Spania a câștigat Campionatul European de Fotbal, după ce a învins Anglia în Finală cu scorul de 2-1

„Ion Vlasiu. Omul printre arbori”-din Târgu Mureș în București

La Muzeul Naţional de Artă al României s-a deschis expoziţia „Ion Vlasiu. Omul printre arbori”.

La vernisaj, care a avut loc la parterul Galeriei Naţionale, au vorbit Călin-Alexiu Stegerean, director general MNAR, Otvos Koppany Bulcsu, director Muzeul Judeţean Mureş, Dorel David Morar şi Cora Fodor, curatorii expoziţiei, Ioana Vlasiu, istoric şi critic de artă, fiica artistului, precum Judit Maria Balint, director general adjunct al MNAR.

 Cu acest proiect, Muzeul Naţional de Artă al României continuă seria de expoziţii dedicate prezentării operei şi biografiei unor sculptori care au marcat în mod înnoitor parcursul artelor româneşti în secolul XX. Ion Vlasiu (1908-1997) a fost profund preocupat de condiţia şi limitele sculpturii, iar limbajul lui artistic viguros şi original s-a afirmat printr-un modernism puternic ancorat în tradiţia cioplitorilor anonimi. Format la Şcoala de Arte Frumoase de la Cluj, Ion Vlasiu s-a impus, în cadrul generaţiei care debuta în jur de 1930, prin modernismul sculpturii sale în lemn sau piatră. El a înţeles cioplitul nu doar ca tehnică, ci o cale de acces spre „vocile” primordiale ale materiei, cărora, astfel, le-a dat glas, eliberându-le. Artistul a alternat cioplitul cu modelajul, sculptura cu pictura, tendinţa spre abstracţie cu figurativul, dar s-a regăsit funciar în vigoarea artei ţărăneşti, anonimă, care a devenit o referinţă a demersului său artistic.

Expoziţia prezintă o selecţie a operelor reprezentative pentru amplul parcurs creator al artistului, cu accent pe perioada anilor 60-70, marcată şi de participarea sa la Bienala de la Veneţia. Cu o miză care implică vizitatorul într-o experienţă vizuală fascinantă, parcursul expoziţional este structurat de cei doi curatori în două secţiuni. Prima secţiune, construită în jurul restituirii imaginii atelierului artistului de la Bistra Mureşului, dezvoltă direcţiile stilisticele şi tematice abordate de artist.

 Cea de-a doua secţiune are în centru tema stihiilor, adesea abordată de artist în sculptură, pictură şi grafică. Realizată între anii 1968 şi 1976, şi expusă la Bienala de la Veneţia din 1976, „Stihiile războiului” este o lucrare emblematică, sintetizând viziunea despre sculptură a artistului Ion Vlasiu. Aflată în colecţia familiei, lucrarea a beneficiat de un sofisticat proces de restaurare întreprins de sculptorul Dorel David Morar şi a fost inclusă într-o expoziţie dedicată artistului în anul 2023, la Târgu Mureş.

,,MNAR îşi propune o deschidere tematică şi organizatorică pentru proiecte care implică colaborarea cu alte muzee din ţară şi străinătate, iar această expoziţie poate fi un model de colaborare exemplară cu echipa Muzeului Judeţean Mureş-Secţia Artă. Ca şi în alte domenii de activitate, creativitatea şi eficienţa sunt mai degrabă rodul conlucrării multiplelor resurse umane şi materiale, iar caracterul excepţional al acestei expoziţii rezultă din fructificarea cercetărilor şi importantului patrimoniu al muzeelor noastre” afirmă Călin-Alexiu Stegerean, directorul MNAR.

„Acest proiect expoziţional este rezultatul unui efort comun de a aduce în prim-plan viaţa şi opera remarcabilă a artistului Ion Vlasiu. Ion Vlasiu, sculptor, pictor şi prozator născut 1908 în localitatea mureşeană Lechinţa de Mureş este un personaj complex din galeria artiştilor de seamă pe care i-a dat Şcoala de Arte Frumoase din Cluj şi care au marcat puternic cursul artei româneşti. Creaţia lui Ion Vlasiu este profund înrădăcinată în peisajul şi cultura transilvăneană, însă se exprimă într-o manieră modernă ce îmbină tradiţia cu inovaţia. Expoziţia de la Muzeul Naţional de Artă al României va oferi publicului oportunitatea de a se conecta cu universul artistic al lui Ion Vlasiu şi de a descoperi complexitatea şi frumuseţea operei sale, ce reprezintă o importantă contribuţie la patrimoniul cultural al României” afirmă Koppany Bulcsu Otvos, directorul Muzeului Judeţean Mureş.

Doamna Cora Fodor este istoric şi critic de artă, doctor, cercetător în cadrul Muzeului Judeţean Mureş, Secţia de Artă, expert acreditat de Ministerul Culturii în artă românească modernă, curatoare şi colaboratoare la organizarea expoziţiei permanente a muzeului, precum şi a unor numeroase expoziţii monografice şi tematice. A publicat numeroase studii, articole şi cronici de artă dedicate artei româneşti moderne şi contemporane.

Domnul Dorel David Morar este sculptor, membru al U.A.P.R. filiala Târgu Mureş şi muzeograf în cadrul Muzeului Judeţean Mureş, Secţia de Artă. În cadrul muzeului se dedică în special secţiunii de educaţie muzeală (introducere, descoperire şi înţelegere a limbajului vizual). A participat la organizarea mai multor expoziţii permanente şi temporare, printre care: Galeria Ion Vlasiu, Expoziţia Tonitza. Imagini ale copilăriei, organizată la Târgu Mureş şi itinerată la Bucureşti.

Judit Maria Balint, director general adjunct al MNAR, a mulțumit tuturor oamenilor din cele două muzee din București și județul Mureș, care au participat la organizarea acestui eveniment cultural.

 Expoziţia prezintă lucrări din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României, Muzeului Judeţean Mureş, Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Muzeului Naţional Brukenthal, din colecţia familiei Vlasiu şi din colecţii particulare.

  Expoziţia rămâne deschisă până în data de 28 iulie 2024, la parterul Galeriei Naţionale.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *