Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Africa, un paradis însângerat

Uniunea Africană a anunțat suspendarea statului Mali din uniune și a amenințat că va aplica sancțiuni aspre acestei țări din Africa de Vest, în urma loviturii de stat militare de săptămâna trecută. De asemenea, UA decide suspendarea imediată a Republicii Mali de la participarea la toate activitățile Uniunii Africane, ale organelor și instituțiilor sale, până la restabilirea ordinii constituționale normale în țară, a transmis Consiliul pentru Pace și Securitate al organismului într-o declarație făcută marți seara târziu. Colonelul Assimi Goita, ofițerul care l-a destituit pe președintele Ibrahim Boubacar Keita în august, anul trecut, s-a îndreptat împotriva șefului guvernului de tranziție Bah Ndaw, după ce l-a acuzat pe acesta și pe premierul Moctar Ouane că au numit un nou cabinet fără să-l consulte. Până miercurea trecută, Goita a ocupat funcția de vicepreședinte al administrației de tranziție. A doua lovitură de stat în nouă luni a frânat tranziția fragilă din Mali și a amenințat să consolideze conducerea armatei într-o țară afectată de sărăcie și de o insurgență militantă extremistă. În urma morții, la 20 aprilie, a președintelui ciadian Idriss Deby pe frontul de luptă, armata a preluat rapid conducerea și a anunțat un guvern de facto, Consiliul Militar de Tranziție (CMT), condus de fiul liderului ucis, precum și o foaie de parcurs de 18 luni pentru a restabili regimul civil. La data de 14 mai, o reuniune a Consiliului pentru Pace și Securitate (CPS) al Uniunii Africane (UA), acționând pe baza unui raport întocmit de misiunea sa de anchetă la N’djamena, a aprobat efectiv planul juntei, contrazicând tradiția de lungă durată a blocului în ceea ce privește abordarea preluărilor neconstituționale de putere. Analistul malian Séga Diarrah afirmă că UA a pus pe primul loc considerentele de securitate în luarea deciziei privind Ciadul. ,,Nu trebuie să uităm că Mali are o paranteză democratică, un sistem pluripartit, în timp ce Ciadul este condus de peste treizeci de ani de militari”, a declarat Diarrah pentru Africanews.

Ciadul este un actor important în materie de securitate în regiunile Sahel și Lacul Ciad, contribuind cu mii de trupe la lupta împotriva grupurilor extremiste. De asemenea, este văzut ca un tampon, protejând țările din Africa Centrală de criza de securitate rezultată în urma prăbușirii ordinii din Libia. Aceste lucruri arată standardele duble ale Uniunii Africane, a mai transmis Obambe Gakosso, un analist politic congolez. Dar UA a forțat, de asemenea, armata din Mali să numească un guvern civil în august. Era clar că armata nu se simțea confortabil și că acest lucru nu va funcționa, a declarat Gakosso. Prin preluarea puterii, armata Ciadului a încălcat articolul 81 din constituția țării, care prevede că șeful Adunării Naționale acționează ca președinte interimar în astfel de circumstanțe și că în cazul morții, demisiei sau incapacității președintelui, acest interval interimar va avea loc în termen de 45-90 de zile. De asemenea, armata a dizolvat Adunarea Națională și guvernul și a suspendat constituția, în ciuda protestelor societății civile și ale opoziției politice, lucruri suficient de grave pentru a justifica suspendarea și sancțiunile UA. Potrivit lui Diarrah, marile puteri au ignorat în mare măsură sau au aprobat tacit preluarea puterii. De asemenea, francezii au spus că sunt gata să însoțească regimul ciadian, dar pentru Mali există amenințări de retragere, amenințări de încetare a cooperării [Operațiunea Berkhane]. În Bamako, sentimentul public împotriva prezenței trupelor franceze a fost ostil, lucru pentru care Parisul și-a exprimat în mod repetat disconfortul resimțit. Totuși, președintele francez, Emmanuel Macron, a participat la funeraliile lui Deby la N’djamena.

Cum a reacționat UA la loviturile de stat din anul 2010 încoace?

  • Niger. Februarie, 2010. Când soldații l-au răsturnat pe președintele Mamadou Tandja, Uniunea Africană a reacționat prin suspendarea imediată a Nigerului.
  • Mali. Martie, 2012. Soldații au dat o lovitură de stat împotriva guvernului președintelui Amani Toumani Touré, ceea ce a determinat blocul african să suspende imediat statutul de membru al statului.
  • Guineea-Bissau. Aprilie, 2012. Blocul african a suspendat rapid mica țară din Africa de Vest după ce soldații au înlăturat guvernul interimar condus de președintele Raimundo Pereira.
  • Republica Centrafricană. Martie, 2013. După luni de lupte, coaliția rebelă Seleka a mărșăluit spre Bangui, detronându-l pe președintele Francois Bozize. UA a suspendat rapid Republica
  • Centrafricană și a anunțat sancțiuni. De asemenea, sub presiunea UA și a marilor puteri, Michel Djotodia a demisionat din funcția de conducător al Republicii Centrafricane câteva luni mai târziu.
    Egipt. Iulie, 2013. Soldații conduși de mareșalul Abdel Fattah el-Sisi, actualul conducător al țării, îl răstoarnă pe președintele Mohamed Morsi. UA reacționează prin suspendarea țării arabe.
  • Burkina Faso. Septembrie, 2015. În timp ce țara din Sahel încerca să navigheze printr-o tranziție fragilă, forțată de plecarea conducătorului veteran Blaise Compaore, generalul Gilbert Diendéré și soldații care îi sunt loiali l-au răsturnat pentru scurt timp pe președintele interimar Michel Kafando, provocând indignare și suspendarea de către UA.
  • Sudan. Aprilie, 2019. După luni de proteste populare, sudanezii l-au răsturnat pe președintele Omar al Bashir și l-au plasat în detenția armatei. Uniunea Africană le-a cerut rapid generalilor să predea puterea civililor, dar avertismentele sale au fost ignorate. După un masacru al protestatarilor din Khartoum în iunie, blocul a suspendat Sudanul.
  • Mali. August, 2020. Soldații conduși de colonelul Assimi Goita au profitat de protestele populare din Bamako pentru a-l detrona pe președintele Ibrahim Boubacar Keïta. UA a suspendat imediat țara din vestul Africii.

Doar Zimbabwe a reușit să scape de mânia UA, când armata l-a înlăturat pe veteranul președinte Robert Mugabe, în 2017, înainte ca acesta să ,,demisioneze” câteva zile mai târziu, într-un plan atent orchestrat pentru a evita indignarea internațională.

Șeful Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, ține un discurs în timpul unui summit al UA la Palais des Congres din Niamey, la data de 7 iulie 2019. Foto: africanews


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *