Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Românul – între iepure și broască țestoasă

În Memoriile mandarinului valah, Petre Pandrea observă:

,,În urma arestărilor masive din 1947 şi 1948 s-a abătut o mare spaimă şi asupra cetățeanului român. N-a fost niciodată un cetățean conştient şi curajos. Amintirile ancestrale de iobag şi de animal vînat de către războinici (ocupanţi străini) au creat cetățeanului român, în calitate de cetățean, şi în momente de ocupație, o psihologie de vulpe hăituită. E iepure. Iepurele vînat pare naiv şi scapă cu fuga. La noi, puțini au scăpat cu fuga-n munți. Au fost cîțiva romantici. Iobagul rămîne pe loc, îşi face o carapace de ipocrizie, este adscriptus glebae. Aici suportă intemperiile cu viclenie şi răbdare, amestec de vulpe şi broască țestoasă.”

Deşi ascuțite, notele celebrului jurist, cu o viață mult deasupra operei, suferă de o deficiență fundamentală:
Nu beneficiază de aprofundări pe un spațiu tipografic mai larg decît cel de cîteva rînduri.

Observația sa despre laşitatea românilor e corectă.
Într-adevăr, locuitorul Valahiei nu fuge din calea primejdiei. Preferă să se tupileze şi să urmărească pe vînător cu un ochi viclean, gata să se vîre şi mai tare în pămînt. O asemenea reacţie la puterea atotstăpînitoare – fie ea internă sau externă – s-a dovedit fatală pentru destinul național. Răspunsul radical la pericol limpezeşte lucrurile cu promptitudinea sabiei care despică nodul gordian. Ocupantul – străin sau autohton – reacționează şi el dur. Într-un an, doi, lucrurile se aleg. E albă sau neagră. Pentru starea de popor cotropit s-ar putea ca un asemenea răspuns la primejdie să fie benefic.

Am găsi în această şiretenie explicația statorniciei româneşti la răscruce de viscole ale Istoriei. Din nefericire, băştinaşii au rămas cu acest fel de a tresări la porunci şi după ce a plecat ocupantul străin. Măsurile radicale din regimurile succesive n-au primit un refuz radical, singurul în stare să dea seamă de felul cum se concretizează programul politic. Românul l-a întîmpinat cu un surîs binevoitor, ba, în multe situații, chiar cu aplauze de entuziasm. Sub trăsăturile omului de treabă, dispus să aplice harnic şi cuminte tot ce i se poruncea, şedea însă ascunsă hotărîrea de a nu face nimic. Astfel, nu numai măsuri împotriva firii, dar şi cele absolut necesare destinului național, s-au lovit de o rezistență ascunsă, şireată. Românul n-a fugit din calea comandamentelor politice pe care le-a considerat, în sinea lui, întortocheate, greu de dibuit, păgubitoare pentru el. Nici nu le-a respins prin proteste categorice. A zîmbit aprobator, sigur fiind că le va boicota. Şi s-a întors apoi acasă pentru a da viață binecunoscutei învățături valahe: „Zicem ca ei şi facem ca noi”.

Această ipocrizie națională e în măsură să explice situația tragicomică a României după atîta amar de tranziție. Nici o măsură radicală, indispensabilă mersului accelerat înainte, n-a fost transpusă în practică sub forma sa inițială. Iobagul etern, care rămîne valahul, a bălmăjit-o perfid pînă n-a mai rămas din ea nici măcar titlul.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

14 comentarii pentru articolul „Românul – între iepure și broască țestoasă”

  • ‘trimestrul anti-inflație’
    odata inceputa, pandemia de inflatie se autoalimenteaza din …celelalte dinamici pandemice, care se vor aste singure, daca nu altfel

  • „Vom avea al treilea război mondial dacă nu se întâmplă ceva rapid. Eu sunt singurul candidat care poate face această promisiune – voi preveni cel de-al treilea război mondial”.

    tipul e chiar tare :))
    ca doar e un ‘termen fibonacci’ in dinamica civilizati…ilor :)), si asa va si ramane in Istorie, ce-i drept prin prin una dintre variante: prin a fi presedinte, prin a nu fi presedinte
    Trump e sinonim cu Marea Revolutie, e suficient sa se manifeste. e cu ‘inainte de Trump’ si ‘dupa Trump’
    dupa Trump lumea va fi alta.
    e treaba altora daca va fi mai buna sau mai rea, in ce ma priveste pot spune ca ea va fi chiar Noua Lume, aia care e Povestea Metamorfozei.

  • Pana la urma romanii nu au știut sa se poziționeze in raport cu vremurile, cu situațiile mai complexe și mai complicate.întodeauna le-a lipsit subtilitatea,nu mai departe nu au învățat nimic au ales un președinte fost primar Basescu,catastrofa,nu au învățat ,au ales un al doilea președinte tot fost primar Johanus,catastrofa e un cuvânt bland.Aceștia doi au indus in eroare alegătorii creându-și o imagine de buni gospodari și transmițând electoratului ca vor pune tara la punct,am văzut ce au făcut cei doi.Acuma dacă și a 3 oară se va alege un președinte tot din rândul primarilor,nu mai e nimic de făcut…

  • “Observația sa despre laşitatea românilor e corectă.”
    Va contrazic . Chipul opozitiei romanului e pe masura puterii sale ,a lenei si a imprejurarilor date.
    Radacina problemei e in faptul ca romanul nu are spirit civic . Ma uit la francezi : mase de oameni demonstreaza. Studentii se alatura celor in prag de pensionare , pensionarii manifesta alaturi de studenti la mitingurile studentesti.
    Romanul nu se asociaza . Structura maxima de coagulare a romanului e neamul . Inafara neamului , e strainul , deci dusmanul , chiar daca el e roman. Singur , sau cu neamul lui, el nu se poate ridica si sa aiba sanse de izbanda. Cu atat mai mult ridicarea individuala . Cei ce au facut-o au patit-o chiar din partea alor nostri . Cazuri clasice: Mihai Viteazul , Tudor Vladimirescu , Al I Cuza , Antonescu , Ceausescu :
    Nu mai acuzaţi străinii că ne taie domnitorii,
    Că intimidează Ţara cu guverne provizorii
    Eu atât aş vrea să aflu, arătându-ne obrazul:
    Totuşi unde au fost românii, când a fost tăiat Viteazul?
    Nu voi consuma otravă pentru nici un fel de Basta,
    Totuşi unde-au fost ai noştri, şi atunci, şi-n vremea asta?
    Cum se-ajunge pân’ la gâtul Voievodului de Ţară,
    Dacă nu-s trădări acasă, lângă ura de afară?
    Patrand proportiile, ati vazut cum Dragnea a gasit un grup reformist ( Firea , Stanescu) care sa-l conteste? Ati vazut viteza cu care “Katzu presedinte“ fu debarcat ?
    Cealalta strategie , e sabotajul . Surtout pas trop de zèle. De ce sa lucrezi pt opresor si in dauna ta?
    Apoi , e lenea
    “În Valahia, găsești mereu oameni care să-ți dea dreptate, dar pe niciunul care să pună umărul “(Ion Gheorghe Maurer citat de Marian Nazat)
    Priviti boicotul romanesc al bancilor austriece , ati remarcat oarece miscari ? Fiecare a dat din gura , dar fapte ioc. Aici nu e vorba de lasitate ci de lene.
    Mai e apoi , intelepciunea populara : Schimbarea stapanilor , bucuria nebunilor. Vedem ce facuram cu ’89.
    Concluzia : de ce sa ne facem de lucru ?
    Cand romanul a fost adunat si organizat in interesul pe care-l percepe ca fiind al lui , atunci s-au intamplat iuresul de la Smardan , de la Marasesti , sarja de la Robanesti.
    Coagularea romanilor e un vis urat pt multi dinafara neamului romanesc , carora le da fiori si azi amintirea lui Zelea Codreanu. Si de aceea se loveste in institutiile care l-ar federa : BOR si Academie .

  • Desi avem tendinta sa criticam (ce-i drept) aceasta tendinta de „Zicem ca ei si facem ca noi”, dupa cum a conchis si maestrul Cristoiu, a avut si o mare parte pozitiva: am ramas statornici pe meleagurile astea.
    Imperiul otoman s-a dus, cel Hapsburgic s-a dus, Coomonwealth-l Polono-Lituanian s-a dus, Rusia tarista a disparut, comunismul sovietic a picat dar noi am ramas. Prosti-buni, am ramas statornici.
    Se va duce si SUA si UE, vor aparea alte imperii, caci nimic nu se schimba si vom face la fel inca sute de ani de acum in colo.
    E trist dar si necesar.

  • asta era valabil inainte ca antiintelepciunea sa-si gradinareasca urmasi. asa ca acum e valabila nu doar invatatura zicem ca ei si facem ca noi, ci si cealalta, adica …zicem ca ei si facem ca noi.
    azi, antiintelepcunea misuna prin ecuatia de miscare a natiei, fundamental fiind ca si a facut culcus acolo mergind cu pasi de melc.
    ar fi fost chiar culmea ca cineva sa se astepte la ltceva, cita vreme cea gradinarita cu din ce in ce mai mult talent a fost antiintelepciunea, asta pe fondul lipsei din ce in ce mai consistente a gradinaritului datinilor, traditiilor si obiceiurilor.

    azi, ‘zicem ca ei si facem ca noi’ se exprima prin superpozitii.
    …mult mai altfel spus, si daca te ai apuca sa gradinaresti datinile, traditiile si obiceiurile rinduite de Batrani in armonie cu Natura, o parte din popor, deja fundamentala, ‘va zice ca tine si va face ca el’, adica va face ca el…pina cind din datini, traditii si obiceiuri nu mai ramane nici titlul.

    antiintelepciunea se aseamana cu intelepciunea fix asa cum semeni tu cu imaginea ta din oglinda

    lucratura antiintelepciunii, care si ea a mers cu pas de melc, invadind mintile oamenilor, e adinca.
    cel mai potent atu devine cea mai mare vulnerabilitate, atunci cind de el se foloseste antiintelepciunea.

    nu va faceti iluzii, proiectele antiintelepciunii s-au implinit pina la prasele, cu tot cu titlu, cu virgule,…pina la ultimul punct.

    • ‘datinile, traditiile si obiceiurile, atunci cind antiintelepciunea a intrat pe scena, n au avut incotro si s au manifestat prin superpozitii.

      astazi exista, pe oriunde pe planeta,bineinteles ca si in neamul nostru, ‘datini, traditii si obiceiuri antiintelepte’, ele fiind rinduite in armonie cu Artificialul, cu Mintea,…cu mintea omului, cu ea si doar cu ea.
      acestea au fost rinduite cu multa grija, in stil cuantic, au radacina adinca in cel mai potent pamant, ala de pe Taramul Cuantic.

      • fundamental in Univers este ‘gandul omului’
        viitorul e un Efect al gandurilor oamenilor.
        cine stapineste ‘gandurile oamenilor’ stapineste Viitorul ( in care toti ceilalti sint invitati …cu tot dragul!:)) ), pentru ca in univers orice dorinta se implineste, negresit, chiar daca pentru asta e necesar tot timpul din univers, ba chiar ‘anotimpurile universului’

        cei care gradinaresc masiv gindurile oamenilor, azi, sint antiinteleptii. si e ceva normal pe Vremurile astea.
        pe vremurile Batranilor gindurile oamenilor se gradinareau …punindu li se haturi 365 de zile si de nopti pe an:))
        tot anul toate anotimpurile, erau intesate de datini, traditii si obiceiuri, armonizate cu Natura!, care atunci cind erau implinite, tinind in priza gandurile oamenilor:)), le tineau acestora gindurile armonizate cu Natura, deci si Viitorul era in armonie cu Natura:)
        cine a hacuit datinile, traditiile si obiceiurile …a stiut extrem de foarte clar ce face!:)))
        insa …nimicio grija!, ele au fost schimate pe furis cu alte datini, alte traditii, alte obiceiuri,…care departeaza omul de Natura, apropiindu l de Artificial.
        ce sa mai faci cu un neam ‘resetat’ in felul asta?!:))))

        ce i drept e ca fiind pusi in fata acestei grozavi, omul …se va incinge:)), va lua foc si va alege sa ramana om cu orice pret!:),
        ca, nu i asa, cum sa dai de Om, daca nu l treci prin cel mai des Ciur posibil in Creatie?! 🙂

        • faci Pace rinduind datini, traditii si obiceiuri armonizate cu Natura, insa faci Pace si implinind datini, traditii si obiceiuri armonizate cu Natura 🙂

          unii au setat datini, traditii si obiceiuri armonizate cu Antinatura. iar altii le vara in ecuatia de miscare a propriului neam, pastrand procedura,…adica ‘pe furis’ :)) ( asta se face intodeauna pe fata:)), anuntind public care e treaba cu ele :)), dupa care omul e liber sa aleaga dupa cum doreste:)) )
          niciodata omul nu va putea spune, atunci cind se va judeca singur, in mod absolut, ca …n a stiut!
          proorocii nu se nasteau, daca nasterea era lipsita de rinduiala:) ( deci Cerul n-a zis …Las’ ca nu e nevoie!:)), ca oamenii oricum sint asa cum sint si nu mai pot fi schimbati!:)))) )

          • @Online
            Cerceteaza cu atentie „sufletul” romanilor si romancelor…
            Cum zice Maestrul Ion Cristoiu…”romanul e invatat sa se invarta”…
            Sau „cand cu steaua cand cu crucea ca parintele burducea”…
            Vezi in istorie cati conducatori au fost omorati,maziliti sau izgoniti de aici incepand cu Burebista…
            Sau mai curand…generatia pasoptista…vezi Cuza…Eminescu ce au patit…parca Maiorescu a sfarsit in exil…Brancusi…Coanda…Multi…
            Vei avea multe surprize neplacute daca cercetezi „fibra” acestui popor…
            Zi Frumoasa Online!!!
            vali
            🙂

          • pai daca vor fi surprize si ele vor fi neplacute …de ce sa dau peste ele? :))

            omul e cum e. nu e nicio surpriza in felul de a fi al unui om. si nici in felul de a fi al unui neam.
            omul e cum e el. si asa e si cu un neam.
            prin urmare de ce ar fi vreun neam …neplacut?!

            iti poti da cu parerea despre un oarecare neam privindu l prin proprii ochelari?
            daca ai face asta nu cumva despre tine ti ai da cu parerea?
            cred ca sint incapabil sa gasesc surprize, basca neplacute, intr un neam, fie el chiar si in asta in care m am nascut.

            neamul asta, daca s-o mai ridica, un singur motiv mai poate avea, iar el e atitudinea fata de Artificializare ( pentru ca oricum va exista una, la nivel de individ )

  • Aici trebuie sa spunem ca 47-48 România avea fibra naționala mult subțiată
    Bărbații neamului acelor timpuri erau nu cei care luptaseră la Stalingrad Budapesta sau Tatra ci nevolnicii care inapți de război au stat cu femeile acasă
    Dacă cele doua armate pierdute la Stalingrad și cea luată prizoniera in 26.08.1944 lingă Focsani ar fi avut bărbații in țara mult mai greu Comuniștii își făceau de cap

  • Arestarile din ani 1947, 1948 au fost pentru cei care au adus Romania in pragul dezaștrului in 1940 .Chiar maresalul Antonescu cerea .pedepsirea acestora .Citez:Cea mai mare ticalosie pe care a putut să o comita un sistem patronat de un rege. Toti oameni care au contribuit direct sau indirect la. aceasta prabusire catastrofala trebuie sa fie aspru sanctionati .Si comunisti asta au facut ,i-au pedepsit. cu inchisoare .

  • Și pentru ca toate cele scrise de Pandrea și de dumneata, Domnule Cristoiu, să poarte un nume i s-a spus „ospitalitatea românească” cu pâine și sare. Excelent editorialul, dureros de adevărat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *