Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Ca și cum ar fi dat o Lovitură de stat, Guvernul Klaus Iohannis a suspendat Parlamentul pe termen nelimitat

Miercuri, 29 ianuarie 2020, Guvernul Orban și-a asumat răspunderea în Parlament pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi.
Mutîndu-se de pe un picior pe altul, de parcă-l trecea chestia aia și n-avea prin preajmă vreun loc de ușurare, premierul Ludovic Orban a ținut un discurs în care Cațavencu s-a concubinat cu Gîgă. Dincolo de tradiționala expresie cu cîntec, lansată în politica autohtonă de Monica Macovei (pe unde o fi distinsa, vorba aia, mai trăiește maică?) a face treaba, oratorul a prezentat acest nou moment de asumare a răspunderii ca un moment benefic pentru democrație.

Cum adică?
De cînd și pînă cînd alegerea primarilor în două tururi e mai democratică decît alegerea într-un singur tur?
Caracterul democratic al localelor nu ține de în cîte tururi se desfășoară alegerile. Ține de respectarea minimelor condiții pentru a da dreptul cetățeanului de a vota liber și mai ales în cunoștință de cauză.

Nu numai de asta invocarea democrației mi s-a părut o demagogie de alba neagra a lui Ludovic Orban, ci și pentru că din nou Guvernul a apelat la formula nedemocratică a asumării răspunderii.
O statistică simplă ne dezvăluie o realitate incredibilă, posibilă însă în România normală a lui Klaus Iohannis.
În trei luni, Guvernul și asumat de trei ori răspunderea după cum urmează:

  • 12 decembrie 2019
    – Angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului asupra Proiectului de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe lîngă acestea în anul 2020.
    – Angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului asupra Proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane.
    – Angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului asupra Proiectului de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020.
  • 23 decembrie 2019
    – Angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului asupra Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.
    – Angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului asupra Proiectului de Lege privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea unor acte normative.
    – Angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului asupra Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2020.
  • 29 ianuarie 2020
    – Angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Vă vine să credeți?
În trei ani de existență Guvernul Ponta și-a asumat răspunderea pe 2 legi.
În trei luni de existență, Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pe 7 (șapte!!!) legi. Și e doar începutul!

Din cîte se vede, șapte legi importante au ocolit Parlamentul prin folosirea anticonstituțională a unei proceduri care, asemenea Ordonanțelor de urgență, e considerată peste tot în lumea democratică un abuz de putere, o încălcare a democrației.

Din 1991 pînă acum Legiuitorii s-au străduit să limiteze drastic posibilitatea guvernelor de a folosi OUG și Asumarea răspunderii. Sînt condiții clare pentru ambele proceduri avînd drept esență condiția urgenței.

Ștabi ai Guvernului Orban au anunțat că vor folosi de acum încolo asumarea răspunderii ca principiu de Guvernare.
Astfel sub ocrotirea lui Klaus Iohannis în România lui 2020 Parlamentul va fi suspendat.
Nu văd de ce n-am trimite parlamentarii acasă.
Cîtă vreme Legile nu se mai discută în parlament, ci se impun prin asumarea răspunderii, Parlamentul devine o instituție inutilă.

PSD va depune o Moțiune de cenzură.
Nu știm ce va conține Documentul.
Obligatoriu, după mine, ea trebuie să ceară căderea Guvernului pentru folosirea anticonstituțională și antidemocratică a asumării răspunderii.
Această Moțiune ar trebui votată de toți parlamentarii.
E singura șansă a Parlamentului de a supraviețui loviturii de stat prin care Guvernul îl suspendă pe termen nelimitat.

Acest editorial a apărut în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Ca și cum ar fi dat o Lovitură de stat, Guvernul Klaus Iohannis a suspendat Parlamentul pe termen nelimitat”

  • Guvernarea numai prin asumarea repetată f.des a răspunderii face ca democrația să dispară pas cu pas. Practic parlamentul este suspendat…In ritmul ăsta, mâine- poimâine va fi suspendat si CCR prin OUG …

    Alegerea primarilor in n’spe tururi până când iese castigator cel care trebuie este doar o cheltuială inutilă. Nu e mare îmbulzeală la alegerile locală in niciun tur, din contra, in turul doi participă și mai puțini cetățeni cu drept de vot. De unde sondajul de opinie din care rezultă că 80% din votanți vor așa ceva?! Nu a fost precizată sursa ideiii?

    PS Nu s-a făcut nicio economie cu eliminarea unor pensii speciale, cele existente, bine sau greșit calculate, rămânând in plată ca fiind un drept câștigat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *