aleatoriu evident sa o judece pe spagagista din Plescoi, pe Mazare sau pe Vanghelie cu aceeasi celeritate cu care l-a judecat pe Adrian Nascase. P.S. Latrina 3 e aici 😉

  • Hai maestre ca tanti Udrea spagagista este de acord cu ce ai scris :-))))))

  • Poate ar trebui sa il intrebati pe Tariceanu de ce nu a aparat-o si pe Udrea?

  • CSM ne pune pumnul in gura sa nu pronuntam cuvantul JUSTITIE ,sa nu comentam ,sa nu analizam sa nu criticam . PARLAMENTARII sunt alesi de noi si trebuie sa ne reprezinte deci au actionat CORECT .Eu sunt ingrozita ca PRESA sta si roade osul aruncat de diversi trecatori politici si din institutii . Am schimbat pe cu , cat mai este pana ascultam ?

  • In ceea ce priveste teoria ca Stanciu l-a pus pe Johannis presedinte , gresiti. In tarile UE ai voie sa faci parte din consiliile de administratie locale sau intreprinderi comunale. Cel putin in tara in care traiesc eu. Verificarea afacerilor se face de catre organele competente; ANAF si comisiile care verifica activitatea consiliilor locale. Asta sa cereti, control la sange si nu legi „speciale” din cauza ca aveti coruptie.

    • cucoana Iohannis este presedinte in Romania nu in tara in care traiti dvs,si trebuie sa respecte legile din Romania.Ce aveti in cap frate?

    • Septar Ialcin, daca nu cunosti de ce te bagi? Ai verificat legile europene vis à vis de acest aspect? Eu nu, dar stiu ca este o situatie permisa cel putin intr-o tara cu democratie consacrata. Nu stiai ca trebuie sa-ti modifici legislatia conform legislatiei europene? Nu stii ca daca NU o modifici atunci dupa o perioada de timp legea europeana se aplica direct? Daca nu-ti place poti sa ceri iesirea din UE.

  • Lasati propaganda d-le Cristoiu pentru ca media nu mai face „votul”. Romanii s-au saturat de 25 de ani de mafie transpartinica intre magistrati si politicieni. Sa se faca verificari asupra eventualei greseli cand exista un act de motivare si sa plateasca. Cei vinovati nu seful. Nu mai nominalizati o persoana pentru greselile unora din sistem. Este timpul sa cereti ca gasca sa fie profesionala nu seful. Va faceti viata prea usoara.

  • Corecta analiza

  • Maestre sunteti pe cale sa savarsiti o grava eroare! Basescu e un simplu cetatean si neavand vreo functie nu poate sesiza vreo institutie cum ar fi inspectia judiciara de pilda. La Udrea situatia e cu totul alta; ea nu are o decizie a vreunei curti si fostul presedinte a putut sa-si exprime opinii pe procedura, lucru ce nu e à buna pe o decizie definitiva a curtii de apel. Sa ne gandim totusi ca ar face-o! Oare cati alti cetateni ar apela la interventia lui?

  • Peste Maria

    Cosa Nostra în variantă românească a dat anunt la Marea Publicitate:”-Cautam tara de orbi,astia (poporul roman) au inceput sa vada!”
    -Oameni buni!,prieteni cu adevarat ai mei,oameni cinstiti,neangrenati politic,nevanduti diavolului politic,”postaci” neplatiti:
    -Trebuie si putem sa aparam Justitia de borfasii (fara ghilimele) care ne jignesc inteligenta incearcand sa ne prosteasca
    -Parcă justiția trebuia sa fie egală pentru toți cetatenii. Parcă ”nimeni nu e mai presus de lege.” E adevarat ca interpretarea juridică a cuvantului ”nimeni”, nu este dată de doctrina constituționala. Și atunci, putem intelege prin ”nimeni” doar oamenii politici și cei de afaceri care devin portofelele primilor de cele mai multe ori.
    -Daca fratia borfasilor isi atinge scopul suntem morti si ingropati!
    -În acest moment, sa sprijinim masiv lupta anticorupție,să fim mai dinamici atenti și prezenti!Atentie la cei care fac mobilizari pentru mitinguri numai de demolare a orice,o fac in interesul lor si al gastilor din care fac parte!Sa sanctionam ca in alte tari,acele gesturi si actiuni politice care ne calca demnitatea in picioare! si pun in pericol securitatea nationala
    -Noi suntem destinatarul luptei anticorupție .Tot ce s-a construit și câștigat cu greu trebuie să meargă, cu orice preț, mai departe,Indiferent cum îi cheamă pe cei care vor să arunce în aer totul,cele 2 tabere sunt un fel de Cosa Nostra în variantă românească.
    – Nu e problema jurnaliștilor profesionisti,cinstiti,neafiliati politic dacă politicienii își schimbă părerile despre Justiție în funcție de interes.Asta este rolul presei,adevarate,sa ne informeze.Va imaginati,ce s-ar intampla cu noi,oamenii cinstiti daca nu am avea si mass-media,profesionista?
    -Credeti ca distrugand justitia asta, inca imperfecta, ramane vreuna mai buna ascunsa dupa colt si care sa preia fraiele, salvand situatia? Nu vedeti cat de greu au inaintat lucrurile, cat de dificila e schimbarea, cate eforturi imense s-au facut in anii care au trecut, cu ce sacrificii si in cat suspans ne-au tinut? Nimic nu garanteaza ca odata cazuta, justitia se va mai ridica vreodata. Odata distrusa, puterea va fi a celor corupti. Mai bine sa profitam de ceea ce s-a realizat pana acum si sa imbunatatim. Este imperfecta? Mult mai putin decat era inainte de aceste eforturi, inainte sa fie repusa pe picioare. Imperfectiunile trebuiesc corectate, ele exista pentru ca nimic nu se construieste peste noapte. Dar nu vor corecta nimic distrugand justitia cu totul!
    -Baroni, miniștri, rude, parlamentari, consilieri, primari, toți au picat în plasa procurorilor, probele confirmate de judecători.
    -Pentru toți cei de mai sus, care însumați în hoție înseamnă miliarde de euro din banii românilor, și-au pus în cap să dărâme acum cu toată puterea Justiția și in special, DNA luându-i instrumentele juridice cu care lucrează dosarele penale. O fac pentru liniștea lor politică, personală și pentru supraviețuire. Cu televiziuni și ziare controlate de ei, cu mulți ziariști șpăgari și foarte puține zone din media libere, vor să desăvâșească asaltul.

  • Stimate dle Cristoiu nu credeti ca a venit momentul sa ne mutam atentia la cei care sunt astazi la butoane???? Unul tace, altul face si al treilea da cu justitia de pamant??? Iar noi asteptam sa vorbeasca fostul!!

  • Traian Basescu nu este ”postac” si nici formator de opinie, omu’ asteapta un lucru de bun simt, redactarea motivarii deciziei instantei de judecata;))

  • Ma inclin in fata dumneavoastra pentru aceasta postare.
    Sunt atat de revoltat de ceea ce s-a intamplat si mai ales de reactia sistemului (nu ca nu as sti ce se intampla in fecare zi si cum functioneaza de obicei, ci de faptul ca se depaseste limita dupa limita in vazul intregii lumi fara pic de rusine), incat as fi in stare sa ies in strada ca sa protestez chiar si la initiativa Antenei 3.
    In ceea cel priveste pe Traian Basescu eu nu am avut nicio surpriza. Traian Basescu nu are principii! Are doar interese! E maestru in alba-neagra!

  • Completez comentariul: am inteles ca președintele si-a spus punctul de vedere duminica seara in emisiunea lui Silviu Manastire! Din păcate nu am văzut emisiunea!

  • Maestre in seara asta ne-ai dat cu flit, vrei sa comenteze doar fostul Presedinte :)) nu e corect, trebuia invitat si actualul.Acum o sa va tranteasca paltonul in fatza de suparare!

  • am așteptat toată ziua un semn din partea președintelui Basescu. Era normal să facă o declarație despre un om care a stat 6 luni in arest preventiv degeaba. Parcă justiția trebuia sa fie egală pentru toți cetatenii. Parcă ”nimeni nu e mai presus de lege.” E adevarat ca interpretarea juridică a cuvantului ”nimeni”, nu este dată de doctrina constituționala. Și atunci, putem intelege prin ”nimeni” doar oamenii politici și cei de afaceri care devin portofelele primilor de cele mai multe ori. In seara aceasta, la Striblea in emisiune, Cornel Ivanciuc incerca sa demoleze mediatic carierea celor doi judecatori care au dat sentinta de achitare. Președintele Traian Basescu cred ca era dator sa ne spuna un punct de vedere! Daca nu despre doamna Rarinca, macar despre respectarea sentințelor judecatoresti.

    • Greseli in justitie se fac in toate tarile democratice. Nu demisia sau cuvantarile ajuta ci corectia in sistem. Cine a gresit sa plateasca nu cine iti doresti d-ta sau Cristoiu sau politicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *