Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Pescuitul excesiv ucide. Africa moare, banii nu țin de foame

Problemele ecologice amenință mijloacele de subzistență din centrul Mali, în timp ce localnicii se confruntă cu jihadiștii și grupurile armate. În delta interioară a Nigerului, pescuitul excesiv a epuizat stocurile. De asemenea, deșertul Sahara invadează câmpiile inundabile verzi și asta îi îngrijorează pe pescari. Producția a scăzut și continuă să scadă. Spre exemplu, în anul 2017, au avut 35.000 de tone de pește, în 2018, au fost 10.000 de tone. În anul 2019, au fost aproximativ 24.000 de tone, în timp ce în 2020 au avut 23.000 de tone. Am obținut aceste cifre din declarațiile făcute de Boukary Guindo, director regional de pescuit din Mopti, statul Mali.

O zonă vastă, aproximativ de mărimea Elveției, delta interioară a Nigerului este un ecosistem complex care cuprinde lacuri și câmpii inundabile. Din el trăiesc sute și mii de pescari, agricultori și păstori. În timpul inundațiilor din sezonul ploios, doar bărcile mici pot traversa delta. Râul este înghițit de înnămolire peste tot, pe toată lungimea sa. Zonele cu o producție foarte mare sunt acum izolate de râu. Din ce cauză? Din cauza înnămolirii. Este cazul lacului Faguibine, în cercul de la Goundam. Hamidou Touré, director al biroului de dezvoltare a pescuitului din deltă este extrem de îngrijorat, cel puțin la nivel declarativ. Localnicii se tem că pot fi împușcați în timp ce călătoresc pe căile navigabile din deltă. Jihadiștii, spun ei, blochează uneori accesul la zonele de pescuit sau cer taxe.

Totodată, nu există autorități în jurul râului. Jihadiștii și-au creat propriul punct de control. Ei vin pe motociclete și stau la umbra unui copac înarmați. Când trece o barcă, îți cer să te oprești, dacă nu te oprești te vor ucide. Pentru a aborda problemele legate de scăderea stocurilor, autoritățile promovează fermele piscicole. Acestea reprezintă, în prezent, aproximativ 10% din producția din deltă. Modibo Traoré, care a petrecut 30 de ani pescuind pe râu, a ales această cale. Acesta a încetat să pescuiască în râu, deoarece nu era suficientă adâncime. Așa că a decis să creeze un iaz unde poate produce singur pește, este mai ușor decât să meargă la pescuit. Pentru alții, problemele de mediu sunt extreme încât vor să blocheze complet pescuitul. Unii vor să dea râului o odihnă biologică. Jumătate dintre toți amfibienii sunt în pericol de dispariție din cauza schimbărilor climatice, așa că acest lucru ar putea deveni realitate în curând, dacă nu se acționează urgent. Extincția este un fenomen natural, care afectează aproximativ cinci specii pe an. Dar unii experți sugerează că ne aflăm în mijlocul celei de-a șasea extincții în masă, una cauzată în principal de activitatea umană. Oamenii de știință estimează faptul că, în prezent, zeci de specii de plante și animale dispar în fiecare zi, de aproape o mie de ori mai mult decât rata naturală. Până la jumătatea secolului, până la 30-50% din totalul speciilor de pe Pământ vor dispărea. Diversitatea speciilor este crucială pentru rezistența ecosistemelor și fără ea comunitățile ecologice nu vor avea puterea de a rezista schimbărilor, mai ales schimbărilor pe care le provocăm noi.

https://climate.nasa.gov/solutions/adaptation-mitigation/


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *