Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cel mai înalt om din toate timpurile

Robert Wadlow, cel mai înalt om din toate timpurile, era mai înalt decât un urs grizzly care stă în poziție dreaptă pe picioarele din spate. Ultima dată când a fost măsurat, în 27 iunie 1940, blândul american avea o înălțime impresionantă, de 2,72 m. Poate surprinzător, Robert nu a intrat pe lume altfel decât majoritatea bebelușilor. S-a născut la 22 februarie 1918, din doi părinți de talie normală, cântărind doar 3,85 kg, dar a început să crească rapid, ajungând la incredibila înălțime de 1,63 m la vârsta de cinci ani, moment în care purta deja haine destinate adolescenților. La vârsta de opt ani, l-a depășit pe tatăl său, înalt de 180,3 cm, Harold F. Wadlow, și s-a înălțat peste cei patru frați mai mici ai săi. Când majoritatea copiilor erau încă purtați în brațe de părinți, Robert a reușit să-și ridice tatăl pe scările casei familiei.

Înălțimea incredibilă a lui Robert i-a cauzat însă o serie de probleme medicale, care s-au agravat pe măsură ce a crescut. Cu toate acestea, în tinerețe a încercat din răsputeri să se implice în aceleași activități pe care le făceau colegii săi. Spre exemplu, a devenit cercetaș la vârsta de 13 ani și a avut o uniformă, un cort și un sac de dormit personalizate. Robert a depășit pragul de 2,45 m la vârsta de 17 ani, devenind astfel, în mod nesurprinzător, cel mai înalt adolescent din toate timpurile. În anul 1936, blândul gigant a absolvit liceul și s-a înscris la facultate, cu intenția de a studia dreptul. Cu toate acestea, mai târziu, în acel an, el avea să se îmbarce într-un turneu alături de foarte popularul Circ Ringling Brother Circus, în urma căruia gigantul a dobândit o faimă mondială. Când a fost întrebat într-un interviu radiofonic dacă se enerva când oamenii se holbau la el, Robert a răspuns calm: „Nu, pur și simplu îi trec cu vederea”. Bărbatul, liniștit și modest, și-a luat cu binișorul noul statut de celebritate dobândit și l-a folosit pentru a câștiga bani din apariții publice. Totodată, a organizat un turneu de promovare alături de International Show Company, care a fost de acord să-i facă pantofi pe gratis. Aceasta a fost o binecuvântare pentru Robert, care avea picioare de 47 cm lungime, aproximativ mărimea 75 pe piața europeană, cele mai mari picioare din toate timpurile. Pantofii săi puteau costa până la 100 de dolari, echivalentul a 1.500 de dolari astăzi. Uriașul din Alton se mândrea și cu cele mai mari mâini din toate timpurile, măsurând 32,3 cm de la încheietura mâinii până la vârful degetului mijlociu. Dar, dragi cititori, oare care a fost cauza înălțimii extraordinare a lui Robert? Medicii l-au examinat pe Robert și și-au dat seama că dimensiunea sa excepțională a fost cauzată de un nivel anormal de ridicat al hormonului de creștere uman, iar lui Robert nu i s-a administrat niciodată vreun tratament pentru a opri acest proces. Cu un consum zilnic uimitor de 8.000 de calorii, Robert a continuat să crească în înălțime până la moartea sa. De atunci, tehnologia medicală și tratamentul au avansat semnificativ, iar persoanele care suferă de gigantism, cum ar fi Sultan Kösen, cel mai înalt om în viață din 2017,  pot fi supuse unei intervenții chirurgicale pentru a opri producția de hormon de creștere.

Boala lui Robert l-a făcut să aibă dificultăți în a se deplasa, avea proteze pentru picioare și un baston de mers, dar nu a folosit niciodată un scaun cu rotile. Din păcate, picioarele lui Robert au fost cele care i-au cauzat moartea prematură, la doar 22 de ani. A murit pe 15 iulie 1940, într-un hotel din Manistee, Michigan, în urma unei infecții la glezna dreaptă, cauzată de o orteză, care fusese prost montată cu doar o săptămână înainte. Ultimele sale cuvinte au fost: „Doctorul spune că nu voi ajunge acasă pentru petrecere”, o referire la nunta de aur a bunicilor săi paterni. Uriașul din Alton a fost îngropat în cimitirul Oakwood din Alton, într-un sicriu enorm, care măsura 3,28 m lungime, 81 cm lățime și 76 cm adâncime.

Robert Wadlow alături de familia sa. Fotografie: allthatsinteresting.com


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *