Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Winter is Coming la Sadoveanu

Pentru rubrica Am citit pentru dumneavoastră din Suplimentul literar-artistic al cristoiublog.ro m-am gîndit să postez un fragment din capitolul „Jderii s-au dus în Ţara Leşască”, Frații Jderi, volumul 2, Izvorul alb. Optez pentru asta și dintr-un motiv pragmatic. Despre acest fragment, mai bine zis despre o parte a lui, am scris mai demult și am publicat, tot mai demult, eseul Istoria care se face mit. Scriam chiar în debutul bucății:

„Finele cărţii a doua – Izvorul Alb – e dedicat aventurii lui Ionuţ Jder, sub acoperirea de negustor de vite, în marginea Ţării Leşeşti pentru a o salva pe jupîniţa Maruşca, viitoarea nevastă a lui Simion Jder, din mîinile boierului Niculăieş Albu, care a răpit-o nu numai din amor neîmpărtăşit, dar şi din interesul de a lovi în tatăl fetei, unul dintre boierii lui Ştefan Vodă.

La un moment dat, Ionuţ Jder ajunge, după ce-a trecut Prutul, la o moară servind drept popas pe drumul negustorilor de vite dinspre Moldova spre Ţara Nemţească.
Suntem în octombrie 1472.
A venit o iarnă timpurie.”

Aici, la moară, morarul Moș Onisifor își expune oaspeților, în buna tradiție românească, respectată riguros și azi, teoriile sale de politică internațională, colorate de un naționalism fatalist. Papistașii – occidentalii – colaborau cu Păgînii de la Constantinopol în timp ce Măritul Ștefan se lupta de unul singur pentru apărarea Creștinismului. I-am zis eseului Istoria care se face mit, deoarece tot ce spune Moș Onisifor nu e confirmat de datele exacte de istorie elementară.

Motivul publicării stă în existența comentariului pe care-l pun de obicei la finele fragmentului supus lecturii.
Recitind fragmentul descopăr însă un alt motiv, dacă nu mai serios decît primul de a-l publica:
Venirea iernii în viziunea sadoveniană.

Citez din fragmentul cu pricina:

„Pe cînd se întindea pe ape şi-n bălţi amurgul, începu a spori suflarea vîntului. Într-o vreme se arătară sub cer neguri despletite, care fugeau cu grabă spre miazăzi. În urma negurilor sosiră stoluri de gîşte sălbatice, din soiul acelora sprintene şi ascuţite la viers care se chiamă gîrliţi. Se năpustiră asupra bălţilor acoperindu-le şi asupra stufurilor, dărîmîndu-le. Mulţimea lor era aşa de mare şi zvoana aşa de întinsă, încît se întunecă de istov împrejurimea şi turmele de vite se neliniştiră căutînd să iasă la o lărgime. Încet încet, la poruncile şi harapnicele slujitorilor, boii se alinară pe cînd, prin întunericul nopţii, chemările gîrliţilor şi zbucnirile lor de aripi se prelungeau în lungul Prutului pînă la mare depărtare.

Cătră miezul nopţii, asupra zvonului de jos se lăsă alt zvon al înălţimilor. Erau alte paseri străine, de felurite neamuri, care alungau unul după altul stoluri repezi, fugind de o spaimă pe care oamenii încă nici n-o bănuiau.
Podarul veni prin întuneric la Jder.

– Nu ştiu dacă domnia ta, frate creştine, simţeşti în nări miros de omăt, pe vînt. Eu simţesc, ca şi-n alţi ani cînd vine iarna năprasnic. Ai avut dreptate să te grăbeşti. Mă duc să cercetez pripoanele de dincolo şi îndată după aceea trecem vitele. Oamenii domniei tale or aprinde făclii, luminînd balta.”

Abia acum îmi sar în ochi proporțiile mitice pe care le ia în acest fragment un fapt de rutină din Natură:
Venirea iernii.

N-aș fi remarcat aceste proporții dacă n-aș fi văzut The Game of Thrones, cu al său Winter is Coming. Iarna din The Game of Thrones nu e o iarnă obișnuită. E un prăpăd, e Apocalipsa. Dincolo de ea stă sfîrșitul Lumii. Ionuț Jder și ai lui trec Prutul în Țara Leșească. Aici sînt însă pustietăți înfricoșătoare. Din depărtările acestor pustietăți vine Iarna. Nu știm cum va fi ea, așa cum nici Iarna din The Game nu știm cum arată. Știm însă semnele pe care le trimite Iarna oamenilor din marginea pustietăților:

„Cătră miezul nopţii, asupra zvonului de jos, se lăsă alt zvon al înălţimilor. Erau alte paseri străine, de felurite neamuri, care alungau unul după altul stoluri repezi, fugind de o spaimă pe care oamenii încă nici n-o bănuiau.”

Citiți pasajul despre venirea iernii și veți descoperi că Mihail Sadoveanu simte Natura cu întreg sufletul! Autorul Fraților Jderi nu descrie Natura, așa cum învață elevii de liceu din manuale pe de rost; el o trăiește cu toate simțurile sensibile ca o rană deschisă. De la Eminescu literatura română n-a mai avut un Poet al Naturii de o asemenea trăire metafizică. Winter is Coming! ar fi trebuit să murmure neliniștiți Ionuț Jder și ai săi dacă Jderii ar fi fost abonați la Netflix.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „Winter is Coming la Sadoveanu”

  • E iarna vrajbei noastre. Traim vremuri shakespeariene…Aveti idee ce cred cartile din biblioteca despre noi ?

    • in masura in care vremurile astea sint despre ‘raspunsul la intrebare’, cam da, sint vremuri shakespeariene.

      raspunsul deja se stie care e.
      el se exprima prin superpozitii,
      una fiind ‘a fi SAU a nu fi’
      cealalta fiind ‘a fi SI a nu fi’

      deci e un raspuns care e capabil sa acopere orice om, in functie de masura pe care omul o poarta:))

  • sa vina iarna e ceva de bun-simt in dinamica anotimpurilor, deci in acest caz spui ca vine iarna dupa ce, anterior, ai spus ca vine primavara, vine vara, vine toamna e ceva normal

    insa mai exista un soi de iarna, care inunda toate anotimpurile, caz in care mai poti vorbi, eventual, despre primavara iernii, vara iernii, toamna iernii si iarna iernii. aceste Vremuri despre acest soi de iarna vorbim, care cloneaza Dinamica Anotimpurilor mutind o sub Timp ( caz in care Moartea poate fi proiectata la Infinit )

    esenta vremurilor este despre Iarna si superpozitiile ei, Iarna Anotimpurilor, Iarna Timpului

    atunci cind indesi ‘tot timpu’l din univers in ‘timpul lui Planck’, de fapt indesi Timpul in Ciclul Anotimpurilor,
    pentru ca ‘timpul lu Planck’ este in fapt un ciclu, el reprezentind chiar Gestatia Universului ( care e imposibil de accesat, insa posibil de clonat, la limita, Matematic )

    de a dreptul uimitoare este masura cu care sint privite aceste vremuri, tendinta fiind ca ele sa fie vazute ca fiind expresia …ba a bosorogilor, ba a impotentilor, ba a prostalailor, etc etc…, concluzia fiind ca lumea nu mai are lideri capabili.
    nimic mai fals. la umbra bosorogilor, impotentilor, prostalailor, etc etc sta cea mai capabila ‘conducere’ care s-a manifestat vreodata pe Pamant (…de doua ori Pamant, ca Cerul nu i e propriu Pamantului )

    ultima esenta a dinamicilor acestor Vremuri este aceasta: suntarea Iernii, scoaterea din ecuatia de miscare a Civilizatiei a Duminicii, a Iernii, adica a Mortii, insa mai ales eliminarea Iernii, Duminicii, din ecuatia de miscare a omului.
    manifestarea naturala a Ciclului Anotimpurilor duce la manifestarea periodica, sub Timp, a Mortii.
    sub Timp exista …doua ‘anotimpuri’, ‘traiesti’, ‘mori’. cel care incurca ‘miscarea perpetua’ e fix ‘mori’, or civilizatia, pentru a se misca perpetuu, tre sa scape de ‘mori’, caz in care ramane doar cu ‘traiesti’, insa in acest caz se mai manifesta un singur anotimp, care este acesta:
    Antianotimpul ( si de aici povestea continua cu cea a Antiadevarului, care doar el nu e Adevar, cu manifestarea unei noi Logici, etc etc… )

    • Taramul Cuantic e Granita Universului

      dincolo de Granita Universului poti Trece exclusiv prin ‘A Treia Componenta a Unicului Foton’, asta e Calea catre ‘dincolo de Univers, catre Oul Absolut.

      • ea e calea pe care Miscarea o urmeaza atunci cind se retrage la Obarsie, in Nemiscare( care e si ea ‘miscare’, insa Vesnica )

      • Taramul Cuantic e propriu Celor Sfinte.
        insa… un varf de ac daca scoti din definitia acestui taram, ce rezulta e manifestarea Celor AntiSfinte

        poa sa dea cineva o felie de tor, pe motiv ca s-a ajuns la Granita Universului?:)))), adica …sa sse arbatoreasca intr un fel pasitul pe Granita, ca pina si aia care treceau ecuatorul sarbatoreau:)), sa ajungi te zbengui pe Granita Universului ma gindesc ca rprezinta ceva superior topaitului e apele din zona ecuatorului :)))

        • raman la observatia ca oamenii fac, insa …chiar nu stiu ce fac!:))), pasind pe Taramul Cuantic :))))
          adica …nu dau semne ca stiu ce fac!:))))))

          • poate ca un pas de folos in inteegere e chiar intelegerea ‘timpului lui Planck’
            el…chiar n are nicio treaba cu Timpul, pentru ca in fapt e …Oul din care s-au nascut chiar Anotimpurile, el fiind una cu Gestatia Universului, adica …ata a durat Gestatia Definitiilor Universului,
            deci …abia la finalul Gestatiei Definitiile Universului s-au desavarsit ( tocmai de asta nici nu e posibila caatoria in sanul timpului lui Planck, pentru ca universul, cu Definitiile lui cu tot, …s-a nascut la finalul Gestatiei…care a durat cit ‘timpul lui Planck’ :)), deci Gestatia sta sub alte rinduieli, care sint Cauza rinduielilor Universului …

          • Anotimpurile sint ‘timpul’ Inimii

            Timpul este ‘timpul Mintii
            _________________
            Stiintele Naturii sint despre Natura daca si numai daca au la temelie Ciclul Anotimpurilor.
            daca folosesc in abordarea Naturii doar Timpul, adica Imaginea din Oglinda a Ciclului Anotimpurilor, atunci sint prin definitie impotente, ele in final ajungind sa Cunoasca Universul cu Ochii Mintii ( ca Inima, adica Dinamica Anotimpurilor, a fost suntata )

          • poate ca cel ma greu de priceput de matematicieni si fizicienii care pun matematica la temelia stiintei Naturii este ca
            Matematica e clona Iubirii :)))
            deci e seaca ! :))))))))))
            ____________
            cred ca in cazul unor matematicieni si fizicieni, cu cit mai ilustri cu atit mai mult, va fi dificil de inteles ca cea mai seaca chestie din Univers e Matematica,
            adica Armonia Mintii Universului :))

            Matematica …cu m mare e Stiinta Absoluta a Mintii Universului
            Iubirea e Stiinta Absoluta a Inimii Universului ( pe care Tron sade Mintea 🙂 )
            deci …Iubirea e o Matematica Vesnica, pe cind Matematica e o Stiinta Nemuritoare :)))))

  • Iarna sufletului și a minții vine peste omenire…și nu are de gând sa plece ,e o iarna eterna cum nu a mai fost demult.

  • Abia acum, la maturitate, pot să apreciez talentul extraordinar al lui Sadoveanu.
    Desi mi-a placut din copilărie să citesc romane, nu prea imi plăcea Sadoveanu, pentru ca nu-mi plăceau textele din cărțile lui pe care le studiam la școală. Uram in special Baltagul,dar iubeam volumele altui moldovean, Medelenii lui Teodoreanu.
    Copil fiind, citeam si romane istorice, dar nu am reușit să citesc Frații Jderi decât, așa cum spuneam, mai spre maturitate, dar mi-au plăcut atât de mult că m-am apucat a citi toate romanele autorului, chiar și Baltagul.

  • Domnule Cristoiu poate lasati, Doamne iarta-ma, rubrica de comentarii asa cum era acum vreun an. De cind taiati accesul la comentat intru mai rar aici ca ma enerveaza „situatia”. Intr-un fel va inteleg, nu va intereseaza tot ce se comenteaza, dar stiti bine ca din comentariile oamenilor ca mai vin si idei, ba vi se da si apa la moara intr-un fel sau altul. Nu comentez la articol. Am citit cometariile de la articolul de ieri. Comentariul postat de „Enia” merita atentie maxima.
    Daca persoana care s-a semnat „Enia” citeste aici, vreu sa-i spun urmatoarele:
    – ati procedat asa cum ar trebui sa procedeze fiecare om de pe planeta asta. Mizeria si abuzurile nu mai au frontiere. Sint pronite in vest si preluate de fraierii de la noi. Este foarte adevarat ca se aduna date in disperare. Nimeni, NIMENI nu se intreaba unde sint de fapt stocate aceste date. In nici un caz in Romania. Cind cineva iti cere date personale, trebuie sa existe un motiv serios ca s-o faca. Ideea de „a fi legitimat” nu poate fi lasata in bataia vintului. Ca sa cumperi un bilet de loto si sa ti se ceara buletinul unde ai data nasterii, locul nasterii, CNP-ul, etc, nu e doar un simplu abuz si-o aberatie de nedescris,arata ca ala, sau aia care au facut decizia nu mai au contact cu realitatea.Traiesc departe de tara, mi-e greu tare pt ca mi-e dor de acasa in fiecare secunda. Dar e de alta parte „acasa” a devenit un laborator pt exerimentat cit tine una sau alta. In occident se coc fel si fel de matrapazlicuri, unele in bataie de joc pt ca oamenii nu se opun. Pe multi ii joaca din momentul in care au nevoie de un loc de munca. De acolo pornesc multe abuzuri. Au inceput sa oblige oamenii ca la angajare sa semneze ca sint de acord sa fie dati afara „FARA MOTIV”. Adica dai de un cretin care taie si spinzura si decide ca nu-i place moaca ta, sau ca nu-i place inaltimea pe care o ai si ia o decizie de”manager” si te da afara fara motiv. Am vazut astfel de abuzuri, nu vorbesc din burta sau din auzite, AM VAZUT. Mai mult, sint companii care dupa angajare te cheama la un cabinet medical din incinta fabricii si te ia cu zaharelu’ sa le semnezi o hirtie in care scrie negru pe alb ca asistenta medicala a fabricii decide diverse legat de sanatatea ta. Cu alte cuvinte o asistenta medicala devine mai puternica si mai importanta decit medicul tau de familie. Cine-i are nevoie de locul ala de munca si in plus nu stie ca hirtia respectiva nu trebuie s-o semneze pt ca prin lege nu e nevoie de astfel de „aranjament” intre fabrica si tine,o semneaza si se leaga la cap intr-un mod greu de imaginat. Pina si un medicament de care are nevoie devine o problema pt ca asistenta respectiva poate sa conteste necesitatea medicamentului in sine. Assistentele care lucreaza in astfel de „aranjamente” nu sint functionare ale vreunui spital, ci a unor firme care au ca obiect de lucru urmatoarele: cercetare, experimentare, lobby,colectare de date pe care iti spun in hirtia aia pt care le curg balele ca s-o semnezi ca le pot VINDE cui vor ei si cum vor ei.Nu multa lume citeste ce semneaza. Am mai scris acum vreo doua saptamini cred, e circ mare cu asa zisa eutanasiere la cerere. Belgia, Elvetia si nu mai stiu daca Suedia sau Norvegia au deja legea asta a eutanasierii la cerere. In stat s-a dat la fel, lege cica. Acum se lupta s-o faca LEGE si-n Canada. Zici ca si-au pierdut mintile peste tot prin lume. In state au ajuns unii sa fie mai fericiti pe sub poduri decit sa fie angajatii oricui. De ce? Pt ca sistemul de urgente functioneaza ca la carte si daca ajunge la urgenta trebuie tratat fara fasoane.Medicii de familie si companiile de asigurari au luat-o razna, aici datele personale ale oamenilor sint deosebit d eimportante. Medicii de familie sint curtati de firmele farmaceutice care produc medicamente si vitamine. Le ofera medicilor fel si fel de „premii”, bonusuri, plati directe sau „prin spate” ca sa prescrie pacientilor medicamente si vitamine de care nu au nevoie.Companiile de asigurari si-au facut propriile lor reguli, unele dupa mintea avocatilor lor, nu impuse de lege , ci scrise intr-un fel in care omul de rind sa nu nteleaga ce semneaza. In toata America de nord companiile de asigurari vor sa le dai acces la toate absolut toate datele personale, inclusiv sa contacteze si sa-ti acceseze informatiile de la taxele pe care le platesti anual, sa contacteze bancile si sa divulge citi bani ai in cont, cit imprumut si pt ce, cit de bun sau rau platnic esti. Unele dintre institutiile pe care le vizeaza aceste companii de asigurari nici nu sint mentionate clar in contractul de asigurare care ti se baga sub nas, sint mentionate sub forma: „sint de acord ca firma de asigurari X sa contacteze in numele meu orice institutie (cum ar fi banca, etc)considera necesara ca sa poata decide daca cererea de plata este justificata”. Sa ma ierte Dumnezeu dar pt un curatat de dinti trebuie sa ma investigheze unde?????La banca?????De cind si-au luat-o in cap firmele astea de asigurari” Eu zic ca din momentul in care avem nulitati in politica.Nu exista tara in momentul de fata care sa nu aiba niste ratati si niste analfabeti „alesi” sa-si administreze tara de bastina. Oamenii nu sint informati corect. Legile sint scrise cu curul,in bataie de joc. Astia care se joaca de-a „legiuitorii” isi dau cu stingu’ in dreptu’. Te iei cu miinile de cap cind ii auzi cum bubuie de inteligenta si ei nu-si dau seama ca legile noi pe care le scot pe banda rulanta se bat cap in cap cu legi care funbctioneaza de zeci de ani si sint bune asa cum sint fara interventia lor timpita. Mai mult, cind constata ca legea noua se bate cap in cap cu una veche, nu se uita care e in avantajul omului de rind, ei se uita s-o elimine pe cea favorabila platitorului devtaxe si s-o lase activa pe aia facuta cu curul sau la betie. Asta e lumea in care traim, iti vine rau.Mie mi-e greata la propriu cind vad cite abuzuri sint facute…generatia de pustani pina in 30 de ani sint in lumea lor a „pokemon-ilor” si a GPS-ului ca sa traverseze strada, aia intre 30 si 40 au impresia „ca ca ei” nu mai e nimeni si in loc sa gindeasca si sa se documenteze, se arunca cu capu’ inainte sa dovedesca doar ei stiu ce, eu zic ca prostie cu ghiotura ca altceva mie nu mi-au demonstrat multi din grupa asta de virsta….Abuzurile astea grosolane sint pornite de indivizi fara creier dar cu interese meschine imense. Am lucrat cu o fatuca de 31 de ani, neintzarcata proasta…imi povestea visul ei cel mare si ratat…isi dorea sa devina educatoare la gradinita ca sa poata da de pereti cu copiii unei anumite grupe de „nou veniti” ca sa zic asa…o spunea cu o seninatate de parca un copilas de 2-3-4 anisori ar stii de ce este tratat urit si grosolan. Jogodii ca aceasta analfabeta, primitiva imputita, sint exact cei care vin cu idei si cu schimbari fara sa intrebe pe nimeni. Ei merg inainte cu cite o idee la fel de cretina cum le e creierul si sufletul….un fel de-a spune pt nu poti spune ca astfel de fiinte au „suflet”…Da, si eu ma astept ca viitorul sa nu fie prea bun, Romania ar trebui sa iasa din troaca asta cu neghiobii din occident. Occidentul ne vrea atita timp cit au de muls si de controlat.Cum termina cu mulsul, ramine controlul de la distanta,neavenitii astia din politica din Romania nu inteleg consecintele pt viitor ale actiunilor din prezent. Datele personale nu sint „marfa”, nu trebuie prezentate oricui le cere.Daca sint date „PERSONALE”, apai asa trebuie sa ramina si trebuie impartasite doar atunci cind legea o cere….da’ la ce legi se fac si desfac…vai de muma noastra. Aia e.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *