Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

A vrut Dej iniţial să fie mai de treabă cu chiaburii?

Anul 1947, trecut în fişier, mă descumpăneşte. A doua broşură nu se pune în discuţie. E varianta editorială a unui text apărut în Scînteia din 18 martie 1948, în preajma alegerilor din 28 martie 1948, ciudat prin orientarea sa mai liberală, neinclus în volumele de Cuvîntări şi articole ale lui Dej.

Cum am acasă colecţia Scînteia pe 1948, am vrut chiar să scanez textul, văzut de mine ca dovada unui adevăr ocolit de istoricii anticomunişti ai comunismului:
Mersul României ar fi fost altul dacă nu survenea conflictul sovieto-iugoslav din 1948, conflict care a adîncit suspiciunea lui Stalin faţă de liderii din Est.

Aşa cum arată Lucrările Plenarei CC al PMR din 30 noiembrie-5 decembrie 1961, în 1948, Dej s-a trezit acuzat de Grupul Pauker de deviere titoistă în politica faţă de ţărănime, deviere constînd în prudenţa faţă de cei porecliţi chiaburi.
Pentru a ieşi din capcană, Gheorghiu Dej s-a văzut obligat să fie mai crunt decît Grupul Pauker în reprimarea chiaburilor.

Primesc la Sală broşurile la diferenţă de timp între prima – cea despre Reforma monetară – şi celelalte două, cu Precizările. Asta deoarece prima provine dintr-un depozit a cărei depozitară se găsea la locul de muncă, pe cînd următoarele două avuseseră ghinionul să cadă într-un depozit a cărei angajată plecase în oraş să-şi cumpere o pereche de tîrlici.

Venite împreună, fără să se ţină de mînă, totuşi, cele două broşuri nu reuşesc să mă limpezească:
Amîndouă au acelaşi text, chiar dacă tipărit cu caractere diferite.
Una – cea cu titlul Precizări – beneficiază de indicaţia privind editura şi anul: Editura PMR, 1948. Cealaltă, cu Precizările Tov. Gh. Gheorghiu-Dej, n-are nici o editură pe copertă.
Între cele două sînt, totuşi, unele deosebiri. La cea apărută la editura PMR portretul lui Dej e în peniţă. Cealaltă, care n-a apărut nicăieri, are o fotografie.
Cea mai importantă diferenţă constă într-un text introductiv, care există la broşura fără editură, dar lipseşte la cealaltă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *